Кучиња скитници

Ваше мислење:

• Вкупно гласачи
    619

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Кучето не е предатор во својата природа.
Грешиш, тоа е предатор само што човекот пред 15.000 го припитомил за да му служи. Еве чиви потомци се.

Инаку во документарниот филм “Life after People" на History Channel, беше покажно како после 200 години од исчезнувањето на човекот(хипотетички кажано) појаките кучиња ќе преживеат и ќе станат вистински предатори.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Грешиш, тоа е предатор само што човекот пред 15.000 го припитомил за да му служи. Еве чиви потомци се.

Инаку во документарниот филм “Life after People" на History Channel, беше покажно како после 200 години од исчезнувањето на човекот(хипотетички кажано) појаките кучиња ќе преживеат и ќе станат вистински предатори.
Кучињата јадат остатоци.
Мачките убиваат глувци, бубачки....

Кучињата потекнуваат од волците.
Денешното куче не е предатор.

OMGWTFBBQ

Bone for Tuna
Член од
3 февруари 2007
Мислења
8.802
Поени од реакции
4.420
Кучињата јадат остатоци.

Човекот така го научил, а ти спомна дека по природа не е предатор што е погрешно. Сума сумарум човекот е “виновен“ што денес се чуваат кучиња по дома, но според мене чувањето на куче во денешно време ја изгуби смислата. Се знаеше порано зошто се поседува куче, за да помага на селаните во нивната работа и слични такви обврски. Сега кога ќе видам како некои луѓе чуваат мали кучиња и тоа како добро ги третираат ми иде да се смеам. Башка неможам да сфатам како љубители на кучиња им ставаат ремен на врат и ги влечат само кога се шетаат, ако толку многу ги сакаат нека не ги држат со ремени ко да им се робови за гушкање.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Човекот така го научил, а ти спомна дека по природа не е предатор што е погрешно. Сума сумарум човекот е “виновен“ што денес се чуваат кучиња по дома, но според мене чувањето на куче во денешно време ја изгуби смислата. Се знаеше порано зошто се поседува куче, за да помага на селаните во нивната работа и слични такви обврски. Сега кога ќе видам како некои луѓе чуваат мали кучиња и тоа како добро ги третираат ми иде да се смеам. Башка неможам да сфатам како љубители на кучиња им ставаат ремен на врат и ги влечат само кога се шетаат, ако толку многу ги сакаат нека не ги држат со ремени ко да им се робови за гушкање.
Па јас чувам куче од љубов, но не заборавам дека е куче.
А мораат да носат ремен, заради законски одредби. Без ремен е казниво. Плус, има луѓе што се плашат од кучиња, и друго е кога кучето е под ,,видлива,, контрола :)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Кучињата јадат остатоци.

Не е нормално она што за нас е нормално...не е нормално да има расфрлени остатоци. Прашај ги жителите на Љубљана колку пати виделе куче низ градот и како тие се справуваат со кучињата, домашни и скитници. За останатите држави над Словенија не е ни за зборење. Ти да живееш во Словенија би одела во затвор или би плаќала глоба затоа што не го чуваш кучето како што треба. Сигурно знаеш како се справуваат поразвиените држави во Европа (вон Балканот)? Со згрижување и еутаназија. Ако во гугл напишеш stray dogs in eu, ќе добиеш резултат за балканот, Романија, Унгарија, евентуално Турција и Индија.

Мачките убиваат глувци, бубачки.
што згрешиле глувците за да ги убиваат? глушецот не е предатор, ниту напаѓа луѓе. Ако му оставаш храна не е ни штеточина. Ако треба да се сакаат животните, треба да се сакаат безусловно и неселективно. Дали некој ќе се побуни што убиваат гаврани или глувци?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Не е нормално она што за нас е нормално...не е нормално да има расфрлени остатоци. Прашај ги жителите на Љубљана колку пати виделе куче низ градот и како тие се справуваат со кучињата, домашни и скитници. За останатите држави над Словенија не е ни за зборење. Ти да живееш во Словенија би одела во затвор или би плаќала глоба затоа што не го чуваш кучето како што треба. Сигурно знаеш како се справуваат поразвиените држави во Европа (вон Балканот)? Со згрижување и еутаназија. Ако во гугл напишеш stray dogs in eu, ќе добиеш резултат за балканот, Романија, Унгарија, евентуално Турција и Индија.

што згрешиле глувците за да ги убиваат? глушецот не е предатор, ниту напаѓа луѓе. Ако му оставаш храна не е ни штеточина. Ако треба да се сакаат животните, треба да се сакаат безусловно и неселективно. Дали некој ќе се побуни што убиваат гаврани или глувци?
Луртз, добро знам како функционира светов, и која земја како се справува.
Теоретски, Македонија има добар концепт - но праксата не е таа, ме разбираш?
Еутаназија не се прави НИКАДЕ на сите животни - на стари, болни, агресивни.
Секаде има волонтери, секаде има ветеринарна грижа, секаде има вдомување секој ден.
Секаде има FOSTER HOMES освен во Македонија.

Во Љубљана сум била повеќе пати, не само за животните, за се што прават се мислам незаменливи.
Во Хрватска минатата година една пратеничка излезе и стави кутија за донации за азилот што сама го финансираше.

Во Македонија со години се трудиме да отвориме наш азил, зо наши средства, каде што ќе ги носиме ние кучињата и ќе ја растеретиме државата, да не плаќа за нив ништо, ние да ги чуваме и лекуваме до вдомувањето и да не ги враќаме на улица, НО НЕ НИ ДОЗВОЛУВААТ.

А да не зборувам, дека не секогаш се убиваат со еутаназија - според бројот на увезени инекции и потрошени на годишно ниво, излегува дека се убиени значајно повеќе кучиња од инекции што се увезени.

Пред Вардариште имаше тела на горени и недогорени кучиња.

Еутаназија ДА кога е неизбежна.

А јас како вегетеријанец не ги сакам животните селективно, верувај. Ама мачката лови глувци, како што тигарот лови антилопи итн.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
А јас како вегетеријанец не ги сакам животните селективно, верувај. Ама мачката лови глувци, како што тигарот лови антилопи итн.
Па ете тоа те прашувам, зашто ако си љубител на животни, си против другите животни освен мачки и кучиња. Зарем не ти е жал за другите животни...што ти скривиле глувците?
Еутаназија не се прави НИКАДЕ на сите животни - на стари, болни, агресивни.
еутаназија вршат кога после одреден период не ги вдомуваат. А се врши низ цела Европа, не е наша измислица. Затоа и немаат кучиња на улица (освен балканите и чат пат медитеранот). Овој проблем го имале и другите држави, но го решиле со време во минатото. Редно е и ние да го сториме тоа и после да формираме друштво за заштита и волонтери и да изигруваме високосвесна држава.
Во Љубљана сум била повеќе пати, не само за животните, за се што прават се мислам незаменливи.
Ако си била ќе знаеш дека на ист начин се справуваат со кучињата без разлика на нијанси (черити, волонтери...). Што на крај краева би волонтирал некој за кучиња? Што би му било работа...хранење, чистење? Тоа не го решава проблемот со уличните кучиња. Напротив, еутаназијата (покрај побезбедна околина) многу од нив ќе спаси од уличните проблеми и болести. Зарем тоа не е похумано? Ако се лутиш некому, тоа се оние луѓе кои ги фрлаат тие кучиња на улица, а не на оние кои се за омамување, анестезија и безболно вечно заспивање.
Во Македонија со години се трудиме да отвориме наш азил, зо наши средства, каде што ќе ги носиме ние кучињата и ќе ја растеретиме државата, да не плаќа за нив ништо, ние да ги чуваме и лекуваме до вдомувањето и да не ги враќаме на улица, НО НЕ НИ ДОЗВОЛУВААТ.
кој не ви дозволува? колку што знам, една форумџика планираше хотел за кучиња, нигде не спомена дека не и дозволуваат.
А да не зборувам, дека не секогаш се убиваат со еутаназија - според бројот на увезени инекции и потрошени на годишно ниво, излегува дека се убиени значајно повеќе кучиња од инекции што се увезени.
Пред Вардариште имаше тела на горени и недогорени кучиња.
не знам од каде овие информации, но да горат живо месо дали знаеш до каде би се осеќал смрад? Ако е сликата ваква, ако ова беше вистина, тогаш ќе немаше толку кучиња по улициве.
Ама мачката лови глувци, како што тигарот лови антилопи итн.
не сме у џунгла. Ај да ги пуштиме и мечките и волците да шетаат низ населени места оти биле корисни за екосистемот.

Дали провери во кои држави се споменува проблемот со кучиња? Хаити, Индија, Турција, балканот...ниеднаш не се споменати Луксембург, Белгија, Холандија, Норвешка...зошто?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Па ете тоа те прашувам, зашто ако си љубител на животни, си против другите животни освен мачки и кучиња. Зарем не ти е жал за другите животни...што ти скривиле глувците?
еутаназија вршат кога после одреден период не ги вдомуваат. А се врши низ цела Европа, не е наша измислица. Затоа и немаат кучиња на улица (освен балканите и чат пат медитеранот).
Ако си била ќе знаеш дека на ист начин се справуваат со кучињата без разлика на нијанси (черити, волонтери...). Што на крај краева би волонтирал некој за кучиња? Што би му било работа...хранење, чистење? Тоа не го решава проблемот со уличните кучиња. Напротив, еутаназијата (покрај побезбедна околина) многу од нив ќе спаси од уличните проблеми и болести. Зарем тоа не е похумано? Ако се лутиш некому, тоа се оние луѓе кои ги фрлаат тие кучиња на улица, а не на оние кои се за омамување, анестезија и безболно вечно заспивање.
кој не ви дозволува? колку што знам, една форумџика планираше хотел за кучиња, нигде не спомена дека не и дозволуваат.
не знам од каде овие информации, но да горат живо месо дали знаеш до каде би се осеќал смрад? Ако е сликата ваква, ако ова беше вистина, тогаш ќе немаше толку кучиња по улициве.
не сме у џунгла. Ај да ги пуштиме и мечките и волците да шетаат низ населени места оти биле корисни за екосистемот.

Дали провери во кои држави се споменува проблемот со кучиња? Хаити, Индија, Турција, балканот...ниеднаш не се споменати Луксембург, Белгија, Холандија, Норвешка...зошто?
Луртз вадиш од контекст!

Јас сум против ЛОВ зошто човекот нема потреба да ,,спортува,, и така да убива, против сум за кланици итн.! А како можам да му забранам на тигарот да лови антилопа?
Што не ти е јасно во вегетеријанството? Не убивам, не јадам месо? Ни од пиле, ни од теле, ни од ништо?

Секаде има еутаназија, но не како кај нас, нека ти биде јасно. Кај нас и пред да биде кучето ставено воопшто за вдомување се убива!
Секако дека се лутам на тие што ги оставаат на улица, за нив треба огромни казни.

Што некој би волонтирал?
Од донирање на храна, простор, до чистење, шетање, бањање, анимирање, вдомување (агенти) итн. Се може да се работи без пари, има волја, има луѓе, не ни дозволуваат.

Хотел за кучиња е приватен бизнис и можеш да си го отвориш.
Азилот не е бизнис, и не може да се регистрира како правно лице во Македонија, зошто на 1001 начин не стопираат во бирократијата - од доделување на место надвор од населеност (значи покрај град) до самата изградба - не саботираат. Зошто теоретски политиката е една, а практично друга.

Само во Скопје има стационар кој не функционира како што треба - значи нема ниту хумано успивање - а во другите градови ги убиваат со пушки и слично.

Азили постојат секаде, и погледни малку што се случува да почнеме од Америка, Англија, на кој начин ТИЕ функционираат, секој што работи во анимал полис или во стационар е всушност волонтер, тоа е непрофитна организација и здравите кучиња се чуваат или даваат по фостер домови, а болните се успиваат.

Во тој контекст, погледни

http://www.youtube.com/watch?v=IlSnaAQVUuA

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
@PurplePuma,

Какво мислење имаш за отприлика една милијарда жители на планетава кој кучињата ги сакаат исклучиво од гастрономски причини?
Дали сите тие се болни, одвратни суштества (бррр се ежам да речам луѓе) кој треба да се лекуваат во установи?

Проблемот е евидентен, со кастрација се решава до некаде но сепак ордите од кучиња вршат наоколу и се опасност за граѓаните кој плаќаат такси и сакаат да се реши брзо и ефикасно.
Еутанзијата не е хуман метод, но е ефикасен во секој случај и голем дел од тие кучиња што ги еутанзираат му ги скратуваат понатамошните агонии исфлени одново на улица.

Проблемот се решава само со подигање на граѓанската свест и уште поефикасно кај нас со ригорозни казни за сопствениците на миленици кој подоцна ги исфрлаат истите на улица од икс причини, додека со бесцелно лупање пари по стационари за заштита на уличарите, истиот тој проблем само се зголемува.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
@PurplePuma,

Какво мислење имаш за отприлика една милијарда жители на планетава кој кучињата ги сакаат исклучиво од гастрономски причини?
Дали сите тие се болни, одвратни суштества (бррр се ежам да речам луѓе) кој треба да се лекуваат во установи?

Проблемот е евидентен, со кастрација се решава до некаде но сепак ордите од кучиња вршат наоколу и се опасност за граѓаните кој плаќаат такси и сакаат да се реши брзо и ефикасно.
Еутанзијата не е хуман метод, но е ефикасен во секој случај и голем дел од тие кучиња што ги еутанзираат му ги скратуваат понатамошните агонии исфлени одново на улица.

Проблемот се решава само со подигање на граѓанската свест и уште поефикасно кај нас со ригорозни казни за сопствениците на миленици кој подоцна ги исфрлаат истите на улица од икс причини, додека со бесцелно лупање пари по стационари за заштита на уличарите, истиот тој проблем само се зголемува.
Еутаназијата не е долгорочно решение.
Доволно е уште 2 кучиња да ослободиш, 1 кучка раѓа 2 пати годишно по во просек 5 кученца.
Израчунај за колку брзо ќе си родиме ние ново население улични кучиња.

Ригорозни казни.
За Кинезите не сакам да коментирам.

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Еутаназијата не е долгорочно решение.
Доволно е уште 2 кучиња да ослободиш, 1 кучка раѓа 2 пати годишно по во просек 5 кученца.
Израчунај за колку брзо ќе си родиме ние ново население улични кучиња.

Ригорозни казни.
За Кинезите не сакам да коментирам.
Јас не реков дека е идеално решение, ама кастрацијата и згрижувањето на кучиња во стационари ми е многу полошо како решение од причина што уште повеќе ќе ги мотивира неодговорните сопственици да ги испуштаат своите кучиња на улицата, тогаш без никаква грижа на совест зошто ќе знаат со сигурност му биде згрижено кучето од друг.
Решението е тоа, да се измени законот и да се изедначат кучињата како кравите во Индија, или пак рисот, срната и црната мечка во Македонија и секој кој несовесно постапил да се санкционира со затворска казна, тогаш ќе се намалат уличарите за 90%, но како што кучињата не се некоја раса на кое му се заканува истребување тогаш во моќта на демократијата еутанзијата е најсоодветна мерка во мометов.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Јас не реков дека е идеално решение, ама кастрацијата и згрижувањето на кучиња во стационари ми е многу полошо како решение од причина што уште повеќе ќе ги мотивира неодговорните сопственици да ги испуштаат своите кучиња на улицата, тогаш без никаква грижа на совест зошто ќе знаат со сигурност му биде згрижено кучето од друг.
Решението е тоа, да се измени законот и да се изедначат кучињата како кравите во Индија, или пак рисот, срната и црната мечка во Македонија и секој кој несовесно постапил да се санкционира со затворска казна, тогаш ќе се намалат уличарите за 90%, но како што кучињата не се некоја раса на кое му се заканува истребување тогаш во моќта на демократијата еутанзијата е најсоодветна мерка во мометов.
Не е зошто се трошат огромни државни средства за целата таа работа (настрана од нехуманиот аспект).
Покрај еутаназијата, во големиве земји, има и големи казни, во Америка имаш помали даноци ако чуваш миленици итн.
Мораш да стимулираш или да казниш население.

А азилите кои ние ги нудиме нема да трошат ничии пари освен наши и на светски фондови (значи не државни пари), а притоа ќе ги тргнеме кучињата од улица - и ние ќе ги чуваме и вдомуваме, притоа за секое куче се води евиденција каде е (чипување) итн.

Подобро е тоа решение, ама ајде..

П.С. На Кипар има требаа повеќе од 60 години за да НАМАЛАТ процент на бездомни кучиња....

Windfucker

Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Не е зошто се трошат огромни државни средства за целата таа работа (настрана од нехуманиот аспект).
Покрај еутаназијата, во големиве земји, има и големи казни, во Америка имаш помали даноци ако чуваш миленици итн.
Мораш да стимулираш или да казниш население.

А азилите кои ние ги нудиме нема да трошат ничии пари освен наши и на светски фондови (значи не државни пари), а притоа ќе ги тргнеме кучињата од улица - и ние ќе ги чуваме и вдомуваме, притоа за секое куче се води евиденција каде е (чипување) итн.

Подобро е тоа решение, ама ајде..

П.С. На Кипар има требаа повеќе од 60 години за да НАМАЛАТ процент на бездомни кучиња....
Се согласуваме тука, јас сум да има огромни казни ако некој купил/удомил милениче и потоа истото го исфрли на улица.

Чисто од куриозитет зошто државата не ви дозволува да основате такво здружение од хуман карактер (азил), посебно кога се работи за сфера од граѓански интерес.
Навистина ми изгледа ретадирано да не дозволат, посебно кога читам дека истото ќе биде самофинансирано или пак од донации. Изнесете го проблемот на медиуми, навистина е штета да не се отвори нешто слично.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.830
Поени од реакции
8.858
Се согласуваме тука, јас сум да има огромни казни ако некој купил/удомил милениче и потоа истото го исфрли на улица.

Чисто од куриозитет зошто државата не ви дозволува да основате такво здружение од хуман карактер (азил), посебно кога се работи за сфера од граѓански интерес.
Навистина ми изгледа ретадирано да не дозволат, посебно кога читам дека истото ќе биде самофинансирано или пак од донации. Изнесете го проблемот на медиуми, навистина е штета да не се отвори нешто слично.
Не е толку едноставно, и не би тука за тоа многу да зборувам.
Станува збор за перење на пари од страна на државни институции (кои добиваат донации за да го прават тоа што не го прават) а знаеме дека нашите телевизии или серат или фалат, нешто паметно не кажуваат.
Моментално кучиња чуваме по дома, на наш трошок ги вакцинираме, стерилизираме, кастрираме, прочистуваме и се што треба да се направи за нив, и ги даваме на вдомување, при тоа остануваме во контакт со вдомувачите за ако еден ден решат да не го чуваат кучето да ни се јават и да ни го вратат да не го оставаат на улица, па дури во пресрет излегуваме за се и сешто, ако кивне кучето за време на целиот негов живот можат да не побараат ние да се занимаваме со тоа.....

Реално, повеќе работа сме завршиле ние индивидуално - во поглед на тргнување кучиња од улица, него Вардариште. Вадиме кучиња од таму и најчесто се болни од неизлечиви болести кои ги имаат добиено во Вардариште. И кажи ми, како на некој да му речам оди вдоми од Вардариште, кога може и зараза дома да си донесе?

Затоа се потребни азили кои нема да бидат под капа на државата и во кои ќе има луѓе кои навистина сакаат да го решат овој проблем.
И се повеќе луѓе вдомуваат преку нас и мачиња и кучиња зошто вакцинирани и здрави ги даваме, него преку Вардариште, а јас не знам каде попрво да вадам кучиња од улица или од Вардариште....

Никој не сака кучиња на улица, ама ако ги убиваат цело време, верувај, нема да се намали таа бројка, оти колку и да ги убиваш се размножуваат... А ако ги стерилизираш и вратиш на улица:
На тоа место каде што ќе го оставиш кучето нема да доаѓаат нови зошто тоа ќе ја брани територијата и плус нема да се размножува ќе умре за најмногу 3-4 години.
А ти колку сакаш тргај ги, секогаш ќе никне некое ново и ќе се размножи. Единствен начин да го намалиме тој број е преку масовна стерилизација и кастрација и враќање на улица за да самите кучиња не дозволат размножување на нови во нивната територија.... За најмногу 5-6 години со силна ваква политика, ќе бидеме Љубљана во поглед на кучиња бездомници - едвај да видиш некое, тазе пуштено од дома.....

Член од
28 март 2006
Мислења
17.886
Поени од реакции
12.421
Луртз вадиш од контекст!
Ништо не вадам од контекст, тоа се твои зборови, цитирани. Ти споменуваш лов лавови и антилопи, ти споменуваш дека глувците треба да се истребат, ти споменуваш...не чини да забораваш што имаш кажано...уште понечини хуманист однапред да ги двои луѓето по разни основи и определува кое животно треба да живее, кое не. За промена, оние луѓе/деца скитници...ај некој од нив помогни да се вдоми, заштити, нахрани, израсни, исчисти.

Затоа се потребни азили кои нема да бидат под капа на државата и во кои ќе има луѓе кои навистина сакаат да го решат овој проблем.
И се повеќе луѓе вдомуваат преку нас и мачиња и кучиња зошто вакцинирани и здрави ги даваме, него преку Вардариште, а јас не знам каде попрво да вадам кучиња од улица или од Вардариште....
тоа не е проблем на граѓанинот. Тој сака да ги нема кучињата на улица, точка. За него претставува опасност кога оди на работа, кога оди на пазар, за неговото дете, за неговата сопруга или стара мајка. Едно е игра со кучиња, друго е живеење, функционирање и грижа за други побитни работи во семејството и животот.
Секаде има еутаназија, но не како кај нас, нека ти биде јасно. Кај нас и пред да биде кучето ставено воопшто за вдомување се убива!
доказ, снимен, документиран? и луѓето во лудниците ги третираат како стока, но надлежните негираат...кој се засекирал за нив?
Хотел за кучиња е приватен бизнис и можеш да си го отвориш.
Азилот не е бизнис, и не може да се регистрира како правно лице во Македонија, зошто на 1001 начин не стопираат во бирократијата
Не ви даваат дозвола да на своја нива вон град поставите објект со сите спецификации, да вработите стручни лица, да ги храните и раснете животните? Не ми е јасно, за каква саботажа се работи.

Стави се во кожа на обичен граѓанин, еднаш барем, во една тема.

Kajgana Shop

На врв Bottom