Креационизам наспроти еволуционизам

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Иако останува уште многу нешто нејасно, и долго ќе остане така, јас не можам да се сомневам, по најсериозните проучувања и најнепристрасното просудување за кое сум способен, дека мислењето што до неодамна го застапуваа повеќето природници и кон кое и самиот порано бев склон, - имено, мислењето дека секој вид бил создаден независно, - е погрешно. Наполно сум уверен дека видовите не се непроменливи; туку дека видовите, што му припаѓаат на она што го наречуваме исти родови, произлегле од некој друг, обично изумрен вид, на ист начин како што признатите вариетети на кој и да било вид водат потекло од истиот вид. Покрај тоа сум уверен дека природното одбирање било најзначајното, иако не единственото, средство во менувањето на видовите. - Чарлс Дарвин, Предговор на „Потекло на видовите“.

Инаку за социјалниот дарвинизам. Да не се прават заблуди дека тоа е центар на нацистичката идеологија бидејќи сите денешни општества функционираат нa тој принцип. Во економијата постои борбата за опстанок, само успешните доаѓаат до профит. Оние кои не го нудат тоа што се бара ќе банкротираат. Така функционира демократијата, зар не?
Holocaust survivors dislikes this.
Демократија е израз кој значи многу малку, ако воопшто нешто и значи.
Во која корелација се поимите “опстанок“ и “профит“?
И што и кои се успешни?
Социјалниот дарвинизам во себе содржи многу едноставни премиси, во кои би се пронашол и некој сериски убиец.
На пример Зодијак или Џек Мевосек...

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
Бунк, во брзање грешиш нешто. Не сакам видеа од оној ваш поп Докинс, а не линкови кратки и концизни. Никој не експериментира овде со фосили за да опише лично искуство, зато се неопходни цитати и линкови. Нешто се имаш збунето.
Мислам дека дадов делумен придонес за адаптацијата на организмите на надворешните влијанија преку примери кои наликуваат на наједноставните вежби и предавања на факултетите за прва година. Некои од нив ги имавме работено и практично (промена на боја, облик, премостување на системи...)

Туку вон недоразбирањата со цитатите на Бунк...

Редно е да нешто добиеме овде што сте работеле практично на вашите факултети со фосилите и доказите за еволутивните промени кај животните. Инаку вака во недоглед е само празен муабет достоен за еднострано верување. Веруваш дека има/нема еволуција. Веруваш дека има/нема Бог и Креатор...
Ајде пак на старото иако дискутиравме за ова, особено за болдираното. Веруваш во бог, нешто недокажливо и неверојатно и се обидуваш да ги ставиш работите кои се докажливи (а не се совпаѓаат со твоите верувања) под иста капа. Е не иде така, туку зошто не ми реплицира на првичното мислење, зошто не реплицираш за китот?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Кој рече бе Лурц дека не еволуирале?
Зашто едните еволуирале у некои си наводно термити (се нечкаат те во редот блатарија те во редот Изоптера..Се претпоставува, секако), а другите останале 4, 5 6 милиони години исти инсекти. Што делувало на едните, а не на другите драстично за да се изменат во сосем друг вид имајќи предвид дека овој инсект е еден од најотпорните инсекти во многу различни услови.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ајде и ти доста логички размислуваш:)
Убаво си кажав не задоволува 100%. Тоа значи дека не ецелосно прифатлива и толку. Има можности за чпекулации и сомнеж.
Не се однесуваше стриктно на тебе. Прашај го другар ти Мики1. За него и 99.99% ако е вистина не е доволно. оние 0.01% ќе бидат доказ за креационизам
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:38 PM ---
Аргумнети се изнесени подоста на оваа тема, но се чини дека не Ти са по кеифо...
Да да изнесени жими мајка. Аргументи од типот на твоето „Не, не постои еволуција“ со сама проста негација не е аргумент.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Ајде пак на старото иако дискутиравме за ова, особено за болдираното. Веруваш во бог, нешто недокажливо и неверојатно и се обидуваш да ги ставиш работите кои се докажливи (а не се совпаѓаат со твоите верувања) под иста капа. Е не иде така, туку зошто не ми реплицира на првичното мислење, зошто не реплицираш за китот?
некои постови и прашања не заслужуваат коментар (ова не се однесува на твојот пост конкретно), некои не ги знам, некои се спрдачење па само одземаат време за читање, а за некои...па реално ве има дестина души бе Бунк, немаме ние два тројца 100 прсти . Едноставно човек не може да ве настигне. Другите кои веруваат во Бога молчешкум тивко се повлекоа...и така. Ако сум го видел, ако сум имал време и најбитно ако го знам, ќе сум одговорел. Ако не го знам, џабе не одземам простор.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Да да изнесени жими мајка. Аргументи од типот на твоето „Не, не постои еволуција“ со сама проста негација не е аргумент.
Не ми ги извртуј зборовите: реков дека на темава се изнесени подоста конкретни податоци, а не дека на темава се изнесени моите ставови...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Зашто едните еволуирале у некои си наводно термити (се нечкаат те во редот блатарија те во редот Изоптера..Се претпоставува, секако), а другите останале 4, 5 6 милиони години исти инсекти. Што делувало на едните, а не на другите драстично за да се изменат во сосем друг вид имајќи предвид дека овој инсект е еден од најотпорните инсекти во многу различни услови.
Шчо не то е јасно бе Лурц бе...
Од еден вид настануваат 2, 3, 4... Тоа Лурц зависи од доста услови.
Можеби едните мигрирале, па во новата животна средина еволуирале.... некои почнале да јадат дрва и сл и сл.
Бидејќи знаеш Лурц постојат повеќе видови на бубашваби.... некои јадат дрва, некои измет, некои шетаат по тастатури... сите различно еволуираат, знаеш...
Постојат билиони и билиони единки... Секоја група единки различно се приспособува на условите.... оттука и еволуцијата...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не се однесуваше стриктно на тебе. Прашај го другар ти Мики1. За него и 99.99% ако е вистина не е доволно. оние 0.01% ќе бидат доказ за креационизам
Чија е таа „вистина„ од чак 99,99%? Кој е тој мангуп кој ќе застане и ќе посведочи дека токму неговата вистина е точна во толкав процент, а притоа истиот да не западне во субјективизам?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Не ми ги извртуј зборовите: реков дека на темава се изнесени подоста конкретни податоци, а не дека на темава се изнесени моите ставови...
И повторно лага. Не ти е срам? да не ја заборави деветата заповед?

Не позајмени ставови и мислења. Да видиме твои Аргументи за тоја кретенизмот (пардон креационизмот)
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:46 PM ---
Чија е таа „вистина„ од чак 99,99%? Кој е тој мангуп кој ќе застане и ќе посведочи дека токму неговата вистина е точна во толкав процент, а притоа истиот да не западне во субјективизам?
Чија и да е (ако ја има) за тебе нема да биде доволна ако е во контраст со твоите верувања.

Член од
5 април 2011
Мислења
334
Поени од реакции
142
некои постови и прашања не заслужуваат коментар (ова не се однесува на твојот пост конкретно), некои не ги знам, некои се спрдачење па само одземаат време за читање, а за некои...па реално ве има дестина души бе Бунк, немаме ние два тројца 100 прсти . Едноставно човек не може да ве настигне. Другите кои веруваат во Бога молчешкум после настапите на извесни форумџии со тешки навреди и празни дискусии тивко се повлекоа...и така. Ако сум го видел, ако сум имал време и најбитно ако го знам, ќе сум одговорел. Ако не го знам, џабе не одземам простор.
Сметам дека мојот пост заслужуваше коментар зошто во него не те навредив и се задржив стриктно на темата а видов дека ме прескокна зошто им реплицираше на некои кои пишале после мене и не се задржи на нашата дискусија. Беше збунет зошто рибите воопшто би сакале да тргнат кон копното, посочив два доста силни аргументи и потоа истите ги поткрепив со некои докази и тоа ако не заслужува реплика не знам што заслужува. Меѓутоа ме интересира дали тоа воопшто го смени твојот поглед кон еволуцијата?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
И повторно лага.
Очигледно дека Ти е многи лесно да оклеветиш некого дека лаже, а притоа ни самиот не си способен да разликуваш лага од вистина.
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:48 PM ---
да не ја заборави деветата заповед?
Каква врска имаш Ти со Божјите Заповеди? Или ги користиш „ад хок„; само кога ќе Ти притребаат?
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:49 PM ---
Не позајмени ставови и мислења. Да видиме твои Аргументи за тоја кретенизмот (пардон креационизмот)
Имаш за тоа цела тема, ој таму , на првата страна и пролистај троа шо е до денес изнесено како доказ.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Очигледно дека Ти е многи лесно да оклеветиш некого дека лаже, а притоа ни самиот не си способен да разликуваш лага од вистина.
Да лесно ми е кога некој безобѕирно лаже.

Каква врска имаш Ти со Божјите Заповеди? Или ги користиш „ад хок„; само кога ќе Ти притребаат?
Ти ги користиш а не си ги почитуваш.
--- надополнето: Jun 1, 2011 1:52 PM ---
Имаш за тоа цела тема, ој таму , на првата страна и пролистај троа шо е до денес изнесено како доказ.
Темава изгледа не си видел како се вика. ако имаш проблем со диоптријата ќе ти напишам за да прочиташ
Креационизам наспроти еволуционизам

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кога некој живее ВО лагата, траквиот не ни смее да зборува за лагата.
Видиш како си знаеш за себе дека си во лагата. Тој аргумент нема да ти го спорам. Ќе ти верувам на збор.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Видиш како си знаеш за себе дека си во лагата. Тој аргумент нема да ти го спорам. Ќе ти верувам на збор.
Веќе имам напишано:; кога некој ќе остане без текс и едноставно нема што да каже, почнува да „отекува„ под појас и да се „замара„ со членовите на форумов...

Но напишав и тоа дека од Тебе немам прочитано ниту еден саглам пост, освен навреди, негации, и тако даље и томе слично...

Kajgana Shop

На врв Bottom