Donald Sikert
Jane Vitington
- Член од
- 28 ноември 2008
- Мислења
- 8.283
- Поени од реакции
- 5.614
Сомнежот постои кај двете страни - јас се сомневам дека Бог постои но се сомневам и дека Бог не постои бидејќи нема докази ни за едното ни за другото. Да се слагам дека тезите кажани од вас т.н атеисти с епоблиску до денешното рацио но само за некои опипливи работи од типо на плимата и осеката итн.Не би рекол, постоење се докажува а непостоење не исто како што ти кажа во претходниот пример. Варање се докажува, неварање не се докажува, сомнежот (верувањето) кое останува е ирационално. Но, не е само немањето докази што ме оттера од религијата, туку религијата вели дека постои горе некој кој никој не го видел или чул, освен некојси негов избраник (секоја религија си има свој) и он нас не создал и ние него ќе го видиме на судниот ден кој никој не знае како ќе се случи или кога ќе се случи и ако го слушаме ќе не пратив во рајот кој никој не го видел ниту знае каде а ако бидеме непослушни следува казна - вечно горење во пеколот кој никој нит знае каде е нит го видел.
И после Јоан и Мики1 ќе ми солат памет а они (одам по тоа што се христијани) веруваат во змии што зборуваат, забранети овошја, претварања на ребра во жени, одмарање на господ на 7тиот ден (семоќно, сезнајно, бесмртно и бесконечно битие на кое му треба одмор), рајски градини и ред други очигледни измислици...
И мислам дека ниту Јоан ниту Мики1 не верувата во тоа што го наброја, и дека никој не верува во создавањето на земјата од страна на Господ за 6 дена кои траат по 24 часа. Апсурдно е тоа. Библијата е напишана со многу метафора тоа со 6 те дена слободна сфати го со 6 долги периоди во создавањето услови за живот, тоа со судниот ден и 10 те божји заповед слободно сфати го начин на кој што би требало да с еоднесуваат луѓето за да има помалку несреќи и зла на овој свет. А судниот ден би трбеало да ги исплаши оние кои ќе скршнат од сето тоа.
И сега кажи ми ти мене зашто да не ги почитува секој 10 те божји заповеди како филозофија на живот за доброто на сите? Ако ги почитуваш секако ќе го најдеш т.н рај самиот во себе. Мислам дека Мики1 и Јоан никаде не спомнуваат дека веруваат во вистинска змија која би значела животно во облик како што го знаеме денес, туку како метафора дека човештвото е отидено у курац и не се знае кој пие кој плаќа. Вербата во бога (кој и да е од бројката 5000 што ја споменува цело време Дбек) е обид да се биде верен на вистинските морални вредности кон кои би требало да се стреми усовршувањето на човековата ментална матрица. А наградата за таквото почитувањеи начин на живот сама ќе си дојде нели :smir: