Кој е Исус Христос?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Ако во ограниченоста на својот ум не успеваш да сместиш некој концепт, тоа не ти дава за право својата ограниченост да ја проектираш врз своите соговорници.

Можеби е подобро да прашаш, наместо да заклучуваш пред време.

Прашај.
Мене ми е јасно што е душа, а и духовност. Јас немам за прашување. Него вие атеистите кај ја сместивте душата не ми е јасно.
--- надополнето: Jun 21, 2011 2:34 PM ---
Тоа е она човечкото што го носиме во себе, што не разликува од другите створови. Се додека не се појави и најмала искра на тоа спознание, не си ништо повеќе од камен или дрво, или животно во најдобар случај. Ничие божје сподобие, или „божји образ“, заради тоа што одиме исправено и на две нозе, само по себе нема од нас да направи „Човек“.
Ги делиш човекот и "останатите" животни? Та нели еволуцијата вели дека и ние сме животни? Како ние станавме духовни а останатите животни не?
--- надополнето: Jun 21, 2011 2:39 PM ---
Е што е сеа работава, ти си етерично, нематеријално битие, што ли?
Дибек бре толку ли ти е тешко да разбереш едноставни реченици?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Мене ми е јасно што е душа, а и духовност. Јас немам за прашување. Него вие атеистите кај ја сместивте душата не ми е јасно.
Душата (не духот) ја сместуваме онаму каде што припаѓа. Во човекот. Но оној кој е свесен, го знае тоа. Дали ти го знаеш тоа, чисто се сомневам.
Ги делиш човекот и "останатите" животни? Та нели еволуцијата вели дека и ние сме животни? Како ние станавме духовни а останатите животни не?
Јас тоа и реков, не се што оди исправено и на две нозе е човек

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Јас тоа и реков, не се што оди исправено и на две нозе е човек
Така, да, како што рече за човек може да се смета само оној кој знае дека е човек. Забега атеист, забега. Нит душа знаеш што е (двапати те прашувам за душата, двапати не ми одговараш) нит духовност, која се обидуваш да ја споиш со свеста, ама некако премногу ми се испобркуваш. Тоа ви само поради тоа што за ваквите нешта барате дефиниции на интернет.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Кај лукавиот оддамна нив им е ветена

Јован 19-48
И каде ќе оди вашата душа неверници на Исајаја

Toecutter денеска не е во можност да биде логира па јас го заменувам

По темата мое кратко размислување за Исус Христос, мислам дека како прво историска личност како Исус можно е да постоела и покрај контрадикторните информации, но во никој случај не одел по вода или пак ја претворал водата во вино. Можно е да имало човек (индиго дете) кој бил обичен тишлер но неговата свест била повеќекратно развиена од поедниците кој го сублимирале и проповедал некој основни етички начела кој се споменати во библијата. Можно е да имал и свој приврзаници, и можно е да бил убиен од страна на Римјаните и покрај што како што кажавме записите се оскудни.
Христијанството како што ни е познато денес знаеме дека е создадено од политички мотиви за контролирање на рајата од страна на Константин па малку ми е сулудо да се верува во идеја која е производ на политички прагматизам и постоење на човек кој ќе не спаси од нашите гревови според библиските начела.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
По темата мое кратко размислување за Исус Христос, .
Ебиветре,
наместо да „размишљаш„ за Исус Христос, дај троа ѕирни како и колку Он самиот, по Неговото човекољубие, ни се открил, разбираш...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Христијанството како што ни е познато денес знаеме дека е создадено од политички мотиви за контролирање на рајата од страна на Константин па малку ми е сулудо да се верува во идеја која е производ на политички прагматизам и постоење на човек кој ќе не спаси од нашите гревови според библиските начела.
Кој тоа вие знаете. Дај објаснете та и ние да дознаеме.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Така, да, како што рече за човек може да се смета само оној кој знае дека е човек. Забега атеист, забега. Нит душа знаеш што е (двапати те прашувам за душата, двапати не ми одговараш) нит духовност, која се обидуваш да ја споиш со свеста, ама некако премногу ми се испобркуваш. Тоа ви само поради тоа што за ваквите нешта барате дефиниции на интернет.
Дете не забегувај. Ако ти се напорни моите текстови, не ги читај. Повеќето ме разбраа што реков. Дочитај малку за да можеш да следиш некои дискусии. Ако баш те интересира тие три поста што ти дадов одговор беа лично мои никаков интернет.
Твоите незнаења немој да ги припишуваш на друг. Тотално си збркан, не правиш разлика во основни појмови.
Пак ке ти кажам, ако веруваш (покрај другите погрешни верувања) дека духовноста и религијата имаат ама било каква поврзаност тогаш си дебела заблуда.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
ако веруваш (покрај другите погрешни верувања) дека духовноста и религијата имаат ама било каква поврзаност тогаш си дебела заблуда.
Ако де, моиш ти да си мислиш што сакаш. Ама не значи дека ќе си во право.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Ебиветре,
наместо да „размишљаш„ за Исус Христос, дај троа ѕирни како и колку Он самиот, по Неговото човекољубие, ни се открил, разбираш...
Не разбирам Мики навистина, како мислиш ни се открил? И како да ѕирнам во човек мртов 2011 години ако навистина постоел?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:18 PM ---
Ебиветре,
Не разбирам Мики навистина, како мислиш ни се открил? И како да ѕирнам во човек мртов 2011 години ако навистина постоел?
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:19 PM ---
Кој тоа вие знаете. Дај објаснете та и ние да дознаеме.
Јас гледав на Дискавари на пример и претплатен сум на Нејшинал Џеографик 15 долари за цела година убајна

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако де, моиш ти да си мислиш што сакаш. Ама не значи дека ќе си во право.
Пошто не си сигурен, ТИ можеш да мислиш дека си во право, а не си.
Јас не мислам дека сум во право, знам дека сум во право.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.194
Поени од реакции
12.173
Би требало прашањето да е ШТО е Исус Христос и зошто името му е крпеница од еврејски и грчки?
И зошто има христијани што „знаат“ дека Христос му е презиме?:eek:

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Пошто не си сигурен, ТИ можеш да мислиш дека си во право, а не си.
Јас не мислам дека сум во право, знам дека сум во право.
Е шо, ќе си ги мериме ли сега? Не е доволно само да напишеш дека знаеш нешто. Треба тоа и да се покаже/докаже. Ај скокни до темата до вас, атеистите, поставив едно прашање, можи таму напоарно ќе оди дискусијата.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не разбирам Мики навистина, како мислиш ни се открил?
Ебиветре,

Ти верувам на зборо дека навистина не разбираш па токму затоа и реков, наместо да „набадаш„ свои „размишљања„ околу и за Исуса Христа, тркни нешто и поднаучи за тоа „зашто и како„ Христос му се обајви на човековиот род па јави ни на форимов.
--- надополнето: Jun 21, 2011 3:25 PM ---
И како да ѕирнам во човек мртов 2011 години ако навистина постоел?
Е ми, то шо велиш дека Он Е „човек„ Кој „ е мртов 2011 г.„ е ми, то Ти е производ од Твојте изузетно испразни размишљања и контенплации на тема „Иус Христос„, оти да ѕирнеше троа пошироко, ќе Ти станеше јасно дека Он воскресна уште пред цца 2 000 г.
Према томе Ебиветре, доцниш едно....хмммм, 2 000 г.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Е шо, ќе си ги мериме ли сега? Не е доволно само да напишеш дека знаеш нешто. Треба тоа и да се покаже/докаже. Ај скокни до темата до вас, атеистите, поставив едно прашање, можи таму напоарно ќе оди дискусијата.
Покажано е тоа и докажано,од лично искуство ти зборувам. И за твое добро, поработи малку на себе, ќе се увериш и сам.
Одговорено ти е другото прашање.

F

Frankie Yale

Гостин
Не е то духовност ни оддалеку, туку оставањето паричен прилог или дар во храмот, за храмот или за заедницата, тоа е чин на милост материјална (телесна), кој како чин, е дел од духовноста од верните.

Едно прашање до Тебе, за да зачнеме, што е тоа духовност: дали можеш да ги видиш своите/Твоите гревови?
Batali me ti mene, do vas e prasanjeto. Dali pocituvanje na verski obredi i tradicii, ucenje molitvi na pamet i kazuvanje na istite vo crkva ili pred spienje za da si kupis karta za nekakov raj e za tebe 'duhovnost'?

Kajgana Shop

На врв Bottom