Контрадикторности во Кур-анот (Qur-an) Дали е веродостоен?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Тоа не го менува фактот што еднаш вели дека обожавање друго божество е непростливо и дека единствено помалите гревови ќе бидат простени, а друг пат вели дека простил обожавање на друго божество! Можеш колку сакаш да негираш, тоа се вика КОНТРАДИКЦИЈА!
Исто како што се и останатите, кој не се ни обидувате да ги негирате, бидејќи се многу поочигледни од оваа.
А ти можеш колку сакаш да тролаш, ЈАС НЕ ГО ПРИЗНАВАМ ОВА КАКО КОНТРАДИКЦИЈА. Можи ќе ти стане јасно по 5 години зошто, кога ќе се читаш самиот себе и ќе се топиш од срам. ;)
--- надополнето: Jun 9, 2011 10:35 PM ---
Problemot e sto nekoi lugje tvrdat deka SAMO preku svetite knigi (bez razlika dali se raboti za kuran, biblija ili nekoja druga) moze da se nauci moral i etika i deka lugjeto koi ne veruvaat nemaat moral zosto nemaat kniga koj im kazuva sto-kako treba.
Има луѓе кои не веруваат, а имаат огромно ниво на морал, додека пак има и луѓе кои што не веруваат а сепак имаат многу ниско ниво на морал. Истото важи и за луѓето кои веруваат, едните имаат повисоко ниво на морал, другите пониско. Но како што кажав Исламот учи за морал и етика од високо ниво, но моралот може да се стекне и без Исламот, но Исламот не е само морал, Исламот е многу. :)

F

Frankie Yale

Гостин
Има луѓе кои не веруваат, а имаат огромно ниво на морал, додека пак има и луѓе кои што не веруваат а сепак имаат многу ниско ниво на морал. Истото важи и за луѓето кои веруваат, едните имаат повисоко ниво на морал, другите пониско. Но како што кажав Исламот учи за морал и етика од високо ниво, но моралот може да се стекне и без Исламот, но Исламот не е само морал, Исламот е многу. :)
Se soglasuvam so ova, ama mnogu vernici ne go delat istoto mislenje so tebe, me imaat prasuvano primer ako ne veruvam vo gospod sto me sprecuva da ubijam covek i mnogu drugi retardirani prasanja povrzani so moralot.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Se soglasuvam so ova, ama mnogu vernici ne go delat istoto mislenje so tebe, me imaat prasuvano ako ne veruvam vo gospod sto me sprecuva da ubijam covek i mnogu drugi retardirani prasanja povrzani so moralot.
Но комент. :) Исламот не не учи на ваков начин. Кога Мухаммед а.с. ги подучувал на добрина на народот, не кажувал правете вака и вака само затоа што Аллах постои, кажувал и зошто тоа е добро дело. :)
--- надополнето: Jun 9, 2011 10:52 PM ---
Не сакам да одам оф-топик на темата за контрадикторностите во Кур'анот, па затоа ќе го поставам ова прашање на оваа тема:

Дали можете да посочите барем едно високоморално или високоетично учење на Исламот што не било веќе познато во Библијата или пак го надминува моралот и етиката на Библијата?
Aјде префрли се во прашања за Исламот, тука сме оф топик и како што знаеш ќе се раздолжи дискусијава и ќе избегаме оф-топик.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
:) Охооо...и на ваши сајтови почнале да ме цитират! Хахахаха.
Само одговориве...пардон, изговориве не ги сокриваат контрадикциите! Еве зошто:
Во контрадикцијата за рамноправноста на пратениците, член од форумот го одговорил следново:
Првото прашање не ти е в ред. Погрешно е поставено, зашто едниот ајет се однесува на Аллах, а другиот на луѓето.
Во првиот ајет се зборува за одликите на Божјите пратеници, а вториот ајет за обврската на верувањето во нив од страна на верниците муслимани кои не прават и не смеат да прават разлики меѓу нив.
Овој ајет убаво кажува дека и пратениците, и посланиците и верниците...значи СИТЕ заедно ВЕРУВААТ во кажаното, книгите, и пратениците! И продолжува кажувајќи: Ние не издвојуваме ниеден од неговите пратеници! Не вели не издвојувајте ниеден од пратениците, туку вели ние не издвојуваме! Нели алах збори во множина за себе:
2:285 Poslanik vjeruje u ono što mu se objavljuje od Gospodara njegova, i vjernici - svaki vjeruje u Allaha, i meleke Njegove, i knjige Njegove, i poslanike Njegove: "Mi ne izdvajamo nijednog od poslanika Njegovih." I oni govore: "Čujemo i pokoravamo se; oprosti nam, Gospodaru naš; tebi ćemo se vratiti."
Арно ама, предходно е кажано сосема спротивно од тоа! Дека пратениците се издвојувани, дека некој од нив се одликувани повеќе од другите, дека некој се издигнти за повисок степен:
2:253 Neke od tih poslanika odlikovali smo više nego druge. S nekima od njih je Allah govorio, a neke je za više stepeni izdigao. A Isau, sinu Merjeminu, jasne smo dokaze dali i Džibrilom ga podržali. Da je Allah htio, ne bi se međusobno oni poslije njih ubijali, kad su im jasni dokazi već došli, ali oni su se razišli; neki od njih su vjerovali, a neki su poricali. A da je Allah htio, oni se ne bi međusobno ubijali, ali Allah radi ono što On želi.
Објаснувањето, едноставно не ја објаснува контрадикцијата, еве нека каже било кој, што рационално ќе гледа на проблемот.
Друг член пак тврди дека сите се исти, и кажува како небиле неморални и неправеле нешта како оние кој ги правел лот, но некажа ништо за контрадикцијата.

Контрадикцијата со должината на алаховиот ден, иако е лично толкување, во интерес да не навлегуваме во инаетења, еве да речеме дека е објаснета.

За бројот на мелеките кој се бореле со мухамед, самиот член си признал дека, цитирам: "коментаторите" на куранот се поделени и дека едните мислеле дека се работи за битката на Ухуд а другите за битката на Бедр. Значи лично толкување или претпоствка, или како што вели Френки - Шта би било кад би било.

За единственото јадење во пеколот, објаснувањето кое го дале твоите колеги е ова:
Одговор:
Ова прашање е доста објасниво од проста причина, што сите неверници нема да имаат иста казна во пеколот.Некои ќе бидат казнувани на еден начин ,некој на друг и како што секој човек си има свој различен живот, судбина и слично, така и на тој свет секој неверник кој ќе биде во пеколот ќе има различни казни, а исто и секој верник ќе има специијални награди.Секој човек по своја заслуга,затоа постојат различни степени,нивоа и различни врсти на вреднувања.А Аллах најдобро знае.
Значи пак одговор кој нема поврзаност со контрадикцијата! Во посочените сури т.е ајети, јасно се вели дека тоа ќе биде ЕДИНСТВЕНОТО јадење! Без разлика на тоа кој каква казна ќе има! Зборуваме за единственото јадење:
Што ќе биде единственото јадење во пеколот?
Според сура 88:6 тоа ќе биде трње:
88:6 kada drugog jela osim trnja neće imati

Но според сура 69:36 ќе биде помија:
69:36 ni drugog jela osim pomija,
69:37 koje će samo nevjernici jesti.
Едната вели дека единственото јадење ќе биде трње, другата вели дека тоа ќе биде помија! Ако тие се различни казни, за различни луѓе, немало да стои ЕДИНСТВЕНО јадење!

Во врска со првиот муслиман, се тврдеше дека за сите тројца се мислело дека се првите по вера, а не по потекло! Но такво нешто во куранот не пишува, туку е толкување - лично убедување! Во сурите за сите наведени пишува дека се први! Но не пишува први по вера или први по потекло! Туку само дека се први верници. Ако не е така, повели и демантирај ме.
;)
--- надополнето: Jun 9, 2011 11:14 PM ---
А ти можеш колку сакаш да тролаш, ЈАС НЕ ГО ПРИЗНАВАМ ОВА КАКО КОНТРАДИКЦИЈА. Можи ќе ти стане јасно по 5 години зошто, кога ќе се читаш самиот себе и ќе се топиш од срам. ;)
Ти можеш колку сакаш да не го признаваш, но останува фактот дека е контрадикција! како што е и контрадикцијата со марија и мелеките, не/рамноправноста на алаховите пратеници, единственото јадење во пеколот, првиот муслиман, послушноста кон алах....итн, итн!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Па нормално дека сите верници не се добри. Има секакви луѓе во овој свет. Но колку и да негирате Исламот учи на морал и етика од високо ниво, нели ? Или ќе го негираш ова ? Но не само Исламот учи на морал и етика, туку има и луѓе сами кои што се морални, но сепак Исламот не е само морал и етика. Исламот е многу.

Зборот ќафир е арапски збор кој значи: неверник. Е сега пошто ние Муслиманите си користиме и Арапски зборови, затоа и овај збор го користам. А иначе не вреѓам на национална база!
Секоја религија учи на етика и морал, не само исламот. Но кој колку „научува“ етика и морал е друга работа. И не само религиите учат за етика и морал. Ако некој е неморален, ни 100 курани +100 библии+100 тори нема да го научат.
Зборот ќафир значи „кој не го следи исламот“ и се употребува во пежоративна форма. Затоа те молам да не го користиш

F

Frankie Yale

Гостин
Koj bi sakal da ja objasni ovaa kontradikcija?

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243

ni spomna citat el gasija 88, 6
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen ,t.e celite citatti od 1.7 kade veli;
TI DOJDE LI GOVOROT ZA ONA STO POKLOPI?
LICATA NA DENOT TOJ KE BIDAT UPLASENI,
IZMORENI O ZALOSNI!
KE SE PRZAT VO OGNOT ZESTOK,
KE SE NAPOJUVAAT OD IZVOROT USVITEN;
ZA NIV NE KE IMA HRANA OSVEN TRNJE,
KOJA NE KE NAHRANI A NITU PAK GLADOT KE GO OTSRANI .

STO SE ODNESUVA NA TVOETO PRASANJE 88,6 IBN ABAS KAZUVA DEKA TOAA E TRN NARECENO SIBRIK TOAA E TRN KOGA KE SE OSUSI, GORKO i E OTROVNO, KOE NE KE NAHRANI A NITU PAK GLADOT KE GO OTSRANI, VO OVA SURA TOKMU SE OPISUVAA ONI KOI KE BIDAT NESREKNI I VO KAKVA SITUACIJA KE BIDAT ,, DODEKA AKO JA CITAS CELATA SURAA EL GASIJA , PONATAKA PRODOLZUVAA,
na denot toj ke ima i lica blagosloveni
so trudot nivni zadovoleni
vo dzenetot vozvisen
vo koj ne ke slusaat zborovi prazni
,,,, i.t.n

vo ovie citati se opisuva situacijata na onie koi se srekni koj za nivniot trud na sudniot den ke bidat nagradeni i ke bidat radosni i blagosloveni
NA DENOT TOJ KE IMA I LICA BLAGOSLOVENI,

sto se odnesuva do drugite citati ja opisuvaat situacijata na dzehenemliite t,e vo kakva sitacija ke bidat i deka voopsto nemaat da bidaat radosni t.e ke bidat nesrekni,nieden blizok nema da bide kaj niv koj ke im ja ostrani kaznata , oni ke jadat od zagadotninata na zitelite na ognot ,site onie gresnici nevernici, ke imaat razlicni kazni vo pekolot, sekoj covek po svoja zasluga, i obratno sekoj koj ke bide vo rajot ke imaa razlicni nagradi sekoj po zasluzenoto.,,ama nema bas nikakva kontradikcija.

F

Frankie Yale

Гостин
sto se odnesuva do drugite citati ja opisuvaat situacijata na dzehenemliite t,e vo kakva sitacija ke bidat i deka voopsto nemaat da bidaat radosni t.e ke bidat nesrekni,nieden blizok nema da bide kaj niv koj ke im ja ostrani kaznata , oni ke jadat od zagadotninata na zitelite na ognot ,site onie gresnici nevernici, ke imaat razlicni kazni vo pekolot, sekoj covek po svoja zasluga, i obratno sekoj koj ke bide vo rajot ke imaa razlicni nagradi sekoj po zasluzenoto.,,ama nema bas nikakva kontradikcija.
Zosto togas vo sura 88-6 tvrdi deka EDISTVENO JADENJE ke bide trnje a vo sura 69-36 edinstveno jadenje ke bide pomija. Pred da mi povtoris deka se raboti za razlicni kazni razmisli ubavo za zborot "edinstven" i sto toj znaci.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Ти можеш колку сакаш да не го признаваш, но останува фактот дека е контрадикција! како што е и контрадикцијата со марија и мелеките, не/рамноправноста на алаховите пратеници, единственото јадење во пеколот, првиот муслиман, послушноста кон алах....итн, итн!
Контрадикција само во твојата глава. И не се расправам повеќе, ти кажав ќе сфатиш некое време, ама после ќе се топиш од срам како не си можел да сфатиш порано...

O

Omer el Faruk

Гостин

Читај убаво:

- Според исламското учење (Кур'анско - хадиските описи) постојат повеќе видови (степени) на Џехеннем и тоа:

- Леза,
- Секар,
-Се'ир,
-Џехим
-Хавије,
-Хутамех,
- Ен - Нар или Нар,... итн.

И луѓето според тежината на своите грешки ќе бидат распоредувани во Џехеннемот во овие степени или видови.

Во 88 поглавје во 4 ајет е спомнато името на Џехеннемот во оригинал: " Тесла нарен хамијех . 4 ( Значи станува збор за еден од степените на Џехеннемот) и потоа е кажано дека храната на тие во тој дел (степен) од Џехеннемот храната ќе им биде ТРЊЕ.

Додека во 69 сура во 36 ајет се спомнува ..." ниту друга храна освен помија." " Контрадикцијата ја разрешува 31 ајет кој во оригинал гласи: " Сумме-л - Џехиме саллуух.(" Потоа само во огнот пржете го"), каде јасно и недвосмислено Куранот во двата ајети употребува два различни термини на арапски јазик кои го означуваат Џехеннемот., за да направи дистинкција на неговите видови и казнувањата во нив.

Значи, не станува збор за никаква контрадикција.

F

Frankie Yale

Гостин
Читај убаво:

- Според исламското учење (Кур'анско - хадиските описи) постојат повеќе видови (степени) на Џехеннем и тоа:

- Леза,
- Секар,
-Се'ир,
-Џехим
-Хавије,
-Хутамех,
- Ен - Нар или Нар,... итн.

И луѓето според тежината на своите грешки ќе бидат распоредувани во Џехеннемот во овие степени или видови.

Во 88 поглавје во 4 ајет е спомнато името на Џехеннемот во оригинал: " Тесла нарен хамијех . 4 ( Значи станува збор за еден од степените на Џехеннемот) и потоа е кажано дека храната на тие во тој дел (степен) од Џехеннемот храната ќе им биде ТРЊЕ.

Додека во 69 сура во 36 ајет се спомнува ..." ниту друга храна освен помија." " Контрадикцијата ја разрешува 31 ајет кој во оригинал гласи: " Сумме-л - Џехиме саллуух.(" Потоа само во огнот пржете го"), каде јасно и недвосмислено Куранот во двата ајети употребува два различни термини на арапски јазик кои го означуваат Џехеннемот., за да направи дистинкција на неговите видови и казнувањата во нив.

Значи, не станува збор за никаква контрадикција.
Razbiram deka ima poveke stepeni i razlicni kazni vo pekolot, isto kako vo zatvorot. Eden lezi dozivoten za pet ubistva, drug lezi pet godini za krazba. Razlicni kazni, ama i dvajcata jadat ista hrana. Razbiras? Ah tie metafori i analogii :D

Edinstvena hrana vo pekolot ke bide pomija spored 69-36 a spored 88-6 ke bide trnje.

Plus se postavuva prasnjeto ako samo vo hamijeh ke se jade trnje a vo dzehim ke se jade pomija, sto ke se jade na drugite pet nivoa?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Контрадикција само во твојата глава. И не се расправам повеќе, ти кажав ќе сфатиш некое време, ама после ќе се топиш од срам како не си можел да сфатиш порано...
Прво! Контрадикциите се факт, вашите толкувања и ментални гимнастики колку и да се обидуваат да им најдат смисла залудно е!
На пример за рамноправноста на божјите пратеници, на вашиов исламски форум еден член напишал дека ајетот се однесувал на верниците кој според овој ајет не смееле да прават разлика помеѓу пратениците! Но ајетот не вели не издвојувајте ниеден од пратениците, туку вели ние не издвојуваме! А предходно јасно кажува како некои од пратениците се одликувани повеќе од останатите, некои издигнати за повисок степен! Исто е и со случаите на Марија и мелеките, јадењето во пеколот, послушноста кон алах, деновите за создавање на небото и земјата.....итн, итн!
Второ! Единствено нешто од кое би се срамел, е да се покорам и да му бидам послушен на таков самобендисан садист каков што е богот опишан во вашиот куран! Кој секој втор збор му е, јас сум најмоќен, јас сум најсилен, јас се знам, јас се можам, јас, јас, јас.....ЈАС! Невидена патетика!
Без размислување би одбрал не еден, туку илјада пеколи, но на таков нарцис никогаш не би му се покорил.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Муслимани да ве прашам нешто. Дали сметате дека во библијата има контрадикции? Го знам одговорот на ова прашање па нема да чекам одговор, кој нормално е ДА. Значи вие сметате дека во библијата има контрадикции но сметате дека во куранот нема. Прашајте било кој од христијанскиве фанатици на форумов дали има контрадикции во библијата и ќе ви одговорат експресно, нема! Нормално и тие ќе извадат неколку објаснувања, изговори и толкувања за да ги оправдаат очигледните контрадикции.

Што е муслимани, разликата меѓу вас и нив?

O

Omer el Faruk

Гостин
Razbiram deka ima poveke stepeni i razlicni kazni vo pekolot, isto kako vo zatvorot. Eden lezi dozivoten za pet ubistva, drug lezi pet godini za krazba. Razlicni kazni, ama i dvajcata jadat ista hrana. Razbiras? Ah tie metafori i analogii :D

Edinstvena hrana vo pekolot ke bide pomija spored 69-36 a spored 88-6 ke bide trnje.

Plus se postavuva prasnjeto ako samo vo hamijeh ke se jade trnje a vo dzehim ke se jade pomija, sto ke se jade na drugite pet nivoa?
Јас знам дека ти многу нешта разбираш ама не сакаш да признаеш. :) Инаку да, кога станува збор за описот на Рајот и Пеколот и те како се употребени симболи и метафори на нам сфатлив начин, што во суштина и не значи дека Џеннетот е пазар на разно разно овошје а Џехеннемот скара за пржење на човечко месо. Некои работи се само обид нам да ни се приближи значењето на истите, додека вистинската слика во правиот смисол ја знае само Бог.

За болдираното: - Ќе се јаде тоа што сме го заслужиле како на пример плодови од дрвото Зеккум, зовриена вода ќе се пие итн.;) А ти слободно продолжи си со твоите "контрадикции" и мисли дека си ги победил муслиманите.
--- надополнето: Jun 11, 2011 7:54 PM ---
Прво! Контрадикциите се факт, вашите толкувања и ментални гимнастики колку и да се обидуваат да им најдат смисла залудно е!
На пример за рамноправноста на божјите пратеници, на вашиов исламски форум еден член напишал дека ајетот се однесувал на верниците кој според овој ајет не смееле да прават разлика помеѓу пратениците! Но ајетот не вели не издвојувајте ниеден од пратениците, туку вели ние не издвојуваме! А предходно јасно кажува како некои од пратениците се одликувани повеќе од останатите, некои издигнати за повисок степен! Исто е и со случаите на Марија и мелеките, јадењето во пеколот, послушноста кон алах, деновите за создавање на небото и земјата.....итн, итн!
Второ! Единствено нешто од кое би се срамел, е да се покорам и да му бидам послушен на таков самобендисан садист каков што е богот опишан во вашиот куран! Кој секој втор збор му е, јас сум најмоќен, јас сум најсилен, јас се знам, јас се можам, јас, јас, јас.....ЈАС! Невидена патетика!
Без размислување би одбрал не еден, туку илјада пеколи, но на таков нарцис никогаш не би му се покорил.
Прво: Употребата на големи букви во јазикот на веб комуникацијата се смета како дерење на соговорникот.

Второ: Членот од исламскиот форум многу убаво појаснил за што всушност станува збор. Ајетот во наводници ги пренесува зборовите на верниците: " Ние не издвојуваме!' и ова не се однесува на Бога туку на верниците. Уште еднаш, читај како што треба и информирај се зошто служат инетрпункциските знаци.

Трето: Никогаш не вперувај со прстот кон Бога, зошто сакал ти или не ќе МУ се покориш: милом или силом! Ако е ова второто, тогаш: Тешко тебе!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Јас знам дека ти многу нешта разбираш ама не сакаш да признаеш. :) Инаку да, кога станува збор за описот на Рајот и Пеколот и те како се употребени симболи и метафори на нам сфатлив начин, што во суштина и не значи дека Џеннетот е пазар на разно разно овошје а Џехеннемот скара за пржење на човечко месо. Некои работи се само обид нам да ни се приближи значењето на истите, додека вистинската слика во правиот смисол ја знае само Бог.
Велиш само метафора а? Ајде да видиме што велат вашите толку фалени исламски експерти:
За оние кој не разбираат англиски: Во видеото се прави очаен обид да му се даде научен кредибилитет на куранот, па така познатиот исламски пропагатор Zakir Naik толкувајќи ја следнава сура:
4:56 One koji ne vjeruju u dokaze Naše Mi ćemo sigurno u vatru baciti; kad im se kože ispeku, zamijenićemo im ih drugim kožama da osjete pravu patnju. Allah je, zaista silan i mudar.
Тврди дека таа е научен доказ, бидејќи посочувала дека во кожата имало рецептори за болка, и за да оние во пеколот чуствуваат вечна болка, алах постојано ќе им создавал нова кожа!?
Или со други зборови тврди дека огнот, печењето и болката не се никаква метафора, бидејќи нели се потребни рецептори за болка!

Kajgana Shop

На врв Bottom