Јас се кладам дека пред да го спомнеме Ориген со Let3 во дискусијава ти абер немаше кој е тој и жива среќа што неговото име исто се спелува и на англиски Origen, па си можел да го побараш на Википедија и да дознаеш кој бил и у кој век живеел, а за тоа што и како и зошто Ориген пишувал ќе треба уште малку да се помачиш пред да се почувствуваш спремен да ни се вмешуваш во дискусијата со Let3.
Се надевам во тие паметни и интелигентни опоненти не се врбојуваш и ти (и твојот мистериозен монах од 11 век)
, во спротивно тоа би било трагикомично. Иди шкртај, плукај, вреѓај, пцуј (и ред други уличарски муабети) на другите теми. Овде нема место за таква дисксуија.
Цитатот е
ОЧИГЛЕДНО фејк. Тоа е нешто што е одамна расчистено - исто како и за цитатот од Дарвин од 19 век, за „наодите“ од '30, '50 или '70 години од минатиот век - безброј пати изаргументирани, поткрепени и затворени - како и за сите останати глупости околу
буквалноста на Библијата која ја заговараш овде.
Затоа, еве ти мал осврт на постот:
Ти, како посветен на изворното христијанство, не би требало
да се кладиш, нели. Сепак, тоа го правиш.
Како посветен христијанин не би требало да подведуваш, залажуваш и вадиш од контекст. Ова ПОСТОЈАНО го правиш, а што е најјезиво, откога ќе бидеш замолкнат од колегите, наместо христијански да се покаеш и побараш прочка, ти, после пригодна пауза, истиот побиен аргумент ќе се обидеш да го подметнеш некому како валиден. Е, друже фундаменталист, ова е ептен педерски, озбилно.
Понатаму, не би смеел да си
дволичен (тоа значи лажен, препреден, со скриени намери...), па на едно место да си ПОСВЕТЕН ХРИСТИЈАНИН, а на друго да кажеш „НЕ СУМ РЕЛИГИОЗЕН!“
Кон вториот дел, за твоја жал, овде
има место за дискусија каде луѓето можат да се наречат со нивните вистински имиња. Дебатните вештини и твојата култура на пишан збор
нема да ја апсолвираат твојата скриена намера
да заведеш луѓе со еден ЛАЖЕН светоглед, за кој и самиот си свесен дека е таков. Човек кој не бира начини да продаде приказна во која НЕ ВЕРУВА САМИОТ е не-ОК човек.
Мое мислење.
...а ти слободно продолжи да подлажнуваш тука и таму... јас те следам.