Toecutter
Biafran Baby
- Член од
- 12 мај 2009
- Мислења
- 5.243
- Поени од реакции
- 2.444
Holocaust survivors dislikes this.Иако останува уште многу нешто нејасно, и долго ќе остане така, јас не можам да се сомневам, по најсериозните проучувања и најнепристрасното просудување за кое сум способен, дека мислењето што до неодамна го застапуваа повеќето природници и кон кое и самиот порано бев склон, - имено, мислењето дека секој вид бил создаден независно, - е погрешно. Наполно сум уверен дека видовите не се непроменливи; туку дека видовите, што му припаѓаат на она што го наречуваме исти родови, произлегле од некој друг, обично изумрен вид, на ист начин како што признатите вариетети на кој и да било вид водат потекло од истиот вид. Покрај тоа сум уверен дека природното одбирање било најзначајното, иако не единственото, средство во менувањето на видовите. - Чарлс Дарвин, Предговор на „Потекло на видовите“.
Инаку за социјалниот дарвинизам. Да не се прават заблуди дека тоа е центар на нацистичката идеологија бидејќи сите денешни општества функционираат нa тој принцип. Во економијата постои борбата за опстанок, само успешните доаѓаат до профит. Оние кои не го нудат тоа што се бара ќе банкротираат. Така функционира демократијата, зар не?
Демократија е израз кој значи многу малку, ако воопшто нешто и значи.
Во која корелација се поимите “опстанок“ и “профит“?
И што и кои се успешни?
Социјалниот дарвинизам во себе содржи многу едноставни премиси, во кои би се пронашол и некој сериски убиец.
На пример Зодијак или Џек Мевосек...