Ти гледаш црвено, јас гледам црвено. Дали го гледаме истото нешто?

• Креатор на темата Peaceful Anger
  • Време на започнување
Член од
28 април 2007
Мислења
478
Поени од реакции
15
Искрено ова ми беше врв на размислувања во 3та година средно (пред 2 години). Му ја објаснив на еден другар и по година дена разговарање дојдовме до заклучок дека нема начин да се докаже тоа. А кога завршивме 4та ми текна дека има некој начин со брановата должина (фрекфенцијата) што ја оддава нели таа боја, призмата (разложувањето на бела светлина) итн, да се докаже дека сите всушност гледаме исто. Ама кој знае...? Плус едно нешто што ми остана во глава од ликовно наставникот во основно, е дека светот е безбоен и во зависност од светлината која паѓа на него тоа ќе има таква боја. Различна светлина => различна боја. Нема светлина => нема боја.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.670
Поени од реакции
31.584
i jas skoro doznav ., ste znaele li deka vo vesnicite bojata se dobivala so meshanje kombinacija prostor na beli i crni tochki ., i na mene neshto mi e muljavo ., ama taka pishuvashe vo eden ozbilen almanah za grafika., kojznea.,:unsure:

Член од
7 јуни 2011
Мислења
22
Поени од реакции
8
Исто гледаме сите, бидејќ белото секогаш ке си биде бело а црното секогаш црно . + црната боја е недостаток на светлина, ако сите гледаме во различни бои тоаш каква вие би ја гледале црната? сигурен сум дека не ја гледате како плава или црвена , сите луѓе гледаме исти бои. категоријата топли и ладни бои мораат да бидат тие што се. Во спротивно таа категоризација не би била возможна.

• Ми се допаѓа
Reactions: Mj

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
i jas skoro doznav ., ste znaele li deka vo vesnicite bojata se dobivala so meshanje kombinacija prostor na beli i crni tochki ., i na mene neshto mi e muljavo ., ama taka pishuvashe vo eden ozbilen almanah za grafika., kojznea.,:unsure:
Не е така. Се добиваат само нијанси на сиво. За комплетниот колорит се потребни минимум 4 бои, Black, Yellow, Cian, Magenta, (истите како кај Ink-jet принтериве за по дома) со преклопување на тој растер (густина на точките во однос на белиот простор).
Не случајно го објаснив ова. Значи нашето око, бива излажано дека гледа милиони бои и нијанси, а всушност се 4 до 6 бои (има методи на печатење и со повеќе од 4 бои).
Е сега и прашањето, дали црвеното е навистина црвено? Кога ќе видите црвена во некоја колор фотографија од списание, всушност е (во зависност од нијансата на црвена) 0% Цијан, 80% Магента, 70% жолта, 20% Црна. Дали е тоа навистина црвено?

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.670
Поени од реакции
31.584
saka6 da kazhe6 deka funkcionira ne6to kako prizma:D

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Исто гледаме сите, бидејќ белото секогаш ке си биде бело а црното секогаш црно . + црната боја е недостаток на светлина, ако сите гледаме во различни бои тоаш каква вие би ја гледале црната? сигурен сум дека не ја гледате како плава или црвена , сите луѓе гледаме исти бои. категоријата топли и ладни бои мораат да бидат тие што се. Во спротивно таа категоризација не би била возможна.
исто глеаме, али дали мозокот исто ни перцепира и претставува
сеа капирате шо е фората?

P

Peaceful Anger

Гостин
За сите шо навлегуваат у дискусија за боите:

Несомнено е дека секоја боја си има свое место у спектрумот и дека се се тоа различни нијанси и сите тие работи од физика шо се докажани.

Како шо кажа Keyten за перцепцијата станува збор. За доживувањето. Дали истата работа ја доживуваме? Само пази сите го знаеме тоа од психологија дека секој реагира различно на иста работа и се тоа дека секој си е посебен. Прашањето е дали уствари доживувањето, перцепцијата на некоја боја (и немора да е боја може било кое сетило) е уствари истата работа за мене и за тебе?

Дали мојот и твојот систем за вид (со се очи и мозок) ни ја претставуваат истата работа?

По мене не се знае :D

Ај сеа вие

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Дали мојот и твојот систем за вид (со се очи и мозок) ни ја претставуваат истата работа?

Ај сеа вие
Ниту окото, ниту перцепцијата ни „гледа“ исто.

Член од
7 јуни 2011
Мислења
22
Поени од реакции
8
Ниту окото, ниту перцепцијата ни „гледа“ исто.
е ај сега.. може да седиме и да збориме цел ден за ова и никој нема да излезе во право :) пошто нема пишани правила за видот и перцепцијата неможе со сигурност да збориме..али јас се држам за тоа дека постојат топли и ладни бои, светли и темни, значи дека тие се групирани според некое правило што на сите ни изгледа дека се правилно поставени во групата..на пример: Црвената и плавата боја, едната е топла а другата е ладна . Ако некој црвената ја гледа како кафена а плавата како зелена тогаш тие за него се бои кои ќе ги смести во иста група а всушност за мене тие се во различна. ако направам колаж со топли и ладни бои за другиот тоа нема да биде тоа??
А мислам дека окото и перцепцијата се исти за лиѓето , окото кај сите луѓе е составено од исти клетки , мозокот е составен од исти клетки , структурата на окото и мозокот и целото тело ни е приближно исто , што значи дека кога се работи за разни сетилни дразби нашиот мозок ќе работи исто, со минимални (занемарливи) разлики. можеби инсектите гледаат друго , ама тие се далеку од нашиот организам , немаат ништо заедничко со нас, а кога се работи за човекот мислам дека е исто , на крај краева сите ние носиме слични гени во нас и тоа сите нас не прави братичеди :ROFLMAO: и нормално дека исто ке функционираме.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
е ај сега.. може да седиме и да збориме цел ден за ова и никој нема да излезе во право :) пошто нема пишани правила за видот и перцепцијата неможе со сигурност да збориме..али јас се држам за тоа дека постојат топли и ладни бои, светли и темни, значи дека тие се групирани според некое правило што на сите ни изгледа дека се правилно поставени во групата..на пример: Црвената и плавата боја, едната е топла а другата е ладна . Ако некој црвената ја гледа како кафена а плавата како зелена тогаш тие за него се бои кои ќе ги смести во иста група а всушност за мене тие се во различна. ако направам колаж со топли и ладни бои за другиот тоа нема да биде тоа??
А мислам дека окото и перцепцијата се исти за лиѓето , окото кај сите луѓе е составено од исти клетки , мозокот е составен од исти клетки , структурата на окото и мозокот и целото тело ни е приближно исто , што значи дека кога се работи за разни сетилни дразби нашиот мозок ќе работи исто, со минимални (занемарливи) разлики. можеби инсектите гледаат друго , ама тие се далеку од нашиот организам , немаат ништо заедничко со нас, а кога се работи за човекот мислам дека е исто , на крај краева сите ние носиме слични гени во нас и тоа сите нас не прави братичеди :ROFLMAO: и нормално дека исто ке функционираме.
Секако дека никој нема да излезе во право, но...
1. Не сите боите ги гледаат и слично, дури и многу различно (далтонизам или слични недостатоци).
2. Ако зборуваме за контраст од плава и црвена повеќето ќе направиме разлика но.... од црвена 1283 до црвена 1291, нема баш сите точно да ја идентификуваме. А пак сосем друга работа е како ќе ја перцепираме.

Член од
7 јуни 2011
Мислења
22
Поени од реакции
8
За сите шо навлегуваат у дискусија за боите:

Несомнено е дека секоја боја си има свое место у спектрумот и дека се се тоа различни нијанси и сите тие работи од физика шо се докажани.

Како шо кажа Keyten за перцепцијата станува збор. За доживувањето. Дали истата работа ја доживуваме? Само пази сите го знаеме тоа од психологија дека секој реагира различно на иста работа и се тоа дека секој си е посебен. Прашањето е дали уствари доживувањето, перцепцијата на некоја боја (и немора да е боја може било кое сетило) е уствари истата работа за мене и за тебе?

Ај сеа вие
тоа што го збори психологијата не значи многу за перцепцијата, туку за нашите ставови во однос на предметите што ги гледаме. сите имаме различни чувства кога ќе здогледаме куче на пример. за некого тоа предизвикува страв, опасност, за некого тоа е гадно, валкано животно а за трет тоа претставува слатко , мило и убаво..али сите го гледаме кучето со исти димензии , ширина , должина, висина, боја и сл. доживувањата кога ќе здогледаме куче се различни т.е чувствата и ставовите за него ни се различни..

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
SOCIOMANIJAK
Повторно нема да се сложам со тебе, димензиите не можеме да ги гледаме. Дали од око можеш да кажеш колку е некоја зграда висока? Или човек? Ако окото беше доволно за да измериме должина, не ќе имаше метро, нели? Не гледаме сите исто. Дури ни боите како што реков претходно. Нијансите не ги гледаме исто. Затоа постојат каталози со бои. А пак сосем друго што ќе перцепираме.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.670
Поени од реакции
31.584
nekoj naro4no napravil nie ili boite da ne gi gledame ili da ne izgledaat isto., inaku teshko nam ., a shto se odnesuva do drugi raboti ., toa e veke chista fizika ., sekoja boja ili nijansa si ima svoja odredena frekfencija na odredeno nivo i so toa veke ne e ista kako drigite tuku e taa shto e ., gledano fizioloshki informacijata za toa ., kakva nijansa ili boja ima nekoja rabota., kaj site nas okoto preku site svoi delovi ., kako informacija ja dostavuva do centarot za boi vo mozokot na ist na4in kaj site osven vo bolezni sostojbi., toa se odnesuva i za visochinata na zgradata ., odnapred gore dolu so eden pogled mozhe da se kazhe kolku e visoka ., i da skratam ., site gledame isto samo ., na svoj na4in., tolkuvano:coffee:

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Се зависи од колкава доза ќе се земе (печурки,шрумс), па црвено, жолто, зелено послем сви заједно !

proud_89

Legenden sterben nie!
Член од
17 јануари 2011
Мислења
147
Поени од реакции
87
Интересна тема! Не знам, конкретно кај мене, јас не разликувам кафеава од зелена...нормално семафорот знам дека е зелен, фала богу, мислам дека го гледам како зелен, поради тоа што општо познати се боите на семфорите. Цел живот сум купувал кафеави ствари, блузони, дуксери и до пред некоја година дознав дека всушност се што сум купувал било зелено(барем така 99% од луѓето го гледаат а јас не). Како и да е за мене е кафеаво! :)
А за нијанси колку што имам читано поголем дел од машката популација не ги разликува нијансите. Барем тоа се открива кога се полага за кола, поточно кога се вади лекарското уверение.
И повеќето кои имаат проблем со нијанси им доаѓа да се убијат кога ќе слушнат тиркизна,тегет,маслинеста и сл. бои :D

Kajgana Shop

На врв Bottom