Од каде доаѓаме ... каде сме ... и каде одиме ?

Член од
8 април 2011
Мислења
17
Поени од реакции
3
Отворам една доста интересна и интригантна Филозофска тема на форумов ( се извинувам ако веќе претходно ја има, во тој случај може и да се избрише)

Од каде доаѓаме сите ние ? Каде сме ? Која е нашата положба во универзумот ? Каде одиме после смртта? Дали одиме некаде или едноставно скапуваме во црна земја ...

Верувам дека тоа што сум јас тука и сите ние тука не е случајно, се си има некаква цел, некаква причина. Случајности, среќа или шанса во животот не постојат.

Можеби сеуште не ја знам мојата причината и целта на моето постоење, но живеам за да ја откријам, сакам да ја откријам. Исто колку што сакам да откријам каде одам после смрта, дали потоа следи утроба и нов почеток, или пак пекол или рај .

Кој е вашиот став и мислење за сево ова ? :)

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Интересно в.в темава, во последно време на моменти го замислувам нашиов живот и нашето постоење буквално од птичја перспектива. Ги гледам сите некогаш како во убрзан филм и претставувам како денот и постоењето на човештвото минува набрзина. И се така 80-90 години од секој човек. Вака некако мислам дека би изгледало најпластично објаснето нашето постоење. Стануваме, јадеме, идеме по некои обврски, вршиме лични активности, пола живот спиеме и умираме.
Нормално, како и секој жив организам во вселената и ние се развиваме под влијание на 945679396892869433047347 фактори, кои не создале пред богзнае колку милијарди години и на крајот умираме, среќни ако во староста имаме на кого да се потпреме и да оставиме поколенија да не заменат. Сега бидејќи темава е филозофска не би сакал да забегам во духовниот свет, за тоа кај би ни ишла душата, свест, астрални проекции и сл.
Само се надевам еден ден ќе станеме нафта како диносаурусите :tv: .

Член од
9 март 2009
Мислења
212
Поени од реакции
24
Отворам една доста интересна и интригантна Филозофска тема на форумов ( се извинувам ако веќе претходно ја има, во тој случај може и да се избрише)

Од каде доаѓаме сите ние ? Каде сме ? Која е нашата положба во универзумот ? Каде одиме после смртта? Дали одиме некаде или едноставно скапуваме во црна земја ...

Верувам дека тоа што сум јас тука и сите ние тука не е случајно, се си има некаква цел, некаква причина. Случајности, среќа или шанса во животот не постојат.

Можеби сеуште не ја знам мојата причината и целта на моето постоење, но живеам за да ја откријам, сакам да ја откријам. Исто колку што сакам да откријам каде одам после смрта, дали потоа следи утроба и нов почеток, или пак пекол или рај .

Кој е вашиот став и мислење за сево ова ? :)
-Доаѓаме од создавањето на бога ИЛИ по пат на еволуција.

-Ние се наоѓаме на планетата земја во сотавот на нашиот сончев систем

-Нашата точна положба неможе да биде одредена со точност бидејки не се знае до каде оди универзумот. Ако нема почеток и крај неможе да се измери.

-Каде одиме после смртта?... Најголемиот жив мудрец е поголем будала од најголемиот мртов будала, зошто? Бидејки мртвиот будала знае што после смртта ;)! - А ако си верник директно можеш да си земеш здраво за готово каде одиш.

-Во тоа што ти веруваш или јас е релативно, бидејки никако неможеме да го потврдиме со цврсти факти НО сепак јас имам моја изрека за ова - Ако не постои цел сам ќе си ја создадам.
За задгробен живот немој да очекуваш премногу :).. не заборавај ја опцијата дека секогаш може да има едно големо ништо - незнам дали може да сватиш што значи ама баш НИШТО :)

И јас ги имам поставувано истите прашања во себе- многу време на некои од овие теми немав никаков одговор но, како што ти течи животот полека полека го наоѓаш твојот вистински одговор на секое од погоре наведените прашања.

Поздрав :)

--- надополнето ---

Само се надевам еден ден ќе станеме нафта како диносаурусите :tv: .
А тоа сигурно, освен ако некој огромен објект не ја збриши целосно земјата (или нешто друго) :D

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Незнам од кај доаѓам, на земјава сум моментално, а одам еднонасочно во било кој правец.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Mojot pat, patot na beliot oblak
...
Just before Buddha died somebody asked him:
When a Buddha dies where does he go—
does he survive, or simply disappear into nothingness?
Buddha is reported to have said:
‘Just like a white cloud disappearing’.

Незнам за Буда ама јас имам поголеми очекувања...па што даде Бог :)

V

Vollstandig

Гостин

Верувам дека тоа што сум јас тука и сите ние тука не е случајно, се си има некаква цел, некаква причина.
Гледам си за филозофско размислување, па ајде кажи ми одговор или само размисли на овие прашања:

Дали аквариумските риби имаат право на живот и свој начин, и која е нивната поента што се раѓаат во еден мал аквариум, и целиот живот го поминуваат тука? Која е нивната поента?

Јас ќе ти кажам,се раѓаат во аквариум, хранети со вештачка храна, одржувани на вештачки начин во живот, и мислат дека СВЕТОТ Е ТОА, целиот аквариум и дека не постои друг свет и дека тоа е универзалната вистина. Оној кој ги храни го гледаат како бог, и нивната улога во целиот живот е пливањето низ аквариумот. Ама сето тоа си има причина и то една МАЛА причина да ти бидат украс во твојот дом си жртвувајќи го нивниот ЖИВОТ. Ете гледаш колку едно нешто скапоцено наречено живот, може да се искористи и се користи за мали цели?
Врапчиња некој што чува, ги чува цел живот во заробеништво тие не живеат туку преживуваат, за само да ти пеат. Пак значи жртвување на живот за нешто мало?
Ама како шо можиш да забележиш од сето ова, сите тие имаат значи мисија, и тоа е нивната мисија и нема друга мисија. Можи наа некој жално изгледа али тоа е целата поента на животот. Сите сме тука, како ЕДНА ЦЕЛИНА составена од многу делови, ентитети различни секој од секого ама сепак градиме една целина. Значи нема ништо изгубено, потекнуваме од земјата, составени сме од делови од земјата ниту еден вселенски атом нема во нас, ниту едно различно нешто, сите сме составени од молекули атоми кои потекнуват од земјата И КОИ СЕ ВРАЌААТ ВО НЕА. Ние само привремено ги користиме моелкулите на земјата (се мисли на планетата) и нејзините убавини.
Е сега тука има еден мал дел, кој се нарекува ДУША, и кој не е така лесно да се опиши ни дали потекнува од земјата ниту дали потекнува од незнам каде кај некои господ е тука објаснување ама него ќе го остајме на страна.
Значи шо сакам да кажам, на пример кога човекот има храна, вода и други земјени “молекули“ внесено во него, неговиот земјен состав е фул. Но сепак можи истиот човек да е нервозен, среќен, радосен, тажен, и пак да не е нешто во ред. Што кога , да земиме за пример, една маса, е ставена сред соба и не му се бендисува, и ја преместил масата покрај ѕидот и одма му се бендисува и го менува изразот на лицето. Примерот е тоа што тој воопшто не направил никаква земјена активност т.е придобивање на телесни потреби во телото, за да му се смени расположенето, ама како шо можиш да забележиш , ете добив одма осмех на лицето оти нешто сменил и му се допаѓа.
Незнам дали ме сфати со вториот пример.
Е сеа што е душата.

Јас, ти сите на светот имаме “душа“. Не е тоа никаков дух, не е тоа никаков ентитет, туку е само одраз на реалноста. Значи како што во SCI-FI се случува да откријат паралелен униврзум, паралелниот универзум е емоционалниот свет. Како што е се во планетата земја, ЛЕВО - ДЕСНО, МАШКО-ЖЕНСКО, ГОЛЕМО-МАЛО ама буквално СЕ ВО СВЕТОТ ИМА СВОЈА ОПОЗИЦИЈА, НЕМА НИШТО ШТО Е ЕДНО, И САМО, БЕЗ ДА ИМА СВОЈ ПРОТИВНИК, па имаш ПРИЈАТЕЛИ НЕПРИЈАТЕЛИ и останати работи. Значи има работи што СЕ ИМААТ НЕШТО СПРОТИВНО, еве да речиме на водата е огнот, на топлото е ладното, значи не можеш да ги споредуваш сите видови и материи со својата спротивност шо постојат на планетата туку можеш со краток пример - ИМА - НЕМА.
А тоа е, ТОПЛО- ЛАДНО , топло е кога има топлина, ладно е кога НЕМА:)

Поентата значи на сето ова е дека се си има свој противник се си има своја опозииција, така да наспоти материјалниот свет и материјалното тело постои душевен свет и душевно тело (би го нарекол така за поелсно да ме сфатиш) али сето тоа е креација на овој универзум каде нема ништо што нема спротивно. Па и самиот “Бог“ во бајките има противник а тоа е ѓаволот, кои се само приказни и нема да ги спомнувам сега.
Заради постоењето на душевен свет се создале и религиите, кои се користат за корист на матеирјалниот свет денес.
Значи пази, ние НЕ СМЕ НИШТО ПОВЕЌЕ, од една земјена креација. Со самото создавање наше, со самото наше создавање во јајце клетката, откако сме оплодена јајце клетка ние веќе сме ЕНТИТЕТ и веќе имаме душа, т.е СВОЈА СПРОТИВА, зашто тоа сме ние во материјална форма, но автоматски се креира и опозицијата со ефектот - ОГЛЕДАЛО. Огледалото може да ги опише сите нејаснотии во светот, исто како кога има светлиа, можеме да видиме НЕШТО. Тогаш самото нешто се одтразува во огледалото и тој одраз можеме да го гледаме но не и допреме, слушнеме и останато а е еднаков на материјалниот така нешто и е душата.
Поентата е дека АВТОМАТСКИ на секое креирање на земјен ентитет се креира и “астрален ентитет“ со кој живееме се додека не се вратиме на земјата како дел од неа, а не додека сме како одделени од неа.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
Не знам од каде доаѓам не знам кај сум и не знам кај одам, истовремено и знам од кај доаѓам знам кај сум и знам каде одам.

Член од
8 април 2011
Мислења
17
Поени од реакции
3
Гледам си за филозофско размислување, па ајде кажи ми одговор или само размисли на овие прашања:

Дали аквариумските риби имаат право на живот и свој начин, и која е нивната поента што се раѓаат во еден мал аквариум, и целиот живот го поминуваат тука? Која е нивната поента?

Јас ќе ти кажам,се раѓаат во аквариум, хранети со вештачка храна, одржувани на вештачки начин во живот, и мислат дека СВЕТОТ Е ТОА, целиот аквариум и дека не постои друг свет и дека тоа е универзалната вистина. Оној кој ги храни го гледаат како бог, и нивната улога во целиот живот е пливањето низ аквариумот. Ама сето тоа си има причина и то една МАЛА причина да ти бидат украс во твојот дом си жртвувајќи го нивниот ЖИВОТ. Ете гледаш колку едно нешто скапоцено наречено живот, може да се искористи и се користи за мали цели?
Врапчиња некој што чува, ги чува цел живот во заробеништво тие не живеат туку преживуваат, за само да ти пеат. Пак значи жртвување на живот за нешто мало?
Ама како шо можиш да забележиш од сето ова, сите тие имаат значи мисија, и тоа е нивната мисија и нема друга мисија. Можи наа некој жално изгледа али тоа е целата поента на животот. Сите сме тука, како ЕДНА ЦЕЛИНА составена од многу делови, ентитети различни секој од секого ама сепак градиме една целина. Значи нема ништо изгубено, потекнуваме од земјата, составени сме од делови од земјата ниту еден вселенски атом нема во нас, ниту едно различно нешто, сите сме составени од молекули атоми кои потекнуват од земјата И КОИ СЕ ВРАЌААТ ВО НЕА. Ние само привремено ги користиме моелкулите на земјата (се мисли на планетата) и нејзините убавини.
Е сега тука има еден мал дел, кој се нарекува ДУША, и кој не е така лесно да се опиши ни дали потекнува од земјата ниту дали потекнува од незнам каде кај некои господ е тука објаснување ама него ќе го остајме на страна.
Значи шо сакам да кажам, на пример кога човекот има храна, вода и други земјени “молекули“ внесено во него, неговиот земјен состав е фул. Но сепак можи истиот човек да е нервозен, среќен, радосен, тажен, и пак да не е нешто во ред. Што кога , да земиме за пример, една маса, е ставена сред соба и не му се бендисува, и ја преместил масата покрај ѕидот и одма му се бендисува и го менува изразот на лицето. Примерот е тоа што тој воопшто не направил никаква земјена активност т.е придобивање на телесни потреби во телото, за да му се смени расположенето, ама како шо можиш да забележиш , ете добив одма осмех на лицето оти нешто сменил и му се допаѓа.
Е сеа што е душата.

Јас, ти сите на светот имаме “душа“. Не е тоа никаков дух, не е тоа никаков ентитет, туку е само одраз на реалноста. Значи како што во SCI-FI се случува да откријат паралелен униврзум, паралелниот универзум е емоционалниот свет. Како што е се во планетата земја, ЛЕВО - ДЕСНО, МАШКО-ЖЕНСКО, ГОЛЕМО-МАЛО ама буквално СЕ ВО СВЕТОТ ИМА СВОЈА ОПОЗИЦИЈА, НЕМА НИШТО ШТО Е ЕДНО, И САМО, БЕЗ ДА ИМА СВОЈ ПРОТИВНИК, па имаш ПРИЈАТЕЛИ НЕПРИЈАТЕЛИ и останати работи. Значи има работи што СЕ ИМААТ НЕШТО СПРОТИВНО, еве да речиме на водата е огнот, на топлото е ладното, значи не можеш да ги споредуваш сите видови и материи со својата спротивност шо постојат на планетата туку можеш со краток пример - ИМА - НЕМА.

Поентата значи на сето ова е дека се си има свој противник се си има своја опозииција, така да наспоти материјалниот свет и материјалното тело постои душевен свет и душевно тело (би го нарекол така за поелсно да ме сфатиш) али сето тоа е креација на овој универзум каде нема ништо што нема спротивно. Па и самиот “Бог“ во бајките има противник а тоа е ѓаволот, кои се само приказни и нема да ги спомнувам сега.
Заради постоењето на душевен свет се создале и религиите, кои се користат за корист на матеирјалниот свет денес.
Значи пази, ние НЕ СМЕ НИШТО ПОВЕЌЕ, од една земјена креација. Со самото создавање наше, со самото наше создавање во јајце клетката, откако сме оплодена јајце клетка ние веќе сме ЕНТИТЕТ и веќе имаме душа, т.е СВОЈА СПРОТИВА, зашто тоа сме ние во материјална форма, но автоматски се креира и опозицијата со ефектот - ОГЛЕДАЛО. Огледалото може да ги опише сите нејаснотии во светот, исто како кога има светлиа, можеме да видиме НЕШТО. Тогаш самото нешто се одтразува во огледалото и тој одраз можеме да го гледаме но не и допреме, слушнеме и останато а е еднаков на материјалниот така нешто и е душата.
Поентата е дека АВТОМАТСКИ на секое креирање на земјен ентитет се креира и “астрален ентитет“ со кој живееме се додека не се вратиме на земјата како дел од неа, а не додека сме како одделени од неа.
Уффф одлично размислување и објаснување .

Видиш, никогаш не сум размислувал вака, во врска со аквариумските рипки ( иако долго време ги одгледував ) или во врска со било што.
Секако дека имаат право на живот, секое живо суштество на планетава има право на живот. Од секогаш сум мислел ( да не кажам верувал) дека нивното постоење е бесцелно, "pointless". Во што може да се состои поентата на животот на едно риба во аквариум ... пред да го прочитав твојот пост ќе кажев во НИШТО . Ама не е така, сепак може да се заклучи дека без разлика колку е мала причината за нашето постоење , сепак ПОСТОИ и е тука. Мене тука ми е друго прашањето , вреди ли за една мала причина да се жртвува нешто толку драгоцено како што е животот ?? Вреди ли да се жртвува еден живот за нешто мало ?
Животот си е живот, сечиј живот е под еднакво вреден, без разлика дали е човечки, животински или растителен. Нашиот живот не е ништо повеќе вреден од тој на тревата што секојдневно ја газиме, на рипката во аквариум или на Британската кралица. Тоа е така, никој не може да ме разубеди во спротивното. А дека различно се вреднуваат нашите животи во овој свет, тоа е сосема друга приказна ...

Во врска со душата и нејзиното објаснување, те разбирам и се согласувам со тебе пријателе . Треба човек да биде премногу ограничен за да верува дека постои само овој материјален свет и тоа е СВЕ . Што се случува со нашата душа кога ќе се вратиме на земјата како дел од неа ? Се враќа ли нашата душа повторно на земјата но во нов облик, со нова каросерија ?
Според мене има три тези што се случува со душата по смртта на нашето тело . Првата е дека перманетно го напуштаме овој материјален свет и одиме на место каде што ни се пресудува каде вечно ќе престојуваме, дали во рајот или пеколот, според нашите дела додека сме имале материјален облик од молекули и атоми . Тоа е Христијанското учење ( па и на други монотеистички религии ) на сите ни е познато и нема потреба од дополнително објаснување и навлагување.

Втората теза што ми е мене најинтересна е дека душата повторно се враќа на земјата, но во нов материјален облик, но не се сеќава на "претходните животи". Тоа е учењето на источната филозофија ( Кинеска , Индиска и тн. ) душата се реинкарнира и има еден цикличен круг на смрт и живот. Кармата од претходните животи многу влијае врз сегашниот кој ние го живееме . Односно тоа е универзалното значење на определен збир од дела кои во потполност го одредуват човековиот или било каков и да е сегашен и иден живот. И за се што ни се случува во животот има некоја причинско - последнична врска . Мене сега логички ми испливува на површина едно прашање : Што е целта, што е поентата на тој "круг" што го вртат душите смрт - живот - смрт - живот ? Дали некој успеал да го завршил тој круг на душите и каде отишол потоа ? Навистина бил сакал да слушнам доколку знаеш се разбира твое мислење или одговор на овие прашања.

Лично мое гледиште, немора да е точно, е дека постои излез, тоа нова димензија - ВЕЧНОСТА , или како некои што знаат да кажат тоа е СОВРШЕНОСТА. Тоа значи доколку неа ја постигнеш ( совршеноста на духот и телото ) влегуваш во неа и повеќе твојата душа не е "жртва" на животот и смрта.
Третата теза е најглупа, но сепак постои. По нашата смрт ништо не се случува, или како што напише некој погоре "we simply disappear into nothingness". Не верувам јас лично не верувам во тоа.

Меѓутоа како и да е , да не развлекувам ова беше мое кратко видување каде ние ( односно нашите души ) одиме или би требале да одиме. Затоа што од ништо неможе да настане нешто и од нешто да настане ништо, тоа се универзалните закони на физиката. Се што си има почеток си има и свој крај, но верувам дека душата заедно со Бог е безпочетна.

пс Извини за мојот задоцнет одговор

Поздрав
Night Wolf91

V

Vollstandig

Гостин
Уффф одлично размислување и објаснување .

Видиш, никогаш не сум размислувал вака, во врска со аквариумските рипки ( иако долго време ги одгледував ) или во врска со било што.
Секако дека имаат право на живот, секое живо суштество на планетава има право на живот. Од секогаш сум мислел ( да не кажам верувал) дека нивното постоење е бесцелно, "pointless". Во што може да се состои поентата на животот на едно риба во аквариум ... пред да го прочитав твојот пост ќе кажев во НИШТО . Ама не е така, сепак може да се заклучи дека без разлика колку е мала причината за нашето постоење , сепак ПОСТОИ и е тука. Мене тука ми е друго прашањето , вреди ли за една мала причина да се жртвува нешто толку драгоцено како што е животот ?? Вреди ли да се жртвува еден живот за нешто мало ?
Види и јас сум размислил на тоа прашање многу пати, дали вреди да се жртвува животот (за рибите во случајов) за само таа да ни биди украс. Во простор од аквариум од 1 метар лево десно цел живот ќе го помини само да ни биди украс. И добив одговор: ВРЕДИ!
А вреди зошто,доколку скапоцениот живот го вратиме во природната средина, во вода, ќе живее и нејзината поента тогаш која е? Поентата е што ќе јади живее и ќе постани храна за една поголема риба! И тоа целиот живот жртвував за само еден оброк! Па нели е безсмислено малце? Ама тоа е животот, значи ако не ти биди тебе украс, во вода ќе миу стани некому храна, или пак ќе умири од труење од некои отпадни води итн, има милион тези.

Во врска со душата и нејзиното објаснување, те разбирам и се согласувам со тебе пријателе . Треба човек да биде премногу ограничен за да верува дека постои само овој материјален све и тоа е СВЕ . Што се случува со нашата душа кога ќе се вратиме на земјата како дел од неа ? Се враќа ли нашата душа повторно на земјата но во нов облик, со нова каросерија ?
Според мене има три тези што се случува со душата по смртта на нашето тело . Првата е дека перманетно го напуштаме овој материјален свет и одиме на место каде што ни се пресудува каде вечно ќе престојуваме, дали во рајот или пеколот, според нашите дела додека сме имале материјален облик од молекули и атоми . Тоа е Христијанското учење ( па и на други монотеистички религии ) на сите ни е познато и нема потреба од дополнително објаснување и навлагување.

Втората теза што ми е мене најинтересна е дека душата повторно се враќа на земјата, но во нов материјален облик, но не се сеќава на "претходните животи". Тоа е учењето на источната филозофија ( Кинеска , Индиска и тн. ) душата се реинкарнира и има еден цикличен круг на смрт и живот. Кармата од претходните животи многу влијае врз сегашниот кој ние го живееме . Односно тоа е универзалното значење на определен збир од дела кои во потполност го одредуват човековиот или било каков и да е сегашен и иден живот. И за се што ни се случува во животот има некоја причинско - последнична врска . Мене сега логички ми испливува на површина едно прашање : Што е целта, што е поентата на тој "круг" што го вртат душите смрт - живот - смрт - живот ? Дали некој успеал да го завршил тој круг на душите и каде отишол потоа ? Навистина бил сакал да слушнам доколку знаеш се разбира твое мислење или одговор на овие прашања.

Лично мое гледиште, немора да е точно, е дека постои излез, тоа нова димензија - ВЕЧНОСТА , или како некои што знаат да кажат тоа е СОВРШЕНОСТА. Тоа значи доколку неа ја постигнеш ( совршеноста на духот и телото ) влегуваш во неа и повеќе твојата душа не е "жртва" на животот и смрта.
Третата теза е најглупа, но сепак постои. По нашата смрт ништо не се случува, или како што напише некој погоре "we simply disappear into nothingness". Не верувам јас лично не верувам во тоа.
На тоа прашање и јас сум размислувал, ама сеуште не сум добил одговор.
Можните тези, како што ги наброја, пекол рај, ќе ги разјаснам сега.

Пеколот е на земјата, Рајот ен а земјата. Зошто ако речам, мрш бе да ти падни лотото е многу добра клетва и би посакал да се оствари?
А зошто ако ти речам, мрш бе , арно да не видиш, е лоша клетва и не би посакал да се оствари?
Заради разликата, шо едната означува ДОБРО (Пари, луксуз , живот, убајна) а другата, се што не е добро. Значи тоа е поентата дека пекоот и рајот се на земјата, и нема после тоа, матеирјално чувствување, значи душата не чувствува солено, благо, кисело, ама ни телото не чувствува радост, тага, плач, среќа итн.
Значи ако душата оди во пеколот, одма пропаѓа тезата дека во пеколот гори ме, а фактички сме душа, а душата не може да чувствува така туку телото чувствува, па би требало во пеколот да има едно кило плач, 30 килограми тага итн за да ни биди лошо. Значи монотеистичките религии ги отфрлам од виситната за животот, поради што се претставени на невкусен начин.
Поентата е дека пеколот е на земјата и рајот, како што ти спомнав со примерот погоре, ти можеш да си гладен, а среќен, можеш да си гладен, а не среќен. Можеш да си најаден, -среќен и најаден несреќен. Фактички телото од душата не зависат воопшто, значи ако гладуваш и си несреќен некој ќе помисли ради гладот, но ти и да се најадиш сеуште ќе бидиш несреќен, додека не откријат причината (на пример девојкати те оставила). Е сеа значи тебе ни пари не ти помагаат тука ни ништо туку само душевно лекување, затоа што, нормално душата е болна во случајот.

Следно, кинеските, индиските учења, за кармата. Точно е дека постои карма. И кармата е поделена на два вида, а за да научиш нешто повеќе за кармата, кликни на овој линк ти аплоадирав неколку книги по мој избор за кармата и нешто индиско учење. (Не ти гарантирам за 100 % точни податоци ама ти гарантирам за добра фиолозофија во нив).
Кармата значи е закон за акција и реакција. Пошто законот е прогласен за постоечки , ако јас удрам на маса се создава звук и ред други реакции кога постои тоа значи можеме да го наречиме карма. Кармата се дели на два дела автоматска и закасната, е сеа овој првиот дел, е поедноставен, значи, од типот акција и реакција, а другиот дел е “кога стрелките на часовникот ќе се поклопат“ или како што велат се врти тркалото. Да ти ги разјаснам овие: Замисли ти имаш соученик твој, и нон стоп дреми над книга учи и е голема бубалица. Одиш ти и да испадниш фраер, му лепиш еден добар шамар, и го срамиш пред сите.
Карма бр 1: (автоматска) :
Те забележува директор, професор кој да е, па добиваш казна, итн, па ти дава белешка па се и сешто се случува значи, може истиот тој бубалицата да стани и да ти врати, или да ти собери другари, и да те нашлакаат значи фактички тоа е автоматската карма, акција и реакција.
Втората карма, која се нарекува карма - круг, е кога кругот ќе се заврти заради тоа што во случајот ти си над тој бубалицата и си појак, но кога кругот се врти,обратно, сега ти си доле а тој е горе. Тоа е на пример, по 15 години, завршуват средно едно друго, ти без работа а овој учел и станал нешто јак човек на работа влегол или е директор, а ти бараш утре работа, и не те прима ти прај проблем итн, или пак станал професор, па за тебе им се одмаздува на децата твои кога ги учи:)

Значи фактички тие се видовите на карма шо не снајдуваат, и тие се ЖИВОТНИ ПРАВИЛА, и не важат после смртта. Значи нема од типот, ќе давам пари на сиромаси во овој живот, за во рајот да одам, туку ако ги дадеш ти ќе ги немаш. Но се враќаат кармички, тој шо си му дал, ќе ти биди пријател и ќе ти се најди за друго нешто.
Исто така нема ќе давам пари во овој живот за кармата да ме фати, во следниот живот да се родам како внук на богаташ. Ете и тоа нема да фати, поради тоа што во животот се раѓаме, од оној момент откако постанало постоењето на матеирјалниот свет.
Е сеа ме праша каде оди душата,откако ќе умри човекот, јас идам по тезата, откако ќе се иставиш од огледалото, и одразот твој исчезнува, и се додека не се појавиш, не се појавува и твојот одраз. Така да, се распаѓа телото во земјата, душата е енергија, вид на енергија, и шо знам како ама навистина на ова прашање не сум нашол одговор, за да му кажам некому што после смртта со душата, но истото би го рекол, како што земјата е составена од милион молекули така и душата е составена од енергија, која се вклопува исто како и материјалното, кога ќе искршиш ти една грутка камен ти си ја приклучил назад кон земјата и си ја вратил во првобитната положба, така и душата на некој начин се совпаѓа се враќа назад. А за натака, нависитна не го знам одговорот. Поздрав и продолжи со филозофските размислувања :smir:

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
...
Just before Buddha died somebody asked him:
When a Buddha dies where does he go—
does he survive, or simply disappear into nothingness?
Buddha is reported to have said:
‘Just like a white cloud disappearing’.

Незнам за Буда ама јас имам поголеми очекувања...па што даде Бог :)
Zavisi samo od tebe,dali ke ti se ispolnat ocekuvanjata.

--- надополнето ---

Е сеа што е душата.

Interesen odgovor, ama mislam deka e mnogu ednostran i kratok za da moze avtorot na temava da dojde do pravilen odgovor.Pred sé, se zadrzuvas poveke na materjalniot del kaj nas (teloto), a toa kade odi i kako nastanuva site go znaat.
Samo edno pod pitanje: primerot so akvariumot, dali zemjinata topka ne prestavuva i za nas eden vid akvarium??!!
Okolu zakonite za Akcija-Reakcija i Pricina-Efekt, treba da znaes deka vo univerzumot postojat i drugi zakoni, (zakon na 3, zakon na 7 i zakon na oktavite). Prvite dva zakona ne doveduvat do nikakov napredok, dodeka ostanatite doveduvat do pogolem stepen na evolucija.
I najbitniod del: DUSATA. Samo so odgovor na ova prasanje moze da se dojde do odgovorot na toa kade odime i zosto vredi da se zivee zivotot.
Inace, ne se slagam so toa deka i dusata kako i teloto zavrsuva 2 m pod zemja.

Член од
8 април 2011
Мислења
17
Поени од реакции
3
Okolu zakonite za Akcija-Reakcija i Pricina-Efekt, treba da znaes deka vo univerzumot postojat i drugi zakoni, (zakon na 3, zakon na 7 i zakon na oktavite)
Би можел ли да ни ги објасниш овие закони пријателе, се разбира доколку ги знаеш. Баш би сакал да ги чујам.:helou:

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
Тука сме ... :]
-Се друго е неопходно и непотребно...
Одиме таму кај шо треба , како ќе го доживеме патот , и шо ќе оствариме при тоа...well...тоа е финоќата на индивидуалноста нели...:)

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Prijatele, za da objasnam ke mi treba baagi vreme.( a so se odnesuva do toa dali gi znam ili ne, neznam kako da go svatam-kako provokacija ili kako zaebancija). Ostanuva na tebe da bides strpliv i da citas po forumot, ponatamo sigurno ke zboram za toa.

Член од
2 август 2009
Мислења
1.739
Поени од реакции
136
Само второто прашање го знам :nesum:

--- надополнето ---

Prijatele, za da objasnam ke mi treba baagi vreme.( a so se odnesuva do toa dali gi znam ili ne, neznam kako da go svatam-kako provokacija ili kako zaebancija). Ostanuva na tebe da bides strpliv i da citas po forumot, ponatamo sigurno ke zboram za toa.
Ајде друже побрзо пишувај за тоа и мене ме заинтересира.

Kajgana Shop

На врв Bottom