На кому му се лутат верниците?

• Креатор на темата Креатор на темата Господ
  • Време на започнување Време на започнување
Таман работа: ако е субјективна, кај ќе ни беше крајот...

--- надополнето ---

Тууу, ептен сум почестен.

--- надополнето ---

Речиси по правило: да, се прељубници, но тоа никој (ретко кој...) од нив/Вас, го зема за грев.

Левит: 20:10
‘Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата.

Кажано е но зборот Негов не се исполнува од религиозните.
Зошто тогаш би се исполнувал од неверните ако нема кој да им покаже праведност, кој да ги прочисти своите редови од гревот...
Бидејќи зборот е кажан...

Матеј: 7:3
” Зошто ја гледаш раската во окото на твојот брат, а не ја забележуваш гредата во твоето око?

Тит: 1:16
Исповедуваат дека Го познаваат Бога, но Го одречуваат со делата, како одвратни и непослушни и неподобни за какво и да е добро дело.

Левит: 20:10
‘Човек кој ќе прељубодејствува со мажена жена; кој ќе изврши прељуба со жената на својот ближен, нека биде казнет со смрт; и прељубникот и прељубницата.

Кажано е но зборот Негов не се исполнува од религиозните.
Зошто тогаш би се исполнувал од неверните ако нема кој да им покаже праведност, кој да ги прочисти своите редови од гревот...
Бидејќи зборот е кажан...

Матеј: 7:3
” Зошто ја гледаш раската во окото на твојот брат, а не ја забележуваш гредата во твоето око?

Не, не, со тие куршуми не.... :pos2:

Никој не одбира да стане верник, има некои што одбираат т.е се конвертираат од една религија во друга, е тоа е веќе избор а таквите се ретки. Ти ништо не си избрал, таков си се родил и си го примил учењето од твојата фамилија, факт е дека кога би се родил во друго семејство со друга вера ти не би бил христијанин. Зошто си христијанин запрашај се, која е причината? Што те привлекува кај христијанството повеќе од илјадниците религии што ги има во светот?
еве ти го одговорот доволен и јасен како ден

Христијанско-наци размислување, само ние ке се спасиме пошто веруваме во Христа, а вие сите други ке горите во пеколот.,,,

Би те прашал, што ти значи тоа -наци, нацисти, христијаните ги нарекуваш нацисти, ги изедначуваш со нацизмот кој беше во Германија за време на Хитлер? Тоа ти е тврдењето?

А кој ќе се спаси, еве ти одговор:

Матеј, 19. 16-26
16. И ете, еден човек, кога пристапи до Него, Му рече: Учителе добар, какво добро треба да направам за да имам живот вечен?”
17.А Он му одговори: Зошто Ме наречуваш добар? Никој не е добар освен единиот Бог. А ако сакаш да влезеш во животот, пази ги заповедите.”
18. Тој Му рече: Кои?” А Исус одговори: Не убивај, не прељубодејствувај, не кради, не сведочи лажно;
19. почитувај ги татка си и мајка си; сакај ги ближните свои како себеси!”
20. Младиот човек Му рече: Сето тоа сум го запазил од младини; што ми е уште потребно?”
21. Исус му кажа: <Ако сакаш да бидеш совршен, оди, продај го имотот свој и раздели го на сиромаси, и ќе имаш сокровиште на небото; па дојди и врви по Мене!”
22. Штом ги чу младиот човек тие зборови, си отиде нажален, оти имаше голем имот.
23. А Исус им рече на учениците Свои: Вистина, ви велам, богат мачно ќе влезе во царството небесно;
24. и уште ви велам: полесно и е на камилата да мине низ иглени уши, отколку на богатиот да влезе во царството Божјо.”
25. Кога го чуја тоа учениците, многу се зачудија и рекоа: Тогаш кој може да се спаси?”
26. А Исус, кога погледна на нив, им рече: За луѓето тоа не еможно, но за Бога се е можно.”

"Верниците се лутат единствено на "ѓаволот" и неговите марионети "неверниците" бидејќи болат очите кога тој ќе ја трне божјата катаракта, завесата на прозорецот на животот а и пече
кога тие ќе го турнат мозокот кој ќе се изгребе од бодликавите железни жици на умствените бариери.

И се лутат на вистината;
Дека постојат само овде, на овој свет. "

Мое, лично гледиште на проблемот.

Tоа под 2 е ептен себично. А да се правеа добри дела just for the sake of being nice and helping another human being? Hhhmmmm?

А она за субјективноста и кај би ни бил крајот - па таа субјективност е причината за нашите различни општества и за развојот на човештвото. Секој во себе има вградено смисла за добро/лошо. Никој не е само штетник и никој не е совршено добар.

Они не веруваат во доблесноста човечка...само Господ е добар се друго е од рогатиот,оти сега нечестивиот владее со светот...за среќа,мене не ми треба исклесана камена плоча за да знам дека killing is bad mmkay.

--- надополнето ---

Инаку имам прашање до МИКИ.
Имено,самата помисла на интимење со жена што не е "твоја" е прељуба...ондак како да се оженам со некоја...на рандом?
Нели прво треба да ја забележиш па да ја засвиѓаш па после упознавање врска за да знаете дали се еден за друг па тек после брак?

komando читни прво неколку книжулиња за крстоносните војни, после постирај такви работи, си даде автогол btw.\
@Јоан, сакаш да кажеш дека јас како атеист може да се спасам?

Ево што сакаме ние атеистите:

многу добро знам за крстоносните војни, и крстоносците во тоа биди сигурен
ми се допаѓа самата идеја да се организира света војна против неверниците иако всушност таа била насочена против Византија

многу добро знам за крстоносните војни, и крстоносците во тоа биди сигурен
ми се допаѓа самата идеја да се организира света војна против неверниците иако всушност таа била насочена против Византија
Нели секоја религија тврди дека таа е вистинската и сите други се неверници и скоро секоја религија тврди дека неверниците треба да се убијат и задолжително ќе горат во пекол, а религии имаш илјадници. Плус христијанството нит е прва религија нит последна... Како дојде до тој заклучок дека твојата религија е правилна и сите други се неверници?

Нели секоја религија тврди дека таа е вистинската и сите други се неверници и скоро секоја религија тврди дека неверниците треба да се убијат и задолжително ќе горат во пекол, а религии имаш илјадници. Плус христијанството нит е прва религија нит последна... Како дојде до тој заклучок дека твојата религија е правилна и сите други се неверници?
vo niedna religija kolku jas sto znam nema prostor za odmraza omrazata e kaj lugjeto nikade ne pisuva vo bibilijata odi i ubivaj muslimani samata priroda na covekot e taa sto go vodi a ne religijata religijata e utociste od sekojdnevnite nepravdi na ovoj svet .
preska toa so templarite go nametnav samo kako primer da se fatis na jadicata
znaci ni edna religija ne propoveda omrza megju lugjeto pa duri i vo islamot nema takvo nesto

vo niedna religija kolku jas sto znam nema prostor za odmraza omrazata e kaj lugjeto nikade ne pisuva vo bibilijata odi i ubivaj muslimani samata priroda na covekot e taa sto go vodi a ne religijata religijata e utociste od sekojdnevnite nepravdi na ovoj svet .
preska toa so templarite go nametnav samo kako primer da se fatis na jadicata
znaci ni edna religija ne propoveda omrza megju lugjeto pa duri i vo islamot nema takvo nesto
Aма ти рече дека ти се допаѓа самата идеја да се организира света војна против неверниците, па од каде испадна ти прав верник со права религија ме интересира, ништо друго.

Толку од љуби го ближниот,трпение и разбирање.Се покажавте во вистинско светло,убијци и агресори!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom