Зошто атеистите му се лутат на Бог

• Креатор на темата Креатор на темата Јоан
  • Време на започнување Време на започнување
Па ти атеист си :) На материјата и енергијата од која е создаден универзумот си и дал име - бог но таа нема улога на бог т.е не не суди, не ни ги чита мислите и нема да не прати во рај/пекол.
Од каде знаеш ? :) Знаеме ли ние воопшто нешто или се е базирано на свети книги?? Апсолутната вистина е дека ништо не знаеме. Атеистот не верува во никаков Бог, јас сепак верувам во некаков било да е во човечка/материјална/божествена форма. :smir:

Епа тоа се вистински закони, закони кој немаат потреба од некој пророк кој ќе ги испише на камен, закони кој немаат потреба да бидат "објавени" затоа што се очигледни, тоа се законите на универзумот - физичките закони! Се останато е заблуда, манипулација или толкување!

Па ако го создадам за да решава алгоритми и му дадам особина да сака да биде програм за музика, тогаш итекако има право да ме нареше глуп!:toe: Зошто би му давал особина да сака музика, а после би го казнувал поради таа особина?

За првиот дел од твојот одговор, ти можеш ли да разликуваш црно од бело? Па бидејќи не можеш, очигледно твојата вера ти пречи, ќе ти нацртам. Објавите Божји преку пророците се ЕСХАТАЛОШКИ. Тие немаат врска со земјината гравитација. Ако не ти е јасно, пак пиши, ќе ти одговорам, мене не ме мрзи да на некого кој тешко разбира и по илјада пати му објаснувам за да разбере.

Исто и со вториот одговор. Убаво ти реков: Креиран Е ПРОГРАМ ЗА РЕШАВАЊЕ НА АЛГОРИТМИ. ТОЛКУ. Што како празна воденица мелеш нешто, ако било така дрн. дрн, дрн.
Еве го текстот повторно: „Да претпоставиме дека си комјутерски програмер и креираш програм за решавање на алгоритми. Дали твојот програм ТЕБЕ може да те нарече глуп зошто си го создал како програм за решавање на алгоритми, а ПРОГРАМОТ сакал да биде програм за музика. Може ли програмот да ти суди, и глупоста и апсурдноста на програмот, да вели дека од никого не е создаден, туку сам се создал, еволуирал и генерирал, ама не знае од што.“
Што има тука, АКО. Нема тоа е тоа. Сега дали ПРОГРАМОТ КОЈ ТИ ГО СОЗДАДЕ МОЖЕ ТЕБЕ ДА ТИ РЕЧЕ ДЕКА СИ ГЛУП.

Или ќе ти дадам друг пример. Претпоставиме дека си дизјнер. И дизајнираш ВЦ шоља. И кога ќе биде таа ВЦ шоља направена, на тебе како креатор на истата, да ти каже, ТИ НЕМАШ ПОЈМА ОД СОЗДАВАЊЕ. ЈАС ПОВЕЌЕ НЕ САКАМ ДА БИДАМ ВЦ ШОЉА, ЕВЕ ОД СЕГА ПА НАТАМУ ЌЕ БИДАМ ВАЗНА ЗА ЦВЕЌЕ. Што е вистината? Дали ВЦ шољата ќе еволуира во вазна за цвеќе, и ако одговорот е да, претскажи за колку време, за 1,000,000 години, или 10,000,000 или повеќе, или ПАК ВЕЧНО ЌЕ ОСТАНЕ ВЦ ШОЉА.

За првиот дел од твојот одговор, ти можеш ли да разликуваш црно од бело? Па бидејќи не можеш, очигледно твојата вера ти пречи, ќе ти нацртам. Објавите Божји преку пророците се ЕСХАТАЛОШКИ. Тие немаат врска со земјината гравитација. Ако не ти е јасно, пак пиши, ќе ти одговорам, мене не ме мрзи да на некого кој тешко разбира и по илјада пати му објаснувам за да разбере.
Разбирам јас многу добро, само ти или стварно толку ти сече или тоа што не ти одговара несакаш да го разбереш!
Поентата со гравитацијата беше дека единствено физичките закони се "божји закони" се останато е човечка творба! Човечка интерпретација! На семоќен креатор не му се потребни посредници да ги "објави" своите закони, тој ги "вградува" во својата креација! Ако гордоста е грев, зошто не создал со неа? Ако омразата е грев, зошто не создал со неа? Ако решил дека треба да ни даде слободна воља, зошто казни и награди? Рај и пекол? Каква е таа слободна воља, кога некому велиш: "Имаш избор, ама ако не избереш јас што сакам, ќе те мачам цела вечност"?
Исто и со вториот одговор. Убаво ти реков: Креиран Е ПРОГРАМ ЗА РЕШАВАЊЕ НА АЛГОРИТМИ. ТОЛКУ. Што како празна воденица мелеш нешто, ако било така дрн. дрн, дрн.
Еве го текстот повторно: „Да претпоставиме дека си комјутерски програмер и креираш програм за решавање на алгоритми. Дали твојот програм ТЕБЕ може да те нарече глуп зошто си го создал како програм за решавање на алгоритми, а ПРОГРАМОТ сакал да биде програм за музика. Може ли програмот да ти суди, и глупоста и апсурдноста на програмот, да вели дека од никого не е создаден, туку сам се создал, еволуирал и генерирал, ама не знае од што.“
Што има тука, АКО. Нема тоа е тоа. Сега дали ПРОГРАМОТ КОЈ ТИ ГО СОЗДАДЕ МОЖЕ ТЕБЕ ДА ТИ РЕЧЕ ДЕКА СИ ГЛУП.

Или ќе ти дадам друг пример. Претпоставиме дека си дизјнер. И дизајнираш ВЦ шоља. И кога ќе биде таа ВЦ шоља направена, на тебе како креатор на истата, да ти каже, ТИ НЕМАШ ПОЈМА ОД СОЗДАВАЊЕ. ЈАС ПОВЕЌЕ НЕ САКАМ ДА БИДАМ ВЦ ШОЉА, ЕВЕ ОД СЕГА ПА НАТАМУ ЌЕ БИДАМ ВАЗНА ЗА ЦВЕЌЕ. Што е вистината? Дали ВЦ шољата ќе еволуира во вазна за цвеќе, и ако одговорот е да, претскажи за колку време, за 1,000,000 години, или 10,000,000 или повеќе, или ПАК ВЕЧНО ЌЕ ОСТАНЕ ВЦ ШОЉА.
Ако јас направам компјутерска програма која треба да решава алгоритми, и и дадам особина или потреба да сака музика, како може после да ја обвинувам програмата за тоа? Зошто би и давал особина да сака музика, ако сум ја создал да решава алгоритми?
Истиот случај е и со WC шољата! Ако јас сум ја создал за да биде WC шоља, зошто би и давал потреба или желба да биде вазна? И кој е кривецот ако и ја дадам таа потреба? Значи јас и давам особини на мојата креација, и после ја прогласувам за грешна затоа што нешто сака или несака?!:lud: Ти се читаш ли што пишуваш?

Еве го текстот повторно: „Да претпоставиме дека си комјутерски програмер и креираш програм за решавање на алгоритми. Дали твојот програм ТЕБЕ може да те нарече глуп зошто си го создал како програм за решавање на алгоритми, а ПРОГРАМОТ сакал да биде програм за музика. Може ли програмот да ти суди, и глупоста и апсурдноста на програмот, да вели дека од никого не е создаден, туку сам се создал, еволуирал и генерирал, ама не знае од што.
Програмот работи само како што е програмиран, освен ако не го програмираш да решава алгоритми и да обработува мултимедија, никогаш нема да стане програм за музика. Истото е и со нас ако веќе правиш споредба со програми, ако господ не програмирал да му служиме нема шанси атеисти да постојат, е сега ти тука ќе додадеш ама исто така ни дал слободна волја, е не е така, програмата е секогаш ограничена од тоа колку ја испрограмирал програмерот :) Плус ако размислиш подобро, господ треба да е совршен креатор, по самата наша несовршеност и несовршеност на се во универзумот се гледа дека не го бива баш.

Програмот работи само како што е програмиран, освен ако не го програмираш да решава алгоритми и да обработува мултимедија, никогаш нема да стане програм за музика. Истото е и со нас ако веќе правиш споредба со програми, ако господ не програмирал да му служиме нема шанси атеисти да постојат, е сега ти тука ќе додадеш ама исто така ни дал слободна волја, е не е така, програмата е секогаш ограничена од тоа колку ја испрограмирал програмерот :) Плус ако размислиш подобро, господ треба да е совршен креатор, по самата наша несовршеност и несовршеност на се во универзумот се гледа дека не го бива баш.
Човекот има душа и Дух. Духот во човекот е совршен. А проблемот е ШТО НЕ ГО ПОЗНАВАМЕ ОВОЈ ДУХ, И НЕ МОЖЕМЕ ДА ЈА ВИДЕМЕ СВОЈАТА ДУША. Кога е тоа така, лесно доаѓаме до одговорот: Јас самиот се создадов, еволуирав и сега сум тоа што сум. Само немаме одговор ОД ШТО И КАКО. Проблемот исто така не е во тоа што „еволуирав“ туку во тоа што ЈАС САМ СЕ СОЗДАДОВ, ЈАС СУМ БОГ. Ете за тоа некои атеисти му се лутат на Бога. не можат да ја разберат Божјата намисла со нив, и за сите ситуации кои не им се по волја го окривуват Бога, за на крајот да извикаат ЈАС СУМ БОГ, НЕ ПОСТОИ БОГ НА НЕБОТО. ЈАС СУМ БОГ.

п.с. „...по самата наша несовршеност и несовршеност на се во универзумот се гледа дека не го бива баш?“ Што е тоа несовршеност кај човекот? и во што е несовршен универзумот?

Човекот има душа и Дух. Духот во човекот е совршен. А проблемот е ШТО НЕ ГО ПОЗНАВАМЕ ОВОЈ ДУХ, И НЕ МОЖЕМЕ ДА ЈА ВИДЕМЕ СВОЈАТА ДУША. Кога е тоа така, лесно доаѓаме до одговорот: Јас самиот се создадов, еволуирав и сега сум тоа што сум. Само немаме одговор ОД ШТО И КАКО. Проблемот исто така не е во тоа што „еволуирав“ туку во тоа што ЈАС САМ СЕ СОЗДАДОВ, ЈАС СУМ БОГ. Ете за тоа некои атеисти му се лутат на Бога. не можат да ја разберат Божјата намисла со нив, и за сите ситуации кои не им се по волја го окривуват Бога, за на крајот да извикаат ЈАС СУМ БОГ, НЕ ПОСТОИ БОГ НА НЕБОТО. ЈАС СУМ БОГ.

п.с. „...по самата наша несовршеност и несовршеност на се во универзумот се гледа дека не го бива баш?“ Што е тоа несовршеност кај човекот? и во што е несовршен универзумот?
Што е полесно, да прочиташ нешто напишано и нема никаква потврда дека е точно или заклучок донесен од голем број на докази и набљудувања? Никаде теоријата на еволуцијата не вика "Јас самиот се создадов, еволуирав и сега сум тоа што сум." Далеку е посложено но да не навлегуваме на тема еволуција и абиогенеза. Поентата ми е, ајде да кажеме дека еволуцијата не е точна. Дали тоа докажува дека господ постои? Никако тоа не докажува дека не создал господ и после неколку илјади години ни пратил пророк кој ќе не спаси од пеколот кој никој не го видел и ќе не однесе во рајот кој никој не го видел. Тоа го правите вие теистите, барате работи што сеуште не се доволно докажани и барате дупки во тие што се докажани ко тоа да ќе го докаже постоењето на бог, но не сфаќаш дека тоа нема да смени ништо, само ќе ти дозволи да се залажуваш себеси дека има некој горе на кого му е гајле за тебе и он тебе ќе те прати во рај. Нема...

sun-goes-up-sun-goes-down-thats-proof-god-exists.jpg

Не иде така...

И последен пат, не му се лутам на Господ зошто сметам дека не постои, сфати го тоа...

Ако човекот бил совршен зар не би го спознал Бог од своето раѓање, зар не би можел и самиот човек сам себе да се созададе и создава, зар совршен човек би дозволил да постои несовршено човечство и разни неправди и нееднаквости од материјална и нематеријална природа?
П.С. за остатокот од универзумот не би коментирам, јас само малку познавам од ова за луѓето , бидејќи сум и јас човек
ЈБГ извлечи си заклучок сам, голем си.

Што е полесно, да прочиташ нешто напишано и нема никаква потврда дека е точно или заклучок донесен од голем број на докази и набљудувања? Никаде теоријата на еволуцијата не вика "Јас самиот се создадов, еволуирав и сега сум тоа што сум." Далеку е посложено но да не навлегуваме на тема еволуција и абиогенеза. Поентата ми е, ајде да кажеме дека еволуцијата не е точна. Дали тоа докажува дека господ постои? Никако тоа не докажува дека не создал господ и после неколку илјади години ни пратил пророк кој ќе не спаси од пеколот кој никој не го видел и ќе не однесе во рајот кој никој не го видел. Тоа го правите вие теистите, барате работи што сеуште не се доволно докажани и барате дупки во тие што се докажани ко тоа да ќе го докаже постоењето на бог, но не сфаќаш дека тоа нема да смени ништо, само ќе ти дозволи да се залажуваш себеси дека има некој горе на кого му е гајле за тебе и он тебе ќе те прати во рај. Нема...

sun-goes-up-sun-goes-down-thats-proof-god-exists.jpg

Не иде така...

И последен пат, не му се лутам на Господ зошто сметам дека не постои, сфати го тоа...

ТЕОРИЈАТА не еволуцијата вели дека посложените форми на живот постануваат од поедноставните сами од себе си и се развиваат како засебни форми на живот. Теоријата на еволуцијата не одговара на прашањата кои психолошки, ментални, хемиски, физички дејствија довеле до еволуирање на една форма на живот во поголема. Кои се тие причинители и услови за тоа да се оствари. Нема одговор. Во природата околу нас, на целокупната Земјина топка има милиони форми на живот и за секоја форма на живот од овие милиони потребни се ексклуизвни, точно определени фактори, по теоријата на еволуцијата, да еволуираат, но НЕМА НИТУ ЕДЕН ДОКАЗ, кој докажува како настанале птиците. Ако по теоријата на еволуцијата првите видови на жива форма биле во водата, амеба, парамециум итн. како, кој се условите за да станат птици. А теоријата на еволуцијата е теорија на еволуција, а не ТЕОРИЈА НА НАСТАНУВАЊЕ НА ЖИВОТ. Теоријата на еволуцијата, животот го зема здраво-за готово. Тој веќе постои. НЕ ДАВА ОДГОВОР НА ТОА КАКО НАСТАНАЛ ЖИВОТОТ. Оние кои ова го подржуваат и веруваат во оваа теорија, тврдат дека човекот е на ниво на животно, и е несовршено. Со ова свое тврдење, тие индиректно, потсвесно, го обвинуват Бог зошто создал несовршен човек. Но животното искуство им вели дека не можат на Бог да му се спротистават, им останува само нивната лутина. Толку се преокупирани со својот „умствен капацитет и решенија“ што сакат сите луѓе на светот да ги подредат во својата шема. Но тоа не е можно. Има и субјективни, лични причини, зошто атеистите му се лутат на Бог. но за нив треба да одговорат оние кои гласно викаат: Бог не може да постои, но се лутат на Бога поради тешкотиите и неправдите кои ги живеат.

Каков куп глупости си истресол. ...и уште мислиш дека си направил некоја аналогија...

Ти не тврдиш дека господ создал WC шоља, него тврдиш дека од КАЛ направил луѓе. Ова е, во најмала рака, инфантилно тврдење.

Понатаму, тврдиш дека ОД НИШТО (од никаков материјал) го создал ЦЕЛИОТ УНИВЕРЗУМ, за само 6 дена, според упатството во Битие, кое и самото, е преполно со контрадикторноси и небулози кои хронолошки или логично паѓаат на секои 5-10 реда.

Во обидот да докажеш нешто на оваа тема, ти ја земаш здраво за готово дебилната претпоставка дека Господ постоел отсекогаш (вечно), но дека универзумот го создал тек пред 6000 години - тврдење кое паѓа на елементарна логика - како совршен, иако во 2-3 наврати морал да интервенира со тотално уништување поради грешките во дизајнот.

Како и да ја фатиш твојата приказна, таа порозна, фалична и нелогична. Ти можеш до утре да пениш и да даваш дебилни примери со часовници, програми кои решаваат алгоритми (?!?!WTF?!?) или WC шољи, и пак, секој од тие примери ќе ти биде фаличен бидејќи се користиш со истата фалична и инфантилна кружна логика за да ги објасниш.

Ако постои господ каков што ти го замислуваш, тогаш, во ваков еден универзум, со вакви физички закони, ентитет како него мора да биде создаден од уште покомплексен ентитет.

Доколку твојот Господ е навистина семоќен, а ти тоа не се устручаваш да го кажеш, тогаш зошто не може да направи камен кој нема да може да го крене?

Ако твојот бог е сезнаен, тогаш зошто не знаел каде се Адам и Ева кога се криеле овие од срам?

Ако твојот бог е Љубов, тогаш зошто толку народи низ Библијата масакрирал, толку жени дозволил и охрабрил да бидат силувани и зошто толку деца остава да умираат од глад и болести.

Кога ти навистина би размислил зошто се сите овие работи немаат одговор, мислам дека ќе ти стане многу појасно нашето гледиште на постоењето на ваков антропоморфен бог каков што е Јахве.

...исто, би се запрашал и зошто евреите му ја испадиле жената му. Оти и Баал не го сакаат веќе. Би се запрашал „Што е тоа толку важно кај горделивиот, осветољубив, љубоморен Јахве, што ги натерал раните евреи да го возљубат толку баш овој МИТ?“

...ама тоа кога би размислил... вака, ќе пишуваш за WC шољи и за термини од IT технологија кои очигледно не ги владееш баш...

ТЕОРИЈАТА не еволуцијата вели дека посложените форми на живот постануваат од поедноставните сами од себе си и се развиваат како засебни форми на живот. Теоријата на еволуцијата не одговара на прашањата кои психолошки, ментални, хемиски, физички дејствија довеле до еволуирање на една форма на живот во поголема. Кои се тие причинители и услови за тоа да се оствари. Нема одговор. Во природата околу нас, на целокупната Земјина топка има милиони форми на живот и за секоја форма на живот од овие милиони потребни се ексклуизвни, точно определени фактори, по теоријата на еволуцијата, да еволуираат, но НЕМА НИТУ ЕДЕН ДОКАЗ, кој докажува како настанале птиците. Ако по теоријата на еволуцијата првите видови на жива форма биле во водата, амеба, парамециум итн. како, кој се условите за да станат птици. А теоријата на еволуцијата е теорија на еволуција, а не ТЕОРИЈА НА НАСТАНУВАЊЕ НА ЖИВОТ. Теоријата на еволуцијата, животот го зема здраво-за готово. Тој веќе постои. НЕ ДАВА ОДГОВОР НА ТОА КАКО НАСТАНАЛ ЖИВОТОТ. Оние кои ова го подржуваат и веруваат во оваа теорија, тврдат дека човекот е на ниво на животно, и е несовршено. Со ова свое тврдење, тие индиректно, потсвесно, го обвинуват Бог зошто создал несовршен човек. Но животното искуство им вели дека не можат на Бог да му се спротистават, им останува само нивната лутина. Толку се преокупирани со својот „умствен капацитет и решенија“ што сакат сите луѓе на светот да ги подредат во својата шема. Но тоа не е можно. Има и субјективни, лични причини, зошто атеистите му се лутат на Бог. но за нив треба да одговорат оние кои гласно викаат: Бог не може да постои, но се лутат на Бога поради тешкотиите и неправдите кои ги живеат.
Еволуцијата и абиогенезата го објаснуваат тоа сето добро но ова е дискутирано стопати и да не идеме офтопик. Докази има, премногу, само што си решил да ги затвориш очите и затнеш ушите. Човекот е животно, се друго е вообразеност, самобендисаност и нарцисоидност. Атеистите не му се лутат на Бог, зошто сметаат дека не постои, те молам сфати го ова веќе еднаш. Јас не му се лутам на Господ за тешкотиите и неправдите во мојот живот зошто знам дека не е крив од причина што не постои. Сите изјави од атеисти што си ги прочитал и што те натерале да мислиш дека ние се лутиме на нешто што не постои се само изјави кои го исмеваат концептот на бог. На пример јас ако напишам "Бог е педер зошто мене не ме направил милијардер а принцот Чарлс се бања во пари." Со тоа не му се лутам на него, туку го исмевам концептот на Бог, ако прочиташ од некој атеист "Ако бог постои зошто тогаш..." тоа не значи дека атеистот му се лути на господ, тоа значи дека тој преку тој пример (за кој ти мислиш дека е лутење) се обидува да го искритикува концептот за бог и да ти покаже дека нелогично и апсурдно е да се верува во такво нешто зошто, уште еднаш, атеистите не веруваат во бог и затоа неможе да му се лутат.

Повторно истите инфантилни аргументи кои корен имаат во неодењето на часови по биологија кога за тоа било време.

ТЕОРИЈА, без разлика со колкави букви ќе ја напишеш, не значи дека нештото не е докажано. Теорија на музика, Теорија на Гравитацијја и Теорија на Еволуција, на пример, се сите ДОКАЖАНИ научни теории. Ако имаш барем малку акл у тоа глаата можеш да ги пребараш на интернет, пошто не е тешко, и САМИОТ (не некој да ти каже) да се увериш во постапките, тврдењата и ДОКАЗИТЕ кои овие три ги прават НАУЧНО ДОКАЖАНИ ТЕОРИИ (што е различно од твојата теорија за Господ - која е САМО теорија и која НИКАКО не е поткрепена, ниту ДОКАЖАНА).

Ако те интересира за настанокот на птиците, проучи го филогенетското дрво и таму ќе најдеш одговори кои ќе ти помогнат да не ги мешаш амебите со птиците, или желката со човекот, бананата со ежот или крокодилот со патката.

Човекот не е совршено битие и тоа може многу лесно да се заклучи од мојов муабет со тебе, од народот со кој ја делиш оваа држава, а богами и од секои вести од светот што ги гледаш дневно. Ако си ти во состојба човекот да го прогласиш за совршен, зашто некој воопшто би разговарал со тебе?!?! Ај ја сум будала, ама другиве не ги разбирам.

Ужасно е препотентно кога некој себе се смета за врв на развојот на еден вид и за господар на Земјата и живот свет. Ваквите делузии се лечат на психијатар или на психолог. Кога јас би имал вакви заблуди јас веднаш би си закажал средба, пошто дома имам деца и би ми било страв и за нивната иднина. Доколку и ти не живееш сам, би те посоветувал најпрвин да ја проучиш ДОКАЖАНАТА теорија на еволуција, а потоа, ако тоа не успее и сеуште ги имаш илузиите дека си од бога избран да владееш со Земјата, тогаш би ти посоветувал, за почеток, да се видиш со психолог.

Една од најголемите глупости што може човек да ја направи е да си фантазира дека е бог. Тоа се должи на ограничениот начин на размислување и ограничениот начин на поглед на животот и смртта. Живеејќи така во еден сопствен имагинарен свет, тој човек се повеќе се оттуѓува од средината и од самиот себе. Паѓајќи во тотална ирационалност, веќе не е способон да расудува рационално. Наоѓајќи се во ваква состојба, очајнички бара излез и одговор, што е тоа што го снашло. И му светнува. Па тој е само едно од животните на оваа планета. Еве ти го одговорот: му вели неговиот разум. И почнува да го почитува ова сопствено „откритие“. Се однесува животински. Земај се што ти се допаѓа, ако некој те нападне возврати му жестоко, ако е посилен чекај момент да му се одмаздиш. Иако веќе почнува да „ужива“ на овој начин на живеење, повторно не е задоволен. Има „нешто“ што го мачи, а не знае што е. Ќе мора од почеток. Но она „нешто“ пак е тука и пак го мачи. До кога? Има ли надеж за тие луѓе?

Живеејќи така во еден сопствен имагинарен свет, тој човек се повеќе се оттуѓува од средината и од самиот себе. Паѓајќи во тотална ирационалност, веќе не е способон да расудува рационално. Наоѓајќи се во ваква состојба, очајнички бара излез и одговор, што е тоа што го снашло.
quote_icon.png
Напишано од Јоан
Ќе ја дочекаме смртта и ќе го видеме одговорот на оваа прашање. Ако не постои, никој, ниту ти ниту јас, нешто губиме, но прашањето е АКО ПОСТОИ. И јас се плашам од тој момент, а и секој кој е верник би требало да се плаши, но глупото отфрлање на „можноста“ да постои Бог и се што е објавено во Новиот Завет да е вистина е неразумност. Но секој има право да избере, и како што вели нашиот народ: што ќе посееш, тоа ќе береш.
:toe:

Една од најголемите глупости што може човек да ја направи е да си фантазира дека е бог. Тоа се должи на ограничениот начин на размислување и ограничениот начин на поглед на животот и смртта. Живеејќи така во еден сопствен имагинарен свет, тој човек се повеќе се оттуѓува од средината и од самиот себе. Паѓајќи во тотална ирационалност, веќе не е способон да расудува рационално. Наоѓајќи се во ваква состојба, очајнички бара излез и одговор, што е тоа што го снашло. И му светнува. Па тој е само едно од животните на оваа планета. Еве ти го одговорот: му вели неговиот разум. И почнува да го почитува ова сопствено „откритие“. Се однесува животински. Земај се што ти се допаѓа, ако некој те нападне возврати му жестоко, ако е посилен чекај момент да му се одмаздиш. Иако веќе почнува да „ужива“ на овој начин на живеење, повторно не е задоволен. Има „нешто“ што го мачи, а не знае што е. Ќе мора од почеток. Но она „нешто“ пак е тука и пак го мачи. До кога? Има ли надеж за тие луѓе?

До кога со автобиографските осврти? Ова е тема за атеистите. Има една тема, се вика Драга Кајгана и таму можеш да си ги пишуваш ваквите доживувања. Тука, прашувај си како и досега, оти му се лутиме на нешто што знаеме дека не постои.

Неумесно е вака јавно да се зборува за она што се случува зад ѕидините Ватикански...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom