Извозна стратегија

• Креатор на темата Креатор на темата leandra
  • Време на започнување Време на започнување
тоа пак со владините реклами е врв на глупоста, а фактичката реалнос е сосем друга само ми е полека како што одат работите да не имаме

Пошто работам програмер за странска фирма, и сум се сретнал со сите позитивни/негативни страни на тоа, баш ме интересира што ќе направат за поддршка на извозот за информатички услуги. Или и ова ќе биде еден од оние проекти, од Груевска уста во вмровски уши.

Кој најавува..каде да се вработат..у државна менза или стопанството... За толку ќе сонуваме, ајде да видиме, помина економската криза, да ги видиме најавуваните проекти... Барем да се најават за наредните 2-3 години..а некои од порано најавуваните да влезат...Ги чекам уште Монтипо , Хаер и Тривју и Искра.. Груевски следниот мандат го добива, а ако не влезат овие,после тоа може да каже астала-виста бејби на власта
и да се појават и реализираат овие прокети, грујо ке добие аста ла виста... не е само проектите, има тука уште многу други работи, кои се тесно поврзани со парите... примери има многу.. да не набројувам сега...

Помина кризата а не ја сетивме дека помина доцниме со реакција од официјално објавување.

Него фабриките кои што правеа извоз ги нема, што поради превработеност немање концепт, на крај стечаи и стечајни судии и управници кои не даваат и тоа што може да работи да работи, се врши свесна намерна саботажа од нивна страна настрана од криминалот грабежот и присвојување што го имаат направено. Овде постои една голема небулоза кај нас тоа што сме го имале и имаме како опшество свесно и намерно се растура и краде а чекаме од надвор некој да дојде да отвори работа тука. Па се знае кој тип на луѓе за странски инвеститори идат кај нас со матрица попари окуби и замини.

Помина кризата а не ја сетивме дека помина доцниме со реакција од официјално објавување.

Него фабриките кои што правеа извоз ги нема, што поради превработеност немање концепт, на крај стечаи и стечајни судии и управници кои не даваат и тоа што може да работи да работи, се врши свесна намерна саботажа од нивна страна настрана од криминалот грабежот и присвојување што го имаат направено. Овде постои една голема небулоза кај нас тоа што сме го имале и имаме како опшество свесно и намерно се растура и краде а чекаме од надвор некој да дојде да отвори работа тука. Па се знае кој тип на луѓе за странски инвеститори идат кај нас со матрица попари окуби и замини.
.....не да се растура, море пуцвал се прави, во Македонија сега да дојде некој и да плати авансно 1000 автобуса, нема кој да направи столица за таков автобус , а не па да го комплетира и хомологира. Во Македонија не постои веќе ниеден производен капацитет, способен за работа и комплетиран со стручен кадар, припрема, контрола на квалитет и се што иде со тоа. Во моментов повеќе наликуваме на Авганистан отколку на нормална осиромашна земја...дури и мирисаме авганистански што се чувствува штом земеш прв здив на македонски воздух на аеродромчето во петровец....
...и се ова најкомпетентно го тврдам...и не се зезам и многу ми е мака....

Не сум економист, ниту познавач на економијата па во прилог ќе ви пренесам еден документ во врска со оваа тема

Извозот, увозот и конкурентноста на македонската економија

Кратка анализа на ААГ за состојбите во извозот и увозот. Текстот е на десетина страни, се надевам нема да ви е тешко да го прочитате посебно затоа што дава податоци на извозната структура, извозната вредност во однос на доларот и истата во однос на еврото...како и некои насоки за одржливост на зголемувањето на извозниот тренд.

Кој најавува..каде да се вработат..у државна менза или стопанството... За толку ќе сонуваме, ајде да видиме, помина економската криза, да ги видиме најавуваните проекти... Барем да се најават за наредните 2-3 години..а некои од порано најавуваните да влезат...Ги чекам уште Монтипо , Хаер и Тривју и Искра.. Груевски следниот мандат го добива, а ако не влезат овие,после тоа може да каже астала-виста бејби на власта
У право си. Јас мислам да му дадеме уште едно три мандати, па послем тоа ако не го бива, ете и четврти онака може уште нешто ќе досреди. А послем тоа, асталависта бејби.

--- надополнето ---

.....не да се растура, море пуцвал се прави, во Македонија сега да дојде некој и да плати авансно 1000 автобуса, нема кој да направи столица за таков автобус , а не па да го комплетира и хомологира. Во Македонија не постои веќе ниеден производен капацитет, способен за работа и комплетиран со стручен кадар, припрема, контрола на квалитет и се што иде со тоа. Во моментов повеќе наликуваме на Авганистан отколку на нормална осиромашна земја...дури и мирисаме авганистански што се чувствува штом земеш прв здив на македонски воздух на аеродромчето во петровец....
...и се ова најкомпетентно го тврдам...и не се зезам и многу ми е мака....
По капитулацијата на земјата во 2001 година и велепредавството на македонскиот народ, зошто некој би ја сакал/ се замарал со државата, а уште и би развивал економија? А да, заборавив и на предавството 2004 кога некој си го тепаше сопствениот народ. Земи, укради што можеш, пикај по швајцарски банки, бидејќи државава нема да ја биде уште долго.

А кој е за тебе сопоствен народ Македонски народ. Се додека имаме вакви закржлавени умови ништо од оваа држава, додека Македонскиот народ го делат на наши и ваши , на луѓе што смеат и несмеат да видат тепани, што државата ја присвојуваат и отуќуваат нема напредок, и сето тоа не е страшно ако закржлавел само твојот мозок , страшно е што водачите на оваа земја размислуваат ко тебе ...

Јас можам да им порачам само дека го погрешиле векот

А кој е за тебе сопоствен народ Македонски народ. Се додека имаме вакви закржлавени умови ништо од оваа држава, додека Македонскиот народ го делат на наши и ваши , на луѓе што смеат и несмеат да видат тепани, што државата ја присвојуваат и отуќуваат нема напредок, и сето тоа не е страшно ако закржлавел само твојот мозок , страшно е што водачите на оваа земја размислуваат ко тебе ...

Јас можам да им порачам само дека го погрешиле векот
Не друже. Тие што одеа по планини и сечеа полови органи, палеа живи луѓе и потоа ги касапеа , им ги вадеа очите и ги тераа да ги јадат, тие го погрешиле векот. Јас воопшто го немам погрешено векот. Јас сум Македонец, а ти што си тоа сам си знаеш. Тие приказни за мултикултурализам поминаа, прашај ги :
Герт Вилдерс, Холандија.
Ангела Меркел, Германија
Николас Саркози, Франција
Дејви Камерон, Британија
мојот омилен Хашим Тачи , Косово, каде има колку Срби? Тројца во Митровица?Или и Косово е мултикултурна држава?
Листава има стотици луѓе, да не ги пишувам сега тука.
Без јак национализам и барем еден етникум кој ќе ја сака државата ,нема ниту развој ниту иднина. Само ми е жал за тебе што без факти навредуваш, а не те читав на оние постови каде се симнуваше македонското знаме, се брцаа македонци по средните училишта... Ама те разбирам, тогаш немаше интернет. Ајт со здравје сега, и не мораш да ми се извинуваш за навредите.
п.с. А знаеш ли кој беше тепан 2004? Знаеш ли ти воопшто за што зборувам јас?
Не можев да го најдам без политички пораки во него, ама да се знае дека не сите лажат на форумов или тресат зелени од ракав.

Да не забегуваме од темата , ти неможеш ни да ме прочиташ мене. А една држава не се гради како што ја перцепираш ти, тоа го размисуваа одредени типови кои сакаа да градат чисти држави и се нарекуваа Фашисти, јас Македонија не ја гледам ко таква. Јас Македонија ја замисувам другачије ама изгледа тоа ќе биде во некои други времиња

Еве кажи до кога да ги чекаме.Поминаа 4 години,да не сакаш уште 4 да чекаме?
Не е убаво така да размислуваш и на првиот по 4 му дававме парче не направи.Шанса се дава на некој што работи,а не на некој што продава магла.Отворете ги очите,доста беше од шанси давање,дај да бидеме малку построги.Еве ти 4 години или те бива или не те бива,ај у пм да копаш лозје.Следечи?
(лошото е што нема следечи)

Не е дали ја сакам или не..еве утре да има избори, ќе добијат... Проблемот не е дали ја сакам или не.. ја сум само еден глас од 1.6 милиони чинам, проблемот е што НЕМА друг избор.. другите што се контра ги знаеме,истите се од 90-тите..овие исто не ги бива..почнаа добро, ама се усраа по пут негдека.. До сега се вадеа на економска криза..ајде им прогледувам низ прсти..имаше..точно е. Ама заврши и од сега па натаму секоја грешка ќе ги чини губење власт..

Него да не идам оф топик, околу извозот.. Да , текстилот и земјоделието се наши атрибути..сектори сеуште прилично неразвиени и не доволно искоритени потенцијали..А за извоз на информатика смешно ми е да коментирам,глупости.. кај нас има дефицит на информатички кадар, а не па уште и извоз..смешки

--- надополнето ---

и да се појават и реализираат овие прокети, грујо ке добие аста ла виста... не е само проектите, има тука уште многу други работи, кои се тесно поврзани со парите... примери има многу.. да не набројувам сега...

Onak , и сам занеш дека нема.. не ради тоа што е добра владата и Грујо , не е добра,тука затоа што НЕМА друг кој да го замени...ајде кажи у кого гледаш ти надежи..кажи ми прав човек и права опција за иден премиер..

п.с. Немој само брат Љубе жити мене, ќе ти се смее народ

Не е дали ја сакам или не..еве утре да има избори, ќе добијат... Проблемот не е дали ја сакам или не.. ја сум само еден глас од 1.6 милиони чинам, проблемот е што НЕМА друг избор.. другите што се контра ги знаеме,истите се од 90-тите..овие исто не ги бива..почнаа добро, ама се усраа по пут негдека.. До сега се вадеа на економска криза..ајде им прогледувам низ прсти..имаше..точно е. Ама заврши и од сега па натаму секоја грешка ќе ги чини губење власт..

Него да не идам оф топик, околу извозот.. Да , текстилот и земјоделието се наши атрибути..сектори сеуште прилично неразвиени и не доволно искоритени потенцијали..А за извоз на информатика смешно ми е да коментирам,глупости.. кај нас има дефицит на информатички кадар, а не па уште и извоз..смешки

--- надополнето ---

Onak , и сам занеш дека нема.. не ради тоа што е добра владата и Грујо , не е добра,тука затоа што НЕМА друг кој да го замени...ајде кажи у кого гледаш ти надежи..кажи ми прав човек и права опција за иден премиер..

п.с. Немој само брат Љубе жити мене, ќе ти се смее народ
Не сакам да ја тупам многу со политика ама таква конотација доби темава. Власта не е идеална, не работи баш најдобро. Но каква опозиција имаме? Да видиме некој план програма стратегија. Изборите не се за казнување. Изборите се пазар. Како на пазар што бираш јаболка кога купуваш така бираш и опции на избори. Тие опции се план, програма, стратегија како сакаш крсти ја. Ама предлог некаков да е.
Инаку оваа стратегија не е нешто ново, освен информатичкиот сектор. тој кај нас е уште во развој. А има многу невработени информатичари. И зошто е изоставена индустријата????

Не сакам да ја тупам многу со политика ама таква конотација доби темава. Власта не е идеална, не работи баш најдобро. Но каква опозиција имаме? Да видиме некој план програма стратегија. Изборите не се за казнување. Изборите се пазар. Како на пазар што бираш јаболка кога купуваш така бираш и опции на избори. Тие опции се план, програма, стратегија како сакаш крсти ја. Ама предлог некаков да е.
Инаку оваа стратегија не е нешто ново, освен информатичкиот сектор. тој кај нас е уште во развој. А има многу невработени информатичари. И зошто е изоставена индустријата????

проблемот е Аполоне, што ти и останатите кои така размислуваат не се ни 10% од народов.., море какви 10 ни 5%....останатото се катастрофа на ниво на стадо, дал портокалово, дал сино, дал федералистичко, плус пастирите и нивните шарпланинци :)

Подобро да неможат да формираат влада,од колку еден да земе апсолутна власт.Видовме што носи апсолутното владеење.Не мора ни твојот глас да оди за нив,нека оди за Чак Норис,нека биде пречкратно,но нека не се дава согласност на оваа кражба која ни се врши.Секој глас значи дека ова што ни го прават е добро,тоа во најмала рака е перверзно.
Земјоделието нема капацитет за извоз,најмалку некои сии промотери да го нудат.Не е организирано.Значи прво среди си го дворот па дај го на продажба.Ладилникот за зеленчук во Струмица е најавен пред години,го гледа некој? Не.Значи зошто би им плаќала плата и прошетки на некој кога немам што да извезам? Ова е се за широки маси да се завеат,Што убаво звучи:Ќе извезуваме земјоделски производи :)
Текстилот е на колена по кризава.Кога они плачеа за подршка некој беше глув.А денес ќе го извезуваме....Немам коментар.
Информатички кадри за извоз :) ха ха.

Имаме за извоз и те како, само што уште држвата си нема средено основните дејствиа за едно здраво фунцкионирање.
Ние сме увозно зависни, но тоа не е никаква пречка да си ги искористиме компаративните предности за извоз.

За добра извозна стратегија треба солидни темели што за жал уште се во изработка.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom