Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Креатор на темата Креатор на темата Gurdjieff
  • Време на започнување Време на започнување

Дали Македонците од дијаспората треба да имаат право на глас?

• Да

Гласови: 100 36,0%
  • Не

Гласови: 178 64,0%

• Вкупно гласачи
    278
Абе серко ти многу паметен се правиш...голем курназ изиграваш ..
Изборниот процес се плаќа од буџетот каде што и јас давам пари и тоа сигурно 5 пати повеќе од тапкарош како тебе ,а тој пимпек да си го ставиш ...
За газот имаш право ,нешто друго подобро да лижеш...
Кога не знаеш да дискутираш како човек него се правиш мангуп ,вакви одговори ке добиваш..

Пак збориш нелогични ствари. На избор за претседател на зграда, гласаат оние коишто живеат у таа зграда. Ако живееш у соседната, не можеш да гласаш па дури и да даваш пари за чистачка и за лифт. Ако имаш свој стан, ама не живееш у него, како ти у случајов, можеш да гласаш, ама нема да дојде никој на другиот крај на градот за да те праша, ќе мора да си дојдеш ти ваму, у зградава, на состанок коа се сите комшии собрани. Така одат работите, така е логично.

Иначе, за глупоста дека ти го полниш буџетот... ќе им дадеш право на сопствениците на Т-мобиле да гласаат? Пунат буџет и тоа многу многу повеќе од еден тапкарош како тебе. Али јебига германци се и не живеат тука. Ај и нив да им даеме. Ај да им даеме и на оние копиљаци шо пијат скопско низ цел балкан. Ај и на оние четворица чеси што купиле еднаш вино на Тиквеш да гласаат.

Све бе мудреци сте станале, све некои свои правила, како ви прдне на гзот за да заштедите 200 евра, така треба да се праи. И устав и закони и све измењаа некои сељандури под изговор така ќе биде боље... Ај од утре реши да има 6 божји заповеди место 10...

Дај бе да си се вратиме во еднопартиски систем ,што се глупираме тогаш ако е така...
Па да ти кажам...немаше пукање, тепање, кршење кутии, па и убиства. Жерновски не се муртеше на тв, владата работеше на економијата (сега е сета во политика ојдена). Имаше предности, но доцна тоа го сфаќаме...откако ќе ни се подизгори задникот :)

Заради тоа мислам дека прочита наназад. Кој ќе одговара за последиците ако излезе нешто на лошо (а секогаш излегува, да не се залажуваме)? Ако доживее крах? Колку што одговараа за претходните крахови и загуби...затоа сум скептик. Ама има една разлика Гораздс меѓу нас...јас и моите потомци нема кај да бегаме од последиците, вие имате. А тоа е голема разлика.

Уште нешто. Што со оние македонски граѓани кои живеат во Бразил, Аргентина...а нема каде да гласаат и кај да се информираат? И што со тоа што ако ова се одобри ќе имате ти и другите од дијаспората двојна можност да гласате и да решавате и за таму и за тука? Не се тоа 2 примери за неправедна положба?

Пак збориш нелогични ствари. На избор за претседател на зграда, гласаат оние коишто живеат у таа зграда. Ако живееш у соседната, не можеш да гласаш па дури и да даваш пари за чистачка и за лифт. Ако имаш свој стан, ама не живееш у него, како ти у случајов, можеш да гласаш, ама нема да дојде никој на другиот крај на градот за да те праша, ќе мора да си дојдеш ти ваму, у зградава, на состанок коа се сите комшии собрани. Така одат работите, така е логично.

Иначе, за глупоста дека ти го полниш буџетот... ќе им дадеш право на сопствениците на Т-мобиле да гласаат? Пунат буџет и тоа многу многу повеќе од еден тапкарош како тебе. Али јебига германци се и не живеат тука. Ај и нив да им даеме. Ај да им даеме и на оние копиљаци шо пијат скопско низ цел балкан. Ај и на оние четворица чеси што купиле еднаш вино на Тиквеш да гласаат.

Све бе мудреци сте станале, све некои свои правила, како ви прдне на гзот за да заштедите 200 евра, така треба да се праи. И устав и закони и све измењаа некои сељандури под изговор така ќе биде боље... Ај од утре реши да има 6 божји заповеди место 10...

Џабе се замараш :helou: Кога нечиј мозок е испран и цело време пропагира партиски идеи не може да резонира рационално.

Најај аргумент е вујче од Америка праќа пари и ние тука ги трошиме хаха, како да вујче нема да праќа пари и понатака ако не може да гласа.

Тресеш глупости ,ама изгледа не си свесен.....
Околу даноците ,побарај со кои држави РМ има договор за избегнување на двојно оданочување ,од тука може и ке ти стане јасно за полнење на буџетот ,
иако ова нема никаква врска со правото на глас ,мешаш баби и жаби...
По твојата логика тогаш ,сакам моите деца бесплатно да користат градски превоз овде ,пензионерите без пари да се возат и овде и да одат на бања.
Ако утре садам тутун овде сакам субвенции ..... и така све по ред.
Ти се изгуби во твоите глупости па сега треба да си јадеш све она што го ....во твоите постови...
Ако не знаеш ,дискутираме за правото да ми се овозможи да си го исполнам моето право на глас,и тоа постои како такво во светот ,и сега еден маалски налбан најде овде да држи на к..ов предавања и да тресе глупости.

п.с. ова ти е последно од мене ,играј џамлии пред врата гарант те бива за тоа...

Околу даноците ,побарај со кои држави РМ има договор за избегнување на двојно оданочување ,од тука може и ке ти стане јасно за полнење на буџетот ,
По твојата логика тогаш ,сакам моите деца бесплатно да користат градски превоз овде ,пензионерите без пари да се возат и овде и да одат на бања.
Ти се изгуби во твоите глупости па сега треба да си јадеш све она што го ....во твоите постови...
Ако не знаеш ,дискутираме за правото да ми се овозможи да си го исполнам моето право на глас,и тоа постои како такво во светот ,и сега еден маалски налбан најде овде да држи на к..ов предавања и да тресе глупости.

п.с. ова ти е последно од мене ,играј џамлии пред врата гарант те бива за тоа...
:pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

Џабе се замараш :helou: Кога нечиј мозок е испран и цело време пропагира партиски идеи не може да резонира рационално.

Најај аргумент е вујче од Америка праќа пари и ние тука ги трошиме хаха, како да вујче нема да праќа пари и понатака ако не може да гласа.

Мики бе што го ставаш газот ....каква партија овде може мене да ми пере мозок , знам дека и тебе никој не може ,разликата е во тоа што ти изгледа и немаш мозок за да ти го перат.

--- надополнето ---

Па да ти кажам...немаше пукање, тепање, кршење кутии, па и убиства. Жерновски не се муртеше на тв, владата работеше на економијата (сега е сета во политика ојдена). Имаше предности, но доцна тоа го сфаќаме...откако ќе ни се подизгори задникот :)

Заради тоа мислам дека прочита наназад. Кој ќе одговара за последиците ако излезе нешто на лошо (а секогаш излегува, да не се залажуваме)? Ако доживее крах? Колку што одговараа за претходните крахови и загуби...затоа сум скептик. Ама има една разлика Гораздс меѓу нас...јас и моите потомци нема кај да бегаме од последиците, вие имате. А тоа е голема разлика.

Уште нешто. Што со оние македонски граѓани кои живеат во Бразил, Аргентина...а нема каде да гласаат и кај да се информираат? И што со тоа што ако ова се одобри ќе имате ти и другите од дијаспората двојна можност да гласате и да решавате и за таму и за тука? Не се тоа 2 примери за неправедна положба?
Друже ,што ми расправаш за политика ,не ме интересираат мене ни Бранко ,ни Жерновски ни Грујо .
За мене одамна е понижување да бидам и симпатизер на таквите политичари....
Јас можам на гласачкото ливче да пишам ...ебете се педери ,лопови ,мајмуни... се работи за право на гласање ,разбираш ?
Од каде ти знаеш дека јас немам деца и фамилија во РМ и дека не ме засега ништо ,или дека утре нема да се вратам доле?

Will do... за џамлиите тоа. :wink:

GORAZDS напиша:
Абе серко ти многу паметен се правиш...голем курназ изиграваш ..
Изборниот процес се плаќа од буџетот каде што и јас давам пари и тоа сигурно 5 пати повеќе од тапкарош како тебе
Јас се сеќавам дека ти го спомна буџетот како битен, то ест, оној што го полни има право да гласа на избори.

Иначе, зошто акциите на македонските владини институции ги поврзуваш со себе? Немаш ти право на ништо коешто се случува у Македонија, како не сфаќаш? Не си ти дел од ова општество, не живееш во светот на Македонците. Мислам дека ти се изгуби со политичка реторика од којашто апсолутно немаш потреба, а ја уште помалку...

Многу е едноставна работата. Не си ја кршиш колата по скопскиот асфалт, немаш право да гласаш за скопските проблеми. Simple as that.

Сега ајде пушти МТВ дијаспорска и види колку ВМРО придонесе за Македонија и размислувај исто како другарка ми од Данска, којашто во 2001 кога ти дремеше у Сингелиќ чекајќи наредба, мислеше дека сме злоби и стоки што убиваат невини жители таму по Тетовоско и Арачиново, зашто гледаше само CNN вести. Гледај, пуни душа колку Македонија е напред и уживај, а нас остај не овде да се справуваме со сите овие кримналци како знаеме и умееме. Ајде...

Мики бе што го ставаш газот ....каква партија овде може мене да ми пере мозок , знам дека и тебе никој не може ,разликата е во тоа што ти изгледа и немаш мозок за да ти го перат.

--- надополнето ---

Друже ,што ми расправаш за политика ,не ме интересираат мене ни Бранко ,ни Жерновски ни Грујо .
За мене одамна е понижување да бидам и симпатизер на таквите политичари....
Јас можам на гласачкото ливче да пишам ...ебете се педери ,лопови ,мајмуни... се работи за право на гласање ,разбираш ?
Хаха, а реков не пишувам повеќе ама... :)
Да сме начисто, се работи за избори на пратеници од партии (сеа испаѓа политичка темава ама тоа е), а ако напишеш ти и 70-80% или што знам колку според закон од гласачите нешто кое е неважечко, автоматски се повторува гласањето, се прават нови трошоци, нови исчекувања...Зашто тогаш право на глас ако не се искористи како треба? За арч или за она што велиш за данок? Доколку е за данок може да се отвори и таков муабет, но ме потсеќа на пракса во минатото кога во западните земји гласале само земјопоседниците. Дали невработените во тој случај имаат право на глас? Со оглед на тоа дека не само што не плаќаат даноци туку немаат приходи плус земаат пари од државата.
Suffrage is typically only for citizens of the country, though further limits may be imposed. However, in the European Union, one can vote in municipal elections if one lives in the municipality and is an EU citizen; the nationality of the country of residence is not required.
Овде е напоменато за ЕУ ако живееш во општината. Затоа прашав за примери од нормални, демократски држави...дури и Србија и Хрватска сакаат да укинат ваков вид избори.
како е у Шведска на пример?

Will do... за џамлиите тоа. :wink:

Јас се сеќавам дека ти го спомна буџетот како битен, то ест, оној што го полни има право да гласа на избори.

Иначе, зошто акциите на македонските владини институции ги поврзуваш со себе? Немаш ти право на ништо коешто се случува у Македонија, како не сфаќаш? Не си ти дел од ова општество, не живееш во светот на Македонците. Мислам дека ти се изгуби со политичка реторика од којашто апсолутно немаш потреба, а ја уште помалку...

Многу е едноставна работата. Не си ја кршиш колата по скопскиот асфалт, немаш право да гласаш за скопските проблеми. Simple as that.

Сега ајде пушти МТВ дијаспорска и види колку ВМРО придонесе за Македонија и размислувај исто како другарка ми од Данска, којашто во 2001 кога ти дремеше у Сингелиќ чекајќи наредба, мислеше дека сме злоби и стоки што убиваат невини жители таму по Тетовоско и Арачиново, зашто гледаше само CNN вести. Гледај, пуни душа колку Македонија е напред и уживај, а нас остај не овде да се справуваме со сите овие кримналци како знаеме и умееме. Ајде...
Тоа ТИ кажуваш дека јас немам право да одлучувам ,и фала богу што ТИ не одлучуваш за тоа ,и ако се случи некогаш да такви како тебе одлучуваат нешто тогаш нема да барам ништо затоа што ке се откажам од државата и ке земам овде пасош.....
За другаркати што да ти кажам ...сега јас ли да бидам крив што ти имаш проста другарка која гледа само МРТВ .....аман немој.
Јас си плаќам месечно по 10 евра ( Мај хом тв) и ги следам сите Македонски програми и радија ,не знам ,да и дадеш телефон ако не.....:)
А и да не било така ,не можеле да ме лажат бев во Арачиново ...
Имам една кола во Скопје ,така солидна ,ништо посебно и првата година сменив амортизери ,можеби чувам сметка на рампа во К.Вода ги купив...
Што да ти кажам пријателе , на коњите им ставаат на очи маска да не гледаат лево и десно ,и на човек може...ама кај тебе никако да ти ја симнат ,тоа е проблемот.

Иначе заблуда е дека дијаспората исклучително гласа за ВМРО-ДПМНЕ. Секако дека повеќе се настроени кон таа партија но не поради тоа ВМРО во името како што читав овде туку поради тоа што ставовите на дијаспората се поблиску до ставовите на ВМРО-ДПМНЕ него до ставовите на СДСМ. Како ќе гласате за една партија која не сака да ви даде право на глас? Тоа е суштината, секако и дека дијаспората има и различни ставови од ДПМНЕ, тоа се гледа во прашајнето за името. И кој вика дека дијаспората не би правела свој партии? Зошто на пример ОМД да не стави кандидат во северна Америка и тој да влезе како пратеник? Значи и овој аргумент паѓа во вода.
Се спомнува и дека би било скапо да гласа дијаспората. Епа ако е така и ич не ни требаат избори, ќе си заштедиме уште некоје милијонче плус но тој аргумент паѓа пошто правото на глас и организирајне на избори е најосновно во една демократија. И преку гласајнето на дијаспората гледам можност и шанса, со вложувајне труд и пари во дипломатијата, таа да ни се опрај и конечно да ги регистрира Македонците надвор од државата, пошто дијаспората е многу интересирана да гласа на избори. И аргументот дека дијаспорците не се дојдени 30 години во Македониај не е реален. Тоа постој сигурно ама најчесто дијаспорците идат редовно во Македонија, посебно тие од Европа.
И секако да не го заборавиме фактот што гласајнето на дијаспората е повеќе една гест, пошто 3 пратеници ама баш не се ништо во споредба со севкупната бројка на пратеници, пошто читам овде зошто да ни ја кројат судбината од надвор...епа нека ви ја кројат судбината Немакедонци како Албанци, Роми, Турци, Срби кој во Македонија имаат право на глас а Македонците надвор да не гласаат...тоа ти е типично Македонче, повеќе од завидувајне го оспоруваат тоа право, велеќи да идат во Македонија да живеат а не луксузно негде во светот, забораваќи фактот дека тие што заминаа се најголемети жртви во Македонија и бегајнето им остана како последен спас, посебно тие што заминаа во времето на Југославија.

--- надополнето ---

Абе братче ако тебе ти дошло да седиш цел ден на форум и да се расправаш со секого на теми со политичка позадина, и немаш попаметна рабо
та таму кај што си - тогаш нешто имаш проблем. Очигледно по твоите постови носиш големи фрустрации во себе. Не мораш да кажуваш дека не ти е испран мозокот - ПОКАЖИ ГО ТОА. Начинот на кој ги пишуваш постовите и размислувањето кое го изнесуваш го карактеризира тоа што е наведено за тебе претходно. И не реплицирај на секого, ако повеќемина не го делат твојот став тогаш чукни ја малку тиквата.

п.с Веќе не ти реплицирам на ништо, иако после ова ќе почнеш да плукаш:helou:.

Игор, да те прашам некои ствари
....но тој аргумент паѓа пошто правото на глас и организирајне на избори е најосновно во една демократија.
Како е решено ова во Австралија?
Истото прашање и за Гораздс,
како е во Шведска и другите кои се вон Македонија може да кажат како е таму за општински, претседателски избори. Не е благодарно ова како споредба пошто сме како Бурунди према Исланд, но колку толку.

И секако да не го заборавиме фактот што гласајнето на дијаспората е повеќе една гест, пошто 3 пратеници ама баш не се ништо во споредба со севкупната бројка на пратеници, пошто читам овде зошто да ни ја кројат судбината од надвор...
Тројца пратеници или 3 изборни единици? Читам во медиумите дека се 3 единици со мноогу пратеници. Се на се има 6 во Македонија, а со овие 3 ќе се 9, со што дијаспората ќе има буквално право од една третина. Голем залак. Ако се 3 пратеници, тоа е друго.
Ако грубо поделиш 6 ИЕ со 120-130 пратеници излегува просек по 20 души (во точни бројки и ситници не навлегувам). Значи 3 ИЕ од вон Македонија, дали се тоа плус пратеници или се дел од сегашната бројка...

Дали знаеш Игор за пратениците од вон Скопје колку се троши на возила, шофери, дневници...секојдневно?
Но ако е за само тројца...кај не дупат толку, ќе плаќаме и за нив.

И преку гласајнето на дијаспората гледам можност и шанса, со вложувајне труд и пари во дипломатијата, таа да ни се опрај и конечно да ги регистрира Македонците надвор од државата, пошто дијаспората е многу интересирана да гласа на избори.
Зошто се заинтересирани, што мислат дека ќе постигнат и зарем без ваква опција досега немаше шанса да бидете регистрирани?

Патем, ако сте заинтересирани еве ви текст за овој проблем
Хрватска и Бугарија ќе се откажат од гласањето на дијаспората

Македонските власти поради големиот број непознаници за гласањето на дијаспората ќе го користат искуството на Хрватска и Бугарија, а кај нив веќе се водат полемики да ја исклучат дијаспората од изборниот систем

Иако Законот е донесен лани во септември, се уште нема прецизни одредби за организирање и спроведување на изборниот процес во странство. Не е јасно како се креирани трите изборните единици во странство. Нелогично е дијаспората да гласа според пропорционалниот модел за еден пратеник. Ако се гласа според овој модел, тогаш мора да се гласа за листа од тројца пратеници во трите изборни единици или, пак, да се примени мнозинскиот систем во три едномандатни изборни единици. Има нејаснотии...........
има многу нејаснотии, ние сме Македонија :)
Не е клучно трошоците (иако за сиромашна земја се големи и се злоупотребуваат), клучни се другите проблеми кои не се решени, нема ни да се решат...од 2009 е законот, сега сме 2011 и уште се думат.

...како е во Шведска и другите кои се вон Македонија може да кажат како е таму за општински, претседателски избори.

Без да се задржувам на детали (кои и не ги знам точно), во Шведска за општина и регион може да гласа секој кој има дозвола за престој (работна, трајна па дури и студентска) и воедно на денот на изборите има престојувано одреден временски период (мислам дека е 3 години) во државата. За парламент нормално потребно е државјанство, или (не сум сигурен) трајна дозвола за престој.

Ова се корисни информации. Благодарам TheIks

Игор, да те прашам некои ствари
Како е решено ова во Австралија?
Истото прашање и за Гораздс,
како е во Шведска и другите кои се вон Македонија може да кажат како е таму за општински, претседателски избори. Не е благодарно ова како споредба пошто сме како Бурунди према Исланд, но колку толку.

Тројца пратеници или 3 изборни единици? Читам во медиумите дека се 3 единици со мноогу пратеници. Се на се има 6 во Македонија, а со овие 3 ќе се 9, со што дијаспората ќе има буквално право од една третина. Голем залак. Ако се 3 пратеници, тоа е друго.
Ако грубо поделиш 6 ИЕ со 120-130 пратеници излегува просек по 20 души (во точни бројки и ситници не навлегувам). Значи 3 ИЕ од вон Македонија, дали се тоа плус пратеници или се дел од сегашната бројка...

Дали знаеш Игор за пратениците од вон Скопје колку се троши на возила, шофери, дневници...секојдневно?
Но ако е за само тројца...кај не дупат толку, ќе плаќаме и за нив.

Зошто се заинтересирани, што мислат дека ќе постигнат и зарем без ваква опција досега немаше шанса да бидете регистрирани?

Патем, ако сте заинтересирани еве ви текст за овој проблем
Хрватска и Бугарија ќе се откажат од гласањето на дијаспората

има многу нејаснотии, ние сме Македонија :)

Еве ќе ти кажам за Германија пошто сум таму. Германци во странсто смеат да гласаат и тоа ако преселувајнето од Германија не е подалеку од 25 години. И тоа се прави преку амбасади или конзулати ама и преку пошта. Тоа е и моја идеја за Македонија. Да се известат сите Македонци надовр од државата дека треба да се регистрираат во амбасадите, би било добро сосе деца иако тие немаат право на глас, и со тоа да бидат регистрирани како гласач и преку пошта да можат да гласаат за да не патуваат далеку, кој сака може и во амбасадите и конзуларите да гласа. Е сега ова ќе важи само за парламентарни и претседателски избори, комуналните нели одпаѓаат пошто не се во Македонија во некоја општина. Ја како што разбрав е дека ќе се прават 3 ИЕ во Европа, Америка и Австралија и од тука ќе има по еден пратеник, значи вкупно 3 од дијаспората. Иначе околу плаќајнето на пратениците. Тие ќе си земаат пратенички плати ко секој друг и патувајнето нема да им биде платено, ќе си бидат тука во Македонија, тоа е на нивни трошок како и за сегашните пратеници исто. Кој не му се допаѓаат тие услови, не треба да се кандидира, чиста сметка.

Хрватска и Бугарија се одкажаа ама други држави, како Италија, се водечки во тоа и може тука да се земат искуства. Не е толку проблематично како што мислис, проблемот е во тоа што ништо не се направи досега за да се среди тоа со гласајнето на дијаспората а се знајше дека на следните ќе гласа а сега се ближат избори а владата досега ништо не направила и затоа излагаат тие проблеми. Сепак мора сега да се почне со тоа, иако ќе има пропусти, се работи за 3 пратеници и нема значително да го смени составот на собранието.

Иначе за тоа околу регистрација на дијаспората. Тука и државата е крива пошто не е заинтересирана за тоа. За Германија ти кажувам дека амбасадите и конзулатот во Минхен се катастрофа. Малку вработени, немање пари и незаинтересираност на нашите дипломати во тоа прашајне. Е сега треба труд, одејне на прослави, црковни општини итн и да им се каже на луѓето да се регистрираат па тие ќе им кажат на пријатели Македонци итн. битно е волја и труд но за тоа сонуваме уште.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom