Прашања за Исламот II

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Ова што го напиша да не мислиш дека оди во прилог на исламот?
Ова ти е.... сам себе го убијал.
Единствено првата реченица пречи....
Не е присилно, али ако не прифатиш ислам (напад на основните човекови права) треба да плаќаш повисок данок? Ова не е присилно....:ROFLMAO:
Ако не плаќаш повисок данок, ќе те протераат од родното живеалиште.... И ова не е присилно... :ROFLMAO:
Ако се противиш на протерувањето, ќе ти објават војна и ќе те убијаат.... Не бе каде, ова присилно? :ROFLMAO:

Ти дечко имаш страшен проблем со реалноста, разумот и логиката.
Kade toa jas napisav deka plakas povisok Danok-Dzizija ? Mene me slusas ili Frenkie ? Se otepavte da dokazete nesto so sila i so isprevrtuvanje. A sto mislite vie toa vam vo prilog vi odi ?
Znaci,Human.... daj pogledni kade toa napisav deka treba da plakaat pogolema Dzizija. Neka poglednat i drugite. I so sto go potkrepuvas ti toa sto go tvrdis ?

A za problemot moj so logikata i razumot,barem tuka nitu eden od vas ne e porasnat za toa da mi go kaze.

Znaci,uste ednas te prasuvam a i neka poglednat i drugite kade toa rekov deka treba da se plakja pogolema dzizija. Pa uverete se i sami a jas ke gi potsetam i na drugite da vidat do kolku ste bezobrazni.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Razbiram ubavo deka bile egzekutirani zosto bile neposlulosni i 'rasipani'. E sega dali ti namerno se pravis naudren ili tolkav ti e kapacitetot, ne znam pretpostauvam deka e vtoroto. Celata ovaa diskusija e okolu toa dali Muhamed bil nasilen, ti prvo tvrdese deka voopsto ne bil nasilen a potoa potvrdi deka ova nasilno delo - ovoj masakr, obezglavuvanje na 900 mazi navistina se slucil, istotaka potvrdi i deka ucestvuval vo bezbroj bitki. Navistina mora ili da si glupav ili namerno da glumis udren.

Ako ne prifatis islam ke moras da plakas pogolem danok a ako se bunis ke probaat da te izbrkaat od tvoeto rodno mesto a pa ako ne sakas da si odis sleduva smrt. Spored tebe nema nikakva prisila? Prodolzi da zivees so glavata vo pesok, nema da ti se mesam veke.
ptiatelcee ima dve raboti za tebee koi gi zabelezuvaam ,, ednata e deka si covek koj ne me citaas i se pravis naudreenn ili drugataa deka ti treba da posetis psihijatirska ustanovaa.zasto imas najtezok nedostatok na karakter, jas celo vreme se obiduvaam da ti odgovoraam na postavenoto prasanje za i okolu ubistvoto na plemeto benu kurejzaa, ... toaa nikoj ne go negiraa, tiee se egzekutiranii zastoo go prekrsilee dogovoroot , za nenapagaanje ,, zatoaa i se egzekutirani ,, i im e sudeno spored nivno baraanje spored nivnataa knigaa tora,, spored nivni covek a toaa e sad bin muaz ,,,, koga plemeto el evs mu se priblizilee do Muhamed.a.s mu rekell bidi dobaar sprema nasite brakaa, i toj im rekol. dali bi vi bilo drago presudataa za oviee zlostornicii da ja donese nekoj vas,, ,, oniee se soglasilee potoaa muhamed.a.s rekol nekaa bide vasiott so graganin sad bin muaz, i tiee toaa go prifatilee,, on bil golem poznavaac na evrejskata kniga tora.
on covek donesol presudaaa;;
rekol;
donesuvaam presuda mazitee da se ubijaat zenite i decata da se postedat , a imotot da se podeli ,,,

na toaa Muhamed.a.s rekol sudese spored bozjiot zakon koj se naogaa na sedumte nebesa.

ovaa presudaa na evreeinot sad, bin muaz bila pravedna i na toaa se slozil i muhamed.a.s zaradi nivnoto nepritalestvo , predastvo, izmama i prekrsuvaanje na dogovorort za ne napaganjee,i seto zlo sto im go nanesle na mulimanitee ,,, zatoaa i se egzekutiraniii..
so ovaaa sto se slucilo voopsto ne go pravi muhamed.a.s nasileen , tuku pravedenn , bil cesen i imaal golemo dostoinstvo, sekogas go odrzuvaal svoeto vetuvaanje .

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Kade toa jas napisav deka plakas povisok Danok-Dzizija ? Mene me slusas ili Frenkie ? Se otepavte da dokazete nesto so sila i so isprevrtuvanje. A sto mislite vie toa vam vo prilog vi odi ?
Znaci,Human.... daj pogledni kade toa napisav deka treba da plakaat pogolema Dzizija. Neka poglednat i drugite. I so sto go potkrepuvas ti toa sto go tvrdis ?

A za problemot moj so logikata i razumot,barem tuka nitu eden od vas ne e porasnat za toa da mi go kaze.

Znaci,uste ednas te prasuvam a i neka poglednat i drugite kade toa rekov deka treba da se plakja pogolema dzizija. Pa uverete se i sami a jas ke gi potsetam i na drugite da vidat do kolku ste bezobrazni.
Еве каде напиша:

Ne e nisto prisilno.Dokolku ne prifatat Islam treba da plakaat dzizija,nemora da prifatat Islam. Moze sekoj da si ostani na svoeto megjutoa dolzni se da plakaat dzizija,zatoa sto drzavata dolzna e da gi zastituva. Dokolku ne prifatat Islam i ne plakjaat dzizija,togas gi proteruva ili ako ne begaat vojna im se objavuva. Toa ti e nesto slicno na one vo Bosna koi se odvoija od drzavata i si vovedoa svoj nivni sistem i zatradi toa bea i napadnati. Vo ovaa drzava koj me prasuva mene moram danok da plakjam.
--- надополнето: Jun 27, 2011 11:41 AM ---
Koj ne se doizjasnuva neka se doizjasni koj ne cita do kraj neka cita do kraj.
На кој начин од сето тоа што го наброја не е присилно?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Sto ima tuka prisilno ? Jas prisilen sum vo drzavava sto danok plakjam na se' zivo ? Zosto danokot samo vo Islamot vi se gl;eda prisilen ? Zatoa sto si totalno ispran vo mozokot,ne zabelezuvas deka danok vo sekoja drzava i vo sekoj zakon se plakja.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Sto ima tuka prisilno ? Jas prisilen sum vo drzavava sto danok plakjam na se' zivo ? Zosto danokot samo vo Islamot vi se gl;eda prisilen ? Zatoa sto si totalno ispran vo mozokot,ne zabelezuvas deka danok vo sekoja drzava i vo sekoj zakon se plakja.
Дали за тебе не е присилно доколку од утре во Македонија се донесе закон според кој сите што не се христијани, треба да конвертираат во христијани, доколку одбијат да мора да плаќаат дополнителен данок, доколку одбијат да платат да бидат протерани од родното место, и доколку одбијат да заминат да бидат убиени? Дали за тебе ова не би било присилно? Дали ти би се согласил да бидеш протеран и дали би тврдел дека тоа е во ред и дека нема ништо присилно?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.395
Поени од реакции
5.021
Ти објаснав бе човече, аман...

Не е присилно, али ако не прифатиш ислам (напад на основните човекови права) треба да плаќаш повисок данок? Ова не е присилно....:ROFLMAO:
Ако не плаќаш повисок данок, ќе те протераат од родното живеалиште.... И ова не е присилно... :ROFLMAO:
Ако се противиш на протерувањето, ќе ти објават војна и ќе те убијаат.... Не бе каде, ова присилно? :ROFLMAO:

Или треба поинаку да ти го напишам?
--- надополнето: Jun 28, 2011 9:45 PM ---
Туше!! Сам себе убијал! :ROFLMAO:
Кога не оди.... не оди.
А кога не си во право пак, воопшто не оди.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
A kade toa vide vo koj Hadis ili Aet deka treba da se plakja POVISOK danok ? Kade go vide toa ? Ti si objasni onaka kako tebe vo glava ti pagja na pamet.
Ipsissimus,toj zakon veke postoi vo makedonija. Jas plakjam danok od kako sum se rodil. Ne velete "da ama plakjas kako i ostanatite".Toa vi velam i jas. I ti vo toj zakon ke plakjas dzizija-danok,kako i ostanatite. A nemas pravo kako Hristijanin da gi negiras drzavnite zakoni a verskite,toa si e tvoja rabota no okolu davackite kako Hristijanin nemas pravo da se dvois do zakonot i ke plakjas i ti. Kako sto nemozam i jas da kazam tuka: "jas sum Musliman,sto mi e gajle,ne vi plakjam danok" Moram da plakjam zatoa sto drzavata,bez razlika koja mi e verata,dolzna e da me stiti kako gragjanin.Sto ima tuka strasno ? Ili samo vo Islamot ne smee da bide taka ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
A kade toa vide vo koj Hadis ili Aet deka treba da se plakja POVISOK danok ? Kade go vide toa ? Ti si objasni onaka kako tebe vo glava ti pagja na pamet.
Ipsissimus,toj zakon veke postoi vo makedonija. Jas plakjam danok od kako sum se rodil. Ne velete "da ama plakjas kako i ostanatite".Toa vi velam i jas. I ti vo toj zakon ke plakjas dzizija-danok,kako i ostanatite. A nemas pravo kako Hristijanin da gi negiras drzavnite zakoni a verskite,toa si e tvoja rabota no okolu davackite kako Hristijanin nemas pravo da se dvois do zakonot i ke plakjas i ti. Kako sto nemozam i jas da kazam tuka: "jas sum Musliman,sto mi e gajle,ne vi plakjam danok" Moram da plakjam zatoa sto drzavata,bez razlika koja mi e verata,dolzna e da me stiti kako gragjanin.Sto ima tuka strasno ? Ili samo vo Islamot ne smee da bide taka ?
Дали немуслиманите во исламските земји плаќаат посебен или поголем данок од муслиманите?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Плаќаат помал данок од муслиманите.
Зошто тогаш беше кажано нешто одприлика вака: Ако не прифатат ислам треба да плаќаат "џизија", ако одбијат ќе бидат протерани, а ако одбијат да заминат ќе бидат убиени! Е сега, кој е тој што би одбил да плаќа помал данок од другите...? Дали таа "џизија" ја плаќаат само немуслиманите?
Дали во денешниве исламски општества немуслиманите плаќаат помал данок од останатите?

O

Omer el Faruk

Гостин
Да, грев е. А сега кажи ми дали немуслиманите во шеријатска држава за разлика од муслиманите плаќаат зекат ? Дали немуслиманите според шеријатските норми доколку платат данок се заштитени од државата со посебни клаузули од шеријатското право? Дали за пусто турско, поголемиот дел ( да не речам 100%) од немуслиманите со плаќањето џизја (арач) автоматски биле ослободени од служење воен рок итн.?
--- надополнето: Jul 2, 2011 12:01 PM ---
Зошто тогаш беше кажано нешто одприлика вака: Ако не прифатат ислам треба да плаќаат "џизија", ако одбијат ќе бидат протерани, а ако одбијат да заминат ќе бидат убиени! Е сега, кој е тој што би одбил да плаќа помал данок од другите...? Дали таа "џизија" ја плаќаат само немуслиманите?
Дали во денешниве исламски општества немуслиманите плаќаат помал данок од останатите?
Ако не прифатат ислам плаќаат џизја со која им се гарантира сигурност на имотот и животот. Ако одбијат, тогаш кршат уставен ( шеријатски) закон со кој ги кршат нормите на уставноста на одредената држава и како такви го губат правото да бидат нејзини жители. Ако одбијат да се покорат на државните ( шеријатските) закони,и не се исселат од дотичната држава се сметаат за одметници, бунтовници, убијци, уништувачи на поредокот, издаици на својата држава и тако далје...., па им следува или затвор или смртна казна.

Муслиманите покрај другите државни давачки плаќаат и зекат (дел во износ од 2,5 % од одреден подвижен и неподвижен имот, пари, стока итн.), нешто што немуслиманите не го плаќаат.

Земи ја за пример Малезија, таа многу повеќе ги има заштитено немуслиманите од муслиманите. Или поинаку кажано, многу глупо е да се заштити чопор волци, а подреди и ограничи некоја овца. Чопорот волци е овде доминантен и заштитата им е потребна на овците. Шеријатот е единственото уредување кое ги заштитува луѓето како што треба за разлика од секуларните, комунистичките,сатанските, атеистичките и незнам какви други уредувања во општествата и главите на поединците.

Да пресечам:

-Единствен спас за било која криза во која што е западнато човештвото е Исламот, т.е. шеријатот. Зошто само тој е совршен а се останатото е и те како фалично.

Ај ауфидезен, отидов да мавнам една лимунада со мраз додека вие мозгате со вашите еволуирани оревчиња.:cool:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да пресечам:

-Единствен спас за било која криза во која што е западнато човештвото е Исламот, т.е. шеријатот. Зошто само тој е совршен а се останатото е и те како фалично.

Ај ауфидезен, отидов да мавнам една лимунада со мраз додека вие мозгате со вашите еволуирани оревчиња.:cool:
Најголема криза во која може да западне човештвото е едноумие како што е исламот т.е шеријатот!
Тој е совршен колку што е сува водата. Без број пати демантиран во валидноста, нејасен во толкувањата и фатен во лаги, небира средства за да се наметне! Второ име за фаличноста.

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Најголема криза во која може да западне човештвото е едноумие како што е исламот т.е шеријатот!
Тој е совршен колку што е сува водата. Без број пати демантиран во валидноста, нејасен во толкувањата и фатен во лаги, небира средства за да се наметне! Второ име за фаличноста.
Tolku li bese so tvoite prasanja sega se prefrli na vregjanje ? Nemas poveke prasanja,jasno ti e sega i toa ? Jas neznam zosto mislite deka Islamot e nesto nasilno koga vie ste tie koi celoi vreme napagjate i vregjate.
Ke si puknete od omraza.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom