theMac3donian
Мак3донецот
- Член од
- 5 февруари 2007
- Мислења
- 3.690
- Поени од реакции
- 259
Браќа еве уште нешто интересно за Филип 2ри Македонски.
Тој (Филип II) отиде во Градот Кренидес, го зголеми бројот на населението и го преименува градот во Филипи по своето име. И го зголеми производството на малите и незначајни рудници за злато во околината до тој степен кои поради доградувањата му носеа голем приход поголем од илјада златни таланти. Тој наскоро насобра цело богатство од нив и полека почна да го воздига Македонското кралство до високо ниво на супериорност преку неговото неисцрпно богатство. Така што кога искова златни монети кои се нарекуваа „Филипик“ по неговото име, тој собра импозантна платеничка војска и на овој начин примами многу Грци да станат предавници на својата земја.
Диод. 16.8.6-7
---
Значи Филип 2ри ги поткупувал Грците, по што истите се свртиле против својата земја.
Прашање:
Зошто требале да се поткупат грците за тие да се свртат против својата земја? Нели Македонците беа ист народ?
п.с.
Се извинувам ако веќе некаде го има горенаведеното (со подобар превод) ама на мене ова не ми беше познато.
Или брз превод (слободно нека ме исправи некој)He (Phillip II) then went to the City of Crenides, expanded its population greatly and changed its name to Philippi after himself. And he increased the output of the small and insignificant gold mines in the area so much by his improvements that they were able to bring him a revenue of more than a thousand talents. He soon amassed a fortune from them and began continually raising the Macedonian kingdom to a great position of superiority by means of this plentiful supply of wealth. For when he had struck gold coinage which was called Philippic after him, he put together an impressive force of mercenaries and by means of this inducted many of the Greeks to become traitors to their country.
Diod. 16.8.6-7
Тој (Филип II) отиде во Градот Кренидес, го зголеми бројот на населението и го преименува градот во Филипи по своето име. И го зголеми производството на малите и незначајни рудници за злато во околината до тој степен кои поради доградувањата му носеа голем приход поголем од илјада златни таланти. Тој наскоро насобра цело богатство од нив и полека почна да го воздига Македонското кралство до високо ниво на супериорност преку неговото неисцрпно богатство. Така што кога искова златни монети кои се нарекуваа „Филипик“ по неговото име, тој собра импозантна платеничка војска и на овој начин примами многу Грци да станат предавници на својата земја.
Диод. 16.8.6-7
---
Значи Филип 2ри ги поткупувал Грците, по што истите се свртиле против својата земја.
Прашање:
Зошто требале да се поткупат грците за тие да се свртат против својата земја? Нели Македонците беа ист народ?
п.с.
Се извинувам ако веќе некаде го има горенаведеното (со подобар превод) ама на мене ова не ми беше познато.