Како стигнавме до пропаста кон која цели човештвото?

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Koga ke go sporedime prosecniot zivoten vek pred 100, 200 ili 500 godini ke zabelezime deka toj e vo tendencija za zgolemuvanje (vo Februarskiot broj na National Georgaphic imase interesna statija za ocekuvanjeto na 7 milijarditiot covek na nasava planeta, tekovnite procesi na natalitetot i natalnata svetska mapa).
Isto taka kvalitetot na zivot e na se povisoko nivo koj e vice versa so tehnoloskiot razvoj na covestvoto, dali toa ke znaci deka bioloskiot svet na zemjata ke pretripi izmeni i deka ke ima nekakov negativen efekt posle 10 ili 20,,000 godini, moe mislenje e deka apsolutno ke ima (minimiliziranje na resursite zaradi nekontrolirano trosenje koj mozat da dovedat do vojni) no ne so nekakvi apokalipticni scenarija za istrebuvanje na covestvoto do stepen na isceznuvanje.(pod ova ne racunam prirodni katastrofi)
Ova zboruvam za globala , za toa kako e postavena temata kade se stava akcent na konzumerizmot i genetski modificirana hrana sekako deka ima resenija no kako sto spomnav toa ne e propasta na covestvoto (ke se namali zivpotniot vek od 78 na 75 godini vo prosek i pak ke imame 5 milijadi indijci i 4 milijardi Kinezi vo 2050 so tendencija na zgolemuvanje).
Za konzumererizmot potrebna e dobra edukacija i tribini za potkrevanje na opstestvenata svest no kako sto mediumite i opsto establismentot se vo korelacija so najgolemite korporacii toa ke odi malku potesko, istoto se odnesuva za genetska modificiranata hrana znam deka golem del od vas znaat sto e permakultura no da se potsetime http://en.wikipedia.org/wiki/Permaculture .

Член од
22 декември 2010
Мислења
290
Поени од реакции
204
...ne e ---акција и реакција--- tuku e ramnoteza ..balans ... a zosto , zatoa sto ziveeme vo svet na dualiteti , dobro i loso , svetlo i temno ... a moze li da ne bide taka , pa sigurno deka moze ... a kako ? pa taka sto ke se izdigneme nad nivoto na dualitetite ... a sto ke imame togas ... pa ona sto i na pocetokot...edinstvo ...sovrsenstvo ...seto ova e mozno , samo sto ogranicen um ne moze da go zamisli niti da go sogleda , a kamoli da go ostvari ... tuka e problemot...vo toa sto ne veruvame deka nesto e vozmozno i mislime deka toa ne moze da se postigne , sto e sosem pogresno

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
...ne e ---акција и реакција--- tuku e ramnoteza ..balans ... a zosto , zatoa sto ziveeme vo svet na dualiteti , dobro i loso , svetlo i temno ... a moze li da ne bide taka , pa sigurno deka moze ... a kako ? pa taka sto ke se izdigneme nad nivoto na dualitetite ... a sto ke imame togas ... pa ona sto i na pocetokot...edinstvo ...sovrsenstvo ...seto ova e mozno , samo sto ogranicen um ne moze da go zamisli niti da go sogleda , a kamoli da go ostvari ... tuka e problemot...vo toa sto ne veruvame deka nesto e vozmozno i mislime deka toa ne moze da se postigne , sto e sosem pogresno
Ништо не е невозможно доколку имаш доволно време и потенцијал за да оствариш! И да на дуалитетот мислев, се се базира на дуалноста, но таков свет неможе да функционира како на "почетокот", тоест унитарно! За тоа да се случи, овој свет мора да престане да постои, како и сите закони поради кој постои и дуалноста.
П.С. Што мислиш под "почетокот"? И како го замислуваш ти тоа единство, совршенство, кое ограничениот ум неможе да го замисли?

Sluzbarski

Македонец
Член од
21 јули 2009
Мислења
3.364
Поени од реакции
78
животот продолжува со нешто изменети правила,крајниот резултат е ист......секогаш има позитивни и негативни промени,кога би се искоренил материјализмот би се искорениле многу негативни работи,но човекот едноставно не може да ги потисни своите желби и сетила и ќе си тера вака до крајот на светот...

Член од
7 март 2009
Мислења
1.173
Поени од реакции
846
Ако човештвото навистина напредува и се развива во сите сфери како тоа на скоро секој човек парите му се најважни од се што
постои па дури и од себе, зошто денес има воени кризи во многу држави, зошто се напаѓаат држави само за да завземат нафтените извори,
зошто вештачки се создаваат вируси и болести за некој милијардер да се збогати уште малку, зошто луѓето не се свесни за својата
вистинска природа духовна и суптилна и за својот огромен потенцијал, зошто не се свесни дека животот не е само хемиски процес?
Зошто мислат дека се единствени во универзумот, зошто не се свесни дека постои Креатор и многу повисоки нивоа на свест над
нашето.
---Според една прастара теорија,планетата Земја е планета од 2(втор) степен.Што значи тоа? Тоа значи дека на нашата планета владее дуализмот,еднаш има војна,другпат има мир,во понеделник си на погреб,но во сабота си на свадба,еден ден ти е прекрасен,друг ти е катастрофа(гледано од човечки и микро-агол).И самите категории на луѓе кои ги наброја погоре одат во прилог на оваа теза,бидејќи тие луѓе кои ги наброја се всушност едната "лоша"половина,додека другата половина се сосема спротивни на нив"добрите момци"(како мене на пр.:helou:)
Таа битка помеѓу овие 2 спротиставени табори траела,трае денес и ќе трае и во иднина,се додека(според мене) не надвладее добрата страна(ќе преземе дел од лошите преку нивно еволуирање и себеосознавање).Тогаш кога ќе се случи тоа,Земјата ќе премине на 3-степен(може да го замислите прогресот и процутот кој ќе настапи тогаш во сите сфери).
Еве како пример и како некој вид на доказ на оваа мое размислување,ќе наведам поголем бр. на "случки" кои ми се имаат случено,но еве само една ќе издвојам(верувам дека и на вам ви се имаат случено слични настани)Се шетам низ град еден прекрасен сончев ден и се чуствувам прекрасно и полетно,но одеднаш застанав на едно место и забележав во тревата едно полураспадното врапче кое го јадеа инсекти.Глетката беше грозна и ми го расипа расположението,но за кратко,бидејќи знаев дека и самиот универзум ме потстува дека не е се толку прекрасно и дека мора да има баланс,дека има и спротивна страна.Затоа и грозното чуство ми траеше кратк и си продолжив по патот како ништо да не сум видел.Сега ќе прозвучам како Џедајот Јода од Star Wars-"The Force has his own dark side".За да дојдеме до 3-иот степен,јас,ти и другите треба да работиме на тоа,не само да кукаме дека се е црно и светот оди во пропаст.Поздрав:smir:

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
---Според една прастара теорија,планетата Земја е планета од 2(втор) степен.Што значи тоа? Тоа значи дека на нашата планета владее дуализмот,еднаш има војна,другпат има мир,во понеделник си на погреб,но во сабота си на свадба,еден ден ти е прекрасен,друг ти е катастрофа(гледано од човечки и микро-агол).И самите категории на луѓе кои ги наброја погоре одат во прилог на оваа теза,бидејќи тие луѓе кои ги наброја се всушност едната "лоша"половина,додека другата половина се сосема спротивни на нив"добрите момци"(како мене на пр.:helou:)
Таа битка помеѓу овие 2 спротиставени табори траела,трае денес и ќе трае и во иднина,се додека(според мене) не надвладее добрата страна(ќе преземе дел од лошите преку нивно еволуирање и себеосознавање).Тогаш кога ќе се случи тоа,Земјата ќе премине на 3-степен(може да го замислите прогресот и процутот кој ќе настапи тогаш во сите сфери).
Еве како пример и како некој вид на доказ на оваа мое размислување,ќе наведам поголем бр. на "случки" кои ми се имаат случено,но еве само една ќе издвојам(верувам дека и на вам ви се имаат случено слични настани)Се шетам низ град еден прекрасен сончев ден и се чуствувам прекрасно и полетно,но одеднаш застанав на едно место и забележав во тревата едно полураспадното врапче кое го јадеа инсекти.Глетката беше грозна и ми го расипа расположението,но за кратко,бидејќи знаев дека и самиот универзум ме потстува дека не е се толку прекрасно и дека мора да има баланс,дека има и спротивна страна.Затоа и грозното чуство ми траеше кратк и си продолжив по патот како ништо да не сум видел.Сега ќе прозвучам како Џедајот Јода од Star Wars-"The Force has his own dark side".За да дојдеме до 3-иот степен,јас,ти и другите треба да работиме на тоа,не само да кукаме дека се е црно и светот оди во пропаст.Поздрав:smir:
Се согласувам со она што го напиша, и навистина мислам дека едната страна ќе преовладее а тоа се разбира е она доброто односно
љубовта и светлината. И тоа во сите свери како на технолошки план, технологија без емисија на штетни гасови, зрачења, и уништување
на природата, на глобален ментален план, зрачењето на колективната свест да не биде она што е денес стрес, алчност, завист, страв и сл.
На духовен план развој на битието човек односно свест за себепостоењето и свест за она што ние сме, и кои навистина сме ние.
И постепено негативната енергија во сите нејзини форми ќе се преобрази, а таа што нема да се преобрази ќе се исчисти.

Прашање е дали треба да доживееме големи деструкции во нашите животи и да се случи катаклизма за да се дејствува глобално
за да се промени насоката во која човештвото во глобала се движи?
Затоа што досега се покажа дека луѓето се сплотуваат само после катастрофите кои се случувале.
И темата не е отворена за "кукање" толку за да се предизвика размисла кај луѓето за она што е навистина од суштинска важност.:smir:

ЛеоЛе07

Не биди трол
Член од
8 октомври 2010
Мислења
879
Поени од реакции
375
Мислам дека можам да кажам каква била храната дали е променета или не.
Кај нас во Македонија таа промена дојде многу покасно во споредба со ЕУ и другите економски развиени земји.
Еве еден конкретен пример кога прв пат бев отидел во Италија сето нивно овошје и зеленчук за мене немаше
ни вкус ни мириз, убаво изгледаше но беше како пластика, а тоа време кај нас сеуште се користеа стари семиња не беа генетски
модификувани, сите можат да забележат дека тогаш нашето овошје имаше вкус и мирис иако заборавиле како изгледа тоа, бидејќи
промената не дојде веднаш. Ако не се согласуваш со тоа тогаш само ја негираш вистината.
Јас повеќе зборував за кај нас. Иако и кај нас се употребуваат пестициди и хормони за зреење тоа сепак не е толку распространето. А јас и не го купувам таквото овошје или зеленчук. Конкретен случај: годинава безмалку нема македонски лук. Го отепал градот (прашав една пазарџика). Ама од оној крупниот бел кинески лук немам купено. Исто така, знам какви јаболка растат во Македонија и сигурно нема да купам увозни. Домати и краставици не купувам вон сезона. Сум пробал и точно е, пластични се. Вештачки зреени.

Некои луѓе сфатија дека тоа може да предизвика проблеми, или дека се губи вкусот, и измислија органска храна. Но, од друга страна, со хемикалиите се зголемува производството на храна и таа се прави подостапна. Што е доста важно во време на популациона експлозија.

Генетски модифицирана храна не е достапна за човечка потрошувачка (не сум 100% сигурен за ова). Единствена генетски модифицирана храна е пченката која се користи за биодизел, што значи не е ниту храна. Но јас сметам дека генетскиот инжинеринг е позитивна работа. Ако може да се зголеми производството во момент кога стотици милиони луѓе гладуваат и кога цените на храната скокаат, тој генетски инжинеринг можеби ќе не спаси. Еве, вчера скокнаа цените на се. Зошто? Затоа што нема доволно. Она што е ретко, станува вредно.

ПС: Ако не се согласувам со тебе, слободно можеш да ми закачиш каква било етикета. Сосема нормално.

Член од
26 декември 2008
Мислења
608
Поени од реакции
236
Јас повеќе зборував за кај нас. Иако и кај нас се употребуваат пестициди и хормони за зреење тоа сепак не е толку распространето. А јас и не го купувам таквото овошје или зеленчук. Конкретен случај: годинава безмалку нема македонски лук. Го отепал градот (прашав една пазарџика). Ама од оној крупниот бел кинески лук немам купено. Исто така, знам какви јаболка растат во Македонија и сигурно нема да купам увозни. Домати и краставици не купувам вон сезона. Сум пробал и точно е, пластични се. Вештачки зреени.

Некои луѓе сфатија дека тоа може да предизвика проблеми, или дека се губи вкусот, и измислија органска храна. Но, од друга страна, со хемикалиите се зголемува производството на храна и таа се прави подостапна. Што е доста важно во време на популациона експлозија.

Генетски модифицирана храна не е достапна за човечка потрошувачка (не сум 100% сигурен за ова). Единствена генетски модифицирана храна е пченката која се користи за биодизел, што значи не е ниту храна. Но јас сметам дека генетскиот инжинеринг е позитивна работа. Ако може да се зголеми производството во момент кога стотици милиони луѓе гладуваат и кога цените на храната скокаат, тој генетски инжинеринг можеби ќе не спаси. Еве, вчера скокнаа цените на се. Зошто? Затоа што нема доволно. Она што е ретко, станува вредно.

ПС: Ако не се согласувам со тебе, слободно можеш да ми закачиш каква било етикета. Сосема нормално.

За човештвото генетскиот инжинеринг е како да му дадеш атомска бомба на пет годишно дете, а етикети не лепам :helou:.

Член од
22 ноември 2011
Мислења
475
Поени од реакции
177
Како стигнавме до ова што се случува околу нас?
Цела растителна храна што ја конзумираме не е веќе
иста го нема веќе ни мирисот, ни вкусот се е како пластика,
благодарение на генетскиот инжинеринг со кој се зголемува
производсвото драстично.
Истото се случи и со животните кои се дел од прехранбената
индустрија нивната днк е изменета со цел повеќе профит.
Од ова има огромни последици врз целата планета а се разбира и врз здравјето на луѓето, затоа што секој втор човек на планетата
има некакви здраствени проблеми.
Целата флора и фауна претрпе огромни последици, огромен
број на видови растителни и животински изумреа, планктоните во океаните се намалија за повеќе од 50%.
Потоа загадувањето од секаков тип, од илијадниците нуклеарни и атомски проби кои се направени на отворено
во последните 65 години.
Потоа ако се погледне начинот на живот пред 50 или повеќе години ќе се забележи иако луѓето имале многу малку на материјален и технолошки план, живееле многу подобар живот незнаеле што е тоа стрес имале многу повеќе желба за живот.
За разлика од она
што го имаме ние денес. Имаме навистина многу, но и оние
што се богати и оние што не се сепак некако не се среќни, немаат желба за ништо посебно, и се заситени од речиси од се.
Станавме тешки матријалисти, ги изгазивме сопствените квалитети и вредности како луѓе, не размислуваме сами со нашиот ум и разум тоа го прават медиумите се разбира, а кој има храброст да се издвои од средината во која е, и да
покаже сопствен став кој не кореспондира со околината.
Човештвото се повеќе пропаѓа секојдневно, на духовен
план остана без квалитетите кои не прават да бидеме она
што сме луѓе кои во себе носат многу Љубов и Светлина, развојот во таа сфера се сведе во регрес.
На физички план истото се случува како врз целата планета така и врз луѓето.
Се појавија стотици болести од светски размери и сл.
Која е причината за оваа пропаст кон која целиме?
Кажете го вашето мислење.
Алчноста преголемиот стремеж за голем профит на прљав начин,себичното и нелогично размислување на поединци кои поседуваат моќ од секогаш било исто само идеите се менуваат е,а може и не сме во така лоша состојба, а што со втората светска војна добро да не било?

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.028
Поени од реакции
435
Темава треба да се живне малку,да видиме некои нови мислења.Модифицираната храна е толку распространета што ние самите немаме претстава.Не е возможно 1 кило месо да биде иста цена со 1 кило јагоди.Значи има нешто.Не ги викаат џабе товени свињи.Кокошките веќе само ги пумпаат со 300 куротресии да носат секој ден јајца.Светот отиде јабана со парите и станавме модерно робовладетелско општество.Проблемот е што многу сме глупави а мислиме дека сме паметни.
Стани наутро оди аргати дојди покасно па млати Турски Шпански серии пералка на мозок.
Комуникација послабо по дома бидејќи ти почна серијата омилена.15 минути серија реално а 45 минути Гледавте-Ќе гледате.
Освестете се еј.Не викам за сериите туку општо.Не сум и јас сам свесен за некои работи ама Пријател секоја чест за темава.Дали некој земјоделец одгледува било каков производ без да го прска???? Дали пред 100 години имало овакви отровни препарати??Јас не ги познавам препаратите кое што е ама сум слушал дека грозјето се прска со Ланате некој отров за глувци бил тоа.Епа нормално е да влезе и во сржта на плодот.Се прскаат со какви ли работи за побрзо да порасне да созрее побрзо.Епа прашајте ги бабите дедовците како било порано.ЕЕЕЕ кога ќе пресечеш домат мириса цела куќа,краставица салата имаше мирис прекрасен само да ти е мерак да јадеш.Сега??? Не знам ама не може зеленчук овошје цена колку месото.
Сега не сме робови туку сме модернизирани-нема 100 стапа ако згрешиш има 100 евра казна.Нема бесење сега туку уште полошо затвор............Епа наздравје нека ни е модерни глувци експериментални.Реклами на телевизија има повеќе за лекови апови и креми какви се не.Мозок пералка максимум.И до каде стасавме со технологијава????Дрога секс алкохол се е луксуз.Порано секој си имал дрога дома како што бил катранот во секоја куќа сега е ракијата со Ланате прскана.
И да си ќутиме да одиме на работа за 7000 денари оти ќе немаме струја и вода.Ебати технологијата кога некој нема да преживее на крај на месец.Девојчиња по 15 години се плескаат за 300 денари свирки и што уште не.Нема детство како порано сега ком и PS 3
И како со технологијава се осеќате????
1.Како експериментални глувци?
2.Како модернизирани роботи??
3.Како успешно човештво-технологија лудница не не бива без неа??

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Гледам доста одма зборат за класна војна али факт е дека во денешно време во развиените земји разликата во стандардот на живеење помеѓу тие на врвот и тие на средината и најдоле е најмала во историјата на човештвото.

Да тие на врвот може да се луксузираат повеќе од средната класа но тој екстра луксуз не е некое огромно подобрување на услугата која ќе ја добијат .Замислете само што би кажале пред 80 години кога сега сите имаме коли.Да богатите имаат мерцедеси и аудија но сепак и ние можеме да патуваме исто како нив само понелуксузно.Замислете сите селани да во средниот век да можеле да патуваат во кочии (какви и да се ) до аристрократијата.Исто е и за домовите,и за предметите за секојдневна употреба и за одмори.

Единствениот проблем што го имаме всупнист не е алчноста ( всушност таа е добра особина ги тера луѓето да бидат поуспешни ) туку губењето на секаква моралност и етика.

С

Само Човек

Гостин
за ова има истражувања за тоа како уште од школските редови се оптимизира левата страна на мозокот. Ме мрзи да пишувам сега реферати. Но токму ради тоа денешниот човек парчето хартија го гледа како чек од милион долари...

M

Muranyi

Гостин
за ова има истражувања за тоа како уште од школските редови се оптимизира левата страна на мозокот. Ме мрзи да пишувам сега реферати. Но токму ради тоа денешниот човек парчето хартија го гледа како чек од милион долари...
Постави барем линк или пиши пп.

Tzeentch

Дискретен Херој
Член од
6 октомври 2011
Мислења
581
Поени од реакции
347
Како стигнавме до ова што се случува околу нас?
Цела растителна храна што ја конзумираме не е веќе
иста го нема веќе ни мирисот, ни вкусот се е како пластика,
благодарение на генетскиот инжинеринг со кој се зголемува
производсвото драстично.
Истото се случи и со животните кои се дел од прехранбената
индустрија нивната днк е изменета со цел повеќе профит.
Од ова има огромни последици врз целата планета а се разбира и врз здравјето на луѓето, затоа што секој втор човек на планетата
има некакви здраствени проблеми.
Целата флора и фауна претрпе огромни последици, огромен
број на видови растителни и животински изумреа, планктоните во океаните се намалија за повеќе од 50%.
Потоа загадувањето од секаков тип, од илијадниците нуклеарни и атомски проби кои се направени на отворено
во последните 65 години.
Потоа ако се погледне начинот на живот пред 50 или повеќе години ќе се забележи иако луѓето имале многу малку на материјален и технолошки план, живееле многу подобар живот незнаеле што е тоа стрес имале многу повеќе желба за живот.
За разлика од она
што го имаме ние денес. Имаме навистина многу, но и оние
што се богати и оние што не се сепак некако не се среќни, немаат желба за ништо посебно, и се заситени од речиси од се.
Станавме тешки матријалисти, ги изгазивме сопствените квалитети и вредности како луѓе, не размислуваме сами со нашиот ум и разум тоа го прават медиумите се разбира, а кој има храброст да се издвои од средината во која е, и да
покаже сопствен став кој не кореспондира со околината.
Човештвото се повеќе пропаѓа секојдневно, на духовен
план остана без квалитетите кои не прават да бидеме она
што сме луѓе кои во себе носат многу Љубов и Светлина, развојот во таа сфера се сведе во регрес.
На физички план истото се случува како врз целата планета така и врз луѓето.
Се појавија стотици болести од светски размери и сл.
Која е причината за оваа пропаст кон која целиме?
Кажете го вашето мислење.

Да бе, гледам сипаници и црна чума хараат низ Европа и убиваат по половина од нејзиното население.

Друже, еволуција, општеството иде даље. Планетата преживеала геноцид на 95% од врстите на неа неколкупати во нејзината историја од 6 милијарди години. Човештвото што почнува да се меша нешто (200 години веќе) не е никаков проблем.

На крај краева све си има почеток и крај , преку смрт до нов живот , така иде циклусот.

Kajgana Shop

На врв Bottom