Зошто постојат црквите?

Член од
15 октомври 2010
Мислења
835
Поени од реакции
155
2. Дали постојат свети тајни вон Библијата? Ако да, кој кому ги предава овие свети тајни и како се воошто откриени или научени овие свети тајни? Јас мислев дека Светото писмо е основа и граница - алфа и омега - почеток и крај на Христијанството. Од каде сега Свети тајни?!?
За исповедта

Јаков: 5:16 И така, исповедајте си ги гревовите еден на друг и молете се еден за друг, за да оздравите! Делотворната молитва на праведникот има голема сила.

1 Јованово: 1:9 Ако ги исповедаме своите гревови, Тој е верен и праведен: да ни ги прости гревовите и да нe очисти од секоја неправда.

За причеста

Лука 22:19 Потоа зеде леб, заблагодари и го раскрши и им го раздаде, велејќи: „Ова е Моето тело, кое се дава за вас; правете го ова за Мој спомен!”
20 А исто така, ја зеде и чашата - по вечерата - и рече: „Оваа чаша е Новиот Завет во Мојата крв, која се пролева за вас.

3. Литургијата, ако не се лажам е пеење молитви кон бога, не?
Не се само моливти, него го воспеваме Бога, го славиме итн.

Ефесјани: 5:19 Зборувајте си еден на другиот со псалми, и химни, и со духовни песни! Пејте Му на Господа и воспевајте Го во вашите срца!

Во Библијата се вели да се молиме заедно, еден за друг.

А за крштевањето, мислиш ќе влезе некој сега среде зима во Вардар да се крсти?

--- надополнето ---

Стварно мислиш дека Светиот Дух, Исус, Павле, Петар и другите апостоли Христови, биле грешка кога ја создавале црквата? Не требало?

V

Vollstandig

Гостин
Црквите постојат како апарати за пари, во кои можеш да пуштиш паричка и замислуваш желба со надеж дека ќе ти се исполни. Доколку не ти се исполни,влогот бил мал.

DBack

gloveless
Член од
19 декември 2007
Мислења
5.372
Поени од реакции
2.556
За исповедта

Јаков: 5:16 И така, исповедајте си ги гревовите еден на друг и молете се еден за друг, за да оздравите! Делотворната молитва на праведникот има голема сила.

1 Јованово: 1:9 Ако ги исповедаме своите гревови, Тој е верен и праведен: да ни ги прости гревовите и да нe очисти од секоја неправда.

За причеста

Лука 22:19 Потоа зеде леб, заблагодари и го раскрши и им го раздаде, велејќи: „Ова е Моето тело, кое се дава за вас; правете го ова за Мој спомен!”
20 А исто така, ја зеде и чашата - по вечерата - и рече: „Оваа чаша е Новиот Завет во Мојата крв, која се пролева за вас.

Не се само моливти, него го воспеваме Бога, го славиме итн.

Ефесјани: 5:19 Зборувајте си еден на другиот со псалми, и химни, и со духовни песни! Пејте Му на Господа и воспевајте Го во вашите срца!

Во Библијата се вели да се молиме заедно, еден за друг.

А за крштевањето, мислиш ќе влезе некој сега среде зима во Вардар да се крсти?

--- надополнето ---

Стварно мислиш дека Светиот Дух, Исус, Павле, Петар и другите апостоли Христови, биле грешка кога ја создавале црквата? Не требало?
Јаков, од твојот цитат ЈАСНО вика дека гревовите си ги исповедаме ЕДНИ НА ДРУГИ. Не вика: Изгради црква, стави попови, изгради исповедница и влези таму, во темница, на попот да му се исповедаш во Црквата!!! Дали ме разбираш? Исус НИКАДЕ не вика гради црква и слави го господ во неа!!! Напротив, во Матеј погоре цитираниот вика ОБРАТНО!!! Моли му се дома, скришно, да НЕ ТЕ ВИДИ НИТУ ЧУЕ НИКОЈ!!!

Од каде сега пеење на купче, хвалоспеви, литургии, молитви, чатал, наплаќање песни и изнудување пари?!?! ОД КАДЕ?!?!

Гледам и Ефесјаните си ги цитирал. Де прочитај внимателно што си пишал: „Пејте Му на Господа и воспевајте Го во вашите срца!

Од сите цитати што си ги ставил, ОД ЦРКВА НЕМА НИ Ц... а знаеш што? Нема ни да најдеш никако!!! ...и ко ќе одговараш на ова пази само да не се лизнеш на онаа со „На овој камен ќе ја изградам...“

И конечно, ме прашуваш дали биле грешка?

Не знам јас дали они биле грешка или не. Јас ја читам, еве, Книгата и никаде не можам да најдам НИШТО за црква градење, за попови пеење и за пари земање од народот!!!

ОД КАДЕ СЕГА ЦРКВИ И ПЕЕЊЕ И ЦЕНОВНИЦИ КОГА ИСУС ТОА ГО ПРЕЗРЕЛ ЈАСНО И ГЛАСНО!?!?!

Ти кажи ми мене! Пошто ти викаш дека е ОК. Те молам најди ми каде Библијата го промовира ова!

С

сашенко

Гостин
Има некој што мисли нешто позитивно за црквата освен дека е за правење пари?

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Има некој што мисли нешто позитивно за црквата освен дека е за правење пари?
Еве јас кревам два прста. Црквата е светост и симбол, тоа што одреден број свешетеници ја претвориле во начин за заработка не ја прави машина за правење пари. Во ситуација кога вредноста и е намалена сосем незаслужено, морам субјективно да си ја доживувам како симбол на мојата верба. Луѓето ја гнасат, а не таа сама по себе. Што е фрустрирачки кога ќе подразмисли човек.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Еве јас кревам два прста. Црквата е светост и симбол, тоа што одреден број свешетеници ја претвориле во начин за заработка не ја прави машина за правење пари. Во ситуација кога вредноста и е намалена сосем незаслужено, морам субјективно да си ја доживувам како симбол на мојата верба. Луѓето ја гнасат, а не таа сама по себе. Што е фрустрирачки кога ќе подразмисли човек.
Не ти треба цркавата за да се осеќаш ти како верник. А вредноста не им е намалена на црквите, туку ПРЕЦЕНЕТА. Во Велес веднаш до гимназијата му текнало на некој црква да гради, а зошто? Не дека е некој верник, туку парички да се исперат, како и да е да ја имав ја моќта сите цркви ќе ги срамнам до земја, доста е перење мозоци на неписмен народ.

Г

Господ

Гостин
Како го кажуваш ова...како сам Бог да ги гради црквите а после запослува рандом луѓе во неа,preferably ex-cons with inverted sexual views.Луѓето ја градат црквата гнасна,затоа што самите оние кои ја градат,и сите воопшто сите луѓе се гнасни.
Самата религија како институција нема никаква врска со верата.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Не, туку затоа што во средниот век христијанството како религија било политички злоупотребено и биле извршени многу злодела како инквизицијата од страна на самата црква и папа. Со други зборови црквата како објект е формирана за манипулирање на народот со помош на религијата. Вистинскиот христијанин треба да го побара Бог во себе а не во некоја градба. Поповите денес и самите гледате колку му се „посветуваат“ на Бог, нашиве не до таа мера ама тие во Италија секојдневно се вбројуваат во секс-скандали со деца. Нашите пак се на некое ниво подобри, гледаат само да не украдат. Дали Бог би дозволил едно свештено лице да зема пари за пеење или за крштевање? Јован Крстител им наплаќал на верниците?? Зад сите тие заплеткани конци ќе го најдете вистинското христијанство, она кое денес не постои туку само се злоупотребува за да си ја испереме совеста.
Леташ минимум илјада години, а ако навлеземе подлабоко во проблемот сигурно едно 3000.
Инквизицијата е 1289 година.

Пред тоа постоеле црквите како градби (пагански храмови, синагоги, ранохристијански базилики) и инстуитуции (свештеништвото) само што биле познати под друг термин но овој се предпоставува дека потекнува од Исус.
Во тоа време Црква, еквивалентно означувал владин/политички термин, или Еклесија (Ecclessia) собрание, собир за јавни потреби.

За тоа дека црквата манипулира со народот е сосема точно но, тоа злоупотребување го има одамна со појавата на свештеништвото (значи скоро од самото појавување на овој религиозен систем), не за џабе свештениците котираат највисоко (после владетелот, секако) во општествената хиерархија.

Јас храмовите единствено ги гледам како поле за културен натпревар помеѓу уметниците! (спремав ваква тема)

П.С. не заборавајте дека секој бог има свој дом на земјата; Ѕевс - Олимп; Исус - Црква; Алах - Џамија; Буда - Будистички храмови; итн итн итн

џо!

Фаличниот Ром
Член од
31 октомври 2009
Мислења
519
Поени од реакции
52
е уше една човечка лудост...(у глобала)
исто како политика , национализам и ондак то...
-барем е добар материјал за вицеви...

Мортидо

занаетчија дете
Член од
15 февруари 2009
Мислења
1.874
Поени од реакции
1.087
П.С. не заборавајте дека секој бог има свој дом на земјата; Ѕевс - Олимп; Исус - Црква; Алах - Џамија; Буда - Будистички храмови; итн итн итн
Да те коригирам само;Буда не е бог.Умрен е пред 2500 години.И Џизс такоџе (за кого како). ;)

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Да те коригирам само;Буда не е бог.Умрен е пред 2500 години.И Џизс такоџе (за кого како). ;)
Скоро сите богови се мртви, па потоа воскреснуваат/реинкарнација со тоа докажувајќи ја нивната моќ... финта на која паѓаат многу верници.

Буда за мене е филозоф, а сходно на тоа будизмот е филозофија.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Не ти треба цркавата за да се осеќаш ти како верник. А вредноста не им е намалена на црквите, туку ПРЕЦЕНЕТА. Во Велес веднаш до гимназијата му текнало на некој црква да гради, а зошто? Не дека е некој верник, туку парички да се исперат, како и да е да ја имав ја моќта сите цркви ќе ги срамнам до земја, доста е перење мозоци на неписмен народ.
Како ќе разбереш нешто од ова што го пишав ако не си верник? Ноу хард филингс, ја најмалку религија и верувања наметнувам на некого, секој со своето, јас со моето, атеистот со своето.
Ама па да солите памет на вакви небулози, башка гледам неколку луѓе на готовс чекате некој да се изрази про, за да мавнете контра и да го направите неписмен.
Затоа и овие теми, се секогаш исти, еден вергла исто, друг тера на неписменост и така у круг.

Член од
25 јануари 2011
Мислења
2.263
Поени од реакции
5.082
Како ќе разбереш нешто од ова што го пишав ако не си верник? Ноу хард филингс, ја најмалку религија и верувања наметнувам на некого, секој со своето, јас со моето, атеистот со своето.
Ама па да солите памет на вакви небулози, башка гледам неколку луѓе на готовс чекате некој да се изрази про, за да мавнете контра и да го направите неписмен.
Затоа и овие теми, се секогаш исти, еден вергла исто, друг тера на неписменост и така у круг.

Гледам дека реченицава е болдирана, ајде објасни ми што ќе ти е црквата за ти да се осеќаш како верник? Тој што е прав верник не му требаат цркви и незнам ти што.
Има една многу убава изрека која гласи, одењето во црква те прави верник исто колку што стоењето во гаража те прави автомобил.

Г

Господ

Гостин
Ова е форум.Тука се дискутира.Се изнесуваат ставови и мислења,не ради реда туку за да се победи во таа дискусија,или евентуално да се натпамети соговорникот.
Ако ти ги изнесуваш твоите ставови овде,не можеш да не очекуваш некој со спротивно мислење да те побие.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Гледам дека реченицава е болдирана, ајде објасни ми што ќе ти е црквата за ти да се осеќаш како верник? Тој што е прав верник не му требаат цркви и незнам ти што.
Има една многу убава изрека која гласи, одењето во црква те прави верник исто колку што стоењето во гаража те прави автомобил.
Сакаш да ти пропагирам? Уопште намерата не ми е таква. Па и не мислам да ја бранам цркавата како симбол, само зашто секој што се прекрстил внатре се става у таа графа на верници. Јас ја почитувам како таква, како она што треба да биде, а не во она што сега е. Како она што таа за мене е. Не, самата црква не те прави верник, ама е дел од поимот.
И јас мислам дека ми е доста муабет овде на темава. Само ќе загазам у магичен круг у кој никој ништо и никого не сфатил. Затоа верници и атеисти треба односот да си го базираат на почитување на другата страна, а не на силна негација. Ја додуша си стојам на тоа мислење откако знам за себе, е сега за тебе тоа ти си знаеш.

Kajgana Shop

На врв Bottom