Музички плагијати

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Има многу примери, само ме мрзи да ги ставам. Зеплин имаат „пафнато“ барем 25 песни. Таков е случајот и со многу голем број на бендови од ЈУКЕЈ и Америка. Краделе од кого стигнеле, најмногу од блуз и џез композитори.

П.С. И рамонс краделе. А, ако мислиш на When I was young (кад сам био млад), не е нивна, од Animals e. А Анималс краделе од друг :)
Па тоа е целта бе другарче, да видиме плагијати. И бај-д-веј горните не се плагијат, баајги се разликуваат. Дури и Џејк Холмс ги тужел цепелин за плагијат и изгубил на суд.

Г

Грејвдигер

Гостин
Едит: Некој горе спомна за Кад сам био млад, знам дека е од Д Анималс... ама повеќе ја знам од Рамонес, оти нив почесто ги слушам... Сепак Рамонес сигурно ја немаат без дозвола. :)

Е ај наведи да видиме. Ете јас наведов конкретни примери.
Не можам да го најдам плагијататот што англичаните го украле од Атомско склониште. Некој да знае?
Ме мрзи да барам, ама еве прва што ми текна... Оригиналот е од Д Анимлас, ама и Рамонес ја имаат препано.
Еве ги двете англиски и „Кад сам био млад“ на Чорба.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247
Па тоа е целта бе другарче, да видиме плагијати. И бај-д-веј горните не се плагијат, баајги се разликуваат. Дури и Џејк Холмс ги тужел цепелин за плагијат и изгубил на суд.
Е да, затоа и ме мрзи да постирам, оти е безпоентално. Ѓто подразбираш под плагијат?
Дејзд енд конфјузд е дело на Џек Холмс од 1967 година, истата песна се нашла на албумот LEd Zeppelin I, со потпис на Џими Пејџ. не мора да е сосем иста, за да биде плагијат.
Ако гледаш така, и песните со превод српски не се плагијат.
Впрочем, кога е идентична се вика преработка, и тоа е ОУКЕЈ. Кога е плагијат, односно фундаментот на песната е „одран“ тогаш имаме проблем.
А тоа дека Холмс изгубил, тоа е заради што Холмс е сељак, а Џими Пејџ е во 1000 највлијатели луѓе во светот, така да, јасно е, нели...

Г

Грејвдигер

Гостин
Еве и други

Elvis Presley - Green Green Grass Of Home
Riblja corba - Zelena trava doma mog

The Who - Boris The Spide
Riblja corba - Daj Mi Lovu

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
За првата песна, не е Плагијат убаво стои на Албумот автор на мелодија и текст
1. "Zelena trava doma mog" (C. Putman, B. Đorđević)

И оригиналот не е од Елвис Присли.
Green, Green Grass of Home", written by Claude "Curly" Putman, Jr.
А Ја испеале (по Редослед) и:
Porter Wagoner in 1965
Bobby Bare in 1965
Jerry Lee Lewis 1965
Tom Jones 1966 (со кого доживеа најголема популарност)
Charley Pride, 1966
Johnny Cash 1968
Merle Haggard 1968
Hank Snow 1968
Joan Baez 1969
Pavel Novak - Czech Singer in 1968,
Stompin' Tom Connors 1971
Elvis Presley in 1975
Kenny Rogers 1977
Gram Parsons and The Flying Burrito Brothers 1976 (Постхумно Издаден албумот)

И ниедна не е плагијат (сите се со дозвола од Авторот Claude "Curly" Putman, Jr.)
--- надополнето: Jul 14, 2011 6:46 PM ---
Едит: Некој горе спомна за Кад сам био млад, знам дека е од Д Анималс... ама повеќе ја знам од Рамонес, оти нив почесто ги слушам... Сепак Рамонес сигурно ја немаат без дозвола. :)

Ме мрзи да барам, ама еве прва што ми текна... Оригиналот е од Д Анимлас, ама и Рамонес ја имаат препано.
Еве ги двете англиски и „Кад сам био млад“ на Чорба.
Не е Плагијат ако е со ДОЗВОЛА

"When I Was Young" was covered by many artists:

Г

Грејвдигер

Гостин
Добро, не мора со толкави букви да пишуваш, немам никаков проблем со видот и знам што е плагијат. :)
Ок за таа песна пишува (1/xx), за други пишува? И мање битно тоа што оригиналот не е од Елвис, јас ја имам слушнато од него и нема за секоја песна да барам кој ја има пеено оригинално у 1903 година, ебаго.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Добро, не мора со толкави букви да пишуваш, немам никаков проблем со видот и знам што е плагијат. :)
Ок за таа песна пишува (1/xx), за други пишува? И мање битно тоа што оригиналот не е од Елвис, јас ја имам слушнато од него и нема за секоја песна да барам кој ја има пеено оригинално у 1903 година, ебаго.
Е де, не биди толку осетлив, само сакав да го издвојам од другиот текст. А за "Green Green Grass" Ја имав Чуено од Том Џонс, како најизведувана и ме поттикна да ги најдам.
А за неколку ако бараш не е тешко побарај албумот со песни, ке видиш дали се појавува како автор на музиката или не.

Еве нешто од тие 1/xx други.
Оригинал,
Плагијат
Доказ,
Warning (Green Day album)
Track listing
All lyrics written by Billie Joe Armstrong, except "Misery" by Green Day, all music composed by Green Day.
1. "Warning" 3:42
2. "Blood, Sex and Booze" 3:33
3. "Church on Sunday" 3:18
4. "Fashion Victim" 2:48
5. "Castaway" 3:52
6. "Misery" 5:05
7. "Deadbeat Holiday" 3:35
8. "Hold On" 2:56
9. "Jackass" 2:43
10. "Waiting" 3:13
11. "Minority" 2:49
12. "Macy's Day Parade" 3:34
--- надополнето: Jul 14, 2011 8:02 PM ---
Оригинал
Плагијат
http://www.youtube.com/watch?v=TshE1_reRiQ

Track listing

1. "That Was Just Your Life" – 7:08
  2. "The End of the Line" – 7:53
  3. "Broken, Beat & Scarred" – 6:25
  4. "The Day That Never Comes" – 7:57
  5. "All Nightmare Long" – 7:57
  6. "Cyanide" – 6:40
  7. "The Unforgiven III" – 7:47
  8. "The Judas Kiss" – 8:03
  9. "Suicide & Redemption" (Instrumental) – 10:00
  10. "My Apocalypse" – 5:06

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
Повеќето пуштате преработки
еве нешто што е стварно плагијат т.е сума на плагијати

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Повеќето пуштате преработки
еве нешто што е стварно плагијат т.е сума на плагијати
Јас барем тие што ги напишав не се преработки, туку чисти плагијати.
Заборавив за првите две песни од Белото Копче, се на ист Албум, а на албумот пишува дека Автор е Горан Бреговиќ

F

Frankie Yale

Гостин
Еве една од поновите песни на српската музичка сцена која не вреди да се спомнува, ама ајде...
Чист пример за плагијат.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
А ова се смета ли за плагијат? Музиката на почетокот

со музиката до 00:12

penkaloto

......
Член од
17 април 2010
Мислења
412
Поени од реакции
269

Поради очигледната сличност , The Chiffons го даваат на суд Харисон , спорот се влече над десет години со крајна разврска,оштета од пола милион долари заради ненамерно (потсвесно) копирање на песната :)

Kajgana Shop

На врв Bottom