Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Z

zmej gorjanin

Гостин
Убав е споменикот, ми се свиѓа. Единствено не ми се јасни димензиите, преголем е до таа мера што дури се нарушува естетскиот изглед. За да може да се види целиот споменик треба од средина на камени мост да застанеш и да го гледаш. Се друго во споредба со него (па дури и зградите) ќе изгледа ко мала играчка и повеќе ме асоцира на мегаломанство, кое што пак асоцира на невкус. Сега кога и последните два споменика на Самоил и Јустиниан ќе бидат поставени, мислам дека плоштадот ќе ни добие изглед на шаховска табла со скулптури. Барем тоа шмизлата и тие другите уметнички скулптури да ги тргнеа пошто стварно е претерано веќе. А да, и мечот не е воопшто мал (во сооднос со телото), кога го гледаш спомеников во живо, баш таман си е.

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
оладете за името - воин на коњ е избрано од политичко правни причини - кој заборавил се судиме и кудиме со грците последните две декаде, ТОТАЛНО НЕБИТНА работа е како е работниот наслов, како да дискутираме каква била корицата на книгата а не содржината

споменикот е сосема пропорционален со фонтаната, плоштадот и околината - ама не.... од вишок слободно време милион мани на нердоен Петко ке се најде- трпение уште месец дена на готово да се коментира, нема основ непоставен раскомаден на десет дела со незавршен постамент и плоштад целина воопшто да се дава мислење.

ке се постави многу лесно има соодветна механизација и стручен кадар (имало и за многу потешки и покомплицирани зафати)

кој поминал на плоштад ке види дека споменикот е веке составен на три поголеми делови-постољето со опашката што ке оди прва и потоа александар и главата на букефал.

толку не толчеле изгледа што ни е страв искрено да се израдуваме.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Зошто “Воин на коњ“ по ѓаволите?
Едвај чекам да го викам Аце, трема имам, возбуда :)
Оно се воде битка во стразбур он Александар ке го викал види го ти него .
п.с сите знаеме дека е александар и ние ке си го викаме така само службено ке биде воин на коњ додека го постават ,после сите со слики од тиа споменик да ве видам .
--- надополнето: Jun 16, 2011 12:21 PM ---
Убав е споменикот, ми се свиѓа. Единствено не ми се јасни димензиите, преголем е до таа мера што дури се нарушува естетскиот изглед. За да може да се види целиот споменик треба од средина на камени мост да застанеш и да го гледаш. Се друго во споредба со него (па дури и зградите) ќе изгледа ко мала играчка и повеќе ме асоцира на мегаломанство, кое што пак асоцира на невкус. Сега кога и последните два споменика на Самоил и Јустиниан ќе бидат поставени, мислам дека плоштадот ќе ни добие изглед на шаховска табла со скулптури. Барем тоа шмизлата и тие другите уметнички скулптури да ги тргнеа пошто стварно е претерано веќе. А да, и мечот не е воопшто мал (во сооднос со телото), кога го гледаш спомеников во живо, баш таман си е.
За вас само да крадат ништо да не ви прават па и тогаш се лоши
п.с и да градат зошто градат ,да не градат зошто не градат .Сите туристи што идат се воодушевен .Волку не сеградело ни после земјотресот .

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Оно се воде битка во стразбур он Александар ке го викал види го ти него .
п.с сите знаеме дека е александар и ние ке си го викаме така само службено ке биде воин на коњ додека го постават ,после сите со слики од тиа споменик да ве видам .
Зар Алекандар го поставуваме за интерна употреба, само за нас? Кога провоцираме, барем да провоцираме саглам, а не кукавички. Овој е воин на коњ, аеродромот ни е Велик... па до кога бе? Лесно ни е на душичката кога знаеме кој е на коњот, зошто и другите да не знаат? Го направивме 20 метри, за да има неблагодарно име? Не, јас не можам да го разберам ова....

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Зар Алекандар го поставуваме за интерна употреба, само за нас? Кога провоцираме, барем да провоцираме саглам, а не кукавички. Овој е воин на коњ, аеродромот ни е Велик... па до кога бе? Лесно ни е на душичката кога знаеме кој е на коњот, зошто и другите да не знаат? Го направивме 20 метри, за да има неблагодарно име? Не, јас не можам да го разберам ова....
Прочитај убаво додека го постава напишав ,јасно е сега ДОДЕКА ГО ПОСТАВАТ .
--- надополнето: Jun 16, 2011 2:53 PM ---
НЕКА ОТВОРАТ САМО ТИА ШТО СЕ МАКЕДОНЦИ ИЛИ МАКЕОДНИЈА ШТО ИМ Е ВО СРЦЕТО
http://cooltura.mk/?p=2552

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Прочитај убаво додека го постава напишав ,јасно е сега ДОДЕКА ГО ПОСТАВАТ .
А што, демек откако ќе го постават ќе можат да го прекрстат во Александар 3-ти Македонски? Или прво ќе чекаме разврска во Стразбург? Јак ни е тој патриотизам, само за по дома.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
А што, демек откако ќе го постават ќе можат да го прекрстат во Александар 3-ти Македонски? Или прво ќе чекаме разврска во Стразбург? Јак ни е тој патриотизам, само за по дома.
да ти објаснам како на прво оделенец нека си го викаат некој уште неколку дена воин на коњ кога ке го постават сите ке го викаат АЛЕКСАНДАР 3 МАКЕДОНСКИ .
--- надополнето: Jun 16, 2011 3:06 PM ---
Дај да го прекрстиме стадионот во „Таткото на воинот на коњот II“
може паметна идеја ,мене ме ми текна да го потсетам премиерот за вааа работа .

Македонцки

мадрфакр
Член од
23 ноември 2007
Мислења
4.281
Поени од реакции
634
Александар моментално е склопен во ДВА ДЕЛА.

ништо чудно да го докомплетираат и стават како ЦЕЛИНА, бидејки на таа висина на тој ограничен простор монтажата би била далеку поризична.

шеф на подземје

зумбулот
Член од
25 август 2010
Мислења
1.213
Поени од реакции
76
Александар моментално е склопен во ДВА ДЕЛА.

ништо чудно да го докомплетираат и стават како ЦЕЛИНА, бидејки на таа висина на тој ограничен простор монтажата би била далеку поризична.
има 14 дела александар .
п.с сакаш да кажеш со хеликоптер да го местат чим викаш како целина да го стават ?

Член од
13 декември 2009
Мислења
1.307
Поени од реакции
647
Врвот беше анкетата на А1 каде прашуваа што Албанците мислеле за Александар Македонски на плоштад. А каде беа да направат анкета кај Македонците кога се ставаше Скендер Бег? Бре предавници кај да се свртиш .

Член од
27 август 2009
Мислења
899
Поени од реакции
158
Епа пријателе многу сакаш,сакаш споменик и сакаш влезеш у ЕУ..епа нема пријателе ќе трпиш и ќе правиш што ќе кажат другите(читај Америка)чим можеја преку ноќ војна да ни наместат...тогаш промена на име на споменик за нив е најлесно нешто на свет.

Kajgana Shop

На врв Bottom