Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Интересна е оваа изјава: Која е смислата на животот?

Јас се декларирам како верник, и смислата на мојот живот е да ја исполнувам волјата на Исус Христос во која имам целосна слобода.

Па бидејќи ова е прашање кое навистина заслужува да биде одговорено, ќе го формулирам поедноставно:
како атеистите гледаат на животот, дали постои смисла на животот (смртта е крај, дали вреди да се живее), која е целта на живеењето?
Токму фактот што животот има крај, му дава смисла! Кога би живеел вечно што би била смислата после милијарда години, после сто милијарди години...? А вечноста не е ниту милијарда ниту сто милијарди, туку бесконечно многу повеќе! Во таква состојба на вечно постоење во една иста состојба, човекот бргу ги совладува сите предизвици, а без предизвици животот нема смисла! За што живее еден просечен човек? Да ги совлада предизвиците на секојдневието! Да заработи, да основа семејство, да се стекне со пријатели, да патува...Што кога сите предизвици ќе бидат постигнати? Кога се ќе биде видено, се ќе биде познато, се ќе биде постигнато? Што тогаш?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
:)

Тоа ми се чини како да кажеш ја сум машински инженер, пошто сум запишан на машински, ама не сум читал книги, не сум полагал испити, ниту сум добил диплома.

Нели?
Поминало тоа време кога верските објекти служеле и за учење на тогашните ученици.
Не гледам дека постојат дипломи, или пак некакви документи за тоа дека треба да бидеш верник.
Едноставно си, веруваш и толку.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Поминало тоа време кога верските објекти служеле и за учење на тогашните ученици.
Не гледам дека постојат дипломи, или пак некакви документи за тоа дека треба да бидеш верник.
Едноставно си, веруваш и толку.
Секако. Но во што си веруваш? Во Тор, Зевс, Јахве?

Ако е последниов, колку го знаеш, ако не си ја прочитал единствената книга од него?

Член од
30 јули 2009
Мислења
1.770
Поени од реакции
1.058
Секако. Но во што си веруваш? Во Тор, Зевс, Јахве?

Ако е последниов, колку го знаеш, ако не си ја прочитал единствената книга од него?
Во повеќе наврати напоменав, во Господ, а дали другите нации го викаат под друго име, не ме интересира.
А дека библијата е напишана од Господ, е тоа не верувам.
Нели сами бираме во што ќе веруваме, така?

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Во повеќе наврати напоменав, во Господ, а дали другите нации го викаат под друго име, не ме интересира.
А дека библијата е напишана од Господ, е тоа не верувам.
Нели сами бираме во што ќе веруваме, така?
Точно. Секој сам си бира. И баш ми е мило што веруваш во свој господ.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Токму фактот што животот има крај, му дава смисла! Кога би живеел вечно што би била смислата после милијарда години, после сто милијарди години...? А вечноста не е ниту милијарда ниту сто милијарди, туку бесконечно многу повеќе! Во таква состојба на вечно постоење во една иста состојба, човекот бргу ги совладува сите предизвици, а без предизвици животот нема смисла! За што живее еден просечен човек? Да ги совлада предизвиците на секојдневието! Да заработи, да основа семејство, да се стекне со пријатели, да патува...Што кога сите предизвици ќе бидат постигнати? Кога се ќе биде видено, се ќе биде познато, се ќе биде постигнато? Што тогаш?
Vaka razmisluva Sopenhauer, no vo toj del bi dodal isto nesto od nego imeno on veli deka koga zivotot bi bil bezbolen vecen i vo krajna sovrsenost znaci bez opasnosti stradanje bolesti i smrt nikomu ne bi mu padnalo na pamet da se prasa zosto ima nesto na mesto nisto, zosto postoi svetot i zivotot, se bi bilo samo po sebe razbirlivo, a so samoto toa se gleda deka sledi i deka ne bi bilo dosadno...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Vaka razmisluva Sopenhauer, no vo toj del bi dodal isto nesto od nego imeno on veli deka koga zivotot bi bil bezbolen vecen i vo krajna sovrsenost znaci bez opasnosti stradanje bolesti i smrt nikomu ne bi mu padnalo na pamet da se prasa zosto ima nesto na mesto nisto, zosto postoi svetot i zivotot, se bi bilo samo po sebe razbirlivo, a so samoto toa se gleda deka sledi i deka ne bi bilo dosadno...
Гледано од човечки аспект, смислата ја прават предизвиците, а кога станува збор за утопија каде се е совршено, тогаш за предизвиците нема место! Што ќе ти биде предизвик ако се што посакаш се исполнува? Може да биде идеално и совршено одреден период, но евентуално таа човечка потреба за предизвик ќе надвладее. Најдобар пример за тоа се славните и познати личности, имаат се што можат да посакаат, а сепак постојано има некоја вест за нив како се лечат од депресија, алкохолизам, зависност....се разведуваат.
Проблемите се составен дел од смислата на животот, неопходниот контраст, без нив животот сам по себе станува проблем губејќи ја смислата.

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Da. Rekov taka e, no sepak gledam stari luge na koi zadovolstvata im se reducirani na jadenje i prosto gledaje na videlinata sto se vika a sepak sakaat da ziveat i ne im se umira, sum primetil epten stari luge na koi uste im se zivee iako nemaat mnogu zadovolstva i predizvici, barem od segasen aspekt taka izgleda inaku da dosadata se javuva i ne tera na druzenje,patuvanje, upotreba na supstanci so cel da si napravime film i atmosfera, i po sebe znam deka dosadata brzo mu ja namaluva vrednosta na nesto sto tolku mnogu sme sakale da ni se ostvari a potoa za nas nema nekoe bitno znacenje...ovde mislam deka ima nesto sto treba da razmislam pa da kazam no sega a priori ne mozam da kazam dali ke mi bide dosadno ako imam realna sansa vecnosta da ja poseduvam.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Темата е прашања до атеистите, а како ти имаш таков ник, мислам дека си навистина атеист. Па би сакал да те прашам нешто? Дали си православен?

хахахахахахахахахахахахаха

Атеистички Атеист.

Toecutter

Biafran Baby
Член од
12 мај 2009
Мислења
5.243
Поени од реакции
2.444
Гледано од човечки аспект, смислата ја прават предизвиците, а кога станува збор за утопија каде се е совршено, тогаш за предизвиците нема место! Што ќе ти биде предизвик ако се што посакаш се исполнува? Може да биде идеално и совршено одреден период, но евентуално таа човечка потреба за предизвик ќе надвладее. Најдобар пример за тоа се славните и познати личности, имаат се што можат да посакаат, а сепак постојано има некоја вест за нив како се лечат од депресија, алкохолизам, зависност....се разведуваат.
Проблемите се составен дел од смислата на животот, неопходниот контраст, без нив животот сам по себе станува проблем губејќи ја смислата.
Тоа не е дека немаат предизвици туку поради капиталистичка лоботомија, таквите се ултимативни потрошувачи, дрогата е скапа а парата мора да врти...шо да прави некој со 200 милиони евра, да изгради 1000 куќи за бездомни некаде?! Тоа е капиталистичка ерес !!!
А и мора да се постави пример кој младите ќе го следат...

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Тоа не е дека немаат предизвици туку поради капиталистичка лоботомија, таквите се ултимативни потрошувачи, дрогата е скапа а парата мора да врти...шо да прави некој со 200 милиони евра, да изгради 1000 куќи за бездомни некаде?! Тоа е капиталистичка ерес !!!
А и мора да се постави пример кој младите ќе го следат...
Па и немаат, пробале се, виделе се, биле секаде каде што им текнало....и на крај кога повеќе нема што друго...депресија!:toe:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom