Анархија

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Генијалците како него ние никогаш нема да ги разбереме, иначе овој има кажано дека, парафразирам: Што ќе ми се пари кога владеам со универзумот. Така некако беше. И има разлика помеѓу доброволно одбивање ама истотака и не треба да се заборави дека овој е математичар а не бизнисмен и нема никаква врска со оваа тема, во оваа сфера конкуренција е таа што го придвижува напредокот.
Бизнисмен е илузија....не постои туку постои бизнис-серко.
Се додека експлоатираш работна сила(ЛУЃЕ) ти си ЃУБРЕ.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Доколку станува збор за присилна експлоатација (без никаква награда, плата) тогаш се согаслувам, ѓубре е... Меѓутоа да се вратиме на темата, за конкуренцијата де.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Доколку станува збор за присилна експлоатација тогаш се согаслувам, ѓубре е... Меѓутоа да се вратиме на темата, за конкуренцијата де.
Конкуренција постои за да се освои некоја награда или да се добие поише од другиот нешто што мнозинството го смета за вредно. Капитализмот како такво нешто ги прокламира ПАРИТЕ. Мислиш ли дека во некое идно општество ПАРИТЕ не можат д абидат симнати од местото број 1 како порив за креативност и компетенција????

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Мислиш ли дека во некое идно општество ПАРИТЕ не можат д абидат симнати од местото број 1 како порив за креативност и компетенција????
Не знам, дај пример...

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Доколку станува збор за присилна експлоатација (без никаква награда, плата) тогаш се согаслувам, ѓубре е... Меѓутоа да се вратиме на темата, за конкуренцијата де.
Ѓубре е и ако некој му работи за плата.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Ѓубре е и ако некој му работи за плата.
Не би рекол, ако му обезбеди пристојни услови за работа и пристојна плата, плата која одговара на неговата работна позиција тогаш зошто да го нарекуваме ѓубре. Ако гледаш како е во Македонија, тогаш да, ѓубриња има многу ама тоа е повеќе заради понискиот стандард па луѓето се приморани да прифатат било каква работа само за да се прехранат и преживеат.

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
1
.Не би рекол, ако му обезбеди пристојни услови за работа и пристојна плата, плата која одговара на неговата работа тогаш зошто да го нарекуваме ѓубре. Ако гледаш како е во Македонија, тогаш да, ѓубриња има многу ама тоа е повеќе заради понискиот стандард па 2. луѓете се приморани да прифатат било каква работа само за да го прехранат семејството.
1.Не верувам во експлоатација, туку во партнерство(во најлоша варијанта).
2.Инаку на тоа се базира системот ....на принуда, прво ќе те дотера до питачки стап па после се друго.
--- надополнето: Jul 20, 2011 12:53 PM ---
Инаку кажав, па да повторам државите(и системите по кои се водат(било кои)) се ЗЛО.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
хммм... Зошто не ја погледнеш другата страна?

Што ако не постојат денес бизнисмени? Кој ќе му створи работа на тој што те издржува тебе, за да можеш по цел ебан ден да пиеш и куцкаш по тоа тастатурата?

Лесно е да просереш и да изгенерализираш.

Оди прашај ги докторите у Систина, дали би се вратиле назад у небизнисменскиот Клинички Центар за да работат за 400 еур месечно. Иди на професорите на ФОН кажи им да се вратат на УКИМ за 600ЕУР/месец.

Ама тебе кур те боли. Алкохолот ти го купува друг, интернетот ти го плаќа друг, па можеш мирно да мрчиш за Ошо, за Мошо и за Тошо.

Еве ти и сликa од еден бизнис серко:

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
хммм... Зошто не ја погледнеш другата страна?

Што ако не постојат денес бизнисмени? Кој ќе му створи работа на тој што те издржува тебе, за да можеш по цел ебан ден да пиеш и куцкаш по тоа тастатурата?

Лесно е да просереш и да изгенерализираш.

Оди прашај ги докторите у Систина, дали би се вратиле назад у небизнисменскиот Клинички Центар за да работат за 400 еур месечно. Иди на професорите на ФОН кажи им да се вратат на УКИМ за 600ЕУР/месец.

Ама тебе кур те боли. Алкохолот ти го купува друг, интернетот ти го плаќа друг, па можеш мирно да мрчиш за Ошо, за Мошо и за Тошо.

Еве ти и сликa од еден бизнис серко:

Државата е проблем, и потоа бизнисмените се решение.
Кој ги ебе и државата и бизнисмените.
Мислиш дека не сум можел да бидам "газда"?!
Државата е ЗЛО, така да сите нејзини механизми се исто така ЗЛО.

Thomas A. Anderson

Cheng-tao Ke
Член од
1 декември 2010
Мислења
187
Поени од реакции
50
Епа мислити срати и......
Нема нешто што сум го сакал а не сум го добил.
Нема нешто што не сум го знаел а од желба да го дознаам не сум го дознал.
I Get Deep
Богатството сигурно не сум го сакал.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.397
Поени од реакции
5.023
1.Не верувам во експлоатација, туку во партнерство(во најлоша варијанта).
2.Инаку на тоа се базира системот ....на принуда, прво ќе те дотера до питачки стап па после се друго.
--- надополнето: Jul 20, 2011 12:53 PM ---
Инаку кажав, па да повторам државите(и системите по кои се водат(било кои)) се ЗЛО.
Да не беа државите ти немаше денес да сереш по форумов.... иронично, ама во таа смисла, навистина лоша работа направиле државите...
--- надополнето: Jul 20, 2011 6:09 PM ---
Ах!

Ќе морам овака
http://mk.wikipedia.org/wiki/Анархизам

Тебе мотивација ти е некакво такмичење со другите?
Солидарност, самоорганизираност, еднаквост, правда, слобода, почит, љубов... Тоа е тоа што мене ме мотивира. Тука ја гледам својата иднина и иднината на овој скоро распаднат свет, полн со омраза и завист... Кога овие зборови ќе станат реалност, тогаш и те како ќе се има волја за развој, сега тонеме и се гушиме во капитализмот. Ни го убиваат и оној мал потенцијал што остана во нас. Ни ја гушат креативноста... Каде е тука развојот и напредокот?
Убаво сето тоа, ама ако сакаш да живееш во камено време.
Скоро се што постои денес направено од човекот е резултат на конкуренција.
--- надополнето: Jul 20, 2011 6:12 PM ---
Секако дека без водење нештата нема да можат да се завршат, но во моментот кога работата ќе биде завршена, структурата на водство ќе се растури, за да се создаде нова, според конкретните барања на проблемот кој треба да се надмине.

Никој нема да има концентрирана моќ повеќе отколку што бара ситуацијата. Hence, ситуационо водство, без идиотските структури, долгорочни функции, бесправно акумулирање на моќ и сл.
Е ова е еден од начините да се реши проблемот со централизацијата на моќта кај поединци.

A

AnFem

Гостин
Сето ми е избуричкано некако

Самиот гледаш дека од ова е направено демотивациона слика, така да не се буни.
„Анархија не е хаос, анархија е ред без контрола“
Значи, тука се работи за самоорганизирање.

Тебе те мотивира, тоа е најважното овде, 7 милијарди луѓе има на планетата.
Верувам дека секој човек е роден анархист. Е, благодарение на денешното општество и влијанијата на медиумите, луѓето се сосема надвор од својата природа и дозволуваат да се натпреваруваат меѓу себе и најчеста мотивација (реков најчеста! ) да им бидат парите. Искуството ми кажува дека секој човек, кога ќе разбере малку повеќе за оваа идеологија, ќе се согласи со мене во врска со работите кои навистина треба да не мотивираат.

Зошто некој би се мачел да произведува нови и подобри производи, зошто би се мачел да ја зголеми ефикасноста на производството кога исто му се фаќа.
Erm... Не! Не му се фаќа исто... Заедно, во слога, можеме да направиме подобрар свет. Нема ништо лошо во тоа да се исполнуваш од среќата на другите луѓе, нема ништо лошо во тоа да придонесуваш за другите и да градиш подобар свет. Тоа што би го правел ти, би го правеле и другите... Знам дека на прв поглед ова звучи наивно, верувај ми, не е! Јасно ми е дека ниедно општество не е совршено, ама, според мене, оваа ми е најдобра опција.

Конкуренцијата е таа што го придвижува напредокот на пазарот, не знам како не ти е јасно ова.
Некои прашања, едноставно не заслужуваат одговор!

Kajgana Shop

На врв Bottom