Остварување на желби

Член од
27 јуни 2011
Мислења
15
Поени од реакции
5
Кога некој силно ќе посака некоја желба, целиот универзум се активира за остварување на истата!
Некое момче му се обратило на големиот филозоф Сократ и му рекло: "сакам да научам мудрост". Сократ рекол: "дојди со мене" и го повел кај реката, го фатил за глава и му ја турнал во водата, му ја држел главата под вода се додека момчето не почнало да се бори за воздух! Oткако му ја извадил главата од водата го прашал: "Kога беше под водата што највеке посакуваше?" Момчето одговорило: "Па воздух се разбира".
"Eпа кога ке сакаш мудрост толку колку што сакаше воздух додека беше под вода тогаш и ке ја имаш" - одговорил филозофот.
Aјде кажете ми ваше мислење за сево ова. Дали мислите дека навистина вака функционираат работите?

Забелешка од модератор: Кога отвараш тема, батали егзибиции од типот на болд или CAPS LOCK. И, заради уредност, убаво е да се внимава на правопис.

Член од
13 јули 2010
Мислења
2.795
Поени од реакции
6.209
...да функционирааат....секое човеково дело на почеток било мисла....

Член од
5 јануари 2008
Мислења
2.806
Поени од реакции
3.062
прекрасен пример, доколку немаш "огнена" желба ништо не правиш.

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
Јас мислам дека сократ сексуално го злоставувал момчето
ами мудерц е тој како сакаш,на финта го има фатено гарант:Dдемек воздух шоо глумец е тојјјјј аахаахаа

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.719
Поени од реакции
13.437
Paolo Coelho quacamolli.
Или пак човекот кој ја открил топлата вода.

~Bunny

Magic wand...
Член од
13 септември 2010
Мислења
902
Поени од реакции
1.266
Мислам дека не секогаш вака функционираат работите за жал! Барем не во денешно време.
Инаку еехе да беше вака убаво ќе беше :)

DracevoTheCity

Чиста Македонија !
Член од
7 ноември 2008
Мислења
8.662
Поени од реакции
9.983
Зависи што ти е желбата.... Колку е реално остварлива. И ја иам желба да ја опнам Гема Аткинсон али тешко остварлива е.
И немојте со она срањана импосибл ис натинг, пошо не е така...

Forrest Gump

низа1
Член од
12 ноември 2009
Мислења
7.038
Поени од реакции
29.618
Желби

Има нешто што не реализиравме. Што не го остваривме. И што можеби нема да го реализираме. Има нешто што длабоко ќе остане во нас. Некој наш, личен неуспех, некоја волја да уништиме и нечија туѓа волја (на пример, да предложиме тримесечно породилно отсуство), која го поседува истото тоа чудо од некаква волја за да се уништи сето она што би требало да ни остане. Добро, можеби не ни треба некоја особена желба за уништување, ама секако некаква желба ни треба.
Желбите, можеби, не се својствени за празникот иСвети Трифунни, тогаш, имено, ги кроиме лозјата, ама се својствени за иСвети Валентинни, празџник кога од некои причнини некои посакува нешто. Како и да е, желбите се работа која ни остана недоискажана, нешто што моравме да го направиме, а не го сторивме. Оваа колумна токму влегува во таа категорија.
Значи, има нешто, има некакви желби што ни останаа неисполнети, а мислевме дека можеме да ги реализираме. Значи, постојат некои работи поради кои се чувствуваме нереализирани. Слаба е утехата кога Душко Радовиќ ќе каже дека никогаш не треба да се срамиме од она што сме го направиле, односно дека никогаш не треба да се фалиме пред нашите деца колку сме се мачеле за да го направиме она што сме го направиле. Прво, според она како што изгледаме убаво се гледа дека сме се мачеле и, второ, според она што сме го постигнале не се гледа зошто сме се мачеле.
Со други зборови, желбите се секогаш нешто што не држи во животот, а никогаш нешто за што се живее. Имено, се живее онака, по навика, а Дедо Мраз, односно оној што ни ги исполнува желбите доаѓа само еднаш во животот. А тогаш нема да го видиме. И еден ден ќе се запрашаме: иА зошто, во суштина, ние живеевме??и. И нема да си најдеме одговор.
Ете, тоа се желбите!
Колку и да се околностите виноивни, колку и да е виновна некаква повисока сила зошто, на пример, не сте Бил Гејтс, па да можете да си ги исполнити и најдивите соништа, сепак, на крајот на краиштата ќе остане некаква горчина во вас, нешто што секогаш ќе ве потсетува на фактот дека не го направивте она што бевте должни да го направите, нешто за што ќе ви забележат вашите деца, вашите најблиски, или нешто што целиот живот ќе ве потсетува на вашиот личен неуспех.
Желбите се состојба на духот, желбите се истото она што се нарекува надеж, желбите се реализација на човековото битие, желбите се... Впрочем, да не се лажеме: желбите се нешто што се реализира, само нам не ни успева! Големите среќи и големите несреќи секогаш им се случуваат на другите! Ако нешто доволно долго го посакуваш (на пример, да бидеш градоначалник или нешто слично) тогаш целата вселена ќе работи да го оствариш тоа. Така, барем, вели Паоло Куелјо. Не знам, можеби и Ристо Пенов. Јас сигурно не го тврдам ова, затоа што со моите желби вселената не сака да има никакви врски. А јас, ете, мислам дека немам неостварливи желби. Сакам, на пример, да отидам годинава во Сплит, односно на Јадранско Море. И лично мислам дека вселената ја заболе уво за моите желби. Сакам, ете, да добијам на лото. И гледам како вселената ми се смее во лице. Сакам (добро, тоа навистина е неостварлива желба) Македонија еднаш да ја победи Андора во фудбал, ама што да правиме, желбите во принцип (барем кај мене) не се остваруваат така лесно.
Велат луѓето дека на луѓето им е потребно само здравје, а сето друго доаѓа само по себе. Јас не знам кој од оние што биле на иТитаникки не бил здрав, ама знам дека здравјето слабо (тенко, велат скопјани) им помогнало во нивните животи. Знам точно дека ми го скусува здравјето и пишувањето на оваа колумна, ама знам точно дека платата, меѓу другото, ја заработувам и од пишувањето на овој текст. Сакам да кажам дека совршено ми е јасно дека од здравје не се живее. Се живее од леб и вода. На денешен јазик преведено: се живее од пари. И тука вашите желби имаат навистина многу мало влијание.
Но, да не се разбереме погрешно: убаво е да се сака, убаво е да се има желби, убаво е целата вселена да работи за тебе, убаво е да се сонува, убаво е, дури, да бидеш Пол Макартни, кој ќе изјави дека човек не смее премногу да сонува, затоа што соништата можат да му се исполнат и тогаш нема да знае што да прави...
На крајот на краиштата, не сум сигурен: можеби е убаво и животот да се арчи онака по навика, можеби и треба да останеме нереализирани, нешто да не боли и пече...
Можеби некогаш, што би рекол Ацо Шопов, тоа нешто тишината сама ќе го рече.
Сепак, има нешто што не реализиравме. Нешто што не остваривме. Ете, има!

ЅВЕЗДАН ГЕОРГИЕВСКИ - Утрински

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Како е прекрасен примерот?
Ако јас земам да давам жена, нејзината единствена и вистинска желба е да добие воздух - а јас ја удавам.
Како и помага желбата тука? Како ќе се активира универзумот кога јас сигурен сум дека ќе ја удавам?

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Најголема глупост. There, there тапкање по рамо на филозофски начин. Жими таквото цел универзум ке ти исполни тоа што сакаш. Децана од Африка гледам умираат од многу јадење кое го посакуваат секој ден. Типична америчка фора за мрзливите. До успех со немрдање на газот и само со мислење.​

FortuneTeller

ВРАГ
Член од
20 мај 2011
Мислења
476
Поени од реакции
138
Isak Keyten напиша:
Како е прекрасен примерот?

Ако јас земам да давам жена, нејзината единствена и вистинска желба е да добие воздух - а јас ја удавам.
Како и помага желбата тука? Како ќе се активира универзумот кога јас сигурен сум дека ќе ја удавам?
Ех сигурен.. Пробај,може ке се активира...

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
О да, се разбира дека е така. Како и сите други брилијантни мисли предадени од Куељо.
"Ако нешто се случи еднаш не значи дека ќе се случи и вторпат. Ама ако нешто се случи два пати сигурно ќе се случи и трет пат!"
Иако мислам дека детето нема да дочека по трет пат Сократ да го дави, ама си знај тој.

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Пази што посакуваш!

Kajgana Shop

На врв Bottom