Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Наодите од теренот се „ствар„ на толкување - еволуцонистите се махери за погрешно толкување на фосилните факти!
2. Ајде де! Е ми, дај тогаш да ги укинеме сите науки, философии и уметности! Што ќе ни се!
3. Дај ми една таква конечна лага.
4. Најмасовните војни и намасовната манипулација со умовите од луѓето се водат токму во оваа убава, море, најубава од сите можни идни иднини...
5. Де бе, јас до пред малку мислев дека мама и тато ме родиле...А она, науката вмешала прсти!

1. Дај пример каде згрешиле и објасни во што е грешката.

2. Потребни ни се поради тоа што животот ни го прават покомотен, умот побогат со знаења, а свесноста поширока.

3. „Јахве го создал светот за 6 дена и му го дал на човекот да го владее.“

4. Крстоносните војни се христијански. Џихадот е исламски. Палестина 60 години ја ебат евреи. Све што е војна во светов во коренот ја има религиската поделеност. Сети се на Босна.

5. Ти не си околу себе бе, прост! Камо среќа науката да замешала прсти кај тебе... Вака прост и приучен ти се смеат луѓе по форумов. Викаш, и на работа тоа валканите атеисти те јебат... епа, има зашто, Мики, има зашто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Аха... и да обрнеш внимание на некои вистински факти:
Оупс, остави ги на страна овие "факти" пошто секои пола до 1 деценија ги менуваат по желба...те ги корегираат, те ги враќаат па на старите.
Кажи што мислиш за она со мачката, кучето и душата на човекот, дадени од (омилен збор на атеизмот) science дискавери чанел.
Покрај примерот со животните ме интересира и зашто сеуште не можат да предупредат на земјотрес, поплава...кога истите непогоди се толку проучени и се знае причината, се знае што им претходи. Зашто не го предвиделе овој настан
Huge tsunami slams Japan following quake

Има уште теории
Животот на Земјата се родил во Вселената или оваа
Дождот од метеорити го започнал настанокот на живот на Земјата?
НАСА откри вонземјани, најверојатно ова ради буџетот, милијарди долари се у прашање ако не поставуваат вакви тези, нема ни долар да добијат. Како тезата за стаклена градина, загревање...милијарди се одлејаа, луѓе си поверуваа-што се вели си го лапнавте со камата, а оно испадна посмешна приказна неголи онаа за дедо мраз и пепелашка.
хм
Животот во Вселената е потежок, отколку што досега сé мислеше она што се мислеше :) а докази и пресметки ниту трага. Затоа велам, секој може да даде теорија, но не секој може да ја наплати во висина од милиони и милијарди долари. На вакви тези им веруваш Дбацк?
Или заплетканоста со која истите признаваат дека всушност и покрај толку откритија се помалку знаат
Сончевиот систем станува се позаплеткан
Но, во што е проблемот тука? Очигледно, во фактот што сегашните теории за настанувањето на Сончевиот систем не можат да го објаснат настанувањето на сите тие објекти.
Можно е Големиот Прасок да создал не еден, туку многу повеќе Универзуми.
Што беше пред Биг Бенгот? Идентичен, спротивен Универзум? Loop Quantum Gravity theory
LQG е теорија која е тешко да се преточи во зборови, но во суштина се однесува на проблемите поврзани со некомпатибилностите помеѓу квантната теорија и општата релативност - две суштински теории, кои го одликуваат нашиот универзум. Ако овие две теории не се компатибилни една со друга, потрагата по „Теоријата на Се;“ наидува на потешкотии и пропаѓаат напорите гравитацијата да се спои со големата обединета теорија (Grand Unified Theory), т.е. електронуклеарната сила. LQG ја квантизира гравитацијата, при што дава можност за нејзино објаснување и можен клуч за отклучување на Теоријата на Се;. Но, LQG има многу критичари, бидејќи постојат малку директни или индиректни докази кои одат во прилог на оваа теорија.
Таа теорија со децении ја сонуваат...Се надевам дека нешто било што ќе утврдат конечно како точно и неменливо...барем додека сум јас во живот. Само се ми се чини да не дојдат до заклучок дека она се во теоријата на се е всушност Сесодржателот, Бог.
Вака како што изгледа, многу е несигурно и на земјата и на небото било што да се знае со точност.

Дбацк, не ми одговори за својствата на водата, како и за својствата на елементите во нивната моноатомска состојба (во улога на суперкондуктори) -ќе ги најдеш преку гуугле. Дали ти се верува дека такви својства се можни?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Дај пример каде згрешиле и објасни во што е грешката.

2. Потребни ни се поради тоа што животот ни го прават покомотен, умот побогат со знаења, а свесноста поширока.

3. „Јахве го создал светот за 6 дена и му го дал на човекот да го владее.“

4. Крстоносните војни се христијански. Џихадот е исламски. Палестина 60 години ја ебат евреи. Све што е војна во светов во коренот ја има религиската поделеност. Сети се на Босна.

5. Ти не си околу себе бе, прост! Камо среќа науката да замешала прсти кај тебе... Вака прост и приучен ти се смеат луѓе по форумов. Викаш, и на работа тоа валканите атеисти те јебат... епа, има зашто, Мики, има зашто.
1. Грешките веќе ги имам посочено, ама ај пак: наоди на фосили од школкни на високи планински масиви (што бараат школките на планина?), наоди на стебла од дрвја во пустина (?), наоди на фосили во различни земјани слоеви/нивоа, каде посложените фосили лежат под поедноставните фосили (логички апсурд!?) и сл.

2. И до кога така? И со која цена? До каде ќе „оди„ таа трка по комодитетот? На лаик му е јасно дека ресурсите од Земјава се ограничени, а на некои уште денес им се гледа крајот и исцрпеноста!

3. Уште една Богохулна реченица од Твоја страна...Но да, па нели Луци беше вистоноворникот, заборавив.

4. За сето набројано, вината е во некој друг, пред се , во Луци , но и во оние кои на Луци му служат свесно или помалку (не)свесно. Патем кажано, и пред крстоносните војни, имаше други војни, ама не ги именуваме како крстоносни, така?

5. Признавам, ептен сум прост...Но не гледам одговори од Твоја страна, кои се последица од твојата сложеност.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Оупс, остави ги на страна овие "факти" пошто секои пола до 1 деценија ги менуваат по желба...те ги корегираат, те ги враќаат па на старите.
Кажи што мислиш за она со мачката, кучето и душата на човекот, дадени од (омилен збор на атеизмот) science дискавери чанел.
Покрај примерот со животните ме интересира и зашто сеуште не можат да предупредат на земјотрес, поплава...кога истите непогоди се толку проучени и се знае причината, се знае што им претходи. Зашто не го предвиделе овој настан
Huge tsunami slams Japan following quake

Има уште теории
Животот на Земјата се родил во Вселената или оваа
Дождот од метеорити го започнал настанокот на живот на Земјата?
НАСА откри вонземјани, најверојатно ова ради буџетот, милијарди долари се у прашање ако не поставуваат вакви тези, нема ни долар да добијат. Како тезата за стаклена градина, загревање...милијарди се одлејаа, луѓе си поверуваа-што се вели си го лапнавте со камата, а оно испадна посмешна приказна неголи онаа за дедо мраз и пепелашка.
хм
Животот во Вселената е потежок, отколку што досега сé мислеше она што се мислеше :) а докази и пресметки ниту трага. Затоа велам, секој може да даде теорија, но не секој може да ја наплати во висина од милиони и милијарди долари. На вакви тези им веруваш Дбацк?
Или заплетканоста со која истите признаваат дека всушност и покрај толку откритија се помалку знаат
Сончевиот систем станува се позаплеткан
Можно е Големиот Прасок да создал не еден, туку многу повеќе Универзуми.
Што беше пред Биг Бенгот? Идентичен, спротивен Универзум? Loop Quantum Gravity theory
Таа теорија со децении ја сонуваат...Се надевам дека нешто било што ќе утврдат конечно како точно и неменливо...барем додека сум јас во живот. Само се ми се чини да не дојдат до заклучок дека она се во теоријата на се е всушност Сесодржателот, Бог.
Вака како што изгледа, многу е несигурно и на земјата и на небото било што да се знае со точност.

Дбацк, не ми одговори за својствата на водата, како и за својствата на елементите во нивната моноатомска состојба (во улога на суперкондуктори) -ќе ги најдеш преку гуугле. Дали ти се верува дека такви својства се можни?
Како што гледаш, Лурц, никаде тука го нема господ.

Нема конечна вистина. Има само развој. Се што знаеме ќе биде НАДГРАДЕНО.

Само религијата ти останува фиксна и лажна. Све друго расте и се развива.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Како што гледаш, Лурц, никаде тука го нема господ.

Нема конечна вистина. Има само развој. Се што знаеме ќе биде НАДГРАДЕНО.

Само религијата ти останува фиксна и лажна. Све друго расте и се развива.
Ццц, клоус мајнд. Што виде од ова дека се развива и каде виде дека го побиле Божјото постоење и творење? Тикви со расло развој. Прво теорија за едно, паза друго и трето, па пак назад кон едното.. хехе, развој 100 години ништо не развија осим што само ветуваат...ама има кого да лажат :vozbud:
Имаше право Платун у еден пост -на атеиста да му го донесеш Бог и пред него, нема да го признае и пак ќе го негира...

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
1. Грешките веќе ги имам посочено, ама ај пак: наоди на фосили од школкни на високи планински масиви (што бараат школките на планина?), наоди на стебла од дрвја во пустина (?), наоди на фосили во различни земјани слоеви/нивоа, каде посложените фосили лежат под поедноставните фосили (логички апсурд!?) и сл.

2. И до кога така? И со која цена? До каде ќе „оди„ таа трка по комодитетот? На лаик му е јасно дека ресурсите од Земјава се ограничени, а на некои уште денес им се гледа крајот и исцрпеноста!

3. Уште една Богохулна реченица от Твоја страна...Но да, па нели Луци беше вистоноворникот, заборавив.

4. За сето набројано, вината е во некој друг, пред се , во Луци , но и во оние кои на Луци му служат свесно или помалку (не)свесно. Патем кажано, и пред крстоносните војни, имаше други војни, ама не ги именуваме како крстоносни, така?

5. Признавам, ептен сум прост...Но не гледам одговори од Твоја страна, кои се последица од твојата сложеност.
1. Тектонски плочи и движења на копното. Треба ова да го знаеш.

2. Нема крај. Знаењето никогаш не е конечно. Секое одговорено прашање отвора 10 нови.

3. ?!?!

4. Религијата како двигател ја има во сите војни. Атеизмот не.

5. Тоа дека си прост. Па не можеш да разбереш. На свиња не можеш да и објасниш математика, така?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Све друго расте и се развива.
Многу ја љубам оваа бесцелност, бесмислица и бесконечност...Ептен. Ми се чини дека дури и бесловесните животни ја знаат смислата од нивното битисување.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ццц, клоус мајнд. Што виде од ова дека се развива и каде виде дека го побиле Божјото постоење и творење?
Не се побива непостоење, Лурц. Се докажува. Пробај да докажеш.

Се развиваат теориите. фактите секогаш остануваат факти. Си се збунил нешто...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Тектонски плочи и движења на копното. Треба ова да го знаеш.
Добар еуфемизам...

--- надополнето ---

2. Нема крај.
Што му доаѓа исто што и бесцелност...

--- надополнето ---

Атеизмот не.
Ма неееее..Тоа мене само така ми се причинило...Хитлер беше јак верник, така? Само никако да се сетам на неговата вероисповест.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.815
Поени од реакции
12.306
Не се побива непостоење, Лурц. Се докажува. Пробај да докажеш.

Се развиваат теориите. фактите секогаш остануваат факти. Си се збунил нешто...
Ти во секој 3 пост тврдиш дека нема...па ти си тој човече божји кој треба да докаже, ти си тој што пука по религијата, не јас.
Кои факти ...факти... човече божји. Факти она погоре? Знаеш нешто биологија, хемија, физика...да видиш дека се вртат у круг? Ама ти не ги читаш ни насловите од текстовите, а камоли да ги разбериш што кажуваат. Од ова заклучувам дека само твојот филозофски пристап е дека нема Бог, друго ништо опипливо.

Исто, не одговори на документарецот за мачката и претсмртните знаци, за водата и моноатомите...или не ти одговара, пошто ќе го доведе затворениот ум пред еден огромен ѕид на ништо? Камо го сега оупен мајнд?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
5. Тоа дека си прост. Па не можеш да разбереш.
Па затоа се надевам на твојата сложеност, ама никако да ми одговориш...

F

Frankie Yale

Гостин
Не ми е само јасно, како можат доказите сами од себе нешто да докажат, а притоа да не постои толкувач на тие докази, кој (толкувач) ќе ги истолкува согласно своите сцинетистички предрасуди и интереси.

Временски гледано, различни методи, даваат различни резултати и сега, кој од тие резултати е прифатлив? Оној кој е најблизок до моите предубедувања?

Зашто, на пример, на еволуционистите им се омилени оние цифри од катаљони години? Случајно? Намерно?
Не, туку сите мерења преку радиометриски датирање покажуваат на исти цифри, па ете затоа. А тој пример со Дарвин ти е безвезен зошто радиометричкото датирање не постоело во времето на Дарвин, било развиено таму негде после првата светска војна. А интересно е што ако земеш да читаш за Дарвин, тој никогаш не всушност тврдел дека земјата е навистина стара неколку милиони години туку давал проценки базирани на веројатност, според тоа колку се стари фосилите што тој и други научници ги имаат откриено.

И не им се омилени тие цифри на "еволуционистите", туку доказите, мерењата и константните анализи покажуваат на тие "катаљони години".

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не, туку сите мерења преку радиометриски датирање покажуваат на исти цифри, па ете затоа.
Убо велиш. Не ме чуди ако една и иста метода дава еден и ист резултат...

Значи, на крајот од 19-от век, имавме една претпоставка за староста од Земјата. Денес, имаме некоја друга, а во догледна иднина, сигурен сум дека ќе има и трета а можеби и шеста. Која од нив е точна? Зашто таа почетна цифра од 20 мил. години непрекидно се „надувува„ до денешните 4,7 милј. години за староста на Земјата или оние 17-20 милј. години за староста на Вселената?

Од каде доаѓа овој невиден отпимизам во точноста од тековно прифатените вистини во науките, кога е повеќе од јасно дека тие вистини траат една човечка генерација?

Која ќе биде утрешната бројка за староста на Земјава?

Што се однесува до катаљоните години, логиката е проста: за да биде еволуцијата точна, т.е. за да се потврди тезата дека животот настанал случајно, еволуционистите „маваат„ тешки цифровидни години, па во тој огромен и незамислив временски период и тек, по принципот на статистиката веројатност (т.е. Болцмановиот статистички еуфемизам!), можел да се случи и случаен настан, од кој случајно би настанале првите органски молекули,

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Ти во секој 3 пост тврдиш дека нема...па ти си тој човече божји кој треба да докаже, ти си тој што пука по религијата, не јас.
Кои факти ...факти... човече божји. Факти она погоре? Знаеш нешто биологија, хемија, физика...да видиш дека се вртат у круг? Ама ти не ги читаш ни насловите од текстовите, а камоли да ги разбериш што кажуваат. Од ова заклучувам дека само твојот филозофски пристап е дека нема Бог, друго ништо опипливо.

Исто, не одговори на документарецот за мачката и претсмртните знаци, за водата и моноатомите...или не ти одговара, пошто ќе го доведе затворениот ум пред еден огромен ѕид на ништо? Камо го сега оупен мајнд?
Не се докажува непостоење. Се докажува само постоење. Така знаеш дека нештото навистина го има. Инаку, Лурц, ГО НЕМА!

Сите научни сицишплини се поврзани. Проблемот во само една од нив би ги потресол сите останати. ЗОШТО НЕМА НАОДИ кои го негираат научниот пристап? Зошто нема организмикои ја негираат биолошката рамка или дрвото на животот? Зошто нема фосили кои ја негираат геолошката скала?
Зошто нема гени кои отскокнуваат од рамката?

Мачката и претсмртните знаци не се доказ за БОГ!!!

Доказ се дека немаме механизам да го објасниме тоа. Тоа не значи дека нема да најдеме.

Ако сакаш, Лурц, да ја одбраниш религијата, треба да понудиш некаков, БИЛО КАКОВ, доказ. Таков доказ НЕ ПОСТОИ.

Ако сакаш, верувај си, јас немам ништо против тоа, ама ако сакаш да го докажеш твоето верување, ќе треба да понудиш сокази за постоењето на БОГ. Тоа ти неможеш, исто како што не може никој друг верник.

Што да ти правам?!?

Член од
17 февруари 2011
Мислења
775
Поени од реакции
33
Ако бог ја создал, тогаш кој го создал бог?
Ако бог може да постои отсекогаш, зошто универзумот да не постои отсекогаш?

„Бог е едноставно само еден непотребен чекор во сето ова објаснување“

Остај, што за да настане Бог, по вашата логика, мора него да го креирал некој многу покомплексен Бог. И така наназед.

Дебилно, не?

--- надополнето ---

Сите прашања што ве мачат вас, не' мачат и нас.

Ние само не се обидуваме да го решиме проблемот со замислен лик. Ние бараме вистински објаснувања.

Вие се одлучувате за најбезболното и најнепредизвикувачкото решение. „Бог, таа работа!“ ....а со ништо не можете да го објасните. ...ниту да го докажете неговото постоење.

За едноставни работи треба едноставен доказ. За извонредни работи потребни се извонрдни докази.

Вие немате никаков доказ за вашиот БОг.

Ниту за останатите 4999 тековни.

И, за крај, малку хумор:
Повторно ќе ти го поставам тоа прашање:

Прашањето е до атеистите, бидејќи не веруваат во Божјето создавање на вселената и се што е во неа, КОЈА Е НИВНАТА ТЕОРИЈА ЗА НАСТАНУВАЊЕТО НА ПРА-МАТЕРИЈАТА. Не да се тресе од ракав. За создавање и ширење на вселената најпопуларна и најексплоатирана теорија е Теоријата на Големата експлозија. Но се враќаме чекор поназад. ДАЛИ ВООПШТО ПОСТОИ ТЕОРИЈА ЗА ПОСТАНОКОТ НА ПРА-МАТЕРИЈАТА, и како тоа атеизмот го објаснува.
Ако нема објаснување за самонастанување на пра-материјата, тогаш најлогичното објаснување е дека пра-материјата е создадена од некој.
Бидејќи, по дефолт атеистите не веруват во Бог како создател, која е теоријата? Како е создадена пра-материјата?

Не даде никакво одговор. Дробаш глупости:
На прашањето како атеистие го објаснуваат настанувањето на пра-материјата, дали имат теорија, твојот одговор е: „Ако бог ја создал, тогаш кој го создал бог?“ Да не ти се откачила некоја жица? Па дај дискутирај нормално, како разумен. Вакви дискусии се слични на мали деца кои се инатат меѓу себе, а немаат појма од тоа за што зборуваат.

Мене не ми е јасно, и барам одгвор, ако некој од атеистие има сознанија, има нешто прочитано, да постира, да се прошири знаењето., како се објаснува постанувањето на пра-материјата, односно НЕЈЗИНОТО САМОСОЗДАВАЊЕ. Дали некој Институт објавил научна студија која е издржлива?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom