OSHO

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Се сомневам х2.
1. Во исказот на реченицата, дека тоа е квази - знаење.
2. Дека секој може тоа да го знае.

Квази знаење има.... ај да не споменувам.
Не квази во смисла на нејзината(Софија е крива за знаењето затоа ж. род) веродостојност.
Туку во смисла дека е обична информација сторирана во меморијата.

F

Frankie Yale

Гостин
Прво јас не кажав ништо како конечна работа, освен неколку кои се однесуваат лично за мене.
Во сите области во кои сум пишувал појди од еволуција па до Рокфелер.
Имам неколку појдовни точки кои се евидентни(судејки по делата и реалноста денеска).
Треба да си слеп за да не ги видиш, ама секако дека има време...ќе биде.
И како да ти го пренесам со зборови на пример моментот денеска кога трчав со поглед
кон зајдисонцето или моментот на самореализација.
Секој мистик кажал дека неможе ултимативната вистина да се каже.
Исус на прашањето која е вистината си останал без зборови.
Буда се мислел воопшто дали да проповеда.
Лао це ја напишал Тао Те Кинг под присила од еден од следбениците кога сакал да
отиде на Хималаите...........и т.н.
Илузија е ако мислиш дека може, а денешниот материјализам во мејнстрим науката
секако дека помага во тоа убедување.
Тоа што може да се докаже може,а тоа што не....... јбг сам потруди се.
Само што ти многу општо ги земаш работите, еве пак те предизвикувам
почни со дискусии ама едно по едно, вака ова е срање у боја твојава дискусија.
И што кажа сега? Го читам постов по осми пат, и сеуште е енигма. Јебига, што може да сфати еден органски портал нели?

За ова и зборев, повторно истите бладања на празно, вистинате неможе да се искаже, самореализација, мејнстрим науката не ја бива зошто не ми иде по кеиф, Буда, трчање кон зајдисонце...

Можам и јас да бидам спиритуален, излишните филозофии не се тешка работа.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.418
Поени од реакции
5.093
Не квази во смисла на нејзината(Софија е крива за знаењето затоа ж. род) веродостојност.
Туку во смисла дека е обична информација сторирана во меморијата.
They all are.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
И што кажа сега? Го читам постов по осми пат, и сеуште е енигма. Јебига, што може да сфати еден органски портал нели?

За ова и зборев, повторно истите бладања на празно, вистинате неможе да се искаже, самореализација, мејнстрим науката не ја бива зошто не ми иде по кеиф, Буда, трчање кон зајдисонце...

Можам и јас да бидам спиритуален, излишни филозофии не се тешка работа.
Биди си Ти, немој да си спиритуален или било каков затоа што некој рекол така.
Тоа е целта на моите постови, да се дојде до тоа кој си ти.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Биди си Ти, немој да си спиритуален или било каков затоа што некој рекол така.
Тоа е целта на моите постови, да се дојде до тоа кој си ти.
Абе Игорче, прво треба да направиш разлика помеѓу низови на бесмислени зборови и реченици.

Второ треба да сфатиш дека клипчињата на интернет НЕ СЕ замена за книгите.

Трето, ти треба еден едукативен ќотек, да го видиш Ошо, Тошо и Буда заедно...

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Бравос за видеово.
Ај да ти објаснам сега за три ситуации во кои можеш да бидеш.
1.Под умот .......како овој што го стави на форумов
Тоа во што го прави подобар овој од тебе е што знае барем што не е.
Иако вика дека е никој.
2.Просечен на ниво наумот.
3.Над умот.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.461
abe stavrogin napravi si razlika na tvoite dvosmisleni i besmisleni misli

vtoro treba da ti bide jasno deka ne e sekoj kako tebe nenadaren

treto tebe ne ti treba kotek bidejki si gjon., i ne si ja predizvikuvaj sudbinata so plukanje po se i seshto

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Абе Игорче, прво треба да направиш разлика помеѓу низови на бесмислени зборови и реченици.

Второ треба да сфатиш дека клипчињата на интернет НЕ СЕ замена за книгите.

Трето, ти треба еден едукативен ќотек, да го видиш Ошо, Тошо и Буда заедно...
Прво требало да направам разлика помеѓу низови на бесмислени зборови и реченици!?
Дај појасни малку, оваа бесмислена реченица не е доволна.
Второ исто и јас тоа го викам.(y)
Ама пробај читај нешто природни науки, не удирај толку на граматика.
Трето ај пробај кажи нешто паметно за промена, може ќе видам некого заедно.
--- надополнето: Jul 11, 2011 12:08 AM ---
abe stavrogin napravi si razlika na tvoite dvosmisleni i besmisleni misli

vtoro treba da ti bide jasno deka ne e sekoj kako tebe nenadaren

treto tebe ne ti treba kotek bidejki si gjon., i ne si ja predizvikuvaj sudbinata so plukanje po se i seshto
Се чудам што човек е овој Ставрогин....набилдан е со квазизнаење како што вика или
лаже............. или па читал некои контрапродуктивни работи.

F

Frankie Yale

Гостин
Бравос за видеово.
Ај да ти објаснам сега за три ситуации во кои можеш да бидеш.
1.Под умот .......како овој што го стави на форумов
Тоа во што го прави подобар овој од тебе е што знае барем што не е.
Иако вика дека е никој.
2.Просечен на ниво наумот.
3.Над умот.
Сево ова звучи мистично и привлечно за некого, но не и за мене. Бладањата над умот, под умот се токму тоа што го критикувам - излишни филозофии. Не знам дали сфаќаш дека ваквите вртења на празно не кажуваат ништо и немаат никакво реално значење. Над умот, под, околу, supreme love според мистиков Рамана и тако даље. Се што сакам ЈАС да ти покажам е дека твоите убедувања се ирационални зошто не се поддржани од никаков доказ и всушност на тоа се темели таа спиритуалност и секое new age движење. Ќе изнакажеш неколку работи кои звучат убаво и немора да имаат смисла, само треба да звучат мистично и ќе се најдат будали кои ќе поверуваат. Тоа не го менува фактот дека тие тврдења се неиздржани во секој поглед.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Сево ова звучи мистично и привлечно за некого, но не и за мене. Бладањата над умот, под умот се токму тоа што го критикувам - излишни филозофии. Не знам дали сфаќаш дека ваквите вртења на празно не кажуваат ништо и немаат никакво реално значење. Над умот, под, околу, supreme love според мистиков Рамана и тако даље. Се што сакам ЈАС да ти покажам е дека твоите убедувања се ирационални зошто не се поддржани од никаков доказ и всушност на тоа се темели таа спиритуалност и секое new age движење. Ќе изнакажеш неколку работи кои звучат убаво и немора истите да имаат смисла, само треба да звучат мистично и ќе се најдат будали кои ќе поверуваат. Тоа не го менува фактот дека тие тврдења се неиздржани во секој поглед.
Ти стави равенство помеѓу ирационално и субјективно.
Ај да не расправам ќе ти дам 10 мин. да се поправиш.

F

Frankie Yale

Гостин
Ти стави равенство помеѓу ирационално и субјективно.
Ај да не расправам ќе ти дам 10 мин. да се поправиш.
Ирационални се Игоре. Когa тврдиш нешто за нашето постоење и умот а неможеш со ништо веродостојно да го поткрепиш истото тогаш станува збор за ирационално тврдење.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ирационални се Игоре. Когa тврдиш нешто за нашето постоење и умот а неможеш со ништо веродостојно да го поткрепиш истото тогаш станува збор за ирационалност.
Да бев сам, односно да тврдев само јас нешто тогаш ајде да речеме дека е така.
Aма не ќе да е така.....
И што имаат врска доказите со рационалноста?
Патем ирационалното е променлива категорија, неможеш да го мешаш со нешто што е вечно.
Kорен од -1 беше ирационален се до откривањето на фракталите.
Ako природата на универзумов е фрактална, тогаш како може i да е ирационален број?
Не ме фаќај за збор сега, не викам дека треба да се направи i рационален.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.621
Поени од реакции
31.461
frenki onaka neobavezatelno koga sme veke kaj postoenjeto., telo um ., edna celina k., np, no dali spored tebe si postoel<>postoish<>ke postoish<>

ne se raboti tuka samo za slepo odbivanje na neshtata., se se vrti okolu toa minato segashost idnina., ima raboti koi ratioto gi apsolvira kako aksiomi., no ima nekoi suptilni ., tamu nekade daleku tochkici koi ni so najgolem intelekt i najosetlivi merni instrumenti ., nema logichni objasnuvanja kako i shto verata po nekoi prashanja zapnuva vo svoite tolkuvanja.,
dve sprotivstaveni., tochki na gledishta i svakanja na neshtata., ., za posleden pat prashuvam .,
od shto bi se otkazhale od dushata ili teloto.,.... konkretno i jasno

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
frenki onaka neobavezatelno koga sme veke kaj postoenjeto., telo um ., edna celina k., np, no dali spored tebe si postoel<>postoish<>ke postoish<>

ne se raboti tuka samo za slepo odbivanje na neshtata., se se vrti okolu toa minato segashost idnina., ima raboti koi ratioto gi apsolvira kako aksiomi., no ima nekoi suptilni ., tamu nekade daleku tochkici koi ni so najgolem intelekt i najosetlivi merni instrumenti ., nema logichni objasnuvanja kako i shto verata po nekoi prashanja zapnuva vo svoite tolkuvanja.,
dve sprotivstaveni., tochki na gledishta i svakanja na neshtata., ., za posleden pat prashuvam .,
od shto bi se otkazhale od dushata ili teloto.,.... konkretno i jasno
Чекај, он треба да докаже дека не е органски портал прво.:icon_lol:
Па после да кажува од што ќе се откаже прво.
Aма пошто смета дека душата е ирационална не му давам некоја шанса дека ја има(односно дека Е).

Kajgana Shop

На врв Bottom