Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
sto se odnesuva do stanarite kaj sto e vovedeno zonskoto parkiranje koga go kupuvale stanot ako im bilo presmetano i parking prostorot pred zgradata trebalo toa mesto da bide obelezano so horizontalna signalizacija kako " private parking " ili "privaten parking" i brojot na registracijata na voziloto....ili ednostavno fizicki da bide odvoeno odnosno stubcinja i lanec itn....
што ако му го продадам возилото на комшијата? Или на некој трет? Бројот на регистерската табличка останува на него... така да тоа со пишување на табличка е безвеза. Исто така и ознаката приватен пакинг. Колку сакаш означувај, некој ќе се најде да ти паркира на местото кога нема никаде друго слободно.

clip87

Mivec fq400
Член од
27 септември 2008
Мислења
67
Поени од реакции
0
jas mislam deka bev jasen vo eden post kade sto ubavo pisuva deka ne sakam Dzish i strumiks da gi komentiraat moite postovi i nemam namera da ja zagaduvam temava so vakvi raboti poveke zatoa bi gi zamolil dzish i strumiks da ne gi komentiraat nitu repliciraat na moite postovi.....

Dzish

unlike any other...
Член од
15 февруари 2007
Мислења
13.994
Поени од реакции
2.689
jas mislam deka bev jasen vo eden post kade sto ubavo pisuva deka ne sakam Dzish i strumiks da gi komentiraat moite postovi i nemam namera da ja zagaduvam temava so vakvi raboti poveke zatoa bi gi zamolil dzish i strumiks da ne gi komentiraat nitu repliciraat na moite postovi.....
Aбе и на форумов кога ќе се регнеш, има една листа на правила што сите треба да ја почитуваме, ама некој не ја почитува.

Едно од тие е и користењето на македонската поддршка.

Како и да е, ќе биде по твое од сега па натаму.

clip87

Mivec fq400
Член од
27 септември 2008
Мислења
67
Поени од реакции
0
Јас се извинувам поради некористењето на македонска поддршка и од сега па натаму ќе го почитувам тоа правило. Се надевам дека истово правило важи за сите форумџии а не само за поединци.

Член од
6 февруари 2009
Мислења
7
Поени од реакции
1
Сите згради во бисер имаа подземни паркинзи за секој стан. Е сега тоа што станариве сите ги направија магацини, отпади и сл. кој им е крив.

Значи не им смета кога ќе земат пари (100 - 300 евра месечно) од нелегалниот магацин-гаража и притоа нема да пријават никакви приходи и нема да платат даноци, а сега им смета за 200 денари месечно.

А не сметаат на тоа дека ако се запали некој стан дека пожарната нема да може да дојде да го изгасне од тие гс преку глава коли и од тоа што никој не пракира во подземна гаража.:tapp:

Значи не смета тој пола литар или литар гориво што ќе го потроши секој ден вртејќи околу паркинзите за да најде слободно место, а му смета да плати 200 денари месечно и секогаш да има слободно место.

Е стварно не можам да ги разберам луѓево.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Jas koga vi velam da dojdete u Cair da ziveete i patlak za nisto da ne ve boli, vie ne sakate... epa sea... :):) :toe:

Член од
12 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
4
CLIP 87 OCIGLEDNO SI EDEN OD TIE STO LAPAAT OD ZONSKO PARKIRANJE PA GI BRANIS!!!POSLE 22,30 DOAGAM OD RABOTA A NEMAM PARKING MESTO A PLAKAM ZA ZONSKO , NE GARANTIRAAT---MESTO,BEZBEDNOST NA AVTOMOBILOT--PA ZA STO DA PLAKAM ZA IZMISLENI RABOTNI MESTA DA SE VRABOTUVAAT --TIE STO LEPAT PLAKATI???KAZUVAAT 25/30/40 DEN PARKIRANE--ZOSTO LAZAT???!!!ZONSKO PARKIRANJE+PORAKA+DDV!!!!!---DRUGA RABOTA KOI SE TIE DA ODLUCUVAAT KOLKU KOLI KE IMAM NA MOE IME I VO EDEN STAN--PRASUVAM PO KOJ ZAKON GO PRAVAT TOA!!!---VO ZAKONOT NESTOI KOLKU AVTOMOBILI MAKSIMUM MOZE DA POSEDUVAM!!!!--TRETO OVAA SE PRIODI DO ZGRADITE --I STO INVESTIRALE ZA DA NAPLATAT?????KOGA BI DOSLA SESRTAMI NA GOSTI I DA SEDI 5-6h TREBA DA PLATI 160-170 DENARI--ALO BRE!!!!!!!!!!!!! VIKAVME STRANCITE BILE LADNI NE KONTAKTIRALE NE ODELE NA GOSTI EDEN KAJ DRUG---SO OVAAA ISTATA SUDBINA NI SE KROI!!!---SO ZONSKO SAMO SE SOZDAVAAT PROBLEMI A NE SE RESI NISTO SEM STO NE ---DERAT!!!A GRATIS NERVOZA KOGA NEMAS PAK KADE DA PARKIRAS!!!!---BIDEJKI ----SE SI OSTANA ISTO!!!!!A I VO GTC NEKA UMRAT DUKANDZIITE--JAS SI PAZARAM PREKU VARDAR----(NEMA ZONSKO)I PARKIRAM PO6-7h I NA RAAT SI KUPUVAM SE,A I VO BISER NEKA PLAKAAT KIRII ZA DUKANITE --AMA SO ZONSKO RABOTA????I PO KOJ ZAKON VOOPSTO SE VOVEDUVA TOA ZONSKO SEKADE---NAREDNI IZBORI KOJ KE VETI DEKA KE GO UKINE --OD MENE I MNOGU KAKO MENE KE IMA GLAS NA IZBORI---A NA STEVCE JAKIMOVSKI SEKOJA CEST!!!!!A JAS SEGA SE PRASUVAM ZA KOJ SUM GLASAL???---NO SEGA ZNAM ZA KOJ BI GLASAL!!!!!!
--- надополнето: Jul 12, 2011 7:43 AM ---
CITAM --ZA P[ODZEMNI GARAZI KAJ --BISER ---STO DA PRAVIME NIE STO NEMAME PODZEMNI GARAZI??????NEKA NI NAPRAVI GRADONACALNIKOT PODZEMNI GARAZI NEKA NI GI DADE BESPARI--BIDEJKI BESPARI NI GI ZEMAA PARKINZITE --PA POTOA NEKA SI VOVEDUVA ZONSKO KOLKU SAKA!!!!
--- надополнето: Jul 12, 2011 7:48 AM ---
ZONSKO ZA EDNA KOLA 200 DENARI ZA VTORA + 400 = 600 DENARI MESECNO!!!!!--------600 DENARI MESECNO x 12 MESECI= 7200 DENARI A ZA STO????!!!!!!! --JAS KE VI KAZAM ZA ---POGOLEM HAOS!!!!!!

аллександар

Вечно ненаспан
Член од
5 мај 2006
Мислења
7.381
Поени од реакции
2.522
тоа зонско паркирање на .!. не го бива. вработените па во градски паркинг уште помалце!!! има многу причини за да се тргне тоа зонско паркирање или дефинитивно да се промени нешто у тој нивни систем/принцип на земање пари само!. повеќето проблеми ги спомнавте погоре па ајде јас ке ја дополнам листата.

1. никој не гарантира за колата дека кога ке се вратиш ке ти биде целосна и дека нема да и фали ништо. а богами може и да не си ја најдеш кога ке дојдеш а сепак плаќаш.
2. ај шо земаат пари земаат. БАРЕМ да им текнело некоја стреа да направат ако ништо повеќе? летно време влагаш у кола ПЕКОЛ + 50 степена е ( стварно е толку ) есеноска или пролетоска ако ти се погоди некој град да мава може ке си ја најдеш колата без шофершајбна или цела испомавана и со дупки од зрната.... толку не им текна барем малце да имаат основа да кажат еве паркирајте тука ние имаме барем сенка !!!
3. најглупаво нешто што може да постои на цел свет. дозволено паркирање само 2 саата? па добро јас од каде да знам колку време ке се задржам? ако заглавам и ми требаат 4 саата? - знаете шо се дешава ако не ја извадите колата на време од паркинг? поминува прво дечкото ти става блокатор на тркало а после саат време ако не дојдеш доаѓа пајак и ти ја крева колата па паркингот ке ти искочи ѓавол ипол!!!

имав една случка пред 2 3 недели на градски паркинг одма до собрание. и пазете што се случи.
имам картица од татко ми за градски паркинг пошто е инвалид и му следува такво нешто. и фино лепо отидов се паркирав и ко шо треба извадив картицата на шалтабла членска книшка оставив и си има знак за инвалидност на колата и ко секогаш си викам океј си е ода да си бркам работа.. доаѓам после саат време гледам блокатор? прва помсла WTF? зашто блокатор кога се направив како што треба. се јавив у дирекцијата и ми викаат сега ке помине човекот шо става блокатори да види шо е работата.. доаѓа еден со мотор ко шо за 100 метра 3 пати ке паднеше од него и го прашувам што е работата и зашто имам блокатор кога имам оставено се ко шо треба на шал табла а тој ми вика не е океј картицата - истечена била уште од 2010та година... а баш ми текна дека пред таа случка недела дена претходно се паркирав со картицата кај градска болница кај што има рампа и си влегов без проблем. му кажав за ова ми вика незнам ја тоа мене така ми покажа апаратот иди во дирекција кај тцц плаза ке ти објаснат таму они се. си викам ај и онака не е он крив му дале блокатори си ја врши работата.. одам во дирекција кажав што е проблем и тој ми вика направена е грешка во системот од страна на тој кој ги внесувал податоците и картицата била означена како НЕДЕФИНИРАНА.. што е тоа и како е ни сам незнаеше да ми објасни али сепак на ркај успеав некако да не платам и само со изјава ми го извадија блокаторот..

среќа моја што дојдов порано зашо ако ми ја земеше пајак сигурно ке платев јас све !!!

Член од
21 април 2009
Мислења
139
Поени од реакции
16
Апаши!!! наплаќаат за паркинг а паркинзите им се во очајна состојба додека се паркираш на паркинг ќе ја искршиш колата зборам за во Аеродром паркингот кај веро тоа не се дупки тоа се кратери. И за шо да им плаќам за тоа што го нацтрале паркингот за тоа ли да давам 25 денари од саат... па дали се тие нормални и уште ако не платиш за паркинг ќе плаќаш 1300 ден казна. Само едно е сигурно си најдоа уште еден начин како да им ги зимаат парите на луѓето

Член од
12 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
4
PARKING KAJ MAVROVKA ZA PRVA KOLA 200 DENARI ZA VTORA 400 --ZNACI VISA MATEMATIKA 200+400=600---A SEGA 600x 12 MESECI=7200________ZA STO??????!!!!!!!!ALOOOOOO!!!!!!!GRADONACALNICIIIIII!!!!!!ZA STO TOLU PARI?????!!!!!----JAS KE VI KAZAM---------ZA POGOLEM HAOS!!!!!!---

Член од
11 мај 2010
Мислења
2.952
Поени од реакции
718
PARKING KAJ MAVROVKA ZA PRVA KOLA 200 DENARI ZA VTORA 400 --ZNACI VISA MATEMATIKA 200+400=600---A SEGA 600x 12 MESECI=7200________ZA STO??????!!!!!!!!ALOOOOOO!!!!!!!GRADONACALNICIIIIII!!!!!!ZA STO TOLU PARI?????!!!!!----JAS KE VI KAZAM---------ZA POGOLEM HAOS!!!!!!---
друже иако се согласувам со твојот став начелно, сепак ке ти предочам нешто:
1- пишувај со кирилица, тоа е правило на форумов,
2-не пишувај со големи букви, тоа значи дерење...

и понатака... зонското паркирање е нешто што го смислија за нови вработувања. еве и јас имам конкретен проблем со станот во аеродром... по лична карта сум на друго место исто и возилото ми е на таа друга адреса. ете имам неколку живеалишта кои ми се дадени под рента и моментално живеам во аеродром... и мене ме одбија за да платам зонско за цела година однапред и не кошта 200 денари туку 100 денари месечно. и сега проблемот го решавам така што се паркирам под едно дрво, на бетониран тротоар... зашто така? па еве зашто:
-зонското паркирање важи само на обележаните површини, ама не и на тротоарите. за тротоарите надлежна е само полицијата. Значи на тротоар ако не платам паркирање неможат и не смеат да ми стават блокатор-шапа на тркалото, ама затоа може пајак преку мвр да ми ја собере колата затоа што имам недозволено паркирање. а под дрво ја ставам за да неможе пајак да ми ја крене... ете, не законски ама и по мое право јас сакам да си платам годишно за зонско паркирање ама не ми дозволуваат па јас си најдов решение...

и последна работа е што мислам дека (не сум 100% сигурен) дека парите од паркингот во аеродром идат на сметка на општина аеродром а не на градски паркинг... такви инфо имам добиено, но неможам да тврдам ни со да ни со не...

Член од
12 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
4
kano-eko-sistemi--------kako sto gledam i drugi pisuvaat latinica.pisuvav so golemi deka se deram - da!100 e vo aerodrom za zonsko.za toa pod drvo ne se lazi deka nemozat da ti go zemat avtomobilot --nekoj te izlazal ---so novite --(specijalni vozila)-odnosno pajak od sekade moze da go krene avtomobilot,a za na trotoar parkiranje bi vovel 1000 evra kazna , zatoa sto vo parkot pomegu zgradi 92/94 parkiraat na patekata i nemozeme da pomineme od avtomobili......itn...

cokance

Затишје пред курац.
Член од
11 август 2008
Мислења
686
Поени од реакции
145
сите станари од аеродром и ново лисиче, оние кои ги купиле становите од поодамна додека постоеше сиз, знаат дека со секој купен стан независно дали е на рати или кеш, од државата, или пак им се службено доделени станови како од мвр или арм, имаат загарнтирано пакрингипол место по стан, тоа се однесува на сопствено возило плус тоа пола паркинг место е пресметано дека во еден момент максимум може да има по една кола на гости на секој втор стан, што значи дека никој, ама баш никој нема законска основа да ти наплаќа паркинг за нешто што си платил и го имаш, а кај мене на времето пред да го продадам станот во посејдовен лист покрај станот и подрумот ми пичуваше и паркинг така да... распрашај те се, иако зам дека сменија закон и тоа више неважи, но оние кои имаат платено со станот за паркинг може да си поднесат групна тужба за узурпација на приватен имот и тек тогаш ќе е интересно, па да видиме кој кому треба да плати. јас сега живеам на друго место и таков проблем немам, но доколку останев во ново лисиче и имав зонско така би изиграл. распрашајте се можеби и ќе вроди со плод тоа. и да како што кажа кано-еко-системи парите одат во каса на општина аеродром, а не на градски паркинг, ова е многу тежок криминал, а дали ке ве маваат по џебот зависи само од вас, драги мои сограѓани
не е битно дали се 100 ден месечно или е денар, моите пари се мои пари и нема причина да не му ги давам на детето мое, само затоа што некој сака да изиграва шериф во државава и да полни буџети по општини со легален рекет(паркингов е во моментот тоа, легален рекет). цврсто сум убеден дека поголемиот дел од парите од паркинзи одат за рекламирање на телевизија на владеачка партија, а сигурно знам дека услов за работа во градски паркинг за инкасатор на паркинг е да имаш партиска книшка.
целта на паркингот е да наполни буџет во општините зашто реално немаат идеа како да ја развијат сопствената општина, немаат идеја за инвестиција, за привлекување на инвеститори и слично. продадоа се што од земја можеа да продадат, сеуште дозволи за градба и урбанизам за аеродром е во к.вода, сеуште имаат мал прилив на средства, и за да се рентабилни и да постојат како општина со свој буџет и пари мораат да се снаоќаат, ова е тоа што паметните глави успеаа да смислат, рекет на паркинг, секој вози па ајде плати..им се даде општина и сега несакаат да ја финансираат и да биде на терет на градот, туку мора да е рентабилна, се е бизнис, ама колку е леган? моето прашање до вас од аеродром и до сите засегнати со проблемов од цело скопје е - до кога вака ке трпите?

Член од
12 јули 2011
Мислења
4
Поени од реакции
4
чоканче брат.прво ме условуваат прва кола толку,втора кола толку,каде во законот сум ограничен колку коли ќе имам??? а плус што во договорот се ограничиле не гарантираме за штета, за кражба на автомобилот,не гарантираат место за паркирање-------и зошто да платам ????--ако има писмен некој да ми објасни...можеби јас не сум доволно писмен па да разберам ------зошто плаќам ???????????а друга работа да дојде сестра ми што живеела 30 години тука и треба да плати по 25 денари за саат!!!!!!да 30 години тука живеела и сега неможе да дојде кај брат и кај мајка и и татко и!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!а за буџетот чокнче брат на општината и на РМ може да се полни со инспекции во фирми --колку пријавиле вработени,дали им даваат решенија за годишни одмори и годишни одмори,дали работат прекувремено-и тоа прекувремено дали им е платено..затоа што ако има 50 вработени во фирма секој ден да останат по 30 мин.тоа се 1500 мин.односно25 часа х 26 дена=650 часа---односно кога ќе се подели на 176часа излегува како да има уште 4 вработени за кои неплаќа данок,осигурување.......итн...тоа е за 50 вработени но што е со фирми каде има 200/300/400вработени.........е тоа е за да се полни буџетот.....

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
1. Искачаш од кола, идеш накај продавницата попатно пишуваш порака со бројот на таблицата.
2. Ретардата мисли на чет си пишуваш и си претпоставува дека се праиш наудрен и нејкеш да платиш и ти лепнуе казна не проверувајки дали те има во системот.
3. Кавга

Kajgana Shop

На врв Bottom