RocknRolaa
Rafa Para Siempre
- Член од
- 21 февруари 2010
- Мислења
- 6.869
- Поени од реакции
- 9.740
Сивата економија ни е сериозен проблем. Ама ако секоја досегашна влада свесно не ја одржуваше, ние ќе имавме лично поголем проблем. Сега со давачки кон државата не се издржува, а не пак да пријавуваш секаков приход.Земаат и 30 и над 30, зависи како се влезени. Банкарскиот сектор, осигурувањето, финансиите исто зимаат многу повеќе од просекот...ради тоа е просек имаш просеци по дејности, но нема (не можам да најдам) просеци по региони, градови или барем гдп по региони).
Се зема предвид приходи-расходи, инвестиции и слични ставки (упростено инаку е ѓаволски сложено ) при правење на земјоделските и гдп пресметките. За жал никакви модели нема да помогнат пошто е хаос со сивата економија (не само со непријавени работници туку ви сите сфери -од даноци, трансфери, услуги...). Конкретно иаме една словенка неделава експерт за сметки и пресметки (како дел од гдп). Сивилото не уби...на пример колење на свиња, овца...кај нив во Словенија се врши во кланици, а кај нас дома, непријавено, без никаков показател за приходни/расходни ставки во услуги и сопствена потрошувачка. И ред други непријавени активности и услуги.
Да му се сневиди...ваљда така се подобрува фискалната политика, со намалување на неплаќање даноци и внес на што повеќе трансфери во системот.
--- надополнето ---
Е да си ми жив и здрав за ова..he pak zaboravate na gradacijata: mala laga, golema laga, statistika!!!!
--- надополнето ---
Ја мислам дека идат на џедај мајнд трик..е ова е паролата на вмро... парапсихолошки третман... само има уште еден проблем... народов не лапа трипови или некакви психотропни супстанции како лсд, амфетамин или спид, па да бидат подложни на мозочно миење од ваков тип... кога ми кркори стомакот, тешко дека ке ме убедиш дека сум се прејал...