Матура

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
е ти да учиш сѐ XD
--- надополнето: Jun 12, 2011 8:05 PM ---

а бидејќи неможам да најдам дефиниција ќе може да пишеш што е проклитика а што енклитика ? xD едното мислам беше пред другото по нешто..
Нема да имате дефиниции што е ова што е она, не се секирајте за тоа, не се луди до толку да ви даваат по дефиниција :) Ќе имате на пример збор даден и заокружи што е, дали со енклитика, дали со проклитика и тн и тн :)

Член од
25 ноември 2007
Мислења
464
Поени од реакции
19
Проклитика
Кога честичката или едносложниот збор од акцентската целост е пред главниот збор... да речеме пример вака: што_ми_рече докорот... ова е акцентиран збор со проклитика

Енклитика
Збор без свој акцент што се поврзува при изговорот во акцентска целост сопретходниот акцентиран збор (татко ми - таткоми).

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
Дај бе да а најдиме темата за есејот паничам скрооооооооос

S

Sheldon Cooper

Гостин
Оваа година ќе има граматика, + 5-6 прашања.
За делата, освен екстра кратка содржина и ликовите во основни црти, треба да се знае:
Тема
Идеја
Локализација
Структура
Правец(литературен)
под локализација подразбираш место? пр. Англија за Хамлет?

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
Луѓе кај нас професорот кажа дека за есејот ќе немало раскажување на делата или дело попрецизно туку ќе било нешто како Влијанието на реализмот бла бла во таа држава па во некоја друга држава и дека требало да ги СПОМНИМЕ писателот и делото. Мене тоа ми изгледа мачно..Има некој претпоставки за слободната тема? И ако имаш помалку од 430 збора воопшто не ти го прегледуваат тестот и моли се за слаба 3ка.....
ПС: тој е еден од оценувачите..
Леле зар е можно ова??
--- надополнето: Jun 12, 2011 9:13 PM ---
Јас претпоставувам слободната тема ќе биди ... премногу слободна најверојатно? Нешто во смисла "Не се купува среќа со пари " ?? значи општа тема некоја претпоставувам .

А реализмот барем добро ке го проучиш , 3 писатели се (Балзак, Достоевски , Чехов) и реализмот во Франција и Русија општо.
Јас лично нема да земам слободна тема оти ич не ми оди пишување на слободна тема. Критика и есеј подобро ми одат. Секој со способностите. Ама мислам дека во секој случај подобро е реализам да одберите оти и поспремни ке бидите.
Ако дадат за дело конкретно, ќе биде лесно. А ако е за реализам некои факти... лошооо
:place:

А .. кога ќе ни дадат да бираме ќе ни ги понудат ли темите конкретно или само ќе прашаат слободна или реализам?

И математика.. за потсечени пресечени отсечени конуси и пирамиди катанци ланци не треба, така??

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Луѓе кај нас професорот кажа дека за есејот ќе немало раскажување на делата или дело попрецизно туку ќе било нешто како Влијанието на реализмот бла бла во таа држава па во некоја друга држава и дека требало да ги СПОМНИМЕ писателот и делото. Мене тоа ми изгледа мачно..Има некој претпоставки за слободната тема? И ако имаш помалку од 430 збора воопшто не ти го прегледуваат тестот и моли се за слаба 3ка.....
ПС: тој е еден од оценувачите..
Извинете вака ама размазени сте. Ако не знаеш да кажеш збор два за великан како Шекспир, Оноре де Балзак, Достоевски тогаш џабе си учел 4 години. Не ти бара некој тебе у есеј да вметнуваш од точка до запирка, ќе кажеш пример „Шекспир е еден од најголемите творци во светската историјата, чии драми се преведени на скоро сите светски јазици и до ден денес изведувани на театрите ширум светот, претставник на ренесансата во Англија,бла бла бла бла“ и слично.
Кај ви кажале дека ќе биде од две книги есејот, зарем и тоа е тешко? Ние знаеш што тема имавме? Штурецот и мравката. Што ќе пишеш на ова кажи ми, сите се мислевме што да правиме може пола саат. Не треба да го раскажете делото, треба да дадете осврт, критика.

Не се секирајте за зборовната граница, на крај ќе испадне дека и малку ви е.

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
И кој го има клучот од јуни 2008.. ве молам да ми го пратите.. :(
--- надополнето: Jun 12, 2011 9:23 PM ---
Извинете вака ама размазени сте. Ако не знаеш да кажеш збор два за великан како Шекспир, Оноре де Балзак, Достоевски тогаш џабе си учел 4 години. Не ти бара некој тебе у есеј да вметнуваш од точка до запирка, ќе кажеш пример „Шекспир е еден од најголемите творци во светската историјата, чии драми се преведени на скоро сите светски јазици и до ден денес изведувани на театрите ширум светот, претставник на ренесансата во Англија,бла бла бла бла“ и слично.
Кај ви кажале дека ќе биде од две книги есејот, зарем и тоа е тешко? Ние знаеш што тема имавме? Штурецот и мравката. Што ќе пишеш на ова кажи ми, сите се мислевме што да правиме може пола саат. Не треба да го раскажете делото, треба да дадете осврт, критика.

Не се секирајте за зборовната граница, на крај ќе испадне дека и малку ви е.
Како прво тука ти е даден правец јас можам да се тупам со две книги и на крај да добијам Влијанието на реализмот во русија. И ај за Шекспир напиши 600 збора. Мислам дека на реализам можеме повеќе да утниме затоа што се работи за факти а не за свое размислување. А за штурецот и мравката полесно здравје “Трудот се исплаќа“ “Работи денес имај утре“ и уште милион подтеми ке ми текнат.. дај боже и оваа година да биде нешто лесно .. и мислам дека претераа со границата од 500 до 600 збора.. јас искрено се надевам само на слободната тема

Член од
12 јуни 2011
Мислења
95
Поени од реакции
9
ne deka i slobodnata e bezopasna.. :(

„ДПМК се одлучи дека темата од материјалот ќе се извлекува од периодот Реализам (во испитните програми се наведени авторите кои припаѓаат на овој период).“

Како да го протолкуваме..

stk

Programmer
Член од
15 ноември 2009
Мислења
26
Поени од реакции
3
А дали некој знае како ќе биде оценувањето, од колку до колку бодови за 2-ка, 3-ка....?

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
А дали некој знае како ќе биде оценувањето, од колку до колку бодови за 2-ка, 3-ка....?
Не постои бодирање! Се работи за перцентилен ранг. Има одредено на пример дека оваа година од 20 000 ученици треба да има 1500 петки и надоле се редат според кој си на листата. Ако си подобар од 80 проценти од учениците би требало да имаш 4ка но ако има многу петки со 80% добиваш тројка.. Збунувачки е знам но сакам да кажам се зависи од колку јака е генерацијата ..

• Ми се допаѓа
Reactions: stk

Gunner_L

Lord , Lord Bendtner
Член од
7 април 2009
Мислења
922
Поени од реакции
500
Не постои бодирање! Се работи за перцентилен ранг. Има одредено на пример дека оваа година од 20 000 ученици треба да има 1500 петки и надоле се редат според кој си на листата. Ако си подобар од 80 проценти од учениците би требало да имаш 4ка но ако има многу петки со 80% добиваш тројка.. Збунувачки е знам но сакам да кажам се зависи од колку јака е генерацијата ..
Ај да се договориме сите да пишеме само пола тест :P

Него шала на страна ги решавам овие англиски од лани тестовите за матура и некои прашања се толку бесмислени и глупави шо крај нема ...

и за македонски како што разбрав ке треба да бираш од реализам или слободна и откако ке одбереш ке добиеш тема со наслов , нема да го има дирекно на тестот ... или грешка сум ?

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
Ај да се договориме сите да пишеме само пола тест :p

Него шала на страна ги решавам овие англиски од лани тестовите за матура и некои прашања се толку бесмислени и глупави шо крај нема ...

и за македонски како што разбрав ке треба да бираш од реализам или слободна и откако ке одбереш ке добиеш тема со наслов , нема да го има дирекно на тестот ... или грешка сум ?
македонски ке ги имаш двете теми на лист сама бираш која ја сакаш кога а сакаш

Член од
23 ноември 2010
Мислења
50
Поени од реакции
10
Леле го гледам ова 13 јуни дата на компјутерот и се наежив. Кој е 100% сигурен во стекнатото знаење? Има ли таков ме интересира, или само јас паничам? :D

I

Intex

Гостин
Слободната тема е да напишеме есеј на некоја си рандом тема избрана од нив? Пример „Штурецот и мравката“? :D

Kajgana Shop

На врв Bottom