- Член од
- 5 октомври 2008
- Мислења
- 30
- Поени од реакции
- 3
MACEDONIA
Вода 1 литро е евро ипол во цела европа некаде 2 ипол евра, пиво кригла 8 евра, кашкавалот ако е ајдамер овде 300 денаари кило таму е 1900 кило сегде сум бил затоа знам...Да почнам од флаширана вода кај нас 5 литри се 60 ден. таму 12 литри за 70 ден. Пивото е поефтино дефинитивно и тоа доста, за вино да не зборам за 1,5 евра имаш Мерлот добро вино , што кај нас кошта 4 евра. Кашкавалот е поефтин, местото е поефтино, овошни јогурти, чоколади, чипсот е 400 грма за 80 центи. Работите за лична хигиена се поефтини, (детергентите се на пола цена, отколку кај нас). Сега не можам на се да се сетам, ама има многу работи. Не дека нема и поскапи, ама тие се помалку, и највеќе се однесуваат на овошјето.
Ако, малку прочиташ назад ќе видеш дека тоа се однесува на цените во маркетите.Вода 1 литро е евро ипол во цела европа некаде 2 ипол евра, пиво кригла 8 евра, кашкавалот ако е ајдамер овде 300 денаари кило таму е 1900 кило сегде сум бил затоа знам...
За во маркетите зборам и јас, сум прошетал сигурно повеќе од тебе така да неможеш да ми кажеш, бар не за европа...Башка што во цела европа McDonalds е нај ефтино, за нивни стандард, кај нас за нашиов нај скапо.Ако, малку прочиташ назад ќе видеш дека тоа се однесува на цените во маркетите.
Добро кога си веќе толку нашетан кажи дали си отидел во LIDL или BENNET тоа ти се сенџири на супермаркети низ цела Европа, а се германски по сопственост. Или ако сакаш да сликнам нешто па да постирам, вчера во bennet купив картон баварија од 0,66 за 9 евра, денес исто од друг маркет три туборг за 1,5 евра. Али како и да е, се си има.За во маркетите зборам и јас, сум прошетал сигурно повеќе од тебе така да неможеш да ми кажеш, бар не за европа...Башка што во цела европа McDonalds е нај ефтино, за нивни стандард, кај нас за нашиов нај скапо.
Во ALDI низ Германија има 6 лименки пиво за 4.99 ...ама пивото што се вика за плакнење нозеДобро кога си веќе толку нашетан кажи дали си отидел во LIDL или BENNET тоа ти се сенџири на супермаркети низ цела Европа, а се германски по сопственост. Или ако сакаш да сликнам нешто па да постирам, вчера во bennet купив картон баварија од 0,66 за 9 евра, денес исто од друг маркет три туборг за 1,5 евра. Али како и да е, се си има.
Во Германија има секакви пива. Сега има некое со помалку алкохол, без алкохол и сл. Јас ти кажав што купив и колку платив, зар имам причина да лажам. А, ако сме веќе кај Германија таму храната во маркетите е најефтина дека истата е ослободена од ДДВ.Во ALDI низ Германија има 6 лименки пиво за 4.99 ...ама пивото што се вика за плакнење нозе
точно дека германија е најефтина со храна ..ама за пијачките плус 25 центи се доплаќа заради pfant (ако го вратиш шишето ти ги враќаат тие 25 центи ).некои наши луѓе што работат таму и се од пониската класа собираат пластични шишиња за да си земат некој цент плусВо Германија има секакви пива. Сега има некое со помалку алкохол, без алкохол и сл. Јас ти кажав што купив и колку платив, зар имам причина да лажам. А, ако сме веќе кај Германија таму храната во маркетите е најефтина дека истата е ослободена од ДДВ.
Па, сум потенцирал зошто тоа се маркети што има се во нив, и ги има секаде во секој град низ цела Европа. LIDL го има и во Грција. Сега ние ако сакаме можеме да најдеме некои маркетчиња во строг центар на градот,е таму е јасно дека ќе е скапо ( туристи, центар) ама тоа е нормално.точно дека германија е најефтина со храна ..ама за пијачките плус 25 центи се доплаќа заради pfant (ако го вратиш шишето ти ги враќаат тие 25 центи ).некои наши луѓе што работат таму и се од пониската класа собираат пластични шишиња за да си земат некој цент плус
ПС : на Wolver1nE си му потенцирал ...
Причина???? Бидејки си материјалист или онака лупна Норвешка ???Norway!
Баш обратно ретко е да најдеш маркети со ефтина храна и таа храна, во состав е 99% гомна и 1% вода(ефтината). Скоро сите маркети се еномрно поскапи од кај нас ретко има некој големи маркети што продаваат гомна за пари.Па, сум потенцирал зошто тоа се маркети што има се во нив, и ги има секаде во секој град низ цела Европа. LIDL го има и во Грција. Сега ние ако сакаме можеме да најдеме некои маркетчиња во строг центар на градот,е таму е јасно дека ќе е скапо ( туристи, центар) ама тоа е нормално.
Од тебе само кенкање читаме на темата а се фалиш дека секаде си бил ама по муабетот никаде не си бил или барем да си научел нешто од тоа што си видел.Баш обратно ретко е да најдеш маркети со ефтина храна и таа храна, во состав е 99% гомна и 1% вода(ефтината). Скоро сите маркети се еномрно поскапи од кај нас ретко има некој големи маркети што продаваат гомна за пари.