Скопје 2014 (Генерална дискусија)

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
Зошто не се превземе нешто за да се тргнат глупавите графити на ѕидот покрај кеј? Со години ми е најгруба слика во центарот на Скопје.

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Тебе дека лесна ти е затоа ли не мислиш? Тебе ако ти личи на масакр на некој друг му е убаво, ти ако не го одобруваш постојат и такви кои го одобруваат така да не е доволно само твоето мислење. Ти не можеш да му кажеш на некој друг како му е поубаво и да се трудиш да го наметнеш своето мислиње трудејќи се да го омаловажиш и навредиш другиот. А и немора да терам политичка пропаганда за да го поддржувам. Тебе од опозиција да не те плаќаат за да плукаш. Македонец се пишува со голема буква. А антички Македонци не знам што е тоа, јас знам само за Македонци нарекувајќи се така континуирано до ден денешен.
А за Гоце, за Даме и за портата знам што да му кажам на тој што ќе праша.
Ха, ха, не ме плаќаат од опозиција, немаат пари, не ги гледаш, за нигде се...:toe:

Стварно, што ќе му кажеш на оној што ќе те праша, кој е Гоце? Овака, коа ќе го види на коњ? Дали е за тебе попрепознатлив овој Гоце:http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Податотека:Statue_of_Goce_Delčev_in_Skopje.jpg&filetimestamp=20080829131300

или овој Гоце:
http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Податотека:Гоце_Делчев,_споменик_во_Скопје_1.JPG&filetimestamp=20110126212148

Кој е Гоце, пред се за нас? Господин човек во одело качен на расен коњ или Гоце филозоф и космополит "апостол и срцето на револуционерна Македонија", моќна фигура во македонската национална свест? Пред првата фигура застанува здивот, втората е подсмев. Утнат профил на значајна личност. Истото се однесува и на Даме и Јане. Промашена е нивната суштина, нивното значење. Како друкчие да кажам, овие личности не одат заедно со коњ, така вика историјата, оноа што е до сега изведено во светот...Триумфалната порта е друга приказна. Ај, што како објект е сосема нетипичен за нашето поднебје, туку не постои контекст-логика во лоцирањето на овој споменик, разгледај малце сличиња, ќе видиш како се това праве(ло) во светот. Не било лошо нашиве модерни уметници и архитекти да подразгледаат што се случува низ светот, кога станува збор за вакви објекти. Ова е, за жал, само мал дел од целокупниот дилетантизам, што ќе ни се оствари до 2014. Но, што е тука е. Ќе си го гледаме Скопје онакво какво што ќе си го направиме.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.770
Поени од реакции
9.891
Зошто не се превземе нешто за да се тргнат глупавите графити на ѕидот покрај кеј? Со години ми е најгруба слика во центарот на Скопје.
не е само кејот..цел град е ишкртан..тоа е ,ние паѓаме на ситници,за ситни работи не сме ич озбилни

Член од
5 јуни 2008
Мислења
3.632
Поени од реакции
5.724
не е само кејот..цел град е ишкртан..тоа е ,ние паѓаме на ситници,за ситни работи не сме ич озбилни
Секап на кеј е највпечатливо. Кого го боли ѓон што некој рандом тип ја сака Маја или кој и да е уште од 90-и_некоја... Тоа треба се да се покрие. Ценам да се покреативни, да има некоја уметност во тоа, но само со црн спреј и груб ракопис... Глупости.... Ако средуват треба и за тоа да се погрижат. Не личи, Музеј на народна борба, а под него шкртаници.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Ха, ха, не ме плаќаат од опозиција, немаат пари, не ги гледаш, за нигде се...:toe:
Тогаш немој да се трудиш мене да ме етикетираш

Стварно, што ќе му кажеш на оној што ќе те праша, кој е Гоце? Овака, коа ќе го види на коњ? Дали е за тебе попрепознатлив овој Гоце:http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Податотека:Statue_of_Goce_Delčev_in_Skopje.jpg&filetimestamp=20080829131300

или овој Гоце:
http://mk.wikipedia.org/w/index.php?title=Податотека:Гоце_Делчев,_споменик_во_Скопје_1.JPG&filetimestamp=20110126212148

Кој е Гоце, пред се за нас? Господин човек во одело качен на расен коњ или Гоце филозоф и космополит "апостол и срцето на револуционерна Македонија", моќна фигура во македонската национална свест? Пред првата фигура застанува здивот, втората е подсмев. Утнат профил на значајна личност. Истото се однесува и на Даме и Јане. Промашена е нивната суштина, нивното значење. Како друкчие да кажам, овие личности не одат заедно со коњ, така вика историјата, оноа што е до сега изведено во светот...

Твоето непознавање на сопствената историја и нејзините битни личности те прави да не знаеш што пишуваш.
За потсмев во случајов си ти.

Триумфалната порта е друга приказна. Ај, што како објект е сосема нетипичен за нашето поднебје, туку не постои контекст-логика во лоцирањето на овој споменик, разгледај малце сличиња, ќе видиш како се това праве(ло) во светот. Не било лошо нашиве модерни уметници и архитекти да подразгледаат што се случува низ светот, кога станува збор за вакви објекти. Ова е, за жал, само мал дел од целокупниот дилетантизам, што ќе ни се оствари до 2014. Но, што е тука е. Ќе си го гледаме Скопје онакво какво што ќе си го направиме.

Ти уметник си? Или архитект?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Тогаш немој да се трудиш мене да ме етикетираш

Твоето непознавање на сопствената историја и нејзините битни личности те прави да не знаеш што пишуваш.
За потсмев во случајов си ти.

Ти уметник си? Или архитект?
Што е битно, шефе, што сум? Ако ти кажам, ќе ме викнеш на кафе или можда да се погалиме...? Веруј, не сакам да те познавам толку многу.
Иначе, твој СТРУЧЕН контрааргумент на ова што го напишав е...хм, стварно не можам да го видам...? Дај де, бекни нешто стручно, за да научиме нешто. Плиз. :smir:

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Што е битно, шефе, што сум? Ако ти кажам, ќе ме викнеш на кафе или можда да се погалиме...? Веруј, не сакам да те познавам толку многу.
Иначе, твој СТРУЧЕН контрааргумент на ова што го напишав е...хм, стварно не можам да го видам...? Дај де, бекни нешто стручно, за да научиме нешто. Плиз. :smir:

Ти критикуваш, од тебе се очекува стручен коментар, кога веќе викаш дека не го бива де објасни зошто?
Зошто не го бива Гоце на коњ? Зошто не ја бива портата? Зошто не го бива нејзиното значење?
Не тролај колку да пишиш последна, потруди се да знаеш зошто се контраш. Контрааргумент се дава на аргумент а не на празни зборови и мизерни постови (како и овој кој ти го цитирам) од некој немоќен да работи на дело, но на форум да најопасна си навистина.
Де што превзеде ти за да направиш владата да го чуе твојот нестручен глас?
Се трудиш да испадниш интересна за одредени лица контрирајќи тука?

Член од
23 мај 2009
Мислења
958
Поени од реакции
727
Ти критикуваш, од тебе се очекува стручен коментар, кога веќе викаш дека не го бива де објасни зошто?
Зошто не го бива Гоце на коњ? Зошто не ја бива портата? Зошто не го бива нејзиното значење?
Не тролај колку да пишиш последна, потруди се да знаеш зошто се контраш. Контрааргумент се дава на аргумент а не на празни зборови и мизерни постови (како и овој кој ти го цитирам) од некој немоќен да работи на дело, но на форум да најопасна си навистина.
Де што превзеде ти за да направиш владата да го чуе твојот нестручен глас?
Се трудиш да испадниш интересна за одредени лица контрирајќи тука?
Читајќи те сеа, во овој момент, сфаќам со какво ДРВО имам работа. Да те прашам вака, што тоа у ствари ти глеаш/читаш на мониторот? На што, да го ебам, одговараш?

Си имаш ти, дете, проблем.

Ајт!

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
Читајќи те сеа, во овој момент, сфаќам со какво ДРВО имам работа. Да те прашам вака, што тоа у ствари ти глеаш/читаш на мониторот? На што, да го ебам, одговараш?

Си имаш ти, дете, проблем.

Ајт!
:pos::pos::pos: Џабе се трудиш мене да ме омаловажиш. Со тоа нема да го покриеш твоето не знаење.
Доаѓаме до заклучек дека Лејди Ку нема појма зошто го хејта овој проект. Но знае дека треба да хејта.

А да според тие како неа, ако некој го брани проектот е партиски воин и дрво.
Сите останати немаат право да му дадат поддршка.

--- надополнето ---

А секако нема храброст поинаку да се спротистави на владина одлука и делување освен со интернет херојство.

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Грешиш- Анкетата е анонимна со причина. Да се види барем колку сме за или против проектов со оглед дека никогаш не стигна ни на несудениот референдум .
Плус се дебатира бидејќи чини бајаги пари, не го прашале народот воопшто и имаме поитни проблеми отколку “разубавување“ на градот
nemat potreba od referendum zatoa sto skopija 2014 si bese vo plan na partijata vmro i so toa ja dobija doverba taka da nemora da se turaat pari za referendum

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
:pos::pos::pos: Џабе се трудиш мене да ме омаловажиш. Со тоа нема да го покриеш твоето не знаење.
Доаѓаме до заклучек дека Лејди Ку нема појма зошто го хејта овој проект. Но знае дека треба да хејта.

А да според тие како неа, ако некој го брани проектот е партиски воин и дрво.
Сите останати немаат право да му дадат поддршка.

--- надополнето ---

А секако нема храброст поинаку да се спротистави на владина одлука и делување освен со интернет херојство.
А да бидеме искрени кој го поддржува а кој го хејта овај глуп проект или подобро не пошто забранета е политика на форумот. Џабе се прајте стучњаци во сите области, немате ни Ч од чувство за естетика, уметност и култура...

Член од
1 ноември 2008
Мислења
7.396
Поени од реакции
1.880
А да бидеме искрени кој го поддржува а кој го хејта овај глуп проект или подобро не пошто забранета е политика на форумот.

Бидејќи си изкрен, знам дека хејтањето ти е заради партијата.
Јас сметам дека не мора човек да е во партија за да го поддржува или хејта проектов

Џабе се прајте стучњаци во сите области, немате ни Ч од чувство за естетика, уметност и култура...
Tи да не имаш?

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.923
Поени од реакции
12.484
Бидејќи си изкрен, знам дека хејтањето ти е заради партијата.
Јас сметам дека не мора човек да е во партија за да го поддржува или хејта проектов

Tи да не имаш?
Џабе прајме муабет брат...на инает сето е тргнато и ќе затераме оф топик заради помочаната политика што ги расипува и лоботомизира младиве, жално бе брат...никој не гледа уметност кога народот е поделен а поединци се богатат... ај пријатно.

T

Tetro

Гостин
Попладнево е пуштена во употреба фонтаната во реката Вардар во центарот на Скопје.

Една од двете фонтани во реката Вардар од попладнево е пуштена во употреба. Може да се види од мостот Гоце Делчев, камениот Мост, новата Градска плажа и плоштадот Македонија.
Ова е уште еден дел од проектот Скопје 2014та кој веќе е ставен во функција. Во најскоро време се очекува и отворањето на Музејот на македонската борба. Летово ќе биде отворена и Портата Македонија, ќе биде ставена во функција фонтаната на плоштадот Македонија а во крајна фаза на изградба се уште неколку проекти.

Е ајде сега нека ни е честито фонтанче. Само да нема ветар кога ќе поминуваме по камениот мост или кога ќе седиме на плажа во летните жешки денови.

п.с. не фрлајте губре во Вардар ако планирате да седите на плажа.

Kajgana Shop

На врв Bottom