Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Ти ја следиш ли дискусијата од почеток? Целиот овој муабет беше заради тоа што gade рече дека Господовото постоење не е докажано, значи Господ не постои. Епа и биг бенгот не е докажан, значи и тоа е лага. Така?
Не е лага, туку е ТЕОРИЈА. А бе разбираш ти нешто?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Охохооо, сеа Биг Бенгот го иницирал?!?!

Нели водите ги двоеше, бе ХЕРЕТИК!!! Нели тревопасни лавови создаваше и светло без сонце праеше?!?!

Сеа физичар ќе го правиш, а?
Праеше де? Не го спорам тоа.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ти ја следиш ли дискусијата од почеток? Целиот овој муабет беше заради тоа што gade рече дека Господовото постоење не е докажано, значи Господ не постои. Епа и биг бенгот не е докажан, значи и тоа е лага. Така?
Не.

Биг Бенг е претпоставка за тоа како можеби настанал ОВОЈ УНИВЕРЗУМ. Додека не се докаже, тоа е само претпоставка.

Да имаш барем малку спремност да учиш за светот, до сега ќе ги прочиташе (само од оваа тема) и останатите претпоставки. Ама немаш... То ти је - ќе си останеш до таму до кај што си и ќе се караш по форуми со луѓе кои ОЧИГЛЕДНО научиле многу повеќе од тебе.

Тужно...

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Реков така? Не. Едноставно биг бенгот (дали е точно или не) не е доказ за божјото непостоење, тоа сакав да кажам.
Доказ е, дури и како теорија. Пошто претпоставката е нели, вселената настанала пред 13+ милијарди години, а според тебе Бог ја направил пред 10 000... За тоа да се оспори, има докази колку сакаш.... КОЛКУ САКАШ... разбираш...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Доказ е, дури и како теорија. Пошто претпоставката е нели, вселената настанала пред 13+ милијарди години, а според тебе Бог ја направил пред 10 000... За тоа да се оспори, има докази колку сакаш.... КОЛКУ САКАШ... разбираш...
Кога јас сум рекол дека вселената настанала пред 10000. Устави каде Библијата го вели тоа? Ти си правел пресметки и така си ја интерпретирал Библијата, но сепак таму непишува кога е настаната вселената. А овие 6-те денови, немора да се 24часовни денови.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Кога јас сум рекол дека вселената настанала пред 10000. Устави каде Библијата го вели тоа? Ти си правел пресметки и така си ја интерпретирал Библијата, но сепак таму непишува кога е настаната вселената. А овие 6-те денови, немора да се 24часовни денови.
Оу, оу оу...

Па пријателчињата твои теисти викаат така. Јас ја немам читано библијата.... ама од читањата на другите многу добро разбирам како ги манипулираат текстовите, било се работи за библија или куран...

Добро, боби, што мислиш ти, пред колку време е создадена земјата, вселената, како е создадена...

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Оу, оу оу...

Па пријателчињата твои теисти викаат така. Јас ја немам читано библијата.... ама од читањата на другите многу добро разбирам како ги манипулираат текстовите, било се работи за библија или куран...

Добро, боби, што мислиш ти, пред колку време е создадена земјата, вселената, како е создадена...
Епа друг пат немој да збориш ако не си ја читал. Оти стварно во Библијата никаде не пишува кога е создадена вселената. А според мене, појма немам кога е создадена вселената. А ја знаеш ти дупката во она 13,7 или колку беа милијарди години стара вселена? Си чул дека има ѕвезди кои според пресметките излегуваат дека се постари од самата вселена?

http://en.wikipedia.org/wiki/Horizon_problem

Имаш таму и бранење, дека не е така, ама ептен тенко им е.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Јас пак ќе повторам, изгледа не ти е јасно.
Според сегашните математички модели теоријата за Биг Бенгот е најверојатно точна, исто така, според сегашните математички модели нема место за Бог во вселената.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Јас пак ќе повторам, изгледа не ти е јасно.
Според сегашните математички модели теоријата за Биг Бенгот е најверојатно точна, исто така, според сегашните математички модели нема место за Бог во вселената.
Зошто да нема место, кога биг бенгот не го порекнува постоењето на Бог. Знаете ли вие атеисти дека идејата за биг бенг и за ширењето на универзумот (дури пред Хабл, и неговиот закон) е дадена од Католички свештеник? http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lemaître

Ај читнете си малку, дека вашиот демек атеистички поглед на создавањето на светот е даден од Христијанин.

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Понизно те молам дај ми математички доказ дека Бог постои.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Зошто да нема место, кога биг бенгот не го порекнува постоењето на Бог. Знаете ли вие атеисти дека идејата за биг бенг и за ширењето на универзумот (дури пред Хабл, и неговиот закон) е дадена од Католички свештеник? http://en.wikipedia.org/wiki/Georges_Lemaître

Ај читнете си малку, дека вашиот демек атеистички поглед на создавањето на светот е даден од Христијанин.
Како што спомнав и пред малку, концепти за "бог" има колку сакаш, но библискиот концепт за бог и за создавањето е во контрадикција со наодите на науката.
На пример факт е дека универзумот е постар од нашава планета, а библијата тврди дека земјава е создадена заедно со универзумот - дека е создадена на почетокот! Потоа докажано е дека сонцето е постаро од земјата, а библијата тврди дека е создадено после земјата....итн, итн! Значи дури и да постои причинител или бог, тој нема никаква врска со оној опишан во библијата, куранот или тората.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Епа друг пат немој да збориш ако не си ја читал. Оти стварно во Библијата никаде не пишува кога е создадена вселената. А според мене, појма немам кога е создадена вселената. А ја знаеш ти дупката во она 13,7 или колку беа милијарди години стара вселена? Си чул дека има ѕвезди кои според пресметките излегуваат дека се постари од самата вселена?

http://en.wikipedia.org/wiki/Horizon_problem

Имаш таму и бранење, дека не е така, ама ептен тенко им е.
Најстара ѕвезда е ОВАА (една од најстарите барем) и таа не е постара од Биг Бенгот.

Аааммм.... линкот... што врска има со ова што го дискутираме?

Нели Бог ја создал вселената според Библијата?

--- надополнето ---

Не е даден од католички свештеник, туку од научник, астроном.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
Најстара ѕвезда е ОВАА (една од најстарите барем) и таа не е постара од Биг Бенгот.

Аааммм.... линкот... што врска има со ова што го дискутираме?

Сакав да укажам дека и таа теорија си има свои недостатоци, и контрадикции.

--- надополнето ---

Не е даден од католички свештеник, туку од научник, астроном.
Кој што бил Христијанин. Вака, мене не ми е битно дали некој научник е атеист или верник, битното е што тој научник придонел за науката. Но изгледа вам ви е ептен битно дали Ајнштајн напр, бил атеист или верник, па затоа сакав да ви кажам дека оној што прв ја дал идејата за биг бенгот бил Христијанин. Чим нему не му била контрадикторна оваа теза со Библијата, немојте да велите дека нема место за Господ во биг бенгот.

--- надополнето ---

Како што спомнав и пред малку, концепти за "бог" има колку сакаш, но библискиот концепт за бог и за создавањето е во контрадикција со наодите на науката.
На пример факт е дека универзумот е постар од нашава планета, а библијата тврди дека земјава е создадена заедно со универзумот - дека е создадена на почетокот! Потоа докажано е дека сонцето е постаро од земјата, а библијата тврди дека е создадено после земјата....итн, итн! Значи дури и да постои причинител или бог, тој нема никаква врска со оној опишан во библијата, куранот или тората.
Има неколку толкувања на напишаното во Генезис. Не е се така едноставно како што некои мислат.

--- надополнето ---

Понизно те молам дај ми математички доказ дека Бог постои.
Нема. Како што нема математички доказ дека и јас постојам.

--- надополнето ---

Ај одам да си боцнам малку салата, ќе продолжам друг пат. :)

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.432
Поени од реакции
5.128
Сакав да укажам дека и таа теорија си има свои недостатоци, и контрадикции.
Нормално, затоа и се вика теорија. :)

Кој што бил Христијанин. Вака, мене не ми е битно дали некој научник е атеист или верник, битното е што тој научник придонел за науката. Но изгледа вам ви е ептен битно дали Ајнштајн напр, бил атеист или верник, па затоа сакав да ви кажам дека оној што прв ја дал идејата за биг бенгот бил Христијанин. Чим нему не му била контрадикторна оваа теза со Библијата, немојте да велите дека нема место за Господ во биг бенгот. Има неколку толкувања на напишаното во Генезис. Не е се така едноставно како што некои мислат.
Нема. Како што нема математички доказ дека и јас постојам.
Види и мене не ме интересира дали некој научник е христијанин или атеист. Битен е придонесот за науката, за знаењето и напредокот на човештвото. Тоа е она што се смета.
А не куп пропаганди и книги кои го влечат човештвото наназад.

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
А не куп пропаганди и книги кои го влечат човештвото наназад.
Арно ама Библијата вели да не се уназадува човештвото. Знаеш ли дека таму во книгите на Соломон пишува дека човекот треба постојано да го проучува светот во кој што живееме, да испитуваме да проучуваме итн. Самата Библија, самиот Господ ни вели постојано да трагаме по нови знаења.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom