Музички плагијати

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Познато дека доста Музичари биле под влијание на некои свои идоли или пак под друга основа си мазнале по некое парче или и цели песни? Познати ми се неколку случаи, Дали вие знаете за други?

За почеток ќе наведам 2 примера

И вториот,

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Не се преработки тие горе?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
1 песна = 5 пејачи = 4 земји
Сега кој од кого крадел не знам, ама овие му ја претерале....
Bulgaria: Galena - "Znam diagnozata"
Greece: Xristina Koletsa - "Ekti Aisthisi "
Albania: Bleona Qereti - "E le le le lejme"
Serbia: Funky G - "Kafana na Balkanu"
Serbia: Marta Savic - "Komplexi"

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
2 минути и 34 секунди ...
да да тоа го приметив одма, а и за првата е исто, таа од лед зеппелин трае исто, ама оваа не е официјална.

Иначе брега мајстор :D за крадење

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Пола дискографија на Бијело Дугме е крадена.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Еве уше еден.

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247
Не пола дискографија на Бијело Дугме, пола Екс Ју се плагијат од англиските рок групи.
Пола дискографија на англиските групи е плагијат на другата половина на аглиските групи, кои копираат од музиката ширум светот.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Пола дискографија на англиските групи е плагијат на другата половина на аглиските групи, кои копираат од музиката ширум светот.
Е тоа малку потешко, Има закон за заштита на авторски права.

С

Спенсер

Гостин
Бев кај другарче дома и првава песна ја пушта од пц... и ја му викам- од кога бе ти Београдски Синдикат ги слушаш?? тоа да ти било шабанарија :)

Г

Грејвдигер

Гостин
Кај нас (не) постојат авторски права, ама кој ги шиша... Па Бора Чорба се живо и диво има украдено од Рамонес.
Од кој имаат копирано Led Zeppelin, The Beatles, Sex Pistols, Ramones, Rolling Stones, Deep Purple, итн... ?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кај нас (не) постојат авторски права, ама кој ги шиша... Па Бора Чорба се живо и диво има украдено од Рамонес.
Од кој имаат копирано Led Zeppelin, The Beatles, Sex Pistols, Ramones, Rolling Stones, Deep Purple, итн... ?
Е ај наведи да видиме. Ете јас наведов конкретни примери.
Не можам да го најдам плагијататот што англичаните го украле од Атомско склониште. Некој да знае?

Член од
8 јуни 2011
Мислења
303
Поени од реакции
247

Има многу примери, само ме мрзи да ги ставам. Зеплин имаат „пафнато“ барем 25 песни. Таков е случајот и со многу голем број на бендови од ЈУКЕЈ и Америка. Краделе од кого стигнеле, најмногу од блуз и џез композитори.

П.С. И рамонс краделе. А, ако мислиш на When I was young (кад сам био млад), не е нивна, од Animals e. А Анималс краделе од друг :)

Kajgana Shop

На врв Bottom