Прашања за Христијанството II

Статус
Затворена за нови мислења.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ако е точно, тогаш навистина нема потреба од религиозност. За посредник, па, уште помалку.

Било какво вкалапување и „стандардизирање“ на човековото однесување е злостор кон човештвото.
Па така му доаѓа некако , само што би требало да се разграничат работите, едно е Црква, друго е религија, трето е Вера.

Често пати се става еквиваленција помеѓу овие 3 работи. (најповеќе нели од религиозните).

Суштината е дека за да верувам(ш) во Исус и живе(еш)ам праведно на овој свет не м(т)и треба Црквата да м(т)е насочува што е добро а што лошо, не м(т)и треба ниту една религиозна алатка за да го восприе(миш)мам Бога во себе:).

Сите помалку или повеќе се трудиме во животот да ги испочитуваме 10 те божји заповеди, на овој или оној начин. И за верникот и за Атеистот убивањето, крадењето, лажењето е лоша работа. Нема тука разлика.

Според с еона кажано тука на форумов ако живееш праведно ( и тоа многу поправедно од многу верници) не кршејќи ги во голема мера божјите заповеди, а не веруваш во постоењето на Бог, тогаш во голем дел ти е загарантирано местото лево од Христа:)

А всучност со таквиот начин на живот и почитувања на библиските норми и правила (свесно или несвесно) многу поблиску си до Бога и си го восприемил него иако несвесно:) Според тоа би требало да ти биде загарантирано место од десно :)

Арно ама... црквата некако ги извитоперила овие работи.

Поарно убиј и искрено покај се, отколку живеј праведно неверувајќи во бога.
Не знам дали оваа симплификација реално ја отсликува улогата и влијанието на црквата и религијата во општеството, ама мислам дека тука некаде е.

Изгледа темава треба да е Прашања за Христијанската Црква.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Izlazak 20:1-17

1. Onda Bog izgovori sve ove riječi:
2. »Ja sam Jahve, Bog tvoj, koji sam te izveo iz zemlje egipatske, iz kuće ropstva.
3. Nemoj imati drugih bogova uz mene.
4. Ne pravi sebi lika ni obličja bilo čega što je gore na nebu, ili dolje na zemlji, ili u vodama pod zemljom.
5. Ne klanjaj im se niti im služi. Jer ja, Jahve, Bog tvoj, Bog sam ljubomoran. Kažnjavam grijeh otaca - onih koji me mrze - na djeci do trećeg i četvrtog koljena,
6. a iskazujem milosrđe tisućama koji me ljube i vrše moje zapovijedi.
7. Ne uzimaj uzalud imena Jahve, Boga svoga, jer Jahve ne oprašta onome koji uzalud izgovara ime njegovo.

Каде е љубовта спрема луѓето од креаторот овде?
Дали Јахве признава дека има и други богови?
че те цитирам пошто ме мрзи да барам (мрзата е пак некој несмртен грев, бтв). Болдот ми запна за око

-да немаш други богови и
-не им се поклонувај

-да не будет у тебја других богов пред лицем Моим.
-не поклонјајсја им и не служи им,

-Thou shalt have no other gods before me.
-Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them

дали Господ со овие изјави лично потврдува дека фактички постојат и други богови, но не треба да се признаваат пред него и не треба да им се клања.
Секоја чест на исклучоците, ама христијаните можат вода да им носат на муслиманите и/или евреите за познавање на своето свето писмо.
среќа, инаку досега че трчавме низ град со бомби околу појас.
Има ли потреба од посредник наречен ЦРКВА за сето тоа?
има, за вакви прашања

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
има, за вакви прашања
За какви прашања:)

И мислиш дека Црквата ќе го понуди вистинскиот одговор на ТИЕ прашања?
Моето искуство за жал вели НЕ.

Моето искуство вели дека мојата Вера е независна од црквата.

МИслам дека црквата (или поединци во неа) ја користат самата институција за лични цели.

Нели зборовите на Исус беа:

Подигни го листов ја сум под него, подигни го каменов ја сум под него, погледни си во срцето ја сум таму, не сум во камењата на вашите храмови.

Или се лажам?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
че те цитирам пошто ме мрзи да барам (мрзата е пак некој несмртен грев, бтв). Болдот ми запна за око

-да немаш други богови и
-не им се поклонувај

-да не будет у тебја других богов пред лицем Моим.
-не поклонјајсја им и не служи им,

-Thou shalt have no other gods before me.
-Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them

дали Господ со овие изјави лично потврдува дека фактички постојат и други богови, но не треба да се признаваат пред него и не треба да им се клања.
Абе луѓе, не вадете погрешнио заклучоци. Овде станува збор за man made богови. Ова Бог вели да не тргнеме по умот на другите народи кои го отфрлиле едниот и вистинскиот Бог, и си направиле свој - човечка измислица. Еве напр, баш ова кога им го кажува е пред пристигањето на Израилците во ветената земја. Таму имало други народи и секој од нив си имал свој направен бог, та Господ ги опоменува да не бидат излажани од тамошниот народ, та да тргнат по нивната измислица.

Инаку низ Библијата на безброј места ќе најдеш како Господ за овие богови зборува дека се човечка измислица, направени од камен, бронза или дрво. А за себе на многу места вели дека само Тој е бог, и никој не е како него. Еве неколку:

Од Второзаконие:

35 Тебе ти е дадено да го разбереш тоа, за да знаеше дека само Господ, твојот Бог е Бог и дека *нема друг освен Него.

39 И така, знај сега и вразуми се, дека Господ, твојот Бог, е Бог на небото горе и на земјата долу, и нема друг освен Него;

Од Исаија:

6 Вака вели Господ, Царот на Израилот и неговиот Избавител, Господ Саваот: "Јас сум првиот, Јас сум и последниот; освен Мене нема Бог;

5 Јас сум Господ и нема друг; нема Бог освен Мене;

18 Зашто вака вели Господ, Кој го создаде небото, Он, Бог, Кој и даде облик на земјата и Кој ја создаде; Он ја зацврсти, не ненадејно ја создаде; Он ја создаде за живеење. Он вели: Јас сум Господ, и нема друг.

ИТН...

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Абе луѓе, не вадете погрешнио заклучоци. Овде станува збор за man made богови. Ова Бог вели да не тргнеме по умот на другите народи кои го отфрлиле едниот и вистинскиот Бог, и си направиле свој - човечка измислица. Еве напр, баш ова кога им го кажува е пред пристигањето на Израилците во ветената земја. Таму имало други народи и секој од нив си имал свој направен бог, та Господ ги опоменува да не бидат излажани од тамошниот народ, та да тргнат по нивната измислица.

Инаку низ Библијата на безброј места ќе најдеш како Господ за овие богови зборува дека се човечка измислица, направени од камен, бронза или дрво. А за себе на многу места вели дека само Тој е бог, и никој не е како него. Еве неколку:

Од Второзаконие:

35 Тебе ти е дадено да го разбереш тоа, за да знаеше дека само Господ, твојот Бог е Бог и дека *нема друг освен Него.

39 И така, знај сега и вразуми се, дека Господ, твојот Бог, е Бог на небото горе и на земјата долу, и нема друг освен Него;

Од Исаија:

6 Вака вели Господ, Царот на Израилот и неговиот Избавител, Господ Саваот: "Јас сум првиот, Јас сум и последниот; освен Мене нема Бог;

5 Јас сум Господ и нема друг; нема Бог освен Мене;

18 Зашто вака вели Господ, Кој го создаде небото, Он, Бог, Кој и даде облик на земјата и Кој ја создаде; Он ја зацврсти, не ненадејно ја создаде; Он ја создаде за живеење. Он вели: Јас сум Господ, и нема друг.

ИТН...
Genesis ми треба ли црквата за да верувам во Бога и синот еднороден Христос, и да ги почитувам неговите одредби?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Абе луѓе, не вадете погрешнио заклучоци.
зошто тогаш Господ е ревнив, односно како што стои во преводот -љубоморен- доколку не постојат други божества...всушност љубомората (jealous и envy) е честа појава во Стариот Завет.
Не ќе им се поклонуваш ниту ќе им служиш, зашто Јас, Господ, твојот Бог, Сум ревнив Бог. Ја посетувам неправдата на татковците - на оние кои Ме мразат - на децата до третото и четвртото поколение,
Дали Господ може да ги има истите особини како и луѓето кои честопати доведуваат до страшни последици?
Втора работа е што самата реченица од заповедите содржи уште некои нелогичности (на пример вид на колнење до трето колено доколку не го сакаш Господ и никој друг), Стариот Завет изобилува со вакви недоречености или двосмислени реченици и закони.
Кога веќе ја споменувам љубомората, потчинетоста и второстепеноста на жената се наоѓа и во делот каде се опишува законот за љубомора при што само мажот смее да ја пројави својата љубомора, а жената да биде казнета.
30 или кога љубоморен дух ќе го обзема мажот, и тој почне да љубомори на жена си, тогаш тој нека ја исправи жена си пред Господа, и нека го изврши свештеникот над неа се' она според овој закон,-
31 и мажот ќе биде чист од грев, а жената ќе го прими врз себе својот грев."

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Моето искуство вели дека мојата Вера е независна од црквата.
Зависно од тоа која е твојата вера и што подразбираш под терминот „црква“.
Ако ти веруваш во Христос чие што учење е запишано во новиот завет, тогаш ти треба црква, но не секоја самонаречена (институционализирана) црква - туку ти треба духовна фамилија составена од група на верници кои искрено веруваат во Исус.
Не постои црква-поединец. Христос збореше за црквата, а на оригиналниот коине грчки јазик зборот црква (екклезија) значи „собир на повиканите“. Исус на пример даде некои заповеди кои што не можат да се извршат самостојно. На пример Господовата спомен вечера (ткн. причест) и служењето едни на други (симболично претставено со миење нозе). Човек не може самиот да се причести. За да се раскрши лебот требаат најмалку двајца верници, во спротивно ќе треба самостојниот верник да го раскрши лепчето и самиот да ги изеде двете лепчиња. Ама не е тоа поентата нели.

Нели зборовите на Исус беа:

Подигни го листов ја сум под него, подигни го каменов ја сум под него, погледни си во срцето ја сум таму, не сум во камењата на вашите храмови.

Или се лажам?
Ова е стих од еден гностички текст /кој датира од 2-3 век и подоцна е наречен „евангелие по Тома“ (77 стих). Тоа е колекција на гностички мудрости испреплетени со некои модифицирани изјави на Исус. Поточно таму вели вака: „Подигни го каменот и таму ќе ме најдеш. Раскрши парче дрво и таму сум.“

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Абе луѓе, не вадете погрешнио заклучоци. Овде станува збор за man made богови.
Абе па да бидеш љубоморен на мен мејд богови...нешто не ќе да е во ред.
Бог креаторот на билијарди галаксии љубоморен на човечки измислени ликови.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
зошто тогаш Господ е ревнив, односно како што стои во преводот -љубоморен- доколку не постојат други божества...всушност љубомората (jealous и envy) е честа појава во Стариот Завет.
Абе па да бидеш љубоморен на мен мејд богови...нешто не ќе да е во ред.
Бог креаторот на билијарди галаксии љубоморен на човечки измислени ликови.
Вака ќе ви одговорам. На Господ воопшто не му е мило кога гледа како некои луѓе се оддалечуваат од Него, а одат кон бессмисленоста на човечката измислица. Госопд сака сите луѓе да одат по вистината, а не да настрануваат кон разни лажни богови и учења.
--- надополнето: Jul 7, 2011 10:00 AM ---
Genesis ми треба ли црквата за да верувам во Бога и синот еднороден Христос, и да ги почитувам неговите одредби?
Да ти треба. Оти ти самиот неможеш ништо да направиш, а таму каде што се собрале луѓе во името Христово таму е и Црквата Негова. А кој не е со нас, тој е против нас. Христос ни ја даде причеста, а сами неможеме да се причестиме. За тоа ни треба Црквата, та да се причестиме заедно со сите верници. Како во Стариот така и впо Новиот Завет, можеш да забележиш дека верниците постојано се собираат сите заедно да го слават Бога. Во Новиот Завет дури верниците и заедно живееја и делеја меѓу себе се што имат. Понатаму ти треба Црквата за да ти помогне во тешки мигови, ти треба Свештено лице да те поучи, да те ислуша, и конечно да се исповедаш. Ти треба Црквата за таму заедно со сите верници да присуствуваш на Литургија, и сите заедно да се молите и за себе и еден за друг. И конечно ти треба Црквата за да те чува од надворешни лажни учења, та верата да ти остане чиста и вистинита. Ти треба Црквата Христова за да те држи во вистината.
--- надополнето: Jul 7, 2011 10:04 AM ---
Втора работа е што самата реченица од заповедите содржи уште некои нелогичности (на пример вид на колнење до трето колено доколку не го сакаш Господ и никој друг), Стариот Завет изобилува со вакви недоречености или двосмислени реченици и закони.
Не би рекол дека Стариот Завет, поготово не тората (првите 5 книги) се тешки за разбирање или двосмислени. Единствено треба да се читаат работите во контекст, а и исто така многу битно е да се прочита целата Библија, затоа што ете јас од мое искуство можам да ти кажам дека некои работи кои сум ги прочитал, а во моментот не ми биле јасни, ми се разјасниле неколку книги подоцна на сосема друго место. Затоа што Библијата претставува една целина, и секоја една книга ја надополнува претходната.
--- надополнето: Jul 7, 2011 10:08 AM ---
Кога веќе ја споменувам љубомората, потчинетоста и второстепеноста на жената се наоѓа и во делот каде се опишува законот за љубомора при што само мажот смее да ја пројави својата љубомора, а жената да биде казнета.
Седмата заповед вели - Не врши прељуба. И ова се однесува и на мажот и на жената.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Зависно од тоа која е твојата вера и што подразбираш под терминот „црква“.
Ако ти веруваш во Христос чие што учење е запишано во новиот завет, тогаш ти треба црква, но не секоја самонаречена (институционализирана) црква - туку ти треба духовна фамилија составена од група на верници кои искрено веруваат во Исус.
Не постои црква-поединец. Христос збореше за црквата, а на оригиналниот коине грчки јазик зборот црква (екклезија) значи „собир на повиканите“. Исус на пример даде некои заповеди кои што не можат да се извршат самостојно. На пример Господовата спомен вечера (ткн. причест) и служењето едни на други (симболично претставено со миење нозе). Човек не може самиот да се причести. За да се раскрши лебот требаат најмалку двајца верници, во спротивно ќе треба самостојниот верник да го раскрши лепчето и самиот да ги изеде двете лепчиња. Ама не е тоа поентата нели.

Ова е стих од еден гностички текст /кој датира од 2-3 век и подоцна е наречен „евангелие по Тома“ (77 стих). Тоа е колекција на гностички мудрости испреплетени со некои модифицирани изјави на Исус. Поточно таму вели вака: „Подигни го каменот и таму ќе ме најдеш. Раскрши парче дрво и таму сум.“
Се слагам Чорбаџија со поимот црква така дефиниран, како во болдот. Токму натака треба да се стреми човечкиот род сите да бидат една "духовна" фамилија која ќе живее безгрижно на овој свет. Меѓутоа ова не се коси ниту со атеистичките принципи сите да живеат убав и безгрижен живот имајќи почит кон она што го проповедал Христос - ЉУБОВ И ПОМАГАЊЕ ПОМЕЃУ ЧОВЕЧКИТЕ ЕДИНКИ. Кој не би сакал еден ваков безгрижен свет?

Работите што ги наведе како причест , спомен вечера се религиозни алатки кои ги вовеле самите луѓе сакајќи што повеќе да му се "додворат" на Богочовекот. Но нели како што кажа и ти потребно е сите да веруваме во Исус(или во било што да се верува ама еднакво од сите ќе го има истиот ефект врз човештвото) и тоа е доволно и он тоа ќе го знае и нема сигурно да падне на трикови со миење нозе и причести.

Лично го почитувам животот и учењето на Исус, верувам во чудата што ги направил(вклучувајќи го воскреснувањето), а како му успевало тоа е друго прашање, НО УШТЕ ПОВЕЌЕ ВЕРУВАМ дека ЦРКВАТА како институција од Константин наваму го злоупотребува Христовото учење во свои лични грешни цели.

Дури мислам дека и атеизмот се појавува како одговор на стегите што ги наметнува инфилтрираната инстиотуција црква во рамките на општеството која со помош на религија (а не вера) и религиозни алатки се обидува д авоспостави контрола врз широките народни маси.

Слободно прашај ги сите што се декларираат како "фундаментални" атеисти дали би им сметал таков безгрижен свет, дали истите тие нема да го почитуваат Христовото учење ако тоа не било искористено и злоупотребено во многу војни. Исто како што не би сметало и Лениновото поимање на комунизмот како едно утопистичко гледиште како би требало да бид епоставен светот. Исус е многу блиску до таквото учење и има почит од сите.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Работите што ги наведе како причест , спомен вечера се религиозни алатки кои ги вовеле самите луѓе сакајќи што повеќе да му се "додворат" на Богочовекот. Но нели како што кажа и ти потребно е сите да веруваме во Исус(или во било што да се верува ама еднакво од сите ќе го има истиот ефект врз човештвото) и тоа е доволно и он тоа ќе го знае и нема сигурно да падне на трикови со миење нозе и причести.
Не е така тоа што го напиша за причеста. Ете што вели Христос за ова

19 Потоа зеде леб и заблагодари, го прекрши и им даде, велејќи: “Ова е Моето тело, што се дава за вас; правете го ова за Мој спомен!”
20 Исто така и со чашата, по вечерата, велејќи: “Оваа чаша е Новиот завет со Мојата крв, која се пролива за вас.

Кога самиот Исус ни рекол да го правиме тоа во Негов спомен, тогаш тоа така треба и да биде.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Да ти треба. Оти ти самиот неможеш ништо да направиш, а таму каде што се собрале луѓе во името Христово таму е и Црквата Негова. А кој не е со нас, тој е против нас. Христос ни ја даде причеста, а сами неможеме да се причестиме. За тоа ни треба Црквата, та да се причестиме заедно со сите верници. Како во Стариот така и впо Новиот Завет, можеш да забележиш дека верниците постојано се собираат сите заедно да го слават Бога. Во Новиот Завет дури верниците и заедно живееја и делеја меѓу себе се што имат. Понатаму ти треба Црквата за да ти помогне во тешки мигови, ти треба Свештено лице да те поучи, да те ислуша, и конечно да се исповедаш. Ти треба Црквата за таму заедно со сите верници да присуствуваш на Литургија, и сите заедно да се молите и за себе и еден за друг. И конечно ти треба Црквата за да те чува од надворешни лажни учења, та верата да ти остане чиста и вистинита. Ти треба Црквата Христова за да те држи во вистината.

.
Вака болдот ми боде очи ептен, па ќе почнам со другото што не е болдирано.

Велиш сам не можеш ништо да направиш - АПСОЛУТНО ТОЧНО - сам човек за никаде е. Меѓутоа тоа и неверниците и атеистите и еден куп други луѓе го знаат нели??????? Велиш дека треба се да се дели меѓу себе и така се собирале верниците години и векови наназад - тоа е начело на комунизмот нели? Сите да бидеме исти. И тоа е сосема во ред како учење - меѓутоа повторно нема врска со црквата и со Христос, тоа го прават и останатите и би го прифатиле.

Велиш ми треба Црквата за Литургија и сите да с емолиме еден за друг - ЗОШТО? Не можеме ли да с емолиме сите у парк??? Секако дека можеме. Не можеме ли сите заедно да се обидеме нашата позитивна енергија да ја пренасочиме во интерес на нашите потреби (јас вака ја сфаќам молитвата како обид да се пренасочат причинско последичните односи во наша корист)?. Мора ли да биде тој брадестиот поп со петрахилот и книжулето да не води низ тоа??? ЈАС МИСЛАМ НЕ.

БОЛДОТ одиме по ред. Како бе пријателе кој не е со нас тој е против нас?????????????????????? Откај ли ова излезе???

Зошто ти д ане ме ислушаш и да не ме поучиш н апример??? Зашто свештено лице???? ТОј ли е избраниот од Бога да биде посредник???? ЈАС МИСЛАМ НЕ. ТОЈ Е САМОНАРЕЧЕН БОЖЈИ ПОСРЕДНИК.

И на крај не ми треба Црквата ХРИСТОВА да ме држи во вистината - МИ ТРЕБА МОЈАТА ВЕРБА ВО ХРИСТОВОТО УЧЕЊЕ И ТОЛКУ. А тоа е различно од Црквата Христова.

Ако сум сигурен во Христовото учење - не значи дека сум сигурен во црквата дека добро го пренесува истото.

Ти ги израмни РЕЛИГИЈА = ЦРКВА = ВЕРА . ПО мене АПОЛУТНО ПОГРЕШНО
--- надополнето: Jul 7, 2011 10:26 AM ---
Не е така тоа што го напиша за причеста. Ете што вели Христос за ова

19 Потоа зеде леб и заблагодари, го прекрши и им даде, велејќи: “Ова е Моето тело, што се дава за вас; правете го ова за Мој спомен!”
20 Исто така и со чашата, по вечерата, велејќи: “Оваа чаша е Новиот завет со Мојата крв, која се пролива за вас.

Кога самиот Исус ни рекол да го правиме тоа во Негов спомен, тогаш тоа така треба и да биде.
Па и ние сите го кршиме лебот во рамките на својата фамилија кога ќе седнеме на ручек, оти нели инаку како ќе јадеме?????
Секојдневно ако пред оброкот го направиш тоа во негов спомен, тогаш тоа е секојдневна причест нели????

Јас искрено не би се впуштал во дискусија за одредени обичаи затоа што ќе забегаме во беспредметна дискусија. Да се задржиме на сржта околу потребноста на црквата и религијата како протагонисти на Христовото учење и вера, и Вер(б)ата во нешто како поим од друга страна независна од овие 2 работи (црквата и религијата)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.754
Поени од реакции
12.216
Вака ќе ви одговорам.
Види, верувам дека господ не создал и одлучува за нашите животи...и така натаму, знам и дека треба да сме она што е крајна порака на Исус во Новиот Завет -љубов, несебичност, пожртвуваност. Што значи не ми смета да верувам во она што го споменав туку ме вадат од рамнотежа вакви нелогични пораки, закони од Стариот Завет.
Исто ме разочарува малку кога некој ќе праша -од кога не си бил во црква? Или -ако не одиш во црква, ти не си верник, не ги знаеш светите записи...и слично. Зарем морам да одам во црква за да се помолам или да имам позитивни мисли кон другите. Честопати вакви забелешки се даваат како укор кон христијаните.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Види, верувам дека господ не создал и одлучува за нашите животи...и така натаму, знам и дека треба да сме она што е крајна порака на Исус во Новиот Завет -љубов, несебичност, пожртвуваност. Што значи не ми смета да верувам во она што го споменав туку ме вадат од рамнотежа вакви нелогични пораки, закони од Стариот Завет.
Ајде и јас ќе се приклучам кон болдот особено за крајната порака од Исус. (Околу создавањето ќе прескокнам:))

И ќе дополнам дека дека освен наведеното ме вади од рамнотежа и мешањето на Црквата и нејзината потреба да укажува како да веруваме. Како ли таа црква се самопрогласи да биде посредник меѓу човечкиот род и Хрисос?
--- надополнето: Jul 7, 2011 10:37 AM ---
Но тоа е само по тебе. Прашањето не е ти што мислиш. Прашањето е што вели Исус.
Гледам пријателе ми одговори само на она каде што можеш философски да кажеш било што.

Но нејсе нека е така. А Исус вели ли дека ЦРКВА = РЕЛИГИЈА = ВЕРА ВО НЕГО???? Или тоа е твое произволно толкување.??

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom