Келнерите низ локалите

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Ама ти треба да го заборавиш тоа Плаза дел торос ако веќе не си добродојден таму..оди си во локали каде што мислиш дека ќе бидеш услужен прописно(ако веќе ти е до услугата)

Нешто друго да те прашам?си му рекол ти на келнер“кафе замене ќе те замолам“ или да кажеш фала пред да си заминеш од ресторан?си оставил ли некогаш бакшиш?..од кога ќе ги научиш овие принципи како гостин во локал,тогаш вратисе назад во Плаза дел Торос;)
Не знаев дека за лоша услуга се остава бакшиш.
До тебе и до сите шо глумат мајка Терези у стил:Чоек ти не знаеш колку му е тешка работата на келнерот, не знаеш на какви маки е... дај доста сте лицемерни, пошо обично тие шо делат "правда" на форумов и не учат како да се понашаме со бакшиш, љубезност...први би скокнале кога ќе отидат у кафич и ќе чекаат нарачка 5 минути. Од вакво лицемерие ни се еба државата.Секој, буквално секој не би имал никакво почитување кон некој кој не го почитува. Јас одам у кафич да се релаксирам, а не да се напнам, затоа шо на некој не му бил денот. Мене колку пати не ми бил денот, па не глеам да му го е*ам раатот на другиот.
И да се разбереме под љубезност не подразбирам некој да ми се пушта, удвара или некоја да ми ги стаа цицките на маса. Под љубезност подразбирам насмевка кога ќе дојде да ме праша шо ќе се напијам и ко ќе ми донесе пијалок. Е тогаш ќејфски ќе си испијам пијачка, ќе си остаам бакшиш и пак ќе дојдам во тој локал. А некој ако ми се испонаша као идиот, зашо би влегла па у истиот локал?
п.с Отиди некаде надвор од Македонија, да видиш шо е работа како келнер, каква е услугата и како знаат да ти ги земат парите. Овде немаат поим како да те натераат пак да влезеш у локалот, а не па како да ти ги земат парите.

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
omg не се соласуваш.. не сум ти следбеник веќе, овај философија, овај следач!

Па да, барем неколку пати кога сум бил во скопyeah да, не сум бирал кола. Дури со две врати се имам возено, каде шоферот мора да стане за да влезеш, ама ќе ми речеш хејтам. Ми дошол и таков келнер кој не е достоен за работата пошо не ја врши од љубов, јас пак си го испив кафето, пак си направив муабет со друштво, пак ми продолжи животот. Ова као, парите ионака ги даваш, уживај во малите нешта/задоволства? Не ве капирам.

Јас од келнер сакам: -Здраво.
Здраво, сок.

10мин, *стига сокот*. Го пијам.

Вие тоа што го посакувате мене ми е деградирачко, не се осеќам убаво кога ми иде келнер здраво што ќе се напиете ово оно, уште неседнат носи сокот, го отвара ми полни пола чаша и слично. Мада вака преферираат веќе сите газди. Овде ретко иам налетено на изнервирани од билокојапричина. Иако работат за 300 денари, во неколку кафичи низ центар и се посрани од работа, кафето е 40, сокот 50, пивата/криглите 70 и обично нема бакшиш. Келнер еи..
Брату, ко ќе доеш Скопје, for real, и коа ќе влезеш во такси, и ко ќе видиш дека стартна цена му е 40, на наредно трепкање веќе цената е 42, наредно 44, наредно 46, и така дур да стигнеш од Ново Лисиче до рекорд (што е 8 минути вожња) плаќаш 200 денари, и те како ќе глеаш да не влезеш у неудобно такси со смрдлив возач што не прекинува да ти прави албански муабет.
И те како нема да ти биде сеедно коа ќе почнеш да даваш грдни пари.
Те боли тебе курот брат, плаќаш 30 денари кафе.
Коа ќе го плаќаш 100че, веруј брат, ќе сакаш барем да ти го донесе на време и да ти се насмее, ако ништо друго :)

Ти го разбирам муабетот дека "И вака и така брат ја ќе стигнам на местото", јасно е тоа брат, и мене не ми мења нишо драстично во проводот, и веруј не ме спречува да си поминам мед.
Али. Коа даваш 200 денари за такси во еден правец, и коа ќе влезеш у кола шо смрди, и те како почнувам да ги жалам парите што ги давам уште во истиот момент.
Истото е и со кафичиве. Коа плаќам бејлис 170 денари, и те како почиња да ме нервира коа ќе ми го донесе после 20 минути во женска чаша (Да, женски пиалок е, АМА МАШКО СУМ, МЕ ГЛЕДАШ ДРОЉО!).
Мислам дека се разбираме..

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
До тебе и до сите шо глумат мајка Терези у стил:Чоек ти не знаеш колку му е тешка работата на келнерот, не знаеш на какви маки е... дај доста сте лицемерни, пошо обично тие шо делат "правда" на форумов и не учат како да се понашаме со бакшиш, љубезност...први би скокнале кога ќе отидат у кафич и ќе чекаат нарачка 5 минути. Од вакво лицемерие ни се еба државата.Секој, буквално секој не би имал никакво почитување кон некој кој не го почитува. Јас одам у кафич да се релаксирам, а не да се напнам, затоа шо на некој не му бил денот. Мене колку пати не ми бил денот, па не глеам да му го е*ам раатот на другиот.
И да се разбереме под љубезност не подразбирам некој да ми се пушта, удвара или некоја да ми ги стаа цицките на маса. Под љубезност подразбирам насмевка кога ќе дојде да ме праша шо ќе се напијам и ко ќе ми донесе пијалок. Е тогаш ќејфски ќе си испијам пијачка, ќе си остаам бакшиш и пак ќе дојдам во тој локал. А некој ако ми се испонаша као идиот, зашо би влегла па у истиот локал?
Не се мачи во толку големи црти да му објаснуваш, само прашај го:

Кога идеш во банка, оставаш бакшиш на шалтер?
Кога пуниш бензин, им оставаш бакшиш на вработените таму?
Кога купуваш леб и млеко у Тинекс, оставаш бакшиш на касиерки?

Па како бе мајкуму, сите овие се вработени, што се толку посебни келнериве па бакшиш да им оставаме?

Он мене услуга ко да ми напраил, што дошол и ми земал нарачка. Он е платен за тоа. А ако газдата не го плаќа доволно, тоа нека си реши со газдата, а не со рандом муштерии. :)

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Не се мачи во толку големи црти да му објаснуваш, само прашај го:

Кога идеш во банка, оставаш бакшиш на шалтер?
Кога пуниш бензин, им оставаш бакшиш на вработените таму?
Кога купуваш леб и млеко у Тинекс, оставаш бакшиш на касиерки?

Па како бе мајкуму, сите овие се вработени, што се толку посебни келнериве па бакшиш да им оставаме?

Он мене услуга ко да ми напраил, што дошол и ми земал нарачка. Он е платен за тоа. А ако газдата не го плаќа доволно, тоа нека си реши со газдата, а не со рандом муштерии. :)
И тие не се цвеќиња за мирисање. Намќори и апаши невидени. :)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
(чекаш 20 минути)
Дечко, извини, кока-кола нарачав.
- Знам...
(life goes on)

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Мене ми даваат бакшиш.Некад тегла слатко некад шише домачи сок.
Башка редовно ме ранат и појат муштерии.
Ти си лихвар, он е келнер, не ми прај вакви споредби -.-

S

smexy

Гостин
Ти си лихвар, он е келнер, не ми прај вакви споредби -.-
Седи бе лихвар o_O
И ја сум вид услуги,само шо идам по дома и ги мирисам подрумите и се плеткам у пајажините ко спајдермен.
Башка поштен сум,кај глеаш лихварење,исто ко граџевина да работам :rolleyes:

GoD.HateUSaLL

Фар акрос д диштанс
Член од
30 март 2008
Мислења
8.339
Поени од реакции
8.238
Седи бе лихвар o_O
И ја сум вид услуги,само шо идам по дома и ги мирисам подрумите и се плеткам у пајажините ко спајдермен.
Башка поштен сум,кај глеаш лихварење,исто ко граџевина да работам :rolleyes:
Од шо си поштен и симпатичен те частат бе брат <3

Член од
5 септември 2009
Мислења
3.528
Поени од реакции
619
Луѓе а зош едноставно не прекинете да одите таму ако така се понашаат конобарите/ките јас не би отишал втор пат ако така се испонаша конобар кон мене ал нормално ни ја не се понашам недолично

karlovic

имам срце ама имам и фрижидер
Член од
5 ноември 2010
Мислења
616
Поени од реакции
161
п.с Отиди некаде надвор од Македонија, да видиш шо е работа како келнер, каква е услугата и како знаат да ти ги земат парите. Овде немаат поим како да те натераат пак да влезеш у локалот, а не па како да ти ги земат парите.
Од сега да знаеш...кур ме боли мене ти дали одиш да се релаксираш или да се расшраваш со пресоналот
НЕ сум лицемерен,јас кажав дека и до гостите е како се понашаат..никој не сака лажна скромност,никој не сака препичавање.
Ако мене нарачката ми ја закасни келнерот ќе му речам фала шо почекавме

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Од сега да знаеш...кур ме боли мене ти дали одиш да се релаксираш или да се расшраваш со пресоналот
НЕ сум лицемерен,јас кажав дека и до гостите е како се понашаат..никој не сака лажна скромност,никој не сака препичавање.
Ако мене нарачката ми ја закасни келнерот ќе му речам фала шо почекавме
И бакшиш ќе му остаиш?

Kajgana Shop

На врв Bottom