Што бараат атеисти на форум за религија?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Која ти е поентата?

--- надополнето ---

Која ти е поентата. Дали човекот на сликата го изденачуваш со сликата на кучето кое си го прикачил?

С

сашенко

Гостин
Која ти е поентата?

--- надополнето ---

Која ти е поентата. Дали човекот на сликата го изденачуваш со сликата на кучето кое си го прикачил?
Која ми е поентата? Паа си личат искрено.Богот во кој веруваш никогаш и никаде немам прочитано да бара од луѓето или пак свештениците негови )незнам ни дали барал свештеници да има) да се облекуваат така и да прават работи кои ги правеле оние со пагански обичаи и кои верувале во повеќе богови.Овој на сликата не го разликувам по ништо од оние египетски свештеници, или грчки и римски кои принесуваше жртви на боговите нивни и правеле триста адети и обичаи измислувале за да го слават нивниот бог.Мене ова ми е смешно искрено да ти кажам.Требало и пиратска марама да стави и пиц пец е..

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Која ми е поентата? Паа си личат искрено.Богот во кој веруваш никогаш и никаде немам прочитано да бара од луѓето или пак свештениците негови )незнам ни дали барал свештеници да има) да се облекуваат така и да прават работи кои ги правеле оние со пагански обичаи и кои верувале во повеќе богови.Овој на сликата не го разликувам по ништо од оние египетски свештеници, или грчки и римски кои принесуваше жртви на боговите нивни и правеле триста адети и обичаи измислувале за да го слават нивниот бог.Мене ова ми е смешно искрено да ти кажам.Требало и пиратска марама да стави и пиц пец е..
Па да се потрудиш малку ќе најдеше. Еве набрзина од еден дел од Библијата, од 3 Книга Мојсеева:

„8. Поставување на свештеници.

1. И му рече Господ на Мојсеја, велејќи:
2. “Земи го Арона и синовите
негови и одеждите, и елеј за помазание, и теле како жртва за грев, и два овна, и кошница пресни лебови,
3. па
собери го целиот народ пред вратата од скинијата на сведоштвото.”
4. И направи Мојсеј како што му заповеда
Господ, и го собра народот пред вратата од скинијата на сведоштовто.
5. Потоа му рече Мојсеј на народот: “Еве
што заповеда Господ да се направи - “
6. па го доведе Мојсеј Арона и синовите негови и ги изми со вода.
7. И
му облече хитон, и го опаша со појас, го облече со горна одежда, па му стави згора на тоа ефод, и го опаша појасот
од ефодот наокоу, и го стегна со него,
8. а на градите одозгора му стави наградник, и на наградникот постави и
“урим” и “тумим”.
9. Му стави уште на главата и кидар, а на капата спроти лицето му стави златна плочка, знак
на светоста, како што му заповеда Господ на Мојсеја.
10. И зеде Мојсеј од елејот за помазание
11. и го
попрска жртвеникот седумпати, и го помаза жртвеникот, и го освети, и сите работи на него, и умивалникот, и
подножјето негови и ги освети; ја помаза и скинијата, и сите работи во неа и ја освети.
12. И изли од елејот за
помазание врз главата Аронова, и го помаза и го освети;
13. потоа ги приведе Мојсеј и синовите Аронови, им
облече хитони, ги опаша со појаси, им стави капи на главите, како што му беше заповедал Господ.“

А да изедначуваш човек со куче, човекот да го правиш куче затоа што верува во Исус, во кој ти не веруваш, зарем тоа ти дава право?

Општо, не е за тебе. Зарем моралот и човечноста на некои атеисти оди до таму да оние кои веруваат во Бог, во Иус Христос се животни кучиња и спрема нив треба да се постапува како со кучињата. Дали тоа е став на сите атеисти?

Ако не е став, тогаш кој е вашиот коментар на тоа дека верниците, оние кои веруваат на Исус Христос се кучиња и према нив треба да се постапува како со кучиња?

С

сашенко

Гостин
^^^Брате смири се немој да креваш паника одма.Не го споредувам него со куче зашто верува во исус.Тој дали и верува ама ајде...не правиме за тоа муабет.Значи го споредив неговиот изглед со кучето а не неговата вера, или него како личност.Изгледаат смешно во тие униформи или како да ги кажам, ама сигурно не го навредувам него лично туку неговата смешна облека.Добро сум воспитан од дома и не навредувам луѓе често, ова мал испад ми беше што ретко ми се случува а и не го навредив туку го споредив неговото одело :pos2: со кучето.Тие смешни работи на него не го носат поблиску до бога, верата ке го однесе таму и молитвата така?Разбирам и јас по нешто.И мене целата таа работа на облекување како кловн и правење некои адети безвезе демек овој рекол вака овој вака ми се крајно смешни бате.Јас исус некако поинаку го имав сватено.А ова што го прават свештениците ми е крајно нелогично и повеќе изгледа на смешна приказна за мали деца отклку религија и нешто што го рекол БОГ..Остај на страна тоа верувам не верувам, ти реков ми рече.Гледај реално и кажи си што ти лежи да душа нема бог да ти замери ако најдеш маана во оние кои те научија на религијата.Не го вреѓап него ги критикуваш тие кои го слават неговото име.А смешно изгледаат искрено.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Општо, не е за тебе. Зарем моралот и човечноста на некои атеисти оди до таму да оние кои веруваат во Бог, во Иус Христос се животни кучиња и спрема нив треба да се постапува како со кучињата. Дали тоа е став на сите атеисти?

Ако не е став, тогаш кој е вашиот коментар на тоа дека верниците, оние кои веруваат на Исус Христос се кучиња и према нив треба да се постапува како со кучиња?
Прво никој не рече такво нешто, не измислувај. Толку ли си ограничен? Читаш онака како што то одговара и што ти одговара?
Ај врати се на претходната страна и види го постот бр. 131

Дали тоа е и твојот став? Дали сите верници мислите така за атеистите?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Прво никој не рече такво нешто, не измислувај. Толку ли си ограничен? Читаш онака како што то одговара и што ти одговара?
Ај врати се на претходната страна и види го постот бр. 131

Дали тоа е и твојот став? Дали сите верници мислите така за атеистите?
Доброто дрво дава добри плодови. Плодовите се гледат.

А на постирачите на наведните постови кои се сметат за христијани, јас би им поставил едно прашање: Дали тој став што го изјавуаат е ставот на Исус Хростс? Дали Исус така правеше?

С

сашенко

Гостин
Доброто дрво дава добри плодови. Плодовите се гледат.

А на постирачите на наведните постови кои се сметат за христијани, јас би им поставил едно прашање: Дали тој став што го изјавуаат е ставот на Исус Хростс? Дали Исус така правеше?
Јас тоа тебе те прашвам.Дали правиш онака како што кажал исус? Имаш икона аватар ставано.Што беше со тоа дека не треба да се прави слика на земјата на тоа што е на небото?Или ти си исклучок а?Или пак бог се прилагоди на вашите потреби за правење икони и триста амајлии и такви работи превземени од други религии само колку да сспечалите нешто?Вие се прилагодувате на бог и живеете како што тој ви кажа или очекувате тој да ви прости зашто сте негови деца па се однесувате вака разгалено?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Хо-хо-хо :)

Шубо за читање муабетов... :)

KoNtEjNeR

sapun
Член од
19 декември 2005
Мислења
2.306
Поени од реакции
44
Јас тоа тебе те прашвам.Дали правиш онака како што кажал исус? Имаш икона аватар ставано.Што беше со тоа дека не треба да се прави слика на земјата на тоа што е на небото?Или ти си исклучок а?Или пак бог се прилагоди на вашите потреби за правење икони и триста амајлии и такви работи превземени од други религии само колку да сспечалите нешто?Вие се прилагодувате на бог и живеете како што тој ви кажа или очекувате тој да ви прости зашто сте негови деца па се однесувате вака разгалено?
не ги чепкај за иконите, мора да се спечалат пари.
А за облеката уште помалку да ги чепкаш.
Не ги разбираш ти, тоа е толку значајна, квалитетна облека што не смее секој да ја носи, а што е најважно не смее да ја седнеш на обичен штоф, мора на скапа кожа во нов мерцедес или бмв...
затоа они не возат тојоти, опел, голф и слично. Мерцедес, ауди, бмв, тоа е кола за поп.

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Богородица, света Дева Марија НЕ Е БОГ. Таа се роди како човек, живееше како човек и го знаеме нејзиниот лик. Исус, Единороден Син Божји, се објави како човек роден од Дева Марија. Живееше на земјата 33 години и умре и беше погребен.

Во врска со иконите, фреските, киповите, имаше неколку Расправии, па и одлуки на Вселенски Собор, со кои е ДОЗВОЛЕНО ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО да се фрескописуваат црквите. Верата на светите оци, на тие собори дава гаранција дека тоа е правилно.

Она што е хереза, (различното толкување на верата во Бога и вистината за Бога, од она која Бог го објавува) и нејзиното искажување на разни начини, пишани документи, фрески, икони, кипови итн. во Католичката Црква НЕ СЕ ПРИМЕНУВА.

Но за расправа по ова мислам дека е потребна нова тема, затоа што тоа е навистина големо поле на кое може да се дискутира.

А искрено кажи, ако си атеист, што те привлекува на овој форум за религија?
Искуството што го имаат верниците, запознавање со теологијата и верата на христијанството?

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Богородица, света Дева Марија НЕ Е БОГ. Таа се роди како човек, живееше како човек и го знаеме нејзиниот лик. Исус, Единороден Син Божји, се објави како човек роден од Дева Марија. Живееше на земјата 33 години и умре и беше погребен.

Во врска со иконите, фреските, киповите, имаше неколку Расправии, па и одлуки на Вселенски Собор, со кои е ДОЗВОЛЕНО ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО да се фрескописуваат црквите. Верата на светите оци, на тие собори дава гаранција дека тоа е правилно.

Она што е хереза, (различното толкување на верата во Бога и вистината за Бога, од она која Бог го објавува) и нејзиното искажување на разни начини, пишани документи, фрески, икони, кипови итн. во Католичката Црква НЕ СЕ ПРИМЕНУВА.

Но за расправа по ова мислам дека е потребна нова тема, затоа што тоа е навистина големо поле на кое може да се дискутира.

А искрено кажи, ако си атеист, што те привлекува на овој форум за религија?
Искуството што го имаат верниците, запознавање со теологијата и верата на христијанството?
Од истата причина што ти си на подфорум за фудбал а не си фудбалер, од истата што ти си на форум политика а не си политичар, од истата причина што си на форум автомобили а не си автомобил..... и да не редам натаму

Kajgana Shop

На врв Bottom