Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278
Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Maliot odziv po ambasadite e rezultat na nekorektni inormacii.Trebeshe lugeto da se prijavat do
Во врска со болдот, во многу постови беше кажано дека иселениците се дури и поинформирани од нас овде.
Јас кога би знаел дека се случува вака голем/значаен зафат (а сум заинтересиран да си го остварам правото и на вести сум дознал дека е можно да се гласа и вон Македонија), би се јавил до македонската амбасада/конзулат, до МНР па и до роднините дома за да ги добијам и усогласам информациите.
Доколку пак сум длабоко заинтересиран за учество, наместо како моите братучеди кои го крстарат Тајланд, Јапонија и други азиски држави или наместо роднините од другата страна кои ги крстарат Флорида, Хаваи, Филипини...би гледал да земам одмор околу тој датум за избори....ем на одмор ем на гласање во Македонија. Се се може ако се сака. Прашање е дали и колку од нив сакаат...а бројките говорат дека за неколку илјади излезени гласачи, од ДИК се побарани 700 илјади до милион евра.
Инаку 2004 референдумот го организираше СМК, што значи беше вклучена и дијаспората. А чудно да дошле само 3000 пошто од тој потег зависеше и зависи суштински многу нешто во Македонија.
Нешто друго што чекам да прашам за иселениците во Австралија е зошто македонците водат спор против својата Македонска Православна Црква и не и ги даваат имотите.
Владиката Петар непожелен за Македонците во Австралија
Дали прекуокеанските гласачи предност во државните интереси би му дале на животот таму и нивните желби или на интересите на македонските институции и заедници?

H

HITCH

Гостин
Znaci, cista pragmatika, koja ne e za osuduvanje sama po sebe, za osuduvanje e ideologijata koja ti ovde ni ja prodavas, i pateticnite povikuvanja na K. Misirkov koj bi se sramel od mene, zatoa sto razmisluvam...
И јас ќе размислувам малку прагматично, ама различно од тебе. :D Имам роднини кои се на друг континент, Австралија, ама доаѓаат 2 пати годишно. Кога ќе дојдат, тие овде имаат слава, родендени, свадби, крштевки... тие овде оставаат многу пари!!! Објасни ми, зошто некој кој остава пари во оваа држава, а остава МНОГУ пари, да не може да гласа?!

Сеедно дали некој ја напуштил државата оти сакал да живее надвор или пак оти морал, СЕКОЈ има право на глас!

Не се согласувам дека нашинците во странство отишле и си ја заборавиле државата! Направи математика, колку пари земаш годишно, а колку трошиш. Јас ќе ти кажам дека со парите кои моите роднини ги трошат во државава ИМААТ повеќе право од мене да гласаат!

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.565
Поени од реакции
22.271
Имате обврски , и албанците имаат обврски ама голем број од нив кои се во странство за време на избори идат тука да гласаат . И за пописи е слично . Тие можат ,вие неможете, ме интересира по што се разликуваат нивните и вашите обврски ?
Ова е чиста дезинформација и се виде баш на овие избори. Не си правете напамет муабет.

H

HITCH

Гостин
Доколку пак сум длабоко заинтересиран за учество, наместо како моите братучеди кои го крстарат Тајланд, Јапонија и други азиски држави или наместо роднините од другата страна кои ги крстарат Флорида, Хаваи, Филипини...би гледал да земам одмор околу тој датум за избори....ем на одмор ем на гласање во Македонија. Се се може ако се сака.
Со сета почит, но јас воопшто не се согласувам со тебе! Зошто, наместо да доаѓа овде специјално за гласање и да го трпи целото срање кое го трпиме ние, не си гласаат на континентот каде живеат? Зошто овде да не си дојдат само на одмор наместо да се гњават со гласање или со попишување?

Зошто мора за се` да се мачиме?

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
И јас ќе размислувам малку прагматично, ама различно од тебе. :D Имам роднини кои се на друг континент, Австралија, ама доаѓаат 2 пати годишно. Кога ќе дојдат, тие овде имаат слава, родендени, свадби, крштевки... тие овде оставаат многу пари!!! Објасни ми, зошто некој кој остава пари во оваа држава, а остава МНОГУ пари, да не може да гласа?!

Сеедно дали некој ја напуштил државата оти сакал да живее надвор или пак оти морал, СЕКОЈ има право на глас!

Не се согласувам дека нашинците во странство отишле и си ја заборавиле државата! Направи математика, колку пари земаш годишно, а колку трошиш. Јас ќе ти кажам дека со парите кои моите роднини ги трошат во државава ИМААТ повеќе право од мене да гласаат!
A kade jas napisav deka tie ne treba da glasaat?
Napisav deka modelot e pogresen, i deka ne sakam Bratot da mi prodava ideologija i patriotizam, koga se raboti za politicki pragmatizam...

Inaku, nema pricina da mi objasnuvas koi i kakvi se nasite iselenici, cela familija mi e vo Kanada, Svedska i Avstralia... Moite od Kanada i Avstralia idat ednas na 4-5 godini...

H

HITCH

Гостин
A kade jas napisav deka tie ne treba da glasaat?
Napisav deka modelot e pogresen, i deka ne sakam Bratot da mi prodava ideologija i patriotizam, koga se raboti za politicki pragmatizam...

Inaku, nema pricina da mi objasnuvas koi i kakvi se nasite iselenici, cela familija mi e vo Kanada, Svedska i Avstralia... Moite od Kanada i Avstralia idat ednas na 4-5 godini...
Моите од Австралија доаѓаат 2 пати годишно, ама не зборам за 1 фамилија, од 4 члена, зборувам за маса народ! Моите внуци овде слават родендени, зборуваат македонски перфект, читање и пишување нема никаков проблем. Другите кои живеат во Америка исто, оние кои живеат во Европа можат да доаѓаат и почесто, за да си истераат одмор, НО немаат сите пари за да доаѓаат кога ќе посакаат. Па и тебе не те тепаат пари по глава!

Кај нас тука веќе доаѓа она македонското до израз, штом пошол во странство тој има пари, па уште штом можел да иде на одмор таму можел да дојде и овде... Па, пријателу ајде бе народов нека не оди кај ѓупциве на одмор, нека оди во Охрид, Струга, Дојран, Пелистер, Маврово... Не се сите нашинци надвор како твоите примери. Овде има куп кои не го заслужуваат воздухот, ама не можеш да му кажеш никому што да прави, уште помалку кога тој некој директн финансиски допринесува за стабилност на Македонија.

Мојата фамилија не заборавила од каде е, затоа барам и државата да не ја заборава неа!

П.С. Знаеш колку пари се трошат во Струга летно време кога ќе си дојдат печалбарите од странство? Појди и види колку свадби има дневно, па после помножи со минимум 7000 евра, а ниту една свадба не е толку. На една веселба лани за една вечер музиката од 1 куќа заработи 8 ИЛЈАДИ ФУНТИ, бујрум за една година најди ги и потроши ги во Македонија тие пари, па после кажувај кој и каде треба да гласа.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Моите од Австралија доаѓаат 2 пати годишно, ама не зборам за 1 фамилија, од 4 члена, зборувам за маса народ! Моите внуци овде слават родендени, зборуваат македонски перфект, читање и пишување нема никаков проблем. Другите кои живеат во Америка исто, оние кои живеат во Европа можат да доаѓаат и почесто, за да си истераат одмор, НО немаат сите пари за да доаѓаат кога ќе посакаат. Па и тебе не те тепаат пари по глава!

Кај нас тука веќе доаѓа она македонското до израз, штом пошол во странство тој има пари, па уште штом можел да иде на одмор таму можел да дојде и овде... Па, пријателу ајде бе народов нека не оди кај ѓупциве на одмор, нека оди во Охрид, Струга, Дојран, Пелистер, Маврово... Не се сите нашинци надвор како твоите примери. Овде има куп кои не го заслужуваат воздухот, ама не можеш да му кажеш никому што да прави, уште помалку кога тој некој директн финансиски допринесува за стабилност на Македонија.

Мојата фамилија не заборавила од каде е, затоа барам и државата да не ја заборава неа!

П.С. Знаеш колку пари се трошат во Струга летно време кога ќе си дојдат печалбарите од странство? Појди и види колку свадби има дневно, па после помножи со минимум 7000 евра, а ниту една свадба не е толку. На една веселба лани за една вечер музиката од 1 куќа заработи 8 ИЛЈАДИ ФУНТИ, бујрум за една година најди ги и потроши ги во Македонија тие пари, па после кажувај кој и каде треба да гласа.
Izvini, koj del od mojata recenica deka nigde ne rekov deka ne treba da glasaat ne ti e jasen? Tvojot pragmatizam postepeno se pretvora vo eftin populizam. Znaci fino, neka glasaat. No sto ovie izbori vo dijasporata realno pokazaa? Deka dijaspoarata e nezinteresirana za politickite procesi vo Makedonija. I sega se najdovme vo situacija deka glasovite na luge koi ne ziveat vo Makedonija vredat mnogu poveke od glasovite na lugeto koi ziveat ovde. Sekoj obid toj fakt da se skrie zad sentimentalnost i eftin populizam e smesen...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Имате обврски , и албанците имаат обврски ама голем број од нив кои се во странство за време на избори идат тука да гласаат . И за пописи е слично . Тие можат ,вие неможете, ме интересира по што се разликуваат нивните и вашите обврски ?
Според неофицијалните резултати по доставените записници, кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ во Седмата изборна единица (Европа и Африка), Манчев, победил со 1.576 освоени гласови, додека за кандидатот на СДСМ, Заим Билали, гласале 206 македонски иселеници. Кандидатот на ДУИ за кој се прогнозираше дека ќе добие пратеничко место, Исмаил Белули, освоил 427 гласови, ДПА добила 59 гласови, а еден глас помалку има ВМРО-Народна. Партијата на Никола Груевски славеше и во Австралија, каде што според првичните пресметки, најмногу од гласовите на иселениците (648) освоила ВМРО-ДПМНЕ. Партијата на Бранко Црвенковски стигнала до 18 гласови, Достоинство добило 13 гласови, а за Обединети за Македонија гласале 12 иселеници во Австралија. Во САД, најблизу до победникот бил кандидатот од СДУ, Крсте Блажевски, со 242 освоени гласа. Саздов, кој според првичните резултати ќе седне во собраниското столче, освоил 560 гласови. СДСМ добила 82 гласа, а Достоинство 58 гласа.
Aj sea kazi mi kade glasale albancite povishe.Samo gluposti ke cuesh!!!

H

HITCH

Гостин
I sega se najdovme vo situacija deka glasovite na luge koi ne ziveat vo Makedonija vredat mnogu poveke od glasovite na lugeto koi ziveat ovde. Sekoj obid toj fakt da se skrie zad sentimentalnost i eftin populizam e smesen...
Ефтин популизам??? Ма, дај те молам!!!

Дијаспората има по 1 пратеник од секој континент, значи 1 изборна единица = 1 континент. Тоа што не го дале својот глас не значи дека не се заинтересирни или пак дека не се информирани. Пример ЈАС вчера не гласав за никого, не бев на гласање, а живеам во Скопје, АМА мене државата МОРА да ми обезбеди услови за гласање и да си стои местото отворено колку што си е предвидено со закон. Немам намера никому да му кажувам и докажувам ништо зошто не сум се појавила, тоа си е мое право, оти јас плаќам даноци на оваа држава. Исто е и со мојата фамилија! Доаѓаат овде оставаат пари, значи имаат право да си гласаат каде сакаат, си платиле, си преплатиле! Сеедно дали се работи за Македонец, Турчин, Ром, Албанец, тој отишол надвор, а има македонско државјанство мора да му обезбедиш услови за гласање. Не можеш да ми дојдеш дома и да ми речеш ти не гласаше, мрш на гласање, демократија брат, ако за мене важи правото на избор тогаш за сите важи.

Дали тоа што јас не отидов на гласање значи дека јас сум предавник? Дека не ја сакам мојата држава?

Не ме сфаќаш изгледа, ама не знам кој дел. Јас велам дека дијаспората мора да има право на глас. Колку луѓе гласале е друга приказна, тоа не можеш да го коментираш, оти тоа е исто како да му кажуваш на некој за кого да гласа. Ти велиш 2 - 3000 луѓе добиле повеќе права од тебе, а јас велам не. Скратено им е правото на избор на многу државјани! Државата треба да им обезбеди услови да си гласаат во амбасадата во државата каде што престојуваат, а не да одат во трети држави.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Според членовите на гласачките одбори, гласањето поминало мирно. Многу од дипломатите во Брисел и во Хаг не го искористија правото да гласаат поради тоа што сметаат дека тие, како граѓани на Македонија, не треба да бидат изедначувани со дијаспората. Според законот, македонските дипломати во странство, како и иселениците, имаа право да гласаат само за кандидатите од дијаспората. Овие кандидати ниту, пак, нивните изборни планови не им беа презентирани на гласачите во Европа. Оттука, многумина решија да не гласаат поради тоа што не знаат кому всушност го даваат својот глас.

И граѓаните од дијаспората го делат овој став:

- Не можам да гласам за некој што не го познавам ниту, пак, некогаш сум слушнал за него. Затоа не отидов да гласам - вели еден Македонец кој со години живее во Брисел.
Eve ushte edna nepravilnost koja za nareden pat treba da se popravi

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.441
Поени од реакции
6.096
Според неофицијалните резултати по доставените записници, кандидатот на ВМРО-ДПМНЕ во Седмата изборна единица (Европа и Африка), Манчев, победил со 1.576 освоени гласови, додека за кандидатот на СДСМ, Заим Билали, гласале 206 македонски иселеници. Кандидатот на ДУИ за кој се прогнозираше дека ќе добие пратеничко место, Исмаил Белули, освоил 427 гласови, ДПА добила 59 гласови, а еден глас помалку има ВМРО-Народна. Партијата на Никола Груевски славеше и во Австралија, каде што според првичните пресметки, најмногу од гласовите на иселениците (648) освоила ВМРО-ДПМНЕ. Партијата на Бранко Црвенковски стигнала до 18 гласови, Достоинство добило 13 гласови, а за Обединети за Македонија гласале 12 иселеници во Австралија. Во САД, најблизу до победникот бил кандидатот од СДУ, Крсте Блажевски, со 242 освоени гласа. Саздов, кој според првичните резултати ќе седне во собраниското столче, освоил 560 гласови. СДСМ добила 82 гласа, а Достоинство 58 гласа.
Aj sea kazi mi kade glasale albancite povishe.Samo gluposti ke cuesh!!!
прво прочитај го уште еднаш моето мислењето па после одговарај.
мала помош- Зборував за тие албанците што доаѓаат тука и за гласање ,а да не зборувам за попис кога 90% од нив(албанците печалбари) се тука . Ако не веруваш дојди за време на попис во струшките албанско населени села.
--- надополнето: Jun 6, 2011 7:38 PM ---
Ова е чиста дезинформација и се виде баш на овие избори. Не си правете напамет муабет.
ај и ти уште еднаш прочитај го мислењето мое.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
прво прочитај го уште еднаш моето мислењето па после одговарај.
мала помош- Зборував за тие албанците што доаѓаат тука и за гласање ,а да не зборувам за попис кога 90% од нив(албанците печалбари) се тука . Ако не веруваш дојди за време на попис во струшките албанско населени села.
--- надополнето: Jun 6, 2011 7:38 PM ---

ај и ти уште еднаш прочитај го мислењето мое.
Ushte edna pricina poveke da se glasa i nadvor od Makedonija.
A ne mi e jasno, ako mozele da glasat po ambasadi zoshto idele vo Makedonija, mada znam i dosta Makedonci shto se vratija samo za glasanje,ma za niv gi znam i pricinite zoshto toa go napravija.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199

Дијаспората има по 1 пратеник од секој континент, значи 1 изборна единица = 1 континент. Тоа што не го дале својот глас не значи дека не се заинтересирни или пак дека не се информирани. Пример ЈАС вчера не гласав за никого, не бев на гласање, а живеам во Скопје, АМА мене државата МОРА да ми обезбеди услови за гласање и да си стои местото отворено колку што си е предвидено со закон. Немам намера никому да му кажувам и докажувам ништо зошто не сум се појавила, тоа си е мое право, оти јас плаќам даноци на оваа држава. Исто е и со мојата фамилија! Доаѓаат овде оставаат пари, значи имаат право да си гласаат каде сакаат, си платиле, си преплатиле! Сеедно дали се работи за Македонец, Турчин, Ром, Албанец, тој отишол надвор, а има македонско државјанство мора да му обезбедиш услови за гласање. Не можеш да ми дојдеш дома и да ми речеш ти не гласаше, мрш на гласање, демократија брат, ако за мене важи правото на избор тогаш за сите важи.

Дали тоа што јас не отидов на гласање значи дека јас сум предавник? Дека не ја сакам мојата држава?

Не ме сфаќаш изгледа, ама не знам кој дел. Јас велам дека дијаспората мора да има право на глас. Колку луѓе гласале е друга приказна, тоа не можеш да го коментираш, оти тоа е исто како да му кажуваш на некој за кого да гласа. Ти велиш 2 - 3000 луѓе добиле повеќе права од тебе, а јас велам не. Скратено им е правото на избор на многу државјани! Државата треба да им обезбеди услови да си гласаат во амбасадата во државата каде што престојуваат, а не да одат во трети држави.
Zosto ti ne si glasala, navistina ne me interesira. Go zadrzuvam svoeto pravo da se somnevam deka ne si glasala, sudejki po zestinata sto na nekolku pati ja primetiv kaj tebe, koga branis nekoi ili necii politicki opcii. Whatever, I couldn't care less.

Znaci se slozuvame deka organizacijata na glasanjeto bese ocajna, deka odzivot bese smesen, i deka rezultatite ne garantiraat legitimitet na izbranite tri "simbolicni" pratenici.

I sega te prasuvam, so koj se karas? Vo Makedonija imame partii koi so osvoeni preku 25000 glasovi nemaat pratenik (i fala bogu sto LjuBco nema pratenik, ama toa e druga prikazna) a od dijasporata imame pratenici so skoro trocifreni brojki na glasaci koi glasale za niv. Toa se brojkite i faktite, seto ostanato e kako mali Djkoica zamislja demokratiju i izborni proces.

Populizmot za koj ti zboruvav, e zanesot so koj mi go opisa tvoeto semejstvo od Amerikite, kako nasmeani idat vo Makedonija da trosat pari, mi zalicija na slikite od knigite na Jehovinite svedoci...

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Со сета почит, но јас воопшто не се согласувам со тебе! Зошто, наместо да доаѓа овде специјално за гласање и да го трпи целото срање кое го трпиме ние, не си гласаат на континентот каде живеат? Зошто овде да не си дојдат само на одмор наместо да се гњават со гласање или со попишување?

Зошто мора за се` да се мачиме?
Најчесто сме истомисленици, но...Се работи за едно доаѓање во 4-5 години, зарем е многу за нивниот интерес кога веќе владата не знае да го реализира како што треба? Зошто албанците доаѓаат во одреден период, гласаат/се попишуваат и истовремено тераат одмор и истовремено помагаат на своите во Македонија? За 2-3000 лица да се трошат скоро милион евра (за сите нас овде милион и 200-300 се трошат 4-5 милиони евра што е огромен несооднос, а без резултат, интерес и одзив), за да не се мачат, а ние (а не иселениците) треба да ги одработиме тие милион евра, да платиме даноци, кредити...
Од друга страна самата бројка говори за 2 проблеми. Првиот е што не постои заинтересираност дури и таму да се гласа (бројот на лица кои се одзвале е 0.5 до 1% од проценетите иселеници), а вториот како што вчера една професорка подвлече, е дека ние овде во Македонија, нашите гласови према бројот на пратеници/гласачи се безвредни во однос на златните гласови на иселениците. Ова и според проф. Каракамишева може да падне на Уставен Суд затоа што е еден граѓанин=еден глас, но кога не може да се реализира...

ЛДП ја разгледува можноста пред Уставниот суд да ја оспори можноста за гласање на дијаспората. Од оваа партија оценуваат дека државата не е во можност да го обезбеди уставното право на глас за секој нејзин граѓанин. Предлагаат гласањето на дијаспората да се одвива преку електронски пат или по пошта бидејќи, според ЛДП, државата не е подготвена за гласање во дијаспората.
ЛДП во моментов се консултира со угледни експерти од сферата на уставното право и изборното законодавство со намера да го оспори ова решение за гласање на дијаспората пред Уставниот суд, изјави Роза Топузов-Каревска, посочувајќи дека партијата ќе се залага ова да биде решено преку системите за електронско гласање или гласање преку пошта, а секој граѓанин да си го реализира своето право во својата домицилна адреса во Република Македонија
Повикувајќи се на бројка од иселеничките друштва, посочи таа, во дијаспората на привремена работа или престој има над 400.000 Македонци со право на глас, а според неофицијалните бројки на партијата, за гласање се пријавиле над 4.000 лица, од кои најголемиот дел над 3.000 се од изборната единица седум - Европа и Африка.

- Ако се земат предвид досегашните неофицијални резултати, теоретски е можно во изборните единици 8 и 9 пратеник да биде избран со 12 гласови, а во изборната единица 7 со 36. Доколку и двојно се зголеми бројот на пријавени, пак, се доаѓа до нелогичен број на гласови со кои може да се стане пратеник од дијаспората, вели таа.
Според резултатите каде некои освоија 15 или 30 илјади гласови, а не влегоа во парламентот, а за тоа време со само 3-4000 гласови иселениците, за дијаспората да не се чувствува безгласна буква, си изгласаа по своја волја со број помал од прстите на раката...нашиот глас излегува дека не вреди 5 пари. Ниту уставно, ниту човечки. Зошто еден глас на македонец одговорен за Европа и Африка е 10-12 пати повреден од мојот глас одговорен за Македонија?
Тројцата пратеници од дијаспората нема да имаат никаков легитимитет пред граѓаните бидејќи ќе бидат избрани со десетина гласови од македонски граѓани што живеат во странство. Бројката од само четири илјади, од околу 400.000, колку што се претпоставува дека има иселеници, кои до вчера се пријавиле дека се заинтересирани да гласаат, покажува дека е многу полесно да се стане пратеник во македонскиот парламент од Австралија, САД или од Европа, отколку од матичната држава. Стручната јавност нагласува дека дури сега се гледа дека целиот проект за гласање на дијаспората беше избрзан и дека власта се водеше од теснопартиските интереси кога толку инсистираше тоа да важи од овие избори. Според нивните размислувања, неприфатливо е пратеник од дијаспората да се стане со десетина освоени гласови.

Принцезичка

courage is contagious
Член од
12 декември 2008
Мислења
1.556
Поени од реакции
348

И грците оставаат многу пари овде повеќе од австралиските иселеници и доаѓаат секоја недела.
Да им дадеме и на нив еден пратеник?
Сте виделе некаде иселениците да имаат специјално за нив пратеници?
--- надополнето: Jun 7, 2011 5:43 AM ---

Не ефтин популизам екстра пратеници , требаше нели да имаат свои преставници, ако не виде бајаги луѓе не сакаат очи да им видат ниту ги сметаат пратениците за легитимни.

ДАЈ ТИ МЕНЕ ДАЈ МИ ПРИМЕР ОД ЗАПАДНИВЕ ЗЕМЈИ КАДЕ ИМААТ 3 ПРАТЕНИКА КАКО ПРЕСТАВНИЦИ ЗА ДИЈАСПОРАТА.
Во здрави и нормални земји гласовите одат во изборините единици каде последен пат живееле, или каде имаат пријавено адреса и одат на контото на тој пратеник.
Не може пратеник некој да биде со едвај 1000 гласа додека останатите со по 7500 гласа во просек.
Што сме ние ЦРНЦИ?
Да не треба право на глас ( втор пат ) на грцине да дадеме?

Kajgana Shop

На врв Bottom