Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
H

Hip.Hop_MKD

Гостин
1, Ја оправдувам од тоа што стварно имаме потреба од нови згради, доста е од министерства полни со влага и мувла а и страмота е во што доаѓаат странските инвеститори и пратеници од други држави...
2, Не ја оправдувам од економски аспект за тоа што ќе се потрошат многу пари за време на СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА....

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
ако ти имаш егзистенционални проблеми, решението барај го во себе твоите квалификации амбиција и работни навики, односно одсуството на истите. очекувањата дека парите од споменикот или чешмичкине во парк БАШ ТЕБЕ ке ти ги дадат за драпање препони не држи вода во овој свет...јас и моето поколение сме ок, немаме потреба за печалба или берење јагоди било каде(y)
Ехеее...колку раја го праела тој муабет...ама немај мака сега со скајп, фб, мсн друго е...не е како порано кога луѓе шо го праеле истиот празен муабет со бродови со месеци патувале до Сиднеј или Буенос Аирес, па писма кои патувале пола година каде пишувале на либето во селото дека нема да ја заборават и да пази свекрвата на меѓата од нивата оти Ставре комшијата ги пуштал кравите под ореите а на тапијата арно си пишува од дедо прадедо чие е тоа место ...ќе си праите муабет колку е супер новиот споменик, колкав му е...споменикот на рандом историска личнос` како пукаат од мака грчиштата...ќе прикажувате колку се “пластични“ и “никакви“ канацките патлиџани и колку не знаеле да живеат тоа канаџаните само на работа мислеле, ни ракија со шопска да седнат ко луѓе, ни муабет да скршиш асален... со внук ти Фреди или внуката Кели...Митреска...or something...:D

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
...
2, Не ја оправдувам од економски аспект за тоа што ќе се потрошат многу пари за време на СВЕТСКА ЕКОНОМСКА КРИЗА....
за нешто што не се збори - СКОПЈЕ 2014 ги СПАСИ најголемите Македонски градежни компании, нивните подизведувачи и нивните десетина илјади вработени ТОКМУ ОД ТАА КРИЗА кога Бетон и гранит ги изгубија сите тендери во странство.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Дечки мене ми се чини или овие почнаа и да мислат место мене? Дојди Македонцки да ти залепам едно десетче меѓу очи.
Мене ми е грд,ама он ме убедува дека ми е убав само уште не сум сфатила.

Член од
18 април 2010
Мислења
2.656
Поени од реакции
3.570
за нешто што не се збори - СКОПЈЕ 2014 ги СПАСИ најголемите Македонски градежни компании, нивните подизведувачи и нивните десетина илјади вработени ТОКМУ ОД ТАА КРИЗА кога Бетон и гранит ги изгубија сите тендери во странство.
Ама затоа други 300.000 луѓе седат дома.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
И им плати за работава? Им го врати ДДВ-то?

H

Hip.Hop_MKD

Гостин
На прво место на земја која сака да се развие, и да има инвеститори поважно е изградба на инфраструктура, кога ќе дојде инвеститор тука потребна му е развиена инфраструктура нема да му требаат владините згради.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Дечки мене ми се чини или овие почнаа и да мислат место мене? Дојди Македонцки да ти залепам едно десетче меѓу очи.
Мене ми е грд,ама он ме убедува дека ми е убав само уште не сум сфатила.
добро цел пасус имав за лепота

сигурен сум дека во постземјодресно Скопје во шеесетите брутализмот и неговите вонземски изведби биле архитектонски крик на милениумот...од керпиџите на маџер маало се извишија бетонските згради со чудни рогови облици и издатоци...сигурен сум биле импресивни тогаш - НО СЕГА се мајка на грдото, урбанистички тероризам кој мора да го трпиме, силување на психата и окото.
за тебе модернистичкото сивило е оргазмичка архитектура - за мене импотентна грдосија....нема да се убедиме..но затоа моите љубители на неокласичното се мнозинство, доста не тероризирате и труете...
--- надополнето: Jul 10, 2011 8:09 PM ---
И им плати за работава? Им го врати ДДВ-то?
ти си по економијата - така е или не?

I

Iblis

Гостин
На прво место на земја која сака да се развие, и да има инвеститори поважно е изградба на инфраструктура, кога ќе дојде инвеститор тука потребна му е развиена инфраструктура нема да му требаат владините згради.
Абе како не, тоа бикот ќе ги искористат за јавање т.е. бесплатен превоз, Александар ќе им го покаже патот, Арката ќе им биде цел ето ти инфраструктура.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
добро цел пасус имав за лепота

за тебе модернистичкото сивило е оргазмичка архитектура - за мене импотентна грдосија....нема да се убедиме..но затоа моите љубители на неокласичното се мнозинство, доста не тероризирате и труете...
--- надополнето: Jul 10, 2011 8:09 PM ---

ти си по економијата - така е или не?
Гледам ти од се се разбираш,претходно збореше за економската страна на проектот,па и со сигурност потврди дека Бетон не земал тендери на страна и проектов ако не(Е)беше, цела градежна индустрија ќе пропаднеше.Би сакала да те прашам,дали ние овде ти личиме на ретардирани?

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
дечко џиповите што ги гледаш по град и се чудиш од кај се - СЕ ОД КИРИИ по неколку десетина илјади евра кој две децении се исплакаат на луге блиски на власта - кирии за приватни џебови или трајни објекти???

што викаш

за инфраструктурата 1. се согласувам 2. се работи 3.пак мешате баби и жаби - дај театарот да го укиниме ПРВ по таа логика

јас би ве замолил сите оние кој така екпертски говорат за приоритети и туги пари веднаш да дадат пример, да се откажат од своите мобилни, од своите клими и коли, од искачањата во град и купувањето гардероба, СО ТИЕ ПАРИ, ке помогнат на своето семејство, ке ја збогатат државата ке се направат толку и толку километри патишта и ке скупат десет возови...можда ке остане и за донација за некоја земјотресно погодена земја...КОЈ ГЛУПИ МУАБЕТИ...во кој век и на која планета живеете... ??? сте чуле за фондови, даноци, распределба, приоритети, анализи...на памет зборење ко баби на сред село...наредни избори кандидирајте се прелијавте пари како мислете, опрајте не живи мене.

The_Red1

значи фактички
Член од
18 септември 2009
Мислења
4.209
Поени од реакции
4.756
Vaka sea, temava otide pokje nakaj "Dali da ima crkva na plostad ili ne?" Jas kako vernik i kako del od opstestvoto imam pravo na subjektivno mislenje i iskreno mi se dopagja da ima i crkva i dzamija na plostad. Ne moze da se opise cuvstvoto koga izleguvas navecer, pominuvas niz plostad i tamu verskite lica te cadat so temjan i drugi verski "cuda" za da ne se fakja uroci dodeka se shetas po ulica Makedonija...abe meraci :tapp:
Sto se odnesuva do Proekt 2014 voopsto-go opravduvam ama ne celosno. Trebaat spomenici ama tooolku vo kratko vreme? Ne fala! Plostadon go zapustija i mu ja e**a majkata. Nema kaj da se zavrtis od Aleksandar (ups "Voin na Konj), Samuil, Goce i Kolegata i novite gradbi sto niknat sekoj den na premal prostor. Kako sto mi izgleda rabotava idejata na k15 ke se realizira se so cel da se prosiri plostadot. Videoto ne mozam da go postiram sega ama se nadevam deka vi teknuva za pokrivanjeto na Vardar.
p.s. se izvinuvam za fontot

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Гледам ти од се се разбираш,претходно збореше за економската страна на проектот,па и со сигурност потврди дека Бетон не земал тендери на страна и проектов ако не(Е)беше, цела градежна индустрија ќе пропаднеше.Би сакала да те прашам,дали ние овде ти личиме на ретардирани?
не леандра - еве поби ме со факти и компаративен пример(имаш еден во словенија)

Kajgana Shop

На врв Bottom