Водачот на ПКК и се заканува на Турција со "голема војна"

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Добро да у право си имало книги кој што го потврдуваат тоа што ти го пишуваш,исто така има и книги каде што пишува дека постојат духови,демони,нло.Да вистината е тоа ме убеди
Како можеш да пишеш дека турците немале култура,прогрес алоооооооооооооооо немој бе те молам до толку да бидеш ај да не кажам глуп ама глуп си,според твоево пишување гледам дека си само полн со омраза.
пс да не беа турците до сега 20м+ македонци ке имаше
Зборувам за Османлиите. Прогрес во културата немало. А ни во науката.... во ништо.
Денешната Турција е она што е благодарение на Ататурк. Да не беше тој (кој патем религијата му била одвратна) денес Турција немаше да биде поразлична од Авганистан или Сирија на пример.
Нема никаква омраза, има само вистина што тебе не ти се допаѓа.
Книгите за Нло и духови се плод на човековата фантазија, овдека постојат јасни докази за Турското минато...

Член од
23 јуни 2010
Мислења
29
Поени од реакции
3
Зборувам за Османлиите. Прогрес во културата немало. А ни во науката.... во ништо.
Денешната Турција е она што е благодарение на Ататурк. Да не беше тој (кој патем религијата му била одвратна) денес Турција немаше да биде поразлична од Авганистан или Сирија на пример.
Нема никаква омраза, има само вистина што тебе не ти се допаѓа.
Книгите за Нло и духови се плод на човековата фантазија, овдека постојат јасни докази за Турското минато...
Да да и јас зборев за Османлиите,ај гледам го користиш нетов па побарај малце и за османлиска култура па дојди и кажи ми дека немале никаков прогрес и култура.
Да благодарение на Ататурк Турција е тоа што е денес(корените,културата и традицијата никогаш не биле отфрлени) и фала богу што не е Сирија
Кој се тие јасни докази дека имаат извршено геноцид врз грците,никаде нема никаков историски факт,пак ке ти кажам википедиа не е толку релевантен извор

--- надополнето ---

Морало да има некој да им работи, а овдешната раја била работлива и ретко дигала востанија.
Истите прикаски ги има и кај Д Бритиш Емпајр........најголемите мајстори за геноциди и прикривање на истите...не оти оделе да освојуваат и екслоатираат, туку да шират култура и цивилизација...религиски вредности и слично.
Освен што овдешната раја не востанувала често туку многу ретко, добро ги поднесувала и повремените масакри на некој ага,бег,паша...а секако собирањето невести и здрави машки деца за отоманските елитни единици (јаничари) е познато...

Геноцидот над Ерменската раја започнал после ерменското востание во која аскерот бил поразен па затоа се свртел кон омилената цел....цивилите...
http://en.wikipedia.org/wiki/Van_Resistance

Еве пример од касно-османлиската архитектура во соседството...:)

Па мн јасно за бунтовниците смрт,кажи ми една империја каде не било така

Член од
30 август 2008
Мислења
2.232
Поени од реакции
286
http://www.aselsan.com.tr/default.asp?lang=en

http://www.roketsan.com.tr/index_eng.php

http://www.tubitak.gov.tr/en/ot/10/;...6292EF00D6E622

http://www.tai.com.tr/taimain.aspx

:vozbud:

--- надополнето ---

http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Air_Force

--- надополнето ---

Добро да у право си имало книги кој што го потврдуваат тоа што ти го пишуваш,исто така има и книги каде што пишува дека постојат духови,демони,нло.Да вистината е тоа ме убеди
Како можеш да пишеш дека турците немале култура,прогрес алоооооооооооооооо немој бе те молам до толку да бидеш ај да не кажам глуп ама глуп си,според твоево пишување гледам дека си само полн со омраза.
пс да не беа турците до сега 20м+ македонци ке имаше
Kazi slobodno,glup e i toa so tapija.. :tapp:

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
Да да и јас зборев за Османлиите,ај гледам го користиш нетов па побарај малце и за османлиска култура па дојди и кажи ми дека немале никаков прогрес и култура.
Да благодарение на Ататурк Турција е тоа што е денес(корените,културата и традицијата никогаш не биле отфрлени) и фала богу што не е Сирија
Кој се тие јасни докази дека имаат извршено геноцид врз грците,никаде нема никаков историски факт,пак ке ти кажам википедиа не е толку релевантен извор
Кои се јасните докази?
Сведочења на илјадници луѓе. Масовните гробници, разместувањето на ерменците, нивните бегства во соседните земји...
Иначе, Османлиите имале скоро никаков прогрес. Во споредба со европските земји.

--- надополнето ---

Добро е што Турција после 50 години решила да ги следи развиените земји.

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Ова е веќе не познавање на општи работи!!! Ако „Големите“ сили ти речат да правш нешто, тогаш не се глупирај да идеш контра. Насочи се како да извадиш некоја корист од нешто. Ние седнавме со терористи, си направивме Рамковен. Не ја поделија Македонија! Србите ја утнаа работата. Не дека кај нас е нешто сјајно, ама Македонската политика на форумов е забранета.
Курдистан е поделен, окупиран помеѓу неколку држави. Најголеми права имаат во Ирак, на другите места се ептен маргинализирани. Ептен кратко за Курдите. Османлиската Империја имала освоени територии на Балканот и Блискиот Исток. На првата Париска мировна конференција Арапската делегација се залагала за враќање на окупираните територии и создавање на Арапски емират, ама од Курдистан немало кој да каже збор два, па така Курдите остануваат народ без држава. Историски гледано Курдите се во полоша ситуација од Македонците, ем поделени, ем не признати, ем Турциве ги млатат цело време. Најдобар пример за споредба, Курдистан е како Баскија. Стар народ, стара култура, ама сега нема своја држава.

Јас мислам дека прашање на време е кога Курдите ќе си формираат држава. Единствени права имаат во Ирак, каде им е дадена целосна автономија, но затоа пак во Турција, во Иран, во Сирија немаат ништо. Ситуацијата во Турција е најкритична. Турците во врска со Курдите се однесуваат како ѓупциве со Македонците во Беломорска, разликата е што Турција кога ќе се подналути им влегува и ги напаѓа и на Ирачка територија, а овие политички не толчат. Значи, не само дома што не им дава да мрднат, туку и во други држави ги напаѓа. За разлика од нас Курдите се пожестоки и поистрајни во одбраната и во борбата за создавање држава.

После последните случувања во кои е вклучена Турција, мислам дека во скоро време ќе и биде испорачана пресудата. Сметам дека, Турција како најразвиена муслиманска држава требаше повеќе да внимава на случувањата дома, но ми изгледа како Турциве да се вообразија малку повеќе.
na koi golemi sili mislis? turcija e mnogu posilna i od francija i od italija im simnuvam kapa na germancite si ja naucija lekcijata od dve izgubeni vojni a za koi sili ti mi kazuvas?

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Кои се јасните докази?
Сведочења на илјадници луѓе. Масовните гробници, разместувањето на ерменците, нивните бегства во соседните земји...
Иначе, Османлиите имале скоро никаков прогрес. Во споредба со европските земји.

--- надополнето ---

Добро е што Турција после 50 години решила да ги следи развиените земји.
Ajvan ne tresi
osmanliite ako ne izgradile tuka na vremeto infrastruktura sega kenef ke bese zemjava vprocem i aerodrom aslen nema pa Turcite go gradat za da ne se brukate po svetov.
osmanliite bile the only game in town na vremeto,bile inspitacija na evropa samiot mozart ima posveteno delo za niv potiknat od voodusevenosta kon niv turski mars

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Османлиите што направија со византиското културно наследство ?

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Ne gi sfakas sto sakat da kazat?? Demek gi mrazat turcite, i ajde samo konta ke pisuvame,, ama Turcija sto e treta naj jaka sila vo NATO, ic ne e bitno, Turcija sto e clenka na NATO ic ne e bitno, PKK sto e proglasena kako megunardona teroristicka organizacija ic ne e bitno, bitno e samo kontra da se pisuva na forumov protiv Turcija...:tapp:
e aj da te vidam objasnimu da te svatat kafe te castam vazi?

--- надополнето ---

Иначе доста интересна е ситуацијата со ПКК. Преставуваат доста моќна воена организација (особено после 2003), но ретко (скоро никогаш) напаѓаат цивилни цели.
Доколку ПКК почне да напаѓа цивилни цели со цел да ја принуди Турција да им даде независност, мислам дека од Турција ќе стане Авганистан.
Просто, доволни се 2-3 фабрики за експлозиви во С. Ирак, и автомобили бомби секој ден ќе рокаат во Истанбул, Измир...
ama zaso ne svatis turcija ne e avganistan turcija ne e egipet erdogan ako se plasese od nekoj si drugi sili poinaku ke igrase a se sejkavas koga ednas ne mu go prevedoa prevodot na toj kako se vikase evreinot i stana od na debatata ili so bese toj ne se sekira so koj kako i so ti izgleda seljacki muabetov ama taka e

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Бидејки темата се исцрпи,и членовите не прават ништо освен провокации, нај добро би било да се затвори темата од страна на Модераторите..

:ban?::cds:

Член од
8 декември 2010
Мислења
511
Поени од реакции
131
Не знае кај да ја најди.
Знае само 2 нешта:
Глобал фајр пауер и нешто од македонските медиуми. Тоа за него се факти.

Туку чути, ако поскапи уште малку нафтата.... си еба матер фармерките, ќе поскапат, никој нема да ги купува и турската економија може да се распадне. Исто како и фармерките после третото перење...
ako ne bese turcija ti ne ke imase pari da kupis farmerki zatoa sto normalno ke ti se skapi zato ne prebaruvaj tolku si platil

--- надополнето ---

Мислиш дека тука немаат направено геноцид гнасните Османлии? После секое востание или бунт кој бил крваво задушуван, биле убивани цивили, цели села биле бришани од мапата само како казна....
Не дека ги оправдувам другите, ама Турците се лидери во вршење геноциди...
http://en.wikipedia.org/wiki/Armenian_Genocide
http://en.wikipedia.org/wiki/Assyrian_Genocide
http://en.wikipedia.org/wiki/Greek_genocide

Не е омраза према Турција. Ова само покажува како владееле врз освоените територии. А подруг збор освен "гнасно" не ми текнува...
Ако се Курдите интегрирани во Турција, зошто тогаш Турција апси Курдски новинари, политичари? Да не се плашат од нешто? Хах, биле интегрирани...
neznam od koga pocnav da citam na temava se nesto mi dokazuvas tuka se sprotivno abe decko ti zivees vo makedonija i normalno deka ke pisuvat deka bile vrseni genocid vrz niv od strana na turcite koi ostanale 5 veka ama odi vo turcija ke slusnes drugo a kade podobro ke naucis vo rodnata drzava ili ke naucis vo drzava kaj nas koja koj kako saka si ja pisuva istorijata?

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.394
Поени од реакции
5.021
ama zaso ne svatis turcija ne e avganistan turcija ne e egipet erdogan ako se plasese od nekoj si drugi sili poinaku ke igrase a se sejkavas koga ednas ne mu go prevedoa prevodot na toj kako se vikase evreinot i stana od na debatata ili so bese toj ne se sekira so koj kako i so ti izgleda seljacki muabetov ama taka e
Курдите во Турција сами тешко ќе се ослободат. Но затоа борбата се засили од 2003 година, кога Курдите во Ирак добија големи слободи и оружје.
Курдите во Турција понатаму ќе бидат искористени од некоја голема светска сила за да ја турнат Турција во случај Турција да стане силна и да почне да ги брка интересите наоколу. Просто е.

--- надополнето ---

Ajvan ne tresi
osmanliite ako ne izgradile tuka na vremeto infrastruktura sega kenef ke bese zemjava vprocem i aerodrom aslen nema pa Turcite go gradat za da ne se brukate po svetov.
osmanliite bile the only game in town na vremeto,bile inspitacija na evropa samiot mozart ima posveteno delo za niv potiknat od voodusevenosta kon niv turski mars
Османлиите беа дното во Европа. Никаква инфраструктура, религиски закоравени, никаква технологија, никаква наука, никаков развој.
Додека Европа шибаше напред, Турците беа во камено време. Се додека не дојде Ататурк.

--- надополнето ---

neznam od koga pocnav da citam na temava se nesto mi dokazuvas tuka se sprotivno abe decko ti zivees vo makedonija i normalno deka ke pisuvat deka bile vrseni genocid vrz niv od strana na turcite koi ostanale 5 veka ama odi vo turcija ke slusnes drugo a kade podobro ke naucis vo rodnata drzava ili ke naucis vo drzava kaj nas koja koj kako saka si ja pisuva istorijata?
Читам историја што не е пишувана во Македонија. А таа вика дека извршиле Турците геноцид врз Ерменците и други народи. :)

oon

Член од
3 ноември 2008
Мислења
2.816
Поени од реакции
1.088
Курдите во Турција сами тешко ќе се ослободат. Но затоа борбата се засили од 2003 година, кога Курдите во Ирак добија големи слободи и оружје.
Курдите во Турција понатаму ќе бидат искористени од некоја голема светска сила за да ја турнат Турција во случај Турција да стане силна и да почне да ги брка интересите наоколу. Просто е.

--- надополнето ---

Османлиите беа дното во Европа. Никаква инфраструктура, религиски закоравени, никаква технологија, никаква наука, никаков развој.
Додека Европа шибаше напред, Турците беа во камено време. Се додека не дојде Ататурк.

--- надополнето ---

Читам историја што не е пишувана во Македонија. А таа вика дека извршиле Турците геноцид врз Ерменците и други народи. :)
Доста бре и ти претеруваш веќе...

Форумот не е за Турски,Бугарски и Ерменски конфликти...

Лечете си ги комплексите на друго место..:tapp:

Член од
25 февруари 2010
Мислења
1.158
Поени од реакции
879
ako ne bese turcija ti ne ke imase pari da kupis farmerki......
ако не го превлечкуваа со векови османлиите златото и од Македонците и од другите народи кои безмилосно ги држеа во окупација, денес Турците ни гаќи не ќе можеа да си купат..членови од Турска националност..правете разлика помеѓу османлии и Турци, ако се осудуваат османлиите и нивните крвави методи, тоа не значи дека некој ве мрази вас и ве осудува вас..не е претерување ако се каже дека една од причините за денешна слаба и мала Македонија се токму османлиите но за воља на вистината, Турција е свесна за тоа и ја носи на совест па затоа и помага колку толку..
поларис и останати, не се палете толку ако некој ги напаѓа османлиите, со тоа не ги напаѓа и Турците..

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
Османлиите што направија со византиското културно наследство ?
go ostavia da si bide kulturno. plus toa ti ostavia i drugo kulturno nasledstvo dzamii i denes neli si sreken poradi toa,treba da bides bidejki zivees vo multi kulturno/religisko/etnicko opstestvo kako sto e Makedonija
a po temava da ne gi podrzuvas teroristive?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
go ostavia da si bide kulturno. plus toa ti ostavia i drugo kulturno nasledstvo dzamii i denes neli si sreken poradi toa,treba da bides bidejki zivees vo multi kulturno/religisko/etnicko opstestvo kako sto e Makedonija
a po temava da ne gi podrzuvas teroristive?
Гледам Света Софија, еден од најбитните сакрални објекти за православните се почитува на вистински начин. Џамиите се градени со крв, а не со арно. Османлиите беа окупатори а не ослободители. Исто како Полска денеска да се фали со објектите за време фашистичка Германија. Тие се пример како не требало да биде.

Не сум подржувач на никаков тероризам, сум подржувач на угнетените народи.

Kajgana Shop

На врв Bottom