Музички плагијати

• Креатор на темата Креатор на темата Атеист
  • Време на започнување Време на започнување

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Локација
Скопје
Познато дека доста Музичари биле под влијание на некои свои идоли или пак под друга основа си мазнале по некое парче или и цели песни? Познати ми се неколку случаи, Дали вие знаете за други?

За почеток ќе наведам 2 примера

И вториот,

1 песна = 5 пејачи = 4 земји
Сега кој од кого крадел не знам, ама овие му ја претерале....
Bulgaria: Galena - "Znam diagnozata"
Greece: Xristina Koletsa - "Ekti Aisthisi "
Albania: Bleona Qereti - "E le le le lejme"
Serbia: Funky G - "Kafana na Balkanu"
Serbia: Marta Savic - "Komplexi"

2 минути и 34 секунди ...
да да тоа го приметив одма, а и за првата е исто, таа од лед зеппелин трае исто, ама оваа не е официјална.

Иначе брега мајстор :D за крадење

Пола дискографија на Бијело Дугме е крадена.

Не пола дискографија на Бијело Дугме, пола Екс Ју се плагијат од англиските рок групи.
Пола дискографија на англиските групи е плагијат на другата половина на аглиските групи, кои копираат од музиката ширум светот.

Пола дискографија на англиските групи е плагијат на другата половина на аглиските групи, кои копираат од музиката ширум светот.
Е тоа малку потешко, Има закон за заштита на авторски права.

Бев кај другарче дома и првава песна ја пушта од пц... и ја му викам- од кога бе ти Београдски Синдикат ги слушаш?? тоа да ти било шабанарија :)

Кај нас (не) постојат авторски права, ама кој ги шиша... Па Бора Чорба се живо и диво има украдено од Рамонес.
Од кој имаат копирано Led Zeppelin, The Beatles, Sex Pistols, Ramones, Rolling Stones, Deep Purple, итн... ?

Кај нас (не) постојат авторски права, ама кој ги шиша... Па Бора Чорба се живо и диво има украдено од Рамонес.
Од кој имаат копирано Led Zeppelin, The Beatles, Sex Pistols, Ramones, Rolling Stones, Deep Purple, итн... ?
Е ај наведи да видиме. Ете јас наведов конкретни примери.
Не можам да го најдам плагијататот што англичаните го украле од Атомско склониште. Некој да знае?

Има многу примери, само ме мрзи да ги ставам. Зеплин имаат „пафнато“ барем 25 песни. Таков е случајот и со многу голем број на бендови од ЈУКЕЈ и Америка. Краделе од кого стигнеле, најмногу од блуз и џез композитори.

П.С. И рамонс краделе. А, ако мислиш на When I was young (кад сам био млад), не е нивна, од Animals e. А Анималс краделе од друг :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom