Чекај, без религии...значи што би било кога би било, ако не беа религиите. Корените? Не знам, од каде му се корените некому да се напали на туѓ живот и верба? Појма неам...лично зло, темната страна на човекот ради неговата "слободна волја" или гените, да се доминира и гази.
Најголем број војни (па и оние католичките крстоносните иако се под изговор за црквата) се биеле и се бијат и денес за ресурси, простори, расистички и националистички разлики. И без религии, и без поп да ги благослови, истите ќе водеа битка за истото, светот ќе биеше битка за нафта, вода, ураниум, дијаманти,слонова коска, робови, дрога...Колку понапредни технолошки и умствено, толку повеќе жртви со помалку напор. Делумно сигурно се виновни и некои вжештени глави кои користат црквен авторитет, но и без нив човештвото ќе доживува војни. Ако тргнеш од ситни нешта, од газење во автобус или свирење со кола и нагли движења желни за тепачка...со истражување на примерок насилства не е тешко истиот да се примени на цела популација. Земи ја и заостаната Македонија како пример...верските недоразбирања и проблеми се минорни према недоразбирањата и проблеми во другите сфери. Се деси црква/џамија на плоштад, се деси Кале и музеј...колку други појави се десија кои немаат никаква допирна точка со религијата? Ситуе други. Отвори вести и политика, отвори црна хроника, отвори навијачки групи...сите се или меѓунационални (ради приграбување одредена финансиска корист во крајна линија) или поттикнати од богатење, грамзивост, психички пореметености..кои не се поттикнати од религијата. Впрочем, како јас можам да живеам добро со муслиманите во мојот крај (а ги има отприлика половина) па и католиците?Кога човештвото би продолжило како во времето на античките филозофи, и наместо догми, би се преориентирало кон рационално размислување и демократија, човештвото сега би било 1000 години понапред (времето изгубено во темниот среден век).
БРА-ВО! Мај-сто-ре!!!Koga bi postoel Gospod svetot bi bil bez religii!
Па се бришам после, бе, Мики! Ти не?Е добро бе, како Ти успева, ем да сереш, ем да бидеш чист!???
Свет без религии се Скандинавија и Јапонија! Не се феудалниот Советски Сојуз и „комунистичките“ воени диктатури маскирани во вечни револуции. Тоа што ти го сметаш за атеизам е сосем друго нешто. Не си ги разбрал термините.[/COLOR]муабетот не е свештенството...се работи што во свет без религии. Дали црнците во Африка, советите и белогардејците, балканот, витенам, куба...
и најголеми стапки самоубиства (нордиските оти немале сонце, а јапанците...оти имаат премногу сонце)...сепак не се без религии. Според податоците јапанците имаат религии, исто и скандинавците....ама твојата теза беше не дека вервале, него така им кажале да се пишат на пописСвет без религии се Скандинавија и Јапонија! Не се феудалниот Советски Сојуз и „комунистичките“ воени диктатури маскирани во вечни револуции. Тоа што ти го сметаш за атеизам е сосем друго нешто. Не си ги разбрал термините.
Атеистичките земји на денешницата се оние каде криминалот, малолетната бременост, малолетна деликвенција, криминалот, нелегалната проституција, трговија со луѓе и слични социјални срања имаат најниски стапки во светот. Како можеш воопшто да оспориш бенефит од атеизмот после ваква една проверена информација?!?
Што ли ти се врти низ умот ко ќе прочиташ вакво нешто? ...или ич не го читаш?
Точно дека војни имало и ќе има и со и без религиите, но факт е дека тие се фактор кој го успорувал прогресот, фактор кој бил кочница за развојот и ментален затвор за слободоумните.Најголем број војни (па и оние католичките крстоносните иако се под изговор за црквата) се биеле и се бијат и денес за ресурси, простори, расистички и националистички разлики. И без религии, и без поп да ги благослови, истите ќе водеа битка за истото, светот ќе биеше битка за нафта, вода, ураниум, дијаманти,слонова коска, робови, дрога...Колку понапредни технолошки и умствено, толку повеќе жртви со помалку напор. Делумно сигурно се виновни и некои вжештени глави кои користат црквен авторитет, но и без нив човештвото ќе доживува војни. Ако тргнеш од ситни нешта, од газење во автобус или свирење со кола и нагли движења желни за тепачка...со истражување на примерок насилства не е тешко истиот да се примени на цела популација. Земи ја и заостаната Македонија како пример...верските недоразбирања и проблеми се минорни према недоразбирањата и проблеми во другите сфери. Се деси црква/џамија на плоштад, се деси Кале и музеј...колку други појави се десија кои немаат никаква допирна точка со религијата? Ситуе други. Отвори вести и политика, отвори црна хроника, отвори навијачки групи...сите се или меѓунационални (ради приграбување одредена финансиска корист во крајна линија) или поттикнати од богатење, грамзивост, психички пореметености..кои не се поттикнати од религијата. Впрочем, како јас можам да живеам добро со муслиманите во мојот крај (а ги има отприлика половина) па и католиците?
Воопшто не е точно, види каде се најмногу самоубиства, не го лажи народови најголеми стапки самоубиства (нордиските оти немале сонце, а јапанците...оти имаат премногу сонце)...сепак не се без религии. Според податоците јапанците имаат религии, исто и скандинавците....ама твојата теза беше не дека вервале, него така им кажале да се пишат на попис
ти изгледа не би можел да живееш у маало каде што јас живеам, мешавина од националности и вери.
Боље да имаат висока стапка на самоубиства него висока стапка на убиства, како во оние со 99% верници, на приметр, нели, Лурц? Или нема да се сложиш можда?и најголеми стапки самоубиства (нордиските оти немале сонце, а јапанците...оти имаат премногу сонце)...сепак не се без религии. Според податоците јапанците имаат религии, исто и скандинавците....ама твојата теза беше не дека вервале, него така им кажале да се пишат на попис
ти изгледа не би можел да живееш у маало каде што јас живеам, мешавина од националности и вери.
Дадов пред недела две истражување со референци од СЗО и некои бројки. нема везе, ме мрзи да барам по форумов...ако вики лажеВоопшто не е точно, види каде се најмногу самоубиства, не го лажи народов
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_suicide_rate
http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fajp.psychiatryonline.org%2Fcgi%2Freprint%2F161%2F12%2F2303.pdf&rct=j&q=who%20Religious%20affiliation%20and%20suicide%20attempt&ei=nFeSTczbNIuLswbs3JjQBg&usg=AFQjCNHBrH7gKFgKqZpZur3gTZk5Yvptjw&cad=rja
Religious affiliation and suicide attempt.
Dervic K, Oquendo MA, Grunebaum MF, Ellis S, Burke AK, Mann JJ.
Department of Neuroscience, New York State Psychiatric Institute, 1051 Riverside Dr., Unit Number 42, New York, NY 10032, USA.
Abstract
OBJECTIVE: Few studies have investigated the association between religion and suicide either in terms of Durkheim's social integration hypothesis or the hypothesis of the regulative benefits of religion. The relationship between religion and suicide attempts has received even less attention.
METHOD: Depressed inpatients (N=371) who reported belonging to one specific religion or described themselves as having no religious affiliation were compared in terms of their demographic and clinical characteristics.
RESULTS: Religiously unaffiliated subjects had significantly more lifetime suicide attempts and more first-degree relatives who committed suicide than subjects who endorsed a religious affiliation. Unaffiliated subjects were younger, less often married, less often had children, and had less contact with family members. Furthermore, subjects with no religious affiliation perceived fewer reasons for living, particularly fewer moral objections to suicide. In terms of clinical characteristics, religiously unaffiliated subjects had more lifetime impulsivity, aggression, and past substance use disorder. No differences in the level of subjective and objective depression, hopelessness, or stressful life events were found.
CONCLUSIONS: Religious affiliation is associated with less suicidal behavior in depressed inpatients. After other factors were controlled, it was found that greater moral objections to suicide and lower aggression level in religiously affiliated subjects may function as protective factors against suicide attempts. Further study about the influence of religious affiliation on aggressive behavior and how moral objections can reduce the probability of acting on suicidal thoughts may offer new therapeutic strategies in suicide prevention.
И каде има во посоченава студија статистика по земји?Дадов пред недела две истражување со референци од СЗО и некои бројки. нема везе, ме мрзи да барам по форумов...ако вики лаже
http://en.wikipedia.org/wiki/Epidemiology_of_suicide#Suicide_and_religion
http://www.google.com/url?sa=t&source=web&cd=2&ved=0CBcQFjAB&url=http%3A%2F%2Fajp.psychiatryonline.org%2Fcgi%2Freprint%2F161%2F12%2F2303.pdf&rct=j&q=who%20Religious%20affiliation%20and%20suicide%20attempt&ei=nFeSTczbNIuLswbs3JjQBg&usg=AFQjCNHBrH7gKFgKqZpZur3gTZk5Yvptjw&cad=rja
Значи во реалноста ти е сеедно кој каква вера носи во душа? Не ги разубедуваш да се откажат?Боље да имаат висока стапка на самоубиства него висока стапка на убиства, како во оние со 99% верници, на приметр, нели, Лурц? Или нема да се сложиш можда?
Мојата теза не е така глупа. Не знам од кај ти текнуваат такви тези....
па прочитај, не можев да постирам цел пдф фајл. Ти појаснува дека со лоу релиџн афилиејшн има помалку самоубиства.И каде има во посоченава студија статистика по земји?
Не е фер да изнесуваш лажни информации, ја кршиш 9тата ти заповед.
Веројатно знаеш која ти е деветтата заповед. молчиЗначи во реалноста ти е сеедно кој каква вера носи во душа? Не ги разубедуваш да се откажат?
--- надополнето ---
па прочитај, не можев да постирам цел пдф фајл. Ти појаснува дека со лоу релиџн афилиејшн има помалку самоубиства.
Баш би ја погледнал таа студија, ако не те мрзи, да ја постирај ја, шо!Дадов пред недела две истражување со референци од СЗО и некои бројки. нема везе, ме мрзи да барам по форумов...
Сеедно ми е од која вероисповест е човекот со кој се дружам. Сметам и дека е убаво кога има полно различни. Фрка ми понекогаш ко се само две на купче.Значи во реалноста ти е сеедно кој каква вера носи во душа? Не ги разубедуваш да се откажат?
хехе, ќе му кажиш в лице на некого од моиве комшии? абе немој, кај ќе те спасуваме...Сеедно ми е од која вероисповест е човекот со кој се дружам. Сметам и дека е убаво кога има полно различни. Фрка ми понекогаш ко се само две на купче.
Не би си дозволил да разубедувам некого. Тоа е сечие право. Но, ако некој ме праша кое е моето мислење немам никаков проблем да му го кажам.
...а ова овде е форум на тема. Тука не сме пошто сме другари. Тука пишуваме што мислиме и тоа се обидуваме да го објасниме.