Прашања до атеистите

Статус
Затворена за нови мислења.
L

Liberation

Гостин
Ако твојата среќа зависи од работите што ги правиш тогаш тешко на тебе, се помалку ке ги има и на крај што освен фрустрација ке ти остане.....Патем среќата не зависи од работите што ти се случуваат, туку од состојбата во која што си ти.
Јас од ништо не сум ограничен да ги правам работите кои ме прават среќен. Ти не знам од каде имаш ограничување, па коваш планови за твојата среќа у некој друг живот ,пошто у овој не можеш да ги оствариш.
Состојбата во која сум, директно зависи од работите кои ги правам, а продуцираат среќа.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Најкултурно, ми идеш наку*ац со прашања кои не се во контекст на темата. Кога не си напорен, мерак ми е да читнам што си пишал. Вака, кога ќе го утупиш, па уште ко ќе почнеш да мешаш неврзани работи (пр: Ако ти докажам дека не е можна вештачка интелигенција, дали ќе престанеш да бидеш атеист?!?! WTF?!?) ми иде да те шутнам и да ти опнам бан (ќути што не се заебале да ми дадат такво право)

Некултурно, би ти рекол: „Не драпај муда, копиљ, пошто со три прочитани книги од Ошо и 34 искликани 10-минутни клипчиња не се станува мудар и не се стекнуваш со право да фрлаш чатал на постари и поискусни“. ...ама ај си викам, нема смисла сеа тука да му го пишам ова... и така.
Знаев дека ќе пишеш нешто вакво. Јбг последна опција е секогаш оваков пост.:)
И не е до исчитаните книги, до состојбата е.
Е сега што си пар години може постар не ти дава за право за дисквалификации.
А и местото од кај што најверојатно потекнуваш исто не ти го дава тоа право.

--- надополнето ---

Јас од ништо не сум ограничен да ги правам работите кои ме прават среќен. Ти не знам од каде имаш ограничување, па коваш планови за твојата среќа у некој друг живот ,пошто у овој не можеш да ги оствариш.
Состојбата во која сум, директно зависи од работите кои ги правам, а продуцираат среќа.
Кај прочита дека сум имал ограничување и дека ковам планови за у некој нареден живот ?
А единствена состојба која е blissful e состојба на свеста над умот.
Може се чудиш како некој може со саати да медитира(ништо да не прави), еве ти го одговорот на тоа.

--- надополнето ---

Според мене, не, не може да постои.
За да постои вештачка интелигенција, “направата“ како предуслов треба да има способност да рзвие свој посебен начин на организирање на наредбите дадени од неговиот создател -човекот.
Бидејќи тоа не е можно, се’ што е создадено од човекот, извршува функции зададени од него.
Ако неможе да е од овој свет тогаш е од некој друг.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Знаев дека ќе пишеш нешто вакво. Јбг последна опција е секогаш оваков пост.:)
И не е до исчитаните книги, до состојбата е.
Е сега што си пар години може постар не ти дава за право за дисквалификации.
А и местото од кај што најверојатно потекнуваш исто не ти го дава тоа право.
Ти ме праша - ја ти кажав. Културно. Другото не ти го кажав - пошто беше многу некултурно.
...и да знаеш дека не е до прочитаните книги. И да знаеш дека за местото од каде потекнувам, ама баш ништо не знаеш.
Затоа и нема зошто да ме прашуваш за медитација.
Ај сеа, ако имаш нешто за атеизмот, бујрум.

L

Liberation

Гостин
Кај прочита дека сум имал ограничување и дека ковам планови за у некој нареден живот ?
А единствена состојба која е blissful e состојба на свеста над умот.
Може се чудиш како некој може со саати да медитира(ништо да не прави), еве ти го одговорот на тоа.
Па ти самиот рече дека според тебе, работите кои продуцираат среќа, се намалуваат од ден во ден, соодветно -согледуваш работи кои те ограничуваат.
Твоето омаловажување на среќата во животот (според тебе, овоземниот живот), сигурно дека создаваат планови за некој “поарен живот“ (ете, може и грешам, ти си знаиш).

А несреќата во овој живот, во многу е продуцирана од “неправењето ништо“. Неправењето ништо, всушност, е карактеристика на монасите (едните се молат, другите медитираат). И рака на срце, ја не сум чул некој таков монах да допринесе нешто за добротата во светот.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Ти ме праша - ја ти кажав. Културно. Другото не ти го кажав - пошто беше многу некултурно.
...и да знаеш дека не е до прочитаните книги. И да знаеш дека за местото од каде потекнувам, ама баш ништо не знаеш.
Затоа и нема зошто да ме прашуваш за медитација.
Ај сеа, ако имаш нешто за атеизмот, бујрум.
Еве
Прашав за реинкарнација ама никој не одговори.
Еве уште еднаш, дали постои реинкарнација(инкарнација) ?
И во истото прашање и мислењето за техниките за past life regression и ефектите од тоа.

L

Liberation

Гостин
Постои само “реинкарнација“ на материјата, не и на душата, духот, свеста на индивидуата, или не знам како веќе ја делиш.

Една иста материја, која ја продуцирала свеста во едно тело, може да учествува во креирањето на свеста во друго тело.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Па ти самиот рече дека според тебе, работите кои продуцираат среќа, се намалуваат од ден во ден, соодветно -согледуваш работи кои те ограничуваат.
Твоето омаловажување на среќата во животот (според тебе, овоземниот живот), сигурно дека создаваат планови за некој “поарен живот“ (ете, може и грешам, ти си знаиш).

А несреќата во овој живот, во многу е продуцирана од “неправењето ништо“. Неправењето ништо, всушност, е карактеристика на монасите (едните се молат, другите медитираат). И рака на срце, ја не сум чул некој таков монах да допринесе нешто за добротата во светот.
А зошто некој би допринел нешто за светов ?
Па нели сме само машини....абе ни ли ја сваќаш абсурдноста на ова што го зборуваш ?
Ако сме случајност тогаш џабе е се.
Нели осеќаш празнина заради тоа ?
Фала богу не е така како што мислиш.
И не оомаловажувам ништ, од причина што не постои. Колку што постои среќа у сон толку и среќа имаш надвор од себе у стварите во физичкиов свет.
И не го отфрлам овој свет...го сакам бесконечно, ама како што рекол Исус.
Животот на земјава е мост, не гради куќа на него.

--- надополнето ---

Постои само “реинкарнација“ на материјата, не и на душата, духот, свеста на индивидуата, или не знам како веќе ја делиш.

Една иста материја, која ја продуцирала свеста во едно тело, може да учествува во креирањето на свеста во друго тело.
Па свеста е тоа што си ТИ, се друго е твое во животов ама не си Ти.
И како што рекол Екхарт Тол:
Можеш да изгубиш нешто што го имаш но не тоа што СИ.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не ги „чепкај„ монасите, далеку Си од нив со светлосни години и не си дозволувај луксуз да коментираш нешта кои Ти се апсолутна непознаница. Она кое монасите можат да го сторат за себе и за другите, тоа Ти не можеш да го сториш во текот од вечноста....

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
Еве
И во истото прашање и мислењето за техниките за past life regression и ефектите од тоа.
Јас (лично) сметам дека реинкарнација не постои.
Регресија во минати животи попрво би си го објаснил со контакт со колективното несвесно, отколку со реинкарнација.

--- надополнето ---

Не ги „чепкај„ монасите, далеку Си од нив со светлосни години и не си дозволувај луксуз да коментираш нешта кои Ти се апсолутна непознаница. Она кое монасите можат да го сторат за себе и за другите, тоа Ти не можеш да го сториш во текот од вечноста....
Знам ја еден монах, хорс праеше. Цела вечност.

Член од
24 октомври 2010
Мислења
2.434
Поени од реакции
244
Јас (лично) сметам дека реинкарнација не постои.
Регресија во минати животи попрво би си го објаснил со контакт со колективното несвесно, отколку со реинкарнација.

:) Баш ме интересира што имаш да кажеш за колективното несвесно.
И каде се "наоѓа" и како имаме пристап до тоа.

L

Liberation

Гостин
А зошто некој би допринел нешто за светов ?
Па нели сме само машини....абе ни ли ја сваќаш абсурдноста на ова што го зборуваш ?
Ако сме случајност тогаш џабе е се.
Нели осеќаш празнина заради тоа ?
Фала богу не е така како што мислиш.
И не оомаловажувам ништ, од причина што не постои. Колку што постои среќа у сон толку и среќа имаш надвор од себе у стварите во физичкиов свет.
И не го отфрлам овој свет...го сакам бесконечно, ама како што рекол Исус.
Животот на земјава е мост, не гради куќа на него.

Па свеста е тоа што си ТИ, се друго е твое во животов ама не си Ти.
И како што рекол Екхарт Тол:
Можеш да изгубиш нешто што го имаш но не тоа што СИ.
Вака читајќи те, ми станува јасно до каде оди себичноста на теистите... И многу ми е жал заради тоа.
Па ти живееш во страв. Егоцентричноста ти иде до таму што ти за жива глава не ни сакаш да помислиш дека твојата душа/дух не е вечна.
Уште полошо, теистите се спремни да направат се’ за да ги елиминираат другите кои не мислат како нив, оние кои секојдневно им го спомнуваат табуто за смртта.

Како може животот да е за џабе? Животот има цел: среќа и создавање услови идните генерации да живеат во поголема среќа од нашата.
Ама тебе ти е гајле за среќата на тие што доаѓаат, ама искрено? Ти си премногу загрижен едно “совршено суштество како тебе“ да се здобие со вечен живот.
Дали си свесен дека додека ти живееш во тој филм, светот станува се’ понеодржлив, затоа што тие што не прават ништо (медитираат, се молат) ги нема за да се спротистават на тие кои ја уништуваат планетата и создаваат економски и социјален јаз меѓу луѓето.

Додека си жив, можеш да изгубиш и нешто што имаш, но и нешто што си. Луѓето кои заради социјални репресии, морални ограничувања или генетски предиспозиции, “запечалиле“ ментални болести од најтежок вид, се имаат изгубено себе, бидејќи ја изгубиле свеста.

--- надополнето ---

Не ни сакам да знам. Општо позната е нивната малодушност и неспособноста да одговорат на задачите на вистинскиот свет, па се кријат од него.

Знам дека за себе можат да си најдат душевен мир бегајќи од болката која им ја создава неправдата во светот, а сега ќе те замолам да дадеш барем еден пример за тоа што сториле за другите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom