Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

F

Frankie Yale

Гостин
Јас знам дека ти многу нешта разбираш ама не сакаш да признаеш. :) Инаку да, кога станува збор за описот на Рајот и Пеколот и те како се употребени симболи и метафори на нам сфатлив начин, што во суштина и не значи дека Џеннетот е пазар на разно разно овошје а Џехеннемот скара за пржење на човечко месо. Некои работи се само обид нам да ни се приближи значењето на истите, додека вистинската слика во правиот смисол ја знае само Бог.

За болдираното: - Ќе се јаде тоа што сме го заслужиле како на пример плодови од дрвото Зеккум, зовриена вода ќе се пие итн.;) А ти слободно продолжи си со твоите "контрадикции" и мисли дека си ги победил муслиманите.
Koga nesto vo kuranot ne ti se dopaga metafora e! Bedotii... Edinstvena hrana vo pekolot ke bide trnje spored 88-6 a spored 69-36 ke bide pomija. Toa e isto kako vo zatvor da ima pravilo edinstveno jadenje ke bide grav a istovremeno da ima drugo pravilo koe ke vika edinstveno jadenje ke bide varen kompir. Ovie dve pravila se sudiraat edno so drugo.

Ti rece deka trnje ke se jade samo vo nivoto hamijeh (ko igrica za nintendo) a pomija ke se jade samo vo dzehim. Sto e so drugite pet nivoa, sto ke se jade vo niv i navedi kade go pisuva toa, vo koja sura.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Муслимани да ве прашам нешто. Дали сметате дека во библијата има контрадикции? Го знам одговорот на ова прашање па нема да чекам одговор, кој нормално е ДА. Значи вие сметате дека во библијата има контрадикции но сметате дека во куранот нема. Прашајте било кој од христијанскиве фанатици на форумов дали има контрадикции во библијата и ќе ви одговорат експресно, нема! Нормално и тие ќе извадат неколку објаснувања, изговори и толкувања за да ги оправдаат очигледните контрадикции.

Што е муслимани, разликата меѓу вас и нив?
Би сакал некој да ми го одговори прашањево...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Прво: Употребата на големи букви во јазикот на веб комуникацијата се смета како дерење на соговорникот.
Болдираните букви не се големи букви. И покрај нивниот болд, се делат на големи и мали.

Второ: Членот од исламскиот форум многу убаво појаснил за што всушност станува збор. Ајетот во наводници ги пренесува зборовите на верниците: " Ние не издвојуваме!' и ова не се однесува на Бога туку на верниците. Уште еднаш, читај како што треба и информирај се зошто служат инетрпункциските знаци.
Ако Алах им кажал во куранот дека некои од нив ги издигнал повеќе од другите, тогаш почитувањето на сите подеднакво не е ли спротивно од кажаното на Алах?!
Значи верниците почитувајќи ги сите подеднакво, не ја почитуваат одлуката на нивниот бог, кој некој од посланиците ги издигнал повеќе а некој помалку и јасно им го нагласил тоа! Врти како ќе вртиш пак излегува контрадикција.

Трето: Никогаш не вперувај со прстот кон Бога, зошто сакал ти или не ќе МУ се покориш: милом или силом! Ако е ова второто, тогаш: Тешко тебе!
Јас на самобендисани садисти НИКОГАШ нема да се покорам! Да браниш и да убедуваш други дека ваков карактер бил милостив и добар, само поради стравот од казна е најдолната патетика.

F

Frankie Yale

Гостин
Refresh za mojata omilena kontradikcija

Spored sura 7-54 zemjata i neboto se sozdadeni za 6 dena.

Gospodar vaš je Allah, koji je nebesa i Zemlju u šest vremenskih razdoblja stvorio, a onda svemirom zagospodario; On tamom noći prekriva dan, koji ga u stopu prati, a Sunce i Mjesec i zvijezde se pokoravaju Njegovoj volji. Samo On stvara i upravlja! Uzvišen neka je Allah, Gospodar svjetova!

No spored surite 41-9 do 41-12 tie se sozdadeni za 8 dena vkupno.

41-9 Reci: "Zar, zaista, nećete da vjerujete u Onoga koji je u dva vremenska razdoblja Zemlju stvorio - i još Mu druge ravnim smatrate? To je Gospodar svjetova!"

41-10 On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio, sve to u četiri vremenska razdoblja - ovo je objašnjenje za one koji pitaju,

Ova ni pokazuva deka spored sura 41-9 i 41-10 samo zemjata e sozdadena za 6 dena.

41-11 zatim se nebeskim visinama uputio dok je nebo još maglina bilo, pa njemu i Zemlji rekao: "Pojavite se milom ili silom!" - "Pojavljujemo se drage volje!" - odgovorili su,

41-12 pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti. A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili i nada njim Mi bdijemo. To je odredba Silnoga i Sveznajućega.

Ova ni kazuva deka neboto e podocna sozdadeno, za dva dena. Spored toa, 6+2 = 8. Dodeka sura 7-54 tvrdi deka neboto i zemjata se sozdadeni za 6 dena.

Pobieni tvrdenja:

1. Se raboti za vselenata a ne za ova nebo nad nas.

Ne e tocno. Sura 41-12 eksciplitno objasnuva deka "pa ih u dva vremenska razdoblja, kao sedam nebesa, stvorio, i odredio šta će se u svakom nebu nalaziti.". Znaeme deka se raboti i za ova nebo zosto vo istata sura vika "A nebo najbliže sjajnim zvijezdama smo ukrasili"

2. Go sozdal neboto dodeka gi sozdaval planinite, vo tie 4 dena

Ova istotaka ne e tocno zosto vo sura 41-10 nikade ne se spomnuva neboto i ubavo se objasnuva vo surite 41-11 i 41-12 deka POTOA se upatil kon visinite i go sozdal neboto takvo kakvo sto e denes.

3. Vo sura 41-10, cetirite dena se odnesuvaat i na kreacijata na zemjata, poradi toa sto "sve to" se odnesuva na i na prethodnata sura.

Ne e tocno zosto pred toa pisuva "On je nepomična brda po njoj stvorio i blagoslovljenom je učinio i proizvode njezine na njoj odredio," Znaci toj planinite gi sozdal i gi blagoslovil i nejzinite proizvodi gi odredil. So zborot 'sve to' ili seto toa toj gi sumira ovie tri raboti, nema nikakva indikacija deka ova se odnesuva i na prethodnata sura, zatoa ova e samo licno tolkuvanje i wishful thinking.

4. Neboto e sozdadeno dodeka allah gi sozdaval planinite, vkupno za 4 dena zosto arapskiot zbor summa znaci i istovremeno.

Ova e nov prevod i kako takov ako se zeme za tocen doaga do druga kontradikcija so surite 79-27 do 79-32 kade sto se tvrdi deka prvo neboto e sozdadeno pa potoa zemjata i planinite. Vo surite 41-9 do 41-12 jasno se tvrdi deka prvo zemjata e sozdadena a potoa neboto.

Ako nema drugo objasnuvanje, znaci ovaa kontradikcija ili drugata (so sura 79-27 do 79-32) e potvrdena.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Прво! Контрадикциите се факт, вашите толкувања и ментални гимнастики колку и да се обидуваат да им најдат смисла залудно е!
На пример за рамноправноста на божјите пратеници, на вашиов исламски форум еден член напишал дека ајетот се однесувал на верниците кој според овој ајет не смееле да прават разлика помеѓу пратениците! Но ајетот не вели не издвојувајте ниеден од пратениците, туку вели ние не издвојуваме! А предходно јасно кажува како некои од пратениците се одликувани повеќе од останатите, некои издигнати за повисок степен! Исто е и со случаите на Марија и мелеките, јадењето во пеколот, послушноста кон алах, деновите за создавање на небото и земјата.....итн, итн!
Второ! Единствено нешто од кое би се срамел, е да се покорам и да му бидам послушен на таков самобендисан садист каков што е богот опишан во вашиот куран! Кој секој втор збор му е, јас сум најмоќен, јас сум најсилен, јас се знам, јас се можам, јас, јас, јас.....ЈАС! Невидена патетика!
Без размислување би одбрал не еден, туку илјада пеколи, но на таков нарцис никогаш не би му се покорил.
Немој да се дериш, полека, не се наоѓаме во џунгла, така можеш само низ дома да се понашаш. И ќе ти кажам дека тоа не е контрадикција со простувањето на гревот и поради тоа не може да биде факт дека е контрадикција. А ти колку и да се обидуваш да најдеш контрадикција во Куранот залудно е. Што ќе постигнеш освен бруки, што не можиш да сфатиш едно просто толкување, никако и никако не ти влегува во главата што ти кажуваме, дури мора и со прости примери да ви објасниме за да сфатите.

Да не не е најмоќен ? Нормално дека е и ни дава до знаење за каков Бог се работи, сигурно ако е Бог дека ќе биде најмоќен.:D
Ти можеш само на сатаната да му се покоруваш, толку можеш. Робе на шејтанот што би рекол братот Омер ел Фарук.

F

Frankie Yale

Гостин
Ти ако немаш нешто попаметно да кажиш, подобро ќути си, така попаметен изгледаш.
Ama priznaj si go kiksot. Derenje i vikanje na internet forum kade sto misli se razmenuvaat vo pisana i samo vo pisana forma.

Pa uste "така можеш само низ дома да се понашаш.", a site si sedime na nasite domasni kompjuteri :LOL::LOL::LOL:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Немој да се дериш, полека, не се наоѓаме во џунгла, така можеш само низ дома да се понашаш.
Дерење е ако користиш само големи букви - Caps Lock а не ако болдираш букви. Веќе кажав дека иако болдирани буквите се делат на мали и големи.
И ќе ти кажам дека тоа не е контрадикција со простувањето на гревот и поради тоа не може да биде факт дека е контрадикција. А ти колку и да се обидуваш да најдеш контрадикција во Куранот залудно е. Што ќе постигнеш освен бруки, што не можиш да сфатиш едно просто толкување, никако и никако не ти влегува во главата што ти кажуваме, дури мора и со прости примери да ви објасниме за да сфатите.
Тоа што ти ќе кажеш дека не е контрадикција, не ја брише контрадикцијата! Потребно е нешто кое се вика аргумент, нешто кое вас за жал никогаш нема да ви биде во прилог кога станува збор за оваа тема.
Да не не е најмоќен ? Нормално дека е и ни дава до знаење за каков Бог се работи, сигурно ако е Бог дека ќе биде најмоќен.:D
Ти можеш само на сатаната да му се покоруваш, толку можеш. Робе на шејтанот што би рекол братот Омер ел Фарук.
Абе и волот у нива е помоќен од сопственикот на нивата, ама сепак е вол!
Јас не се покорувам никому! Сатаната за мене е симбол на бунтовност и слобода! Симбол на индивидуалност, наместо потчинетост!
Во вашите свети книги тој е вистинскиот херој, бидејќи и покрај тоа што не е најсилен, има м*да да се спротивстави и да одбие да биде потчинет! Нешто кое вие никогаш сте го немале, бидејќи самите се сметате за робови.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ama priznaj si go kiksot. Derenje i vikanje na internet forum kade sto misli se razmenuvaat vo pisana i samo vo pisana forma.

Pa uste "така можеш само низ дома да се понашаш.", a site si sedime na nasite domasni kompjuteri :LOL::LOL::LOL:
Дерење е ако користиш само големи букви - Caps Lock а не ако болдираш букви. Веќе кажав дека иако болдирани буквите се делат на мали и големи.

Т

Ај фатете се за рака и двајцата и право на училиште да научите за што служи интерпукцискиот знак извичник.
--- надополнето: Jun 11, 2011 8:48 PM ---
Тоа што ти ќе кажеш дека не е контрадикција, не ја брише контрадикцијата! Потребно е нешто кое се вика аргумент, нешто кое вас за жал никогаш нема да ви биде во прилог кога станува збор за оваа тема.
Абе контрадикција само во твојата глава. :ROFLMAO:

F

Frankie Yale

Гостин
Ај фатете се за рака и двајцата и право на училиште да научите за што служи интерпукцискиот знак извичник.
Dobro ma ti ozbilna si za ova? Ako nekoj koristi izvicnici, bold i golemi bukvi dodeka ti pisuva, tebe toa te povreduva?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Dobro ma ti ozbilna si za ova? Ako nekoj koristi izvicnici, bold i golemi bukvi dodeka ti pisuva, tebe toa te povreduva?
Ма не ме повредува мене, сакам да кажам дека се нема култура на форум. Ако Иписимус нема нерви да дебатира со нас , би му препорачала воопшто да не се обидува да дебатира.

А ако ти не знаеш што значи извичник воопшто и не мешај се во оваа дискисија.

F

Frankie Yale

Гостин
Ма не ме повредува мене, сакам да кажам дека се нема култура на форум. Ако Иписимус нема нерви да дебатира со нас , би му препорачала воопшто да не се обидува да дебатира.

А ако ти не знаеш што значи извичник воопшто и не мешај се во оваа дискисија.
Koristenje na izvicnik namesto tocka e nekultura? Koristenje na bold e nekultura?

Za mene pogolema nekultura pretstavuvanje inaetenjeto i glupavosta ama dobro sekoj so svoi sfakanja. Aj dosta raspravii, da se vratime na temava.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Koristenje na izvicnik namesto tocka e nekultura? Koristenje na bold e nekultura?

Za mene pogolema nekultura pretstavuvanje inaetenjeto i glupavosta ama dobro sekoj so svoi sfakanja. Aj dosta raspravii, da se vratime na temava.
Со тоа што тој користи извичник искажува заповед ми заповеда, а тоа е крајно некултурно, да ми се набацува и да ми пишува ПРВО ВТОРО и тоа со извичник, нека ги смири страстите малку.

O

Omer el Faruk

Гостин
Велиш само метафора а? Ајде да видиме што велат вашите толку фалени исламски експерти:
За оние кој не разбираат англиски: Во видеото се прави очаен обид да му се даде научен кредибилитет на куранот, па така познатиот исламски пропагатор Zakir Naik толкувајќи ја следнава сура:

Тврди дека таа е научен доказ, бидејќи посочувала дека во кожата имало рецептори за болка, и за да оние во пеколот чуствуваат вечна болка, алах постојано ќе им создавал нова кожа!?
Или со други зборови тврди дека огнот, печењето и болката не се никаква метафора, бидејќи нели се потребни рецептори за болка!
Куранот е Аллахов Говор и Вистина. И верниците и неверниците го потврдуваат. Како го потврдуваат детално обработив во темата Очигледни докази на Божјото постоење. А потоа во контекст на твојата забелешка: Телесната казна постои и не е дозволено во неа да се сомневаме. Ние веруваме во нејзиното постоење. Ние само тврдиме дека дека поединечностите на тоа страдање и нејзиниот начин и сите детални описи , сепак ни се потполно непознати и неспознајни. По она како Кур’анските показанија ни се претставуваат можеме да заклучиме дека тоа не е вообичаениот огин за кој знаеме, какви што ќе бидат и телата што ги знаеме, секако поинаку од овие наши овоземски тела...

Јасно ти е сега?
--- надополнето: Jun 11, 2011 9:16 PM ---
Koga nesto vo kuranot ne ti se dopaga metafora e! Bedotii... Edinstvena hrana vo pekolot ke bide trnje spored 88-6 a spored 69-36 ke bide pomija. Toa e isto kako vo zatvor da ima pravilo edinstveno jadenje ke bide grav a istovremeno da ima drugo pravilo koe ke vika edinstveno jadenje ke bide varen kompir. Ovie dve pravila se sudiraat edno so drugo.

Ti rece deka trnje ke se jade samo vo nivoto hamijeh (ko igrica za nintendo) a pomija ke se jade samo vo dzehim. Sto e so drugite pet nivoa, sto ke se jade vo niv i navedi kade go pisuva toa, vo koja sura.
Ти дадов лајк поради тоа што слатко се изнасмеав, да си ми жив. :)

Френки бе, зошто не подразмислиш малце поинаку . Да речеме дека ти издржуваш казна во Идризово поради убиство, а робот на шејтанот во Тетово поради кражба. Заедничко за двајцата е дека сте жители на затворот. :)Тебе во Идризово ќе те хранат со трње, а на шејтанскиов роб во Тетово со помија. Што е тука контрадикторно?:D

П.С. Мислам дека е банално да паѓаш на олку ниско ниво и како на детенце да ти објаснувам со примери.:D

П.П.С. Едно прашање до тебе: - Кога ќе те праша синчето твое: " Тато, што е секс?" -Дали ќе можеш најверодостојно да му појасниш што е тоа или ќе правиш споредби ( не за тоа што ти не знаеш, туку заради фактот што детенцето не е навлезено во тој стадиум и му треба време додека самиот не го вкуси тоа и го разбере во вистинска смисла на зборот) ?

Од ова поедноставно за разбирање здравје.

Kajgana Shop

На врв Bottom