Во која земја е најдобро да се живее?

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Да почнам од флаширана вода кај нас 5 литри се 60 ден. таму 12 литри за 70 ден. Пивото е поефтино дефинитивно и тоа доста, за вино да не зборам за 1,5 евра имаш Мерлот добро вино , што кај нас кошта 4 евра. Кашкавалот е поефтин, местото е поефтино, овошни јогурти, чоколади, чипсот е 400 грма за 80 центи. Работите за лична хигиена се поефтини, (детергентите се на пола цена, отколку кај нас). Сега не можам на се да се сетам, ама има многу работи. Не дека нема и поскапи, ама тие се помалку, и највеќе се однесуваат на овошјето.
Вода 1 литро е евро ипол во цела европа некаде 2 ипол евра, пиво кригла 8 евра, кашкавалот ако е ајдамер овде 300 денаари кило таму е 1900 кило сегде сум бил затоа знам...

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Вода 1 литро е евро ипол во цела европа некаде 2 ипол евра, пиво кригла 8 евра, кашкавалот ако е ајдамер овде 300 денаари кило таму е 1900 кило сегде сум бил затоа знам...
Ако, малку прочиташ назад ќе видеш дека тоа се однесува на цените во маркетите.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Ако, малку прочиташ назад ќе видеш дека тоа се однесува на цените во маркетите.
За во маркетите зборам и јас, сум прошетал сигурно повеќе од тебе така да неможеш да ми кажеш, бар не за европа...Башка што во цела европа McDonalds е нај ефтино, за нивни стандард, кај нас за нашиов нај скапо.

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
За во маркетите зборам и јас, сум прошетал сигурно повеќе од тебе така да неможеш да ми кажеш, бар не за европа...Башка што во цела европа McDonalds е нај ефтино, за нивни стандард, кај нас за нашиов нај скапо.
Добро кога си веќе толку нашетан кажи дали си отидел во LIDL или BENNET тоа ти се сенџири на супермаркети низ цела Европа, а се германски по сопственост. Или ако сакаш да сликнам нешто па да постирам, вчера во bennet купив картон баварија од 0,66 за 9 евра, денес исто од друг маркет три туборг за 1,5 евра. Али како и да е, се си има.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Добро кога си веќе толку нашетан кажи дали си отидел во LIDL или BENNET тоа ти се сенџири на супермаркети низ цела Европа, а се германски по сопственост. Или ако сакаш да сликнам нешто па да постирам, вчера во bennet купив картон баварија од 0,66 за 9 евра, денес исто од друг маркет три туборг за 1,5 евра. Али како и да е, се си има.
Во ALDI низ Германија има 6 лименки пиво за 4.99 ...ама пивото што се вика за плакнење нозе

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Во ALDI низ Германија има 6 лименки пиво за 4.99 ...ама пивото што се вика за плакнење нозе
Во Германија има секакви пива. Сега има некое со помалку алкохол, без алкохол и сл. Јас ти кажав што купив и колку платив, зар имам причина да лажам. А, ако сме веќе кај Германија таму храната во маркетите е најефтина дека истата е ослободена од ДДВ.

Член од
11 јули 2009
Мислења
1.415
Поени од реакции
962
Во Германија има секакви пива. Сега има некое со помалку алкохол, без алкохол и сл. Јас ти кажав што купив и колку платив, зар имам причина да лажам. А, ако сме веќе кај Германија таму храната во маркетите е најефтина дека истата е ослободена од ДДВ.
точно дека германија е најефтина со храна ..ама за пијачките плус 25 центи се доплаќа заради pfant (ако го вратиш шишето ти ги враќаат тие 25 центи ).некои наши луѓе што работат таму и се од пониската класа собираат пластични шишиња за да си земат некој цент плус :unsure:
ПС : на Wolver1nE си му потенцирал ...

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
точно дека германија е најефтина со храна ..ама за пијачките плус 25 центи се доплаќа заради pfant (ако го вратиш шишето ти ги враќаат тие 25 центи ).некои наши луѓе што работат таму и се од пониската класа собираат пластични шишиња за да си земат некој цент плус :unsure:
ПС : на Wolver1nE си му потенцирал ...
Па, сум потенцирал зошто тоа се маркети што има се во нив, и ги има секаде во секој град низ цела Европа. LIDL го има и во Грција. Сега ние ако сакаме можеме да најдеме некои маркетчиња во строг центар на градот,е таму е јасно дека ќе е скапо ( туристи, центар) ама тоа е нормално.

Arta

I AM THE YUMMY PIE!
Член од
26 јуни 2011
Мислења
142
Поени од реакции
49
nema vrska so materializmot, no i kolku shto znam toa e socijalna drzava ne mozes da stanes milioner...tuku mi se sviga nacinot na ziveenje i razmisluvanje na norvezhanite, prirodata i drzavata i deka se najciviliziranoto opstestvo vo svetot,Ednostavno go ziveat zivotot bez stress i bez predrasudi, toa shto za nas prestavuva problem za niv se samo gluposti, so drugi zborovi zivotot vo NORGE e mnogu polesen <3.

Wolver1nE

Ај лав пуси
Член од
31 јануари 2008
Мислења
528
Поени од реакции
46
Па, сум потенцирал зошто тоа се маркети што има се во нив, и ги има секаде во секој град низ цела Европа. LIDL го има и во Грција. Сега ние ако сакаме можеме да најдеме некои маркетчиња во строг центар на градот,е таму е јасно дека ќе е скапо ( туристи, центар) ама тоа е нормално.
Баш обратно ретко е да најдеш маркети со ефтина храна и таа храна, во состав е 99% гомна и 1% вода(ефтината). Скоро сите маркети се еномрно поскапи од кај нас ретко има некој големи маркети што продаваат гомна за пари.

П

Пепси_

Гостин
Баш обратно ретко е да најдеш маркети со ефтина храна и таа храна, во состав е 99% гомна и 1% вода(ефтината). Скоро сите маркети се еномрно поскапи од кај нас ретко има некој големи маркети што продаваат гомна за пари.
Од тебе само кенкање читаме на темата а се фалиш дека секаде си бил ама по муабетот никаде не си бил или барем да си научел нешто од тоа што си видел.
Како што спомна по горе Rocky во германија имаш МАРКЕТ се вика LIDL и го имало ете секаде јас имав прилика у германија да го посетам и таму сите одат со коли и пазаруваат НА ГОЛЕМО ЗА ЦЕЛ МЕСЕЦ ако не се лажам зимаат по 2-3 пакети и шотизнам не а цените се ПО ЕФТИНИ ОД КАЈ НАС за повеќето работи.
И сеа ти тука дрн дрн само немало маркети ово оно....тие повеќе маркети имаат оддколку обични ДУЌАНЧИЊА ние што ги имаме.

Kajgana Shop

На врв Bottom