Зошто атеистите му се лутат на Бог

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Напишав: ПИСМОТО СЕКОГАШ Е ВИСТИНА.
Да појаснам. Она што е напишано СЕКОГАШ Е ВИСТИНА. Ако содржината на писмото е реалност, тогаш писмото сведочи за таа реалност и за запишувачот на таа реалност. Ако содржината на писмото е лага, ПИСМОТО ЈА ОДРАЗУВА ВИСТИНАТА ДЕКА СОДРЖИНАТА ВО НЕГО Е ЛАГА од запишувачот. Така писмото секогаш е вистина.

--- надополнето ---

Чекај утре ќе одам во детската градинка, да ги прашам дечињата, па се надевам дека одговорот ќе го задоволи твојот глад за знаење.
Јоан, дали на ѕидот можеш нешто да му објасниш? Евентуално ехото од зборовите ќе ти се врати назад. Али јако ова...не постои ама се отепаа дремење у подфорум религија.
Него чудно, според теоријата на дибек, "атеистите го движеле светот". Покрај толкав број атеисти (судејќи според форумов) се чудам како Македонија оди се подолу. Или пак оние кои го прифаќаат Бог се малку помудри и се имаат повеќето оградено од вакви муабети.
Во секој случај интересни ЉуЃе са.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Јоан, дали на ѕидот можеш нешто да му објасниш? Евентуално ехото од зборовите ќе ти се врати назад. Али јако ова...не постои ама се отепаа дремење у подфорум религија.
Еве едно Браво од мене. Ашколсум брате.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Едно сосема незначајно прашање. Да ја земеме следната хипотетична ситуација. И јас и ти сме верници. Веруваме во исти бог. Ти си примерна, поштена, помагаш на оние кои имаат потреба итн. се суперлативи. Јас сум чиста дијаметрала. Знам да поткрадам, оговарам, понижувам итн. но верувам дека постои бог, знам дека вели да бидам добар, поштен итн. но има нешто што ме тера на такви работи. Сакав да те прашам: Кого Бог повеќе го милува? Оној кој е опишан во првиот лик, или оној од вториот лик?
Двајцата....зошто би било различно? Јас ако имам послушно и непослушно дете, двете ќе ги сакам еднакво - нели е така?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Двајцата....зошто би било различно? Јас ако имам послушно и непослушно дете, двете ќе ги сакам еднакво - нели е така?
Прашањето е -кого повеќе- ...башка нема да го казнуваш она лошото? Мада малце е неблагодарно (иако и ја покушавам да користам) ваква споредба со деца и родител. Затоа и (гордеејќи се со палавоста на нашите деца, кое повеќе ќе покаже гордост и немирност, тоа подобро) генерациите раснат со се помалку срам и со се повеќе грев и насилие...меѓу другото.

Член од
7 февруари 2011
Мислења
115
Поени од реакции
2
Јас имам 3 ( и со букви три) деца и едно умрено.
А во Прилеп можеш на Александар како му беа цифрите1978 или така некако да му носиш литература. Дечкото забегал во некоја квази-православна заедница.
Те прашав за децата едноставно затоа што твојот, односно мојот живот продолжува во нив. Јас може да си заминам уште сега, но продолжувам во децата. Зошто таа нервоза, или можеби е некој страв. Ако е страв, тоа е глупост. А да му се лутам јас на Бог за тоа што ми го направи? Дади ми одговор од твоето гледиште.

--- надополнето ---

Добро, те разбрав, ти си некој човекољубец, кој ги сака и почитува сите луѓе на светот, а ја мрази Христијанската црква затоа што манипулирала со човековите стравови и надежи и го мрази Троединиот Бог, оти според неговото толкување на објавата Божја, а дел од неа е запишана во некои книги „целата е контраверзна“
Модерно човекољубец се викаше некако како фило....
Без навреди, немам потреба некои да ми носи литература, зошто имам литература за читање. А вие мислетесе за тоа што го зборувате, зошто еден ден ќе одговарате за тоа што сте го кажале.
Ти гледајси ја твојата работа и не кажувај ова она, демек сум забегал во некаква православна заедница, туку видисе ти во која црква одиш. Твојата црква е одпадната од вистинската Црква во 1054 година и не си крстен правилно.

S

Sagan

Гостин
Покрај толкав број атеисти (судејќи според форумов) се чудам како Македонија оди се подолу.
Ја буткаат надолу луѓе кои за една црква се подготвени да поведат меѓуверска војна.
И оние кои тепаат деца кои излегле да протестираат против објект на една филозофска фракција на плоштад.
И оние кои со крст во раце напаѓаат различни од нив.

Туку, ја спомнавме Црвенкапа.
Приказната е метафора за влегувањето на девојчињата во пубертет и “опасноста која демнее“ во шумата од лоши дечки кои сакаат еднократно да се почестат со нив.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Прашањето е -кого повеќе- ...башка нема да го казнуваш она лошото? Мада малце е неблагодарно (иако и ја покушавам да користам) ваква споредба со деца и родител. Затоа и (гордеејќи се со палавоста на нашите деца, кое повеќе ќе покаже гордост и немирност, тоа подобро) генерациите раснат со се помалку срам и со се повеќе грев и насилие...меѓу другото.
Прашањето беше кого Бог повеќе би го милувал. Зошто да не ги сака еднакво? Еве, пошто и ја не ја сакам анализата со вистински деца и родители - кажи ми зошто Бог би сакал поштени луѓе, а не би ги обожавал тие што се непоштени. Пошо, нели сите сме створени според негов/нејзин лик и сме дел од него/неа.

Затоа што, според мене - таа Виша Сила не не казнува и наградува. Ние сами си се казнуваме и наградуваме. Таа Виша Сила е чиста љубов и ништо повеќе.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Јас не сум му лут на Господ зошто сметам дека не постои.
А всашност можеби се луѓето во право. Можеби не му се лутат на Бога заради тоа што и Го нема него се лутат на оние кои веруваат во Него, оние кои се дел од црковните заедници...шо знам, таков впечаток ми оставиле барем некои од нив. Можеби јас ними сум им оставил некој лев, лош впечаток, као да сум на ливада со печурки и слично.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Прашањето беше кого Бог повеќе би го милувал. Зошто да не ги сака еднакво? Еве, пошто и ја не ја сакам анализата со вистински деца и родители - кажи ми зошто Бог би сакал поштени луѓе, а не би ги обожавал тие што се непоштени. Пошо, нели сите сме створени според негов/нејзин лик и сме дел од него/неа.

Затоа што, според мене - таа Виша Сила не не казнува и наградува. Ние сами си се казнуваме и наградуваме. Таа Виша Сила е чиста љубов и ништо повеќе.
Ако си непоштен, ти некого си зезнал, а тоа ти е као домино со исти ефекти. Од едно зезнување (што го нарекуваат зло) иде друго и трето. Ради тоа и гледаме толку несреќи низ маало, држава, свет. Ако е непоштен -припомни си за скорешните убиства во Бутел ради долгови и уцена, исти такви во Аеродром, вчера тепачката во Аеродром, мас-убиствата на баби од момчето наркоман...90 и кусур % се убиства, тепачки, насилства -од други непоштености. Злото раѓа само зло, без разлика дали веруваш во цркви, библии или си будист или не веруваш во ништо. Духовното овде и световното се јако споени. Тоа не е од сега, тоа е оддамнина каде се нема мерка и вера....знам по мене и по моето време кое сум го живеел.

Не ми е намера да го "обвивам светот во шамии и да ставаме појаси на невиност", но...кога добив одговори на една тема за детска педофилија и проституција за тоа колкав број девојчиња се продаваат низ западна, јужна Македонија, Скопје...не е тешко да се претпостави злото на она семејство на кое тоа му се дешава. Знам дека е неможно тие години да им се делува на децата да прифаќаат добрите и полезни поуки од верата (пошто сметаат дека се знаат), но барем треба да се проба.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Ако си непоштен, ти некого си зезнал, а тоа ти е као домино со исти ефекти. Од едно зезнување (што го нарекуваат зло) иде друго и трето. Ради тоа и гледаме толку несреќи низ маало, држава, свет. Ако е непоштен -припомни си за скорешните убиства во Бутел ради долгови и уцена, исти такви во Аеродром, вчера тепачката во Аеродром, мас-убиствата на баби од момчето наркоман...90 и кусур % се убиства, тепачки, насилства -од други непоштености. Злото раѓа само зло, без разлика дали веруваш во цркви, библии или си будист или не веруваш во ништо. Духовното овде и световното се јако споени.
Се сложувам за све ова. Што сееш ќе си жнееш. Само јас пак ќе се повторам - јас тоа не го гледам како казна од Бог, него како последица од свои сопствени постапки.

T

Tetro

Гостин
Квазиатеистите на форумов, имале петка физика во средно, мислат дека имаат од нешто познавање и агресивно пишуваат глупости по форумов затоа одавна не коментирам на религија нема компетентни луѓе со аргументи да зборуваат туку простаци како неколкуве на првава страна од темава.
Јас имав петка во средно физика. Имам познавање, ама не сум експерт. Не сметам дека пишувам многу глупости, барем не пишувам ништо без да сум сигурен во себе дека е така.
Еве, тука во болдираниов дел ќе се вбројам и јас. Ретко некогаш ќе наминам во овој подфорум и има што да видам. Зошто се имаш вратено да навредуваш? те повика некој за да го нарекуваш "простак"? Знаат твоите родители дека си деликвент?

Член од
28 март 2006
Мислења
17.804
Поени од реакции
12.295
Се сложувам за све ова. Што сееш ќе си жнееш. Само јас пак ќе се повторам - јас тоа не го гледам како казна од Бог, него како последица од свои сопствени постапки.
Ок, тоа е веќе личен пристап, зависи каде си се родила, дали во еврејско, муслиманско семејство, каде живееш, какви прилики во средината (продавање кон секти за пари, власт, моќ) и слично. Но добрите поуки од било која вера (или како што велат за будизмот) филозофија би требало да се следат...или барем да се почитува нечија определба кон истите. Затоа стопати му повторив на Дбацк -омраза тсвара омраза, подсмев се враќа како бумеранг...ако јас се потсмевам на нечија определба или вера или боја на кожа што постигнувам со тоа? Зло. Значи едно е да докажеш дека сум во заблуда (не мислам ти лично, генерално) оти верувам дека постои Тој кој го создал светот математички точно и слични верувања, а друго е да немаш што да докажеш али ете...
Затоа имено погоре спомнав -можеби не се лутат на Бог, него на нас кои во Него веруваме.
вербата, верата, посветеноста не се баш докажливи, а дали или не постои Творец, мислам дека тоа сите ќе го видиме кога ќе ни чукне часовникот...од тоа нема бегање, но тогаш можеби Вистината ќе ги погоди :)

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Ок, тоа е веќе личен пристап, зависи каде си се родила, дали во еврејско, муслиманско семејство, каде живееш, какви прилики во средината (продавање кон секти за пари, власт, моќ) и слично. Но добрите поуки од било која вера (или како што велат за будизмот) филозофија би требало да се следат...или барем да се почитува нечија определба кон истите. Затоа стопати му повторив на Дбацк -омраза тсвара омраза, подсмев се враќа како бумеранг...ако јас се потсмевам на нечија определба или вера или боја на кожа што постигнувам со тоа? Зло. Значи едно е да докажеш дека сум во заблуда (не мислам ти лично, генерално) оти верувам дека постои Тој кој го создал светот математички точно и слични верувања, а друго е да немаш што да докажеш али ете...
Затоа имено погоре спомнав -можеби не се лутат на Бог, него на нас кои во Него веруваме.
вербата, верата, посветеноста не се баш докажливи, а дали или не постои Творец, мислам дека тоа сите ќе го видиме кога ќе ни чукне часовникот...од тоа нема бегање, но тогаш можеби Вистината ќе ги погоди :)
Pa vie so predrasudi gledate na drugite veri, da bi bilo poinaku vie bi bile taa vera, na primer ako go svatis islamot kako sto go svaka nekoj iskren musliman vernik ti ke stanes musliman, pa ovoj svet e vakov bash zatoa sto poveketo se vernici, a ustvari olosh neviden se, a prasanjeto dali mu se lutime na bog i da se lutime i da ne se lutime on stvoril i kurvi i kriminalci i mafija taka da neka ne se prai mnogu nevinasce kao on niso ne se mesa ni dal slobodna volja a sklonosta od kaj nie ? pa od nego ako go ima. Vtoro za temata zosto sme kisnele na ovie temi, pa prasanjata za smislata ne se monopol na teolozite koi vas vernicite ve gledaat vo cela vasa glupost, samo ne vi go kazuvaat toa oti so onoj so koj sakas da vladees ne mu davaj znaenje.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Без навреди, немам потреба некои да ми носи литература, зошто имам литература за читање. А вие мислетесе за тоа што го зборувате, зошто еден ден ќе одговарате за тоа што сте го кажале.
Ти гледајси ја твојата работа и не кажувај ова она, демек сум забегал во некаква православна заедница, туку видисе ти во која црква одиш. Твојата црква е одпадната од вистинската Црква во 1054 година и не си крстен правилно.
Каде забега пријателе. во 11 век. Врати се во сегашноста. Во 11 век ТВОЈАТА црква НЕ ПОСТОЕШЕ, ЈА НЕМАШЕ, НЕ БЕШЕ. И самиот велиш дека твојата црква настанала во 1924 година кога се одделила од грчката православна црква. Така не тропај нешто што нема смисла. И впрочем никој не ви удара рецка. Во Грција не ве сметат за ништо, за нив не постоите, а во Македонија македонската Православна црква не ве ферма, не се занимава со вас. Нивниот проблем е ПОА на Вранишковски. Како да ја завртиш ситуацијата, вистината е дека некоја си група од Прилеп се приклучила на некоја еретичка заедница која одпаднала од грчката црква и е толку минорна, што немаат никакво влијание. А башка илузиите во кои се заведени помладите. Тоа веќе доаѓа во делот на секташкото завеување. Да тврдиш дека ТИ СИ ЕДИНСТВЕНАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА ШТО ОСТАНАЛА ВО ЦЕЛИОТ СВЕТ од апостолско време до денес, а сите други цркви, Католичката и православните Цариградската, Руската, Украинската, Ромаската, Македонската, Српската, Грчката, Бугарската, Ерусалимската и другите се еретички, забегале во својата мисија и се одделиле од Христовата наука, ти си за жалење. Овие милиони и милиони луѓе, сите се глупи и тупи и заведени од некои попови и владици, не размислуват со своја глава, туку само ти си тој кој си праведен. Оди нани.

Kajgana Shop

На врв Bottom