Храната како лек (извори на витамини и нивна употреба)

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Намалете го внесувањето на сол

Претераното користење на сол е најголем кривец за срцевите заболувања. Поради тоа се советува помалку внесување на сол во организмот, без оглед на тоа што некои јадења се безвкусни без одредена количина на сол.
Претераната употреба на сол доведува до раст на крвниот притисок, со што три пати се зголемува ризикот за срцеви болести.
 

For_My_Love_o-0

...Morsko Prase...
Член од
25 мај 2007
Мислења
80
Поени од реакции
0
Se izvinuvam vaka na druga tema so pisuvam ama nigde ne najde tema za sreceto pa ajde nekoj ako saka da mi kaze i ako znae so e toa sum na srceto i se za toa ..... :toe: ili pa neka mi kaze ako ima nekakva tema otvorena za srce...
 

асфалт

UNCENSORED
Член од
8 август 2005
Мислења
804
Поени од реакции
23
дајте нешто за мајчина душица... чајот е доста корисен...
 

TWEETY***

Мy life..my rules..any questions?
Член од
18 февруари 2006
Мислења
2.041
Поени од реакции
66
Со вино до блескава насмевка

Истражувањето на италијанските научници сугерира дека редовното консумирање на мали количества вино позитивно влијае врз здравјето на забите и забните непца.
Исто така, умереното консумирање на вино помага и против воспаление на грлото предизвикано од стрептококи бактерии, тврдат истражувачите.
Позитивниот ефект е забележан независно од тоа дали се консумира бело или црно вино, а научниците тоа го објаснуваат со присутност на големиот број состојки што делуваат антибактериски.
Според нив, антибактериските својства на виното се споменуваат уште во римско време, а сега само се потврдуваат.
Научниците, сепак, напоменуваат дека виното не ја заменува забната паста, туку заедно со редовното одржување и хигиена дополнително го зголемува позитивниот ефект.
 
Член од
8 март 2007
Мислења
1.405
Поени од реакции
20
Комбинираната храна може да биде многу здрава дури и да лекува тешки болести
 
Член од
18 декември 2007
Мислења
17
Поени од реакции
0
Абе да лекува кој ли знае многу ретко во зависност од болеста меѓутоа да спречува многу болести тоа сум 100% сигурен. Поздрав :)
 

skh

Член од
31 јануари 2008
Мислења
33
Поени од реакции
0
Цвекло



Цвеклото се употребува против тумор и леукемија, низок притисок, грип, ја подобрува работата на нервите и мозокот, чисти и ствара крв, ја подобрува работата на жолчкат, џигерот, штити од радиоактивност и зрачење.

Се користи целото растение, се употребува преку целата година, богато е со витамини и минерали, лесно сварливо, може да се зема без ограничување и опасност од штетни последици. Покрај исклучителното богатвсто со белковини, масти и јагленхидрати цвеклото ги содржи скоро сите минерални состојки:
калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуир, манган, бакар, јод, бром...
Значајно е и присуството на витаминот
B1,B2,C како и витаминот B12.

Исклучително се здраствените ефекти на цвеклото во случај на деминерализација на коските и забите: присуството на јод го чини цвеклото драгоцено во борбара против артериосклероза и успорување на стареењето.

Цвеклото може да го конзумирате преку разни сокови, чорби и салати.


Анемична сум , а цвеклото (освен фабрички конзервирано???) ми прави салата во цревата(со хемороиди за украс).Не сум единствена.Чаре?
 
Член од
2 април 2007
Мислења
96
Поени од реакции
12
Малку да го обариш, стомачето ти е осетливо на јаки производи, сигурно и на спанаќ вака ти реагира. Обари го малку и пробај, па кажи
 

*princess*

..SiMpLy GorGeOuS..
Член од
17 февруари 2008
Мислења
747
Поени од реакции
21
Намалете го внесувањето на сол

Претераното користење на сол е најголем кривец за срцевите заболувања. Поради тоа се советува помалку внесување на сол во организмот, без оглед на тоа што некои јадења се безвкусни без одредена количина на сол.
Претераната употреба на сол доведува до раст на крвниот притисок, со што три пати се зголемува ризикот за срцеви болести.
незнам за срцевите болести,ама знам дека со недоволно внесување сол во организмот се јавуваат грчеви во мускулите така да не мислам дека си потполно во право:wink:
 
Член од
26 јануари 2007
Мислења
2.202
Поени од реакции
1.943
незнам за срцевите болести,ама знам дека сонедоволно внесување сол во организмот се јавуваат грчеви во мускулите така да не мислам дека си потполно во право:wink:
И двете сте во право.

Јас имав проблем со грчеви и мислам дека баш поради тоа што на цело ја избегнував солта и ги имав.
Секако дека треба да се употребува, но некои луѓе навистина ја употребуваат повеќе од доволно.:toe:
 
Член од
26 јули 2008
Мислења
3
Поени од реакции
0
Анемична сум , а цвеклото (освен фабрички конзервирано???) ми прави салата во цревата(со хемороиди за украс).Не сум единствена.Чаре? Оставете тлефон или e-mail и ќе имате Чаре !

Суплеменција на Желеѕо
Хм бидејќи осетив на своја кожа, ова се однесува пред се до женскиот пол, недостаток на железо предизвикува долготраен умор, честа нервоза,проблеми со концентрацијата,сува бледа кожа и кршливи нокти,мигрени (посебно ѕа време на месечниот циклус), анемија, опаѓање на имуниот систем,проблеми при спиењето и месечниот циклус, цисти на штитната жлезда итн.
За жал дури и при здрава и умерена исхрана сепак недостатокот на железо кај жените (поради месечниот циклус е потребна поголема количина на железо 15мг на ден, кај мажите е 10мг) е многу често присутен и се препорачува негова суплементација како надополнување на исхраната.
Најголема илузија е дека спанаќот е толку богат со железо.
Продукт кој е најбогат со железо е месото,поготово џигер.
Други прехрамбени продукти богати со железо се:
јаца (пред се жолчката), ржан и црн леб, школки, сардини, соја,семки, бадеми и фстаци, леќа.Дали организмот може да го извлече желеото од овие прехрамбени продукти ? Па црниот дроб да го преработи и да го даде во крвта. Има матичен млеч со Fe кој многу лесно се вградува во организмот и го подигнува хемоглобинот и сите горе наведени проблеми исчезнуваат за околу 40 дена, кај некој лица и понапред.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom