Келнерите низ локалите

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
И мене исто..абе некогаш и до фацата е да знаеш:)некогаш од самата појава на гостинот излегува преголема доза на позитивна енергија и за тоа добиваш бонус екстра услуга:)
Не бе што ти е. Ни се причинува...:))))

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Не е мој проблем што си се пронашол во мојов пост. Твој е.
Има и трето правило. Дури ве хранат мама и тато и додека не видите барем еден месец што се бара едно работно место, особено едно вакво слободно може да си ги задржите сите останати правила за себе. Американски правила во Америка. Овде со овој народ важи нешто сосем друго.
Не берете гајле сум била и во Пјаца, и мислам дека знам за која девојка зборувате. Мене ми е сосем океј, т.е не ми се испонашала како вас.
Имам работено преку лето и знам како е, така да јасни ми се доста работи. Никаде не реков дека е твој проблем, не ми наметнувај реченици кои не сум ги кажал.
И поради тоа што цела држава се стреми кон Америка, нека се стремат и правилата за задоволувањето на потребите на муштериите.
Тебе ако ти е океј, не можеш да кажеш дека муштериите се понашаат со нив како со слуги. Едноставно си ја начекала во подобро расположение. Направи многу непотребна генерализација....

NaughtyByNature

Y Child
Член од
1 декември 2010
Мислења
423
Поени од реакции
427
Па многу добро знам дека нормално парите одат во касата (кај газдата), кој после дава плата, само се водев по општонародното размислување за тоа како функционираат работите и како повеќето се однесуваат, баш затоа и на крај потенцирав дека сум прилично толерантна во тој поглед, пошто целокупното "келнерисување", го гледам од подруг агол:)
Да де, сфатив, и мило ми е што и некој друг ги размислува работите малку подлабоко. Само објаснував (поточно ги потсетував) за оние што се водат само и само според болдот. Затоа и пишав дека зборам општо, не беше за тебе. :)
Имам работено преку лето и знам како е, така да јасни ми се доста работи. Никаде не реков дека е твој проблем, не ми наметнувај реченици кои не сум ги кажал.
И поради тоа што цела држава се стреми кон Америка, нека се стремат и правилата за задоволувањето на потребите на муштериите.
Тебе ако ти е океј, не можеш да кажеш дека муштериите се понашаат со нив како со слуги. Едноставно си ја начекала во подобро расположение. Направи многу непотребна генерализација....
Кој вика дека е ова добро?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Не реков дека е мој, туку дека е твој проблем. Читај подобро ;)
Друга работа. Не генерализирам јас. Цела тема што си ја поставил ти е на база на генеразлизација, а јас сум нејзин најголем противник. Така да, ја овде се повлекувам. Бујрум, продолжете со класично предвидливиот муабет.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.283
Поени од реакции
30.607
Па веќе ако на напатените вработени им е тешко и мачно да не услужат, нека дозволат барем ние сами да си се услужиме, на сметка на нивната плата секако.
Имам разбирање на тоа дека можеби имале лош ден или се тажни безразлика, немам разбирање како таа негативна енергија треба да ја шири и на другите.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.662
Поени од реакции
34.108
Од старт јас не сум министер.ok!

Седнувам на кафе, значи имам саат ипол време слободно и не ми менува дали за 5:48 минути ќе ми донесе сок/вода или за 8:19. А уште помалку ми менува нешто дали ми се смее келнерот. Можда и касни на женска му. Голем стрес е тоа каснењето. Се замараш, купуваш тестови, не ти е на право место умот..

..wait, what?

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Е ај ако не сите да почнеме да се однесуваме со фаци правење и трескање чаши, или па било кој кај работи со муштерии или е во директен контакт со луѓе да забушава на тој начин?
И на татко ми и мајка ми им доаѓаат на забар деца што вриштат, не можеш да ги смириш, го гледаш родителот си седи мирен место да им помогне на моите да го смират со убави зборови, па пак не се нервираат пред него, насмеани се колку и да им е крш денот зошто од пациентите ние живееме, нели? И немојте сега да ми викате друго е забар друго е келнер кога вадење заб денес се плаќа колку за едно кафе.
Имам работено и јас на базен како спасувач, ќе видам некои деца дека аздисуваат па не им се дерам, со убаво им кажувам да прекинат а ми идело да ги згазам како што имам краток фитил, ама од влезниците нивни плата земав јас.

Друг пример, инструкторите по возење во АМСМ. Од сигурни извори знам дека им е наредено да не ти се развикаат и да бидат културни со тебе зошто ќе лета од работа. Кога одев на часови беше лето и секогаш кога ќе стигнев таму ме пречекуваа насмеани, ме прашуваа по 100 пати дали сакам вода и колку и да грешев на почетокот инструкторот не ми се дереше, а знам дека има некои што се како сатаната лично. И тие имаат мали плати и работат и саботи и недели.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Абе , а сте помислиле како им е на тие дечки/девојки со 18-19-20-30 год шо работат таму ? Шо доаѓа кељав батка и ја напиња пошо мисли дека е кељав па ке ја ќари , шо има газда шо не и исплаќа , шо има сељаци излезени од селава шо мислат напраиле паричка преку ноќ (сите знаеме како (хинт партија)) и очекуваат да им се клањаат сите ?
Не и се насмеал , каснел со нарачка , а у .... шо ви е со америчкиве филмови бе ?
Ете ви пиша дечкото погоре .... За кељавиот тип и девојката ... Знаете колку такви дебили и идиоти просечен *келнер* гледа во текот на еден ден ?

Ако мене ме прашате - Проблемот е шо во македонскава младина (пред се) 90% од копиљаците (не дека нешо ја старо магаре сум) се НАФУРАНИ и очекуваат келнерот/ката да ги глеа со дужно поштовање само зашто они го пијат кафето а тој/таа го служи ...па уште коа ке чујам некоја фаца после враќање на келнерката да му донесе вода па следното носење - уште една па пепељара па кафе за девојка му па сокче за другар му и така место се да нарача у 1 носење нарачува 200 пати и успут се му смета за на крај да заврши со популарната - ТОА И Е РАБОТА
ми се згадуе ...

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Немам разбирање за непрофесионалност без разлика за која професија да станува збор, а најмалку за едноставни и без никаков интелектуелен напор како што е - келнер. Примаш нарачка - ја проследуваш до шанк - ја носиш до гостинот, едно комплицирано...

Изговори од типот на „абе мала им е платата“ не држат вода. Ако некој прифатил да работи без разлика колкава е платата - нека работи како што треба. Ако не, нека си оди дома да игра покер или фармвил на фејсбук. И воопшто не е мала платата за работата која ја работат, а и за чколијата која ја имаат. Сите сакаме да имаме по иљада евра плата, ама вредиш онолку - колку што ќе успееш да се продадеш на пазарот.

Jа напиња некој за да ја ќари па и било тешко, каков проблем еј...ах деца деца, не знаете какви напнувања има кога клиенти не ти се копиљаци во кафич што се удвараат, туку сериозни бизниси кај кои нема изговор за непрофесионалност и кај кои една грешка може да те чини кариера.

Инаку, обожавам глупи, безобразни и мрзливи келнери. Уште повеќе обожавам келнери кои сакаат да ги крадат гостите. Не можат да бидат толку мрзливи, глупи и расипани, колку што јас можам да бидам креативен да им направам да им рипне притисокот двеста.

Иако ретко, има и келнери кои се профи, кои знаат како да се однесуваат со гости, кои имаат „шлиф“. На овие, ќеиф ми е да им оставам и бакшиш задолжително.

Член од
23 јуни 2008
Мислења
9.265
Поени од реакции
5.045
Немам разбирање за непрофесионалност без разлика за која професија да станува збор, а најмалку за едноставни и без никаков интелектуелен напор како што е - келнер. Примаш нарачка - ја проследуваш до шанк - ја носиш до гостинот, едно комплицирано...

Изговори од типот на „абе мала им е платата“ не држат вода. Ако некој прифатил да работи без разлика колкава е платата - нека работи како што треба. Ако не, нека си оди дома да игра покер или фармвил на фејсбук. И воопшто не е мала платата за работата која ја работат, а и за чколијата која ја имаат. Сите сакаме да имаме по иљада евра плата, ама вредиш онолку - колку што ќе успееш да се продадеш на пазарот.

Jа напиња некој за да ја ќари па и било тешко, каков проблем еј...ах деца деца, не знаете какви напнувања има кога клиенти не ти се копиљаци во кафич што се удвараат, туку сериозни бизниси кај кои нема изговор за непрофесионалност и кај кои една грешка може да те чини кариера.

Инаку, обожавам глупи, безобразни и мрзливи келнери. Уште повеќе обожавам келнери кои сакаат да ги крадат гостите. Не можат да бидат толку мрзливи, глупи и расипани, колку што јас можам да бидам креативен да им направам да им рипне притисокот двеста.

Иако ретко, има и келнери кои се профи, кои знаат како да се однесуваат со гости, кои имаат „шлиф“. На овие, ќеиф ми е да им оставам и бакшиш задолжително.
Види сеа ... прифатил да работи и ТРЕБА да работи како што е ред - ок се согласувам !

Без разлика од тоа кој е клиентот - му дава за право да се понаша спрема тебе као спрема стока ?
Треба да дефинираме непрофесионалност бидејки у 6те страници што ги читав ... има луѓе што за непрофесионалност го сметаат и тоа што келнерот им носи една коцка мраз во чаша

За вас не знам .... бидејки на кафе *во брзање* кога сум не седнувам , т.д КОГА седнувам - сите келнери што кога ке влезам ке дојдат да ме прашаат што ке се напијам , ке ме услужат (без притоа да им го извадам низ НОС тоа што покрај 2000000000 маси сум почекал 7мин (омфг каква непрофесионалност) и нема да ми изглумат шерифи ги сматрам за ок ... пошо нит идам таму за да ја шмекам келнерката , нит нишо :)

За ова со глупи безобразни и мрзливи келнери ја не им го правам ова што ти би им го правел/им го правиш од причина што не знам што и како им се дешава у животот и нејкам да им го досеруем уште толку ... јбг , не сум од тие што на слепиот сопки му прават ... :)

Член од
3 јуни 2011
Мислења
2
Поени од реакции
0
Prvo izvinuvanje deka nemam kirilicen font. Samo na kratko vo Mk rabotev kako sanker skoro 5 godini i priznavam nekogas bev namurten ama pogolemiot del od vremeto bev nasmean i se obiduvav da gi raspolozam gostite i da napravam da se pocuvstvuvaat sto e mozno poubavo. Na strana od toa pa zarem vo Mk se e sredeno pa dojdovme do uslugata vo kaficite? Sto e so administracija sto e so policija so alfite so drzavnite sluzbenici sto e so onie vo biro za vrabotuvanje. Licno mene pred nekolku godini mi se sluci da odam vo biro za vrabotuvanje da se prijavam i normalno albanec( Albanec) vo fotelja eci nekoja si tamu albanska muzika i mi vika STO TI TREBA BE ? vikam da se prijavam itn itn objasnuvam i mi vika A KE GO DOADJAS UTRE SEGA SUM NA PAUZA POSLE TOA KE SI IMAM RABOTA MORA DA ODAM. Epa ako sporedam so kaficite vo nasite kafici imame usluga na nivo. ne se zali

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Види сеа ... прифатил да работи и ТРЕБА да работи како што е ред - ок се согласувам !

Без разлика од тоа кој е клиентот - му дава за право да се понаша спрема тебе као спрема стока ?
Треба да дефинираме непрофесионалност бидејки у 6те страници што ги читав ... има луѓе што за непрофесионалност го сметаат и тоа што келнерот им носи една коцка мраз во чаша
Никој нема право да се однесува кон никого како стока. Но, во темава дискутираме за келнерите кои се однесуваат како стока, нели? :)

За ова со глупи безобразни и мрзливи келнери ја не им го правам ова што ти би им го правел/им го правиш од причина што не знам што и како им се дешава у животот и нејкам да им го досеруем уште толку ... јбг , не сум од тие што на слепиот сопки му прават ... :)
Tогаш, нека се потрудат и мене да не ми го усеруваат денот, затоа што во кафич/кафана одам да се олабавам, а не да се напнам поради некој серко на кој му бил посран денот.

Не ме интересираат нивните приватни проблеми. Како што ни клиентите со кои што работам не ги интересира какви приватни проблеми имам јас. Услугата мора да е беспрекорна. Штом си дошол на работа, приватните проблеми остави си ги дома. Кога ќе дојдам на работа, без разлика колку ми бил посран денот, никогаш не сум си дозволил да им го посерам денот и на моите вработени, или недај боже на клиентите.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Prvo izvinuvanje deka nemam kirilicen font. Samo na kratko vo Mk rabotev kako sanker skoro 5 godini i priznavam nekogas bev namurten ama pogolemiot del od vremeto bev nasmean i se obiduvav da gi raspolozam gostite i da napravam da se pocuvstvuvaat sto e mozno poubavo. Na strana od toa pa zarem vo Mk se e sredeno pa dojdovme do uslugata vo kaficite? Sto e so administracija sto e so policija so alfite so drzavnite sluzbenici sto e so onie vo biro za vrabotuvanje. Licno mene pred nekolku godini mi se sluci da odam vo biro za vrabotuvanje da se prijavam i normalno albanec( Albanec) vo fotelja eci nekoja si tamu albanska muzika i mi vika STO TI TREBA BE ? vikam da se prijavam itn itn objasnuvam i mi vika A KE GO DOADJAS UTRE SEGA SUM NA PAUZA POSLE TOA KE SI IMAM RABOTA MORA DA ODAM. Epa ako sporedam so kaficite vo nasite kafici imame usluga na nivo. ne se zali
Збориме сеа за кафичите. Тоа е друго. Не е поврзано па поради тоа келнерите да ни се понашаат некултурно.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.283
Поени од реакции
30.607
нејќам мене никој да ми се клања или да ми бацува нозе, само сакам да има пријателски однос.
можеби и муштериите имале непријатен ден, па замисли каков ден ќе имаат и муштерија и вработен.
темава стана Опра за келнерите.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
За келнериве ок ви е ако се однесуваат некогаш лошо а кога вртите во техничка поддршка за интернет кога немате и ќе начекате некој коњ од оператор пример, се буните. Разлика?

Како што ќе начекаш добри келнери, ќе начекаш и добри оператори, ќе начекаш и добри возачи на автобус и слично. Ама кога ќе начекаш лоша услуга, така се губи клиентелата. Затоа не за џабе рекле „муштеријата секогаш е во право“ и „приватниот живот и случувањата во него - дома.“
--- надополнето: Jun 3, 2011 1:07 AM ---
нејќам мене никој да ми се клања или да ми бацува нозе, само сакам да има пријателски однос.
можеби и муштериите имале непријатен ден, па замисли каков ден ќе имаат и муштерија и вработен.
Точно, ни јас еве не би барала од пиле млеко. Ама не мора и правење фаци да гледам, да ми е страв да порачам нешто.

Kajgana Shop

На врв Bottom