Тргување со валути-FOREX

Член од
14 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
1
Дали е можно да се тргува со валути од Македонија, дали македонските граѓани може да отворат сметки во странски брокерски куќи forex.com на пример и да тргуват со валути и дали и колку е данокот што треба да се плати на евентуалната добивка (знам дека данокот на капиталната добивка е ослободен на некое време ).
Значи човеков постави многу конкретно прашање на кое и јас се надоврзувам. Ве молам луѓе, да не ја менувате темава со други тематики, како и да не ја полните со претпоставки, зашто тука има доста луѓе кои тргуваат DEMO, но немаат појма за вистинско искуство со брокер (такви не ни требаат од причина што знаеме како се работи со demo сметка).
Пишав порака во многу банки, па дури и во НБРМ (појма немаат што значи FOREX, а не да ти одговорат, поставувајќи ми контра прашање да објаснам за 'видот' и трансакциите кои сакам да ги направам да им го н.......) и само од Комерцијална Банка ми дадоа одговор дека ваквите трансакции за жал се сеуште забранети во нашава земја. Од УЈП ми дадоа формулар за приказ од капитална добивка остварена од хартии од вредност (очигледно и тие немаат појма што е FOREX), а тука на форумов, пак, читам дека има веќе инвеститори. Јас сум навистина збунет и ќе ве замолам да дадат одговор ИСКЛУЧИВО оние кои навистина инвестирале на FOREX берзата (другите не ме интересираат), односно имале и/или имаат сеуште искуство со странски брокери, како плаќаат даноци од добивките и сл. Пишете ми ПП.
Се извинувам доколку изгледав грубо додека ја читавте поракава, но навистина ми е преку глава од неконкретности во Македонијава.

Член од
14 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
1
Буквално никој?
Одеднаш сите останаа бели во очите или тие што тргувале можеби сега се уплашија дека ќе ги уловат инспекциите (постои голема можност)

K

Kiko

Гостин
Буквално никој?
Одеднаш сите останаа бели во очите или тие што тргувале можеби сега се уплашија дека ќе ги уловат инспекциите (постои голема можност)
Друже ретко отварам на темава .. и не сум бел во очите веќе една година тргуван live на форекс.
1. Можно е да се тргува од македонија на форекс.
2. Данокот на добивка во македонија изнесува 10%, и стварно не се исплаќа да не го платиш зошто во другите земји е далеку поголем.
Ако ве интересира нешто подетално околу добар брокер и отворање сметка ПП.

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Short EURCHF Open na 1.2414,
Pokraj fundamentalnite faktori kako dolzni4kata kriza, porasatot na razlikata megu periferniot dolg i germanskiot dolg, begstvoto na depozitite od Gr4kite i juzno evropskite banki, na grafik tehni4kite indikatori kako Bollinger Bands(2,12) na 1-day candle chart kako i Stohastic RSI isto na 1-day candlesitck chart(5,3) pokazuvaat Overbought status.
Profitni targeti: Tehni4ki 1.2090 sredna Bollinger, 1.1810 2 devijacii podolu (dolen bollinger)...
Alternativno cuvanje na pozicija dodeka ne se reshat sostojbite so juznoevropksiot dolg ili pak EURCHF ne positgni ekstremni oversold nivoa.

Ke vidime dali ke ispadni vaka.. jas ja otvoriv pozicija na minmalnite 1.000 evra. Stop loss staviv na mnogu konzervativni 3 evra ili 1.2450.

K

Kiko

Гостин

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
И после ко Велија! :D
Убава позиција само гледам дека не постига 1.2414.
Postigna kako ne.. 7/4/11 12:58:45 AM open e... 1.2314. Greska beshe posleedniot post za 12414 mislev 1.2314.. i ja otvoriv na tolku RSI beshe overbought, bolinger bands pokazuvaa 2std nad prosek .. ali to ti se samo tehni4kite .. fundamentalnite na podolog rok se daleku podobri.

+287 pipsa e momentalno. veke go pomina prviot profiten target na bolinger posekot.. ama ne ja gibam, ne bi go 4epnal udri i da e 2std pod prosekot.

Bogami na 80% korelacija sto ja ima EURCHF so begstvoto na depoziti od gr4kite banki i ne treba da se brza so bukiranje profit na ova. Da ne prajme muabet so ne e samo grcija.

Член од
22 јули 2009
Мислења
58
Поени од реакции
2
Кои платформи ги користите за тргување?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Ја пак ко мали Џокица.... звецнал ли со сува пара заработена на forex-от................... у сопствен џеб , некој од овие локални forex-ичари...овде во Македонија, небитно дали или не платил 10% данок... :)

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
Ја пак ко мали Џокица.... звецнал ли со сува пара заработена на forex-от................... у сопствен џеб , некој од овие локални forex-ичари...овде во Македонија, небитно дали или не платил 10% данок... :)
jas zasega imam minimalni zagubi :) mali oti ne rizikuvam mnogu..poveke mi e da gi sledam dvizenjata odkolku da u4sestvuvam so zna4ajni pari... i mnogu retko trguvam -stirktno koga ke se otovri sahnsa spored mnogu indikatori / fundamenti..
primer posledniot trejd e 5 evra margina + 3 evra stop loss = 8 evra max zaguba.. t.e 3 evra max zaguba ako te zastiti stop lossot. sega e 200 pipsa ili 16 evra vo pozitiva.. e sega da rizikuvav 800 evra ke bea 1600 :) ama ne bi rizikuval tolku pari na tolku leverage vo tolku volatile pazar.

Za bilo koj: Ako o4ekuva deka ke gi nau4i indikatorite i odednash ke po4ni da trguva i zarabotuva gadno se zaebal. Ima iljadnici raboti pokraj graficite/tehni4kite indikatori sto vlijaat i sigurno ne moze site da se znaat. Forexot treba da se sfati kako 1 nivo podobra kocka od sportksa. Sigurno deka nema da da ziveesh od toa sto ke znaesh da pro4itash grafik i nekolku indikatori: vpro4em mnogu luge go mozat toa.

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
jas zasega imam minimalni zagubi :) mali oti ne rizikuvam mnogu..poveke mi e da gi sledam dvizenjata odkolku da u4sestvuvam so zna4ajni pari... i mnogu retko trguvam -stirktno koga ke se otovri sahnsa spored mnogu indikatori / fundamenti..
primer posledniot trejd e 5 evra margina + 3 evra stop loss = 8 evra max zaguba.. t.e 3 evra max zaguba ako te zastiti stop lossot. sega e 200 pipsa ili 16 evra vo pozitiva.. e sega da rizikuvav 800 evra ke bea 1600 :) ama ne bi rizikuval tolku pari na tolku leverage vo tolku volatile pazar.

Za bilo koj: Ako o4ekuva deka ke gi nau4i indikatorite i odednash ke po4ni da trguva i zarabotuva gadno se zaebal. Ima iljadnici raboti pokraj graficite/tehni4kite indikatori sto vlijaat i sigurno ne moze site da se znaat. Forexot treba da se sfati kako 1 nivo podobra kocka od sportksa. Sigurno deka nema da da ziveesh od toa sto ke znaesh da pro4itash grafik i nekolku indikatori: vpro4em mnogu luge go mozat toa.
...хммм , а што мислиш колкава пара праат некои мангупи продавајќи им илузии на пацани кои губат 5 evra маргина + 3 evra stop loss = 8 evra ???? 100 милиона такви по 8 евра..цап чиста сува скоро милијарда у џеб....трошоци ич!!! :)

tomsaso

Пемпере
Член од
10 септември 2005
Мислења
1.387
Поени од реакции
339
...хммм , а што мислиш колкава пара праат некои мангупи продавајќи им илузии на пацани кои губат 5 evra маргина + 3 evra stop loss = 8 evra ???? 100 милиона такви по 8 евра..цап чиста сува скоро милијарда у џеб....трошоци ич!!! :)
tuka si greska... jas poznavam luge sto izgubija stanovi na forex ...
8 evra e smesna suma za sekoj sto slusnal za forex :)
jas go gledam poveke kako sprotska ...

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
tuka si greska... jas poznavam luge sto izgubija stanovi na forex ...
8 evra e smesna suma za sekoj sto slusnal za forex :)
jas go gledam poveke kako sprotska ...
:) добро бе , што е со вас клинциве???? ептен сте буквалисти...!!!!............... па овие ко тебе со смешни суми од 8 евра, праат милијарди во џебот на батките кои го смислиле forex-от ;) за оние будалетинки , кои вријат исто така по свет и кои изгубиле станови , дури ни тие преваранти во прво време ...не верувале дека постојат...тоа им дошло ко црешна на тортата...:) знаеш како е: евро по евро 10 милијарди евра.., потребно е само да се има доволно наивни овчички за стрижење....

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210
Short EURCHF Open na 1.2414,
Pokraj fundamentalnite faktori kako dolzni4kata kriza, porasatot na razlikata megu periferniot dolg i germanskiot dolg, begstvoto na depozitite od Gr4kite i juzno evropskite banki, na grafik tehni4kite indikatori kako Bollinger Bands(2,12) na 1-day candle chart kako i Stohastic RSI isto na 1-day candlesitck chart(5,3) pokazuvaat Overbought status.
Profitni targeti: Tehni4ki 1.2090 sredna Bollinger, 1.1810 2 devijacii podolu (dolen bollinger)...
Alternativno cuvanje na pozicija dodeka ne se reshat sostojbite so juznoevropksiot dolg ili pak EURCHF ne positgni ekstremni oversold nivoa.

Ke vidime dali ke ispadni vaka.. jas ja otvoriv pozicija na minmalnite 1.000 evra. Stop loss staviv na mnogu konzervativni 3 evra ili 1.2450.
Браво EURCHF e 1.1722 без левериџ вложи?
Имаш некоја друга сугестија за форекс инвестиција?

Kajgana Shop

На врв Bottom