hahaha
ne be bate vrcak e najpoznat zs tatkomu go izvade na scena.
zs drug mu gi pisit pesnine za zenski.
zato e najpoznat, od takvi ko tebe so nikogas ne si izlegol v park da sedis na beton da pies vino za da se stoplis. zato be batulec. od luge so ne ja videle realnata strana na zivotot(ulicata) znajs ona surovata. zs ne e sve vo ona narodnata"tato nosi mama mesi". trebit malce sam da se snajs. cel zivot nemat da te ranit nekoj ke dojt vreme sam da si nosis i da si mesis a nemat da znajs kako se prajt to.
zaradi takvi e toj najpoznat
Ко прво, Врчак стана славен дека се врати од Америка со семплови од песни кои повеќето не ни знаат кои се тие песни

и нормално, 70% од песната е ритам...ретко кој го слуша текстот (барем од прва).
Ко второ ако седиш на бетон и пиеш вино за стопљење си рапер? Hustla си седи по улици да, ама од еден денар прави два, далаверџија...не се предава баш така лесно па да седне на бетон
[TiggaZ];563426 напиша:
Аго пеер не пукај сеир
Се посраф од смеење .. Хаха очи ќе си изваделе тука..
Иначе за рап - ЈА СУ НАЈБОЉИ!!!
Ти најбољи? Хехе...ај да не те знаев лично ќе ти поверував...
Епа вака Jay , коа ќе слушниш вистински рап, врати се на темава и тогаш коментирај, ок?

Најдобронамерно ти го викам ова... За да те упатам... Слушни нешто од АГО за почеток...
www.soundclick.com/makrap ,
www.soundclick.com/mkrap ... а од странски Mobb Deep, Non Phixion, Outerspace... Ама тука прајме муабет за мак. рап...
Mobb Deep?? Лол, абе ај? Mobb Deep станаа славни само дека почнаа да кењаат против некои еминентни имиња од рап сцената, па овие им вратија со дисови. Да не беа тие дисови, ти немаше ни да ги знаеш кои се Моб Дип..Еве ти кои се Моб Дип уствари..
I don't care if you Mobb Deep, I hold triggers to crews
You little FUCK, I've got money stacks bigger than you
When I was pushin weight, back in eighty-eight
you was a ballerina I got your pictures I seen ya
Then you dropped "Shook Ones," switch your demeanor
Well - we don't believe you, you need more people
Па ако го слушаш текстот на андерграунд рап траките ќе видиш дека е многу посодржаен од комерцијалата. На уметничко ниво една таква андерграунд трака е многу подобра од сите комерцијални траки. Комерцијалата не се смета за уметност, а она вистинското андерграунд рапување е вистинска уметност. Секој може да пишува за пари,жени,коли, а не секој може да пишува во вистински андерграунд стил
Грешка невидена. Доколку текстот на една песна е супер, ритамот исто, песната по автоматизам станува комерцијала со тоа што почнува да се врти на телевизија, и секое кремче ќе почне да го слуша по коли. Пример? 2pac - Hit 'em up. Песната за да биде на телевизија на секои 2 секунди има бип бип цензура. Али тоа ти е...ја искомерцијализираа, и сеа секој сељак ја пушта во кола.
Според тебе ако пишуваш за пари жени и коли си комерцијалиста? Абе ај.. D'Angelo комерцијалиста е? Чоекот е макро невидено, поебачки песни од неговите АМИН...и он е комерцијала сакаш да кажеш? Jadakiss - Knock yourself out комерцијална песна е? 3 Playboy цури ги онадуе у кревет, комерцијала според твој критериум? Уствари кој си ти да поставуваш критериуми и граници помеѓу комерцијала и андергроунд?
Гале, рап комерцијален НЕ Е РАП!!!!тој е срање за пари....Лаги за пари!!!
ТОА НЕ Е ЦЕЛТА НА оригиналната хип хоп култура која претпочита следење на основните човекови принципи кои во последно време се доста заборавени, како на пр. љубовта, слогата, подавање на рака на безпомошниот...А вие овде се карате и се пљукате кој бил "поголем рапер"..Размислете си малку каде одиме ...Демек јас ако имам 10000000 албуми а ти имаш едем јас сум поголем рапер а ?Смешно браќа, затоа имаме ваква хип хоп култура, секој се прави најјак рапер....
Паааа....да, на некој начин. Дека ако јас имам 10000 албуми, значи толку луѓе ме знаат, и ме слушаат, им се допаѓа мојата музика. Дали комерцијала или андергроунд, сепак е РАП. Подавање рака на безпомошниот?? Хмм...никогаш не сум знаел дека рап е песна само доколку има одредена тематика...Изгледа сум бил во заблуда..
Макрап...генерално срање. Зашто? Секој втор е "најдобар рапер" а сите други се лејмери фејкери и што ти ја знам што. Не можам тоа да го сварам, џабе. Колку и да си добар, кога сите околу тебе ги пљукаш, џабе. Да не заборавиме на фактот дека кога се маваше фристајл во Копакабана, еден дис (буквално истиот) се користеше по 2-3 пати..за различни личности. Нели самото тоа е лејмерско? Па од кај сега другите се лејмери а дотичните особи се правите рапери? Кога ќе настапат луѓе на македонската рап сцена, кои што со нивната музика ќе сакаат да го збогатат репертоарот на рап песни во македонската хип хоп култура, тогаш ќе се подразмислам. Кога ќе проработат малце на flow, beat, и ритам, ќе се смени глобалното мислење за оваа тема. И престанете со тоа андергроунд комерцијално срање...не сте компетентни да поставите граница измеѓу тие две работи. Седете си дома и слушајте си тоа што ви се слуша, и не кењајте многу по тие што за разлика од повеќето вас, барем се трудат да направат нешто, колку и да е тоа очајно.