Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Nihilista postov me iznenadi, da ne se konvertira vo islam slucajno?
Nihilista e стар муслиман (или барем симпатизер на исламот), само не си го приметил до сега.

Франки, знаеш ли од каде излегуваат сперматозоидите според Куранот?

Член од
28 август 2008
Мислења
2.321
Поени од реакции
538
Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Јас пишав за излегувањето на сперматозоидите, а не за ембрионите.

„Па, нека човекот погледа од што е создаден, создаден е од капка што се исфрла, која излегува меѓу 'рбетот и ребрата.“ (Сура 86:5-7, Куранот)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Потсетување на контрадикцијата со иблисот:​

Според сура 7:11-13 Сатаната бил изгонет од рајот кога Адам и Ева биле создадени бидејќи одбил да им се поклони:
7:11 Mi smo Adema stvorili i onda mu oblik dali, a poslije melekima rekli: "Poklonite mu se!", i oni su se poklonili, osim Iblisa, on nije htio da se pokloni.

7:12 "Zašto se nisi poklonio kad sam ti naredio?" - upita On. - "Ja sam bolji od njega; mene si od vatre stvorio, a njega od ilovače" - odgovori on.​

7:13 "E onda izlazi iz Dženneta" - reče On - "ne priliči ti da u njemu prkosiš; izlazi, ti si, zaista, od onih prezrenih!"​

Но според сура 2:36 Сатаната е оној кој им кажал да посегнат по дрвото.....а нели не бил таму?!
Бидејќи е изгонет поради тоа што не им се поклонил:

2:36 I šejtan ih navede da zbog drveta posrnu i izvede ih iz onoga u čemu su bili. "Siđite!" - rekosmo Mi - "jedni drugima ćete neprijatelji biti, a na Zemlji ćete boraviti i do roka određenoga živjeti!"

F

Frankie Yale

Гостин
Nihilista e стар муслиман (или барем симпатизер на исламот), само не си го приметил до сега.

Od kicmata?
--- надополнето: Jun 14, 2011 12:27 AM ---
Jas da ve potsetam...

Spored sura 7-54 zemjata i neboto se sozdadeni za 6 dena.

Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!

No spored surite 41-9 do 41-12 tie se sozdadeni za 8 dena vkupno.

41-9 Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

41-10 On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,

Ova ni pokazuva deka spored sura 41-9 i 41-10 samo zemjata e sozdadena za 6 dena.

41-11 zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,

41-12 pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.

Ova ni kazuva deka neboto e podocna sozdadeno, za dva dena. Spored toa, 6+2 = 8. Dodeka sura 7-54 tvrdi deka neboto i zemjata se sozdadeni za 6 dena.

Pobieni tvrdenja:

1. Se raboti za vselenata a ne za ova nebo nad nas.

Ne e tocno. Sura 41-12 eksciplitno objasnuva deka "pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti.". Znaeme deka se raboti i za ova nebo zosto vo istata sura vika "A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili"

2. Go sozdal neboto dodeka gi sozdaval planinite, vo tie 4 dena

Ova istotaka ne e tocno zosto vo sura 41-10 nikade ne se spomnuva neboto i ubavo se objasnuva vo surite 41-11 i 41-12 deka POTOA se upatil kon visinite i go sozdal neboto takvo kakvo sto e denes.

3. Vo sura 41-10, cetirite dena se odnesuvaat i na kreacijata na zemjata, poradi toa sto "sve to" se odnesuva na i na prethodnata sura.

Ne e tocno zosto pred toa pisuva "On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio," Znaci toj planinite gi sozdal i gi blagoslovil i nejzinite proizvodi gi odredil. So zborot 'sve to' ili seto toa toj gi sumira ovie tri raboti, nema nikakva indikacija deka ova se odnesuva i na prethodnata sura, zatoa ova e samo licno tolkuvanje i wishful thinking.

4. Neboto e sozdadeno dodeka allah gi sozdaval planinite, vkupno za 4 dena zosto arapskiot zbor summa znaci i istovremeno.

Ova e nov prevod i kako takov ako se zeme za tocen doaga do druga kontradikcija so surite 79-27 do 79-32 kade sto se tvrdi deka prvo neboto e sozdadeno pa potoa zemjata i planinite. Vo surite 41-9 do 41-12 jasno se tvrdi deka prvo zemjata e sozdadena a potoa neboto.

Ima novi objasnuvanja ili ke tvrdite deka bila objasneta? Ako tvrdite deka e odgovorena koe od cetirite tvrdenja go zemate za tocno?
Не значи само тие што се Муслимани да тврдат дека во куранот нема контрадикција.
Ne bi rekol deka se raboti za nevernik.
--- надополнето: Jun 14, 2011 12:38 AM ---
jas sum cvrsto ubeden, viee i sega da vi dojdat dokazi viee nemaate da poveruvatee,, no strpiese, falaat ustee desete predznaci na sudniot den , mozebi togaas ako ste ziv ke razberete no kasno ke bide,,, muhaamed..a,s e ispraten priatelce samo kako milost na svetovite vo verata nema prisila ,ako muhamed se borel so mec nieden kopt i nevernik ne ke ostaaneel ,, no seakao toaa e razmisluvaanje na oniee koi se navistina neupateni i koi ne go priznavaat muhamed.a.s kako bozji verovesnik.
sto se odnesuva za dokaziteee.. pa priatelcee ti dadov eden primer na dokaz , , a toa se naogaa vo kuran kerim , bog vo kuranot ni soopstuva kako faaraonott vo vremeto na mojsej bil nasilnik pa
Toa ti e dokazot? Prikaska? Jas imam dokaz deka Hogvorts postoi, procitaj go prviot del od Hari Poter, ima dosta priskaski za magicniot zamok Hogvarts.
viee i sega da vi dojdat dokazi viee nemaate da poveruvatee
Ne mi eskiviraj tuku daj dokaz a ne mit raskazan pred nekolku iljadi godini. Poveli prilozi verodostoen dokaz i odma ke se vratam na islamot.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.781
Франки-Убаво ти одговори соул на ова прашање(исламски прашања мислам).За тоа со ембриологијата треба да си компетентна да говориш (во првиот случај се зборува за Адем а.с кој немал татко нити мајка,вториот случај зборува за ембриолошкиот начин на развиток на човекот т.е како оплодената јајцеклетка-примарно е зигот-4 клетки-8 клетки-бластула-бластоциста-како се прикачува за утералниот ендометриј(инвазија на трофобластни клетки до миометриумот од матката) па после имаш стадиум каде што изгледа како згрутчена крв-затоа и таквиот опис-УГРУШАК,трето-на земјата човекот го створи а да не постоеше човек во овој случај адем а.с,четврто од капка семе,за ова мислам не треба да ти одговарам).

Иписимус-прво научи што е ислам ако збориш за ислам.Не изигравај неуко детенце.Ислам значи да се верува во еден бог.И христијаните и евреите кои веруваат во еден бог и не прават зулум на земјата ќе бидат во рај.Значи ислам-Верување во еден бог(значи сите што веруваат во еден бог се всушност муслимани ако ме разбираш на што алудирам).

Ќе пишам повеќе кога ќе имам време....

Поз
Дали тоа значи, дека сите оние кои веруваат во Бог единствен, и неговиот син Исус, и се молат во црква/катедрала/синагога, не се клањаат 5 пати на ден, не носат шамии на главата, си ја бојадисуваат косата, си ги чупаат веѓите, не прават сунет (православни/методисти/католици) сите тие заедно ќе одат во рајот??
Тогаш, зошто некој смислил посебна религија, кога предходниве биле супер, со карта за во рајот? Зошто некоја жена би носела хиџаб, ако и без него ќе оди во рајот? Зошто би се клањале мажите 5 пати на ден, ако можат да одат на миса во недела? Зошто би се правело сунет, кога веќе се знае зошто и како е задоволството поголемо без него?
Е, баш картава за рајот е најголема контрадикција. Ем мораш муслиман да си, да веруваш во Куран, ем можеш и во Библија да си веруваш, или да си го чекаш спасителот сеуште, и ем во рај да си одиш. Не ти делува малку дискриминирачки?

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.781
Прочитајте ја книгата Тријумф Истине од Еш Шејх Рахметуллах бин халил Ел Хинди и ќе видите оти у Куранот немат контрадикции а библиата имат!
Прочитај ја збирката ,,Постови на Кајгана,, од авторот DBack со соработниците Aтеист и Human и ќе видиш како и куран и библија се булшит.................

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Aman be...hahahh...
Nihilista ne e musliman, na forumov e cel na vasite generalizacii izvedeni radi negovoto dobro poznavanje i komparacija na glavnite religii i negoviot stav okolu islamot/kuranot.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.781
Aman be...hahahh...
Nihilista ne e musliman, na forumov e cel na vasite generalizacii izvedeni radi negovoto dobro poznavanje i komparacija na glavnite religii i negoviot stav okolu islamot/kuranot.
Могуќе да е неспоразум. Оти ја одговорив на пост, не на член.
Нихилисто, опрости ми молим те :(
--- надополнето: Jul 14, 2011 1:08 AM ---

Немој сега и ти.
Не нуди христијанството подобри анатомски објаснувања.
Знаеш добро како настана Ева нели?

Ама јас сум збунка сега. Ова исламов вика од десно. Библија како вика?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Прочитај ја збирката ,,Постови на Кајгана,, од авторот DBack со соработниците Aтеист и Human и ќе видиш како и куран и библија се булшит.................
Првото пилот издание веќе во книжарниците покрај вас.
Промоција во петок во книжарница Култура. :D

П.С. Специјален дискаунт за Муслимани и Православни, лично потпишани од тројцата автори

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.025
Поени од реакции
83.450
Ех, комедијаши. Невесел ќе биде животот без вас.
Збирката "Булшит" од авторот DBack со соработниците Aтеист и Human, докажува ништо, а и нема ништо во неа, освен фрази кои авторите ги нарекуваат факти, докази....
--- надополнето: Jul 14, 2011 11:26 AM ---
Забораив. Има еден факт.
Факт е дека има у збирштината еден куп лични навреди, особено од главниот автор. Веројатно тоа е најголемиот аргумент против вербата во Господ.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Забораив. Има еден факт.
Факт е дека има у збирштината еден куп лични навреди, особено од главниот автор. Веројатно тоа е најголемиот аргумент против вербата во Господ.
Зборуваш за вакви аргументи???

Ја верувам у Господ за разлика од тебе што неверуваш во ништо!Т.е ајде кажи си у што веруваш?И дали вопшто постои за тебе Господ..Кој ве створи вас јас незнам стварно сите треба да бидете обесени на плоштад!
И ти да не си од тие?епа и ти ќе бидеш бесен изгледа.:(
Па кажи Ислам а не мухамедински..Глупо се изразуваш..Ја си го чувам за себе али претераа веќе..И по куќи одат овие атеистиве и прашуваат дали сакаш да се зачлениш во нивната група..Верата не ти е потребна?па што ти е потребно бе другар?без вера си никој и ништо..Али океј терај си..

--- надополнето ---

Ја може нема да ги бесам али има луѓе што ќе ги бесат..
Problemot kaj onie koi ne veruvaat e toj sto najcesto se pederi ili lezbejki ili narkomani ili kockari ili pak najlosoto " SE MISLAT DEKA SE MNOGU PAMETI " a se glupi kako konji ustvari koi milat ako znaat matematika i informatika se najpametnite na cel svet , a glupi se ko AMEBI , neka zapametat AMEBI !!
Ateistite se tip na lugje koi se " SAKAM KAZAM NEZNAM RECAM " vo princip so nisko nivo na intelegencija , kade vo sekoja debata sum gi pobival , a nesakam ovde bidejki ke mi trebaat deenovi da im objasnuvam kako na deca od prvo oddelenie kako se pisuva bukvata A da ne me svatat greska , neli kako da gi navreduvam tuku samo ke im kazam , BLAZENI SE ONIE KOI VIDOA I POVERUVAA , A POVEKE ONIE KOI NE VIDOA I POVERUVAA i uste toa , ako nie samite sme u zabluda ili ako site go znaeme BOG sto e i kakov e ( pravam grev ) togas smislata za zivotot ke ja nema , a primeri za toa deka postoi ima 1000000000 koi idiotive t.e naucnicive nemozat so nivnata matematika i glupa fizika da gi pobijat tie fakti , ili eve naj prosti primeri , odete i procitajte malku povekje za najgolemite umovi na mileniumot pred da umrat sto stanuvale najcesto ??? Ateistite se najcesto deca so majmunska intelegencija vaka grubo receno i mislat deka se znaat a nemaat procitano ni dva reda Nova Makedonija ... tolku od mene za temava pozzzz
Научно е докажано, атеистите потекнуваат од дискфункционални семејства.
Освен во ептен ретки случаеви немало до сега убиец и силувач кој бил израснат во саглам фамилија.
Доколку не постои Бог можам да те убијам тебе и сите оние што ме иртираат без најмала грижа на совест.
Биди објективен, веруваш во лажна наука.
За ваквите аргументи на верници зборуваш?
И тоа ова се само дел од вашите вернички аргументи, прочешлај по форумов и види. А да не зборам колку многу (доста и по моја интервенција) се избришани од админиве и модераториве, кои биле па ептен и од ова полоши.

Член од
21 јануари 2009
Мислења
8.756
Поени од реакции
8.781
Ех, комедијаши. Невесел ќе биде животот без вас.
Збирката "Булшит" од авторот DBack со соработниците Aтеист и Human, докажува ништо, а и нема ништо во неа, освен фрази кои авторите ги нарекуваат факти, докази....
--- надополнето: Jul 14, 2011 11:26 AM ---
Забораив. Има еден факт.
Санки твојата збирка ,,Библија,, нуди некакво научно истражување, податоци, факти? Создадена од Исус Д Биг Бос, во коалиција со Павле, Петар, Матеј и остали доктори на науки, баш е онака, релевантна.
Или, да бе, заборавам - верувај дека е така, иако не можеш да провериш!

Тажна е вашата слепа судбина....

Kajgana Shop

На врв Bottom