Вооружена група упадна во Хемиско

• Креатор на темата Креатор на темата DJVoio
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Кога успеала европа со нејзиното мрчење и НГО-ата да издејствува било што бе Лурзт? Пред очите на сите газеа тепаа во процес? Тепаа студенти ?Се давеа во кофи луѓе, самоубиваа отпозади? Исчезнуваа деца? Пуштаа организатори на педофилски јавни куќи на кауција без никаков надзор па им бегаа? Никој ништо не направи во врска со тоа и нема врска со Европа ниту НГО-ата. Полицајците се збирачи на казни за пунење буџет и штитење на тие што се богати со врски, а не спроведување на закон и штитење на народот не е тоа поради тоа што бараат Европа и Нго-ата да применуваат сила со усул за да не се погребуваа, завршуваат во количка нечии деца.

Ова како А1 да ги читам.Со еден збор - Апокалипса!

Помалце драматизирање,не е ова театар.Тепале во Процес,па пред 15 години повеќе ќотек се јадеше во школо од наставникот ако не носиш патики на физичко.Направивте филм од тепачкава како божем никогаш ова се нема случено.Тепачки по школите отсекогаш имало и ќе има,дури и во основните.Кај сте учеле вие средно бе?- во рајот?Е сега читам демек тогаш не носеле шипки и ножеви.Не,мечиња и подароци се носеа тогаш на тепачки.Точно е дека треба полицијата превентивно да работи за да ги спречи овие девијантни појави.Иако тоа не им успева дури и на најнапредните земји и нивните полиции сепак мора да се редуцираат овие појави колку што е можно повеќе.Но не претерувајте,нема да се распаднеме поради една тепачка во средно школо.

Ова како А1 да ги читам.Со еден збор - Апокалипса!

Помалце драматизирање,не е ова театар.Тепале во Процес,па пред 15 години повеќе ќотек се јадеше во школо од наставникот ако не носиш патики на физичко.Направивте филм од тепачкава како божем никогаш ова се нема случено.Тепачки по школите отсекогаш имало и ќе има,дури и во основните.Кај сте учеле вие средно бе?- во рајот?Е сега читам демек тогаш не носеле шипки и ножеви.Не,мечиња и подароци се носеа тогаш на тепачки.Точно е дека треба полицијата превентивно да работи за да ги спречи овие девијантни појави.Иако тоа не им успева дури и на најнапредните земји и нивните полиции сепак мора да се редуцираат овие појави колку што е можно повеќе.Но не претерувајте,нема да се распаднеме поради една тепачка во средно школо.

Да имало тепачки ама не завршувало со бодење до смрт и во болница ( одамна беше) . Ниту имало толкава рата на криминал. Не само овој случај и не се само овие деца. Листата е ептен долга .
Не знам дали драматизирање е кога набројуваш што се случи само последните две години ( главни настани) ама нема везе ако напишеш како ги гледаш работите си а1 .

на мој другар брат му го повредиле .
п.с за нас не важе полиција крв со крв се плака .
п.с се знаат кој се па ако некој се познава со нив нека му каже дека имаат поздрав од ЗУМБУЛОТ .

Сега Зумбулот ќе ги разбиче на сите не се секирајте ќе биде возвратен ударот и се ќе биде у ред! :)

abe kakva devojka...ako bilo za devojka taa denes vise ke ja nemalo u hemisko....se srckale na odmor, tie albancite bile od ugostitelsko....denes bile dvajca od niv pretepani so palici :D

Фала ти што за мене ќе употребуваш специјални методи (кои можеби се надвор од форумските правила, но тоа не ми пречи, do your best).

Колку што ја сватив твојов политички коректен муабет - неалбанците да станат храбри и да почнат да се бранат ( со оружје ) ?
Тоа е опција која секогаш може да влезе во игра , во краен случај.
Но не мислев на тоа. Во муабетов, сеуште далеку сме од таму.
Кога реков потребно е јавно да покажеме поголема воља за фер односи, но и поцврста решеност во дефанзивата., мислев на нашите ставови кон: Албанците и проблемот со нив.
Ти веројатно мислиш на болдираното и вулгарно го упростуваш, како да праам муабет со оној погоре што тргнал да ги лови у Угостителско.
Едно од нештата кои влегуваат во болдот е да им покажеме на нив дека не се сложуваме со состојбата. Да се знае јавно, дека состојбата е лоша за нас и дека нема да се помириме со тоа.
Сега не е така: на пример, групи Албанци напаѓаат Македонци, на школо, во автобус, после натпревар... Не ме смејте само со изјави од типот, и Македонците напаѓаат, затоа што ќе излезам со милион примери за првото, а вие ќе треба да излезете со милион фотокопии на еден или два примери, за да ми парирате. Кога ќе се земе во предвид и фактот за процентуална застапеност на едните и другите во државава, ќе мора да се сложиме дека процентот на Албанци кои организирано напаѓаат Македонци е далеку поголем, од обратниот. На пример (карикирам, за да го прикажам соодносот) ако 0,1% од Албанците напаѓаат Македонци, тогаш 0,005% е на другата страна. Истото важи и во број на вакви инциденти во даден временски период.
Влегуваат во автобус и ги кршат од ќутек. Влегуваат во школо и тепаат се живо. Ги чекаат после часови и масовно ги бркаат и тепаат по улици (Струга)...
Тоа се напади.
Иако на сите ни е јасно дека тоа се напади, сепак некои од нас излегуваат со изрази од типот тепачка (:pos2:) или пак на друг начин се обидуваат да го стават под тепих, минимизираат случајот. Знам многу примери и начини со кои е направено тоа, но не ги разбирам баш, побудите. Безрбетништво? Пари?
или можеби едноставно е покомфорно да си се лажеш себе си дека станува збор за единствен случај, изолиран инцидент, борба за девојка (:pos2:), нешто што нема да се деси пак и така натаму. Верувале или не, има и примери, каде што флагрантно се преувеличува и пумпа настанот каде што некој Албанец го извлекол подебелиот крај, а повторно се минимизара обратниот настан. Иако првово се случува еднаш на секои сто втори (не мислам буквално).
Дали е тоа така, затоа што некој сака да има рамнотежа, односно да направи да личи дека има рамнотежа - не знам.

Но знам дека ако сакаме да им покажеме дека не се сложуваме со состојбата, ваквиот вчудоневидувачки пристап кон нападите, од страна на самите нас, не е прифатлив. Самодеструктивната необјективност ми е мистерија.
Во тој правец ќе мораме да изградиме заеднички став. Ако ви личи дека ова се случува флагрантно и континуирано, организирано и со голема фреквенција, тогаш така однесувајте се кон настаните, ако мислиме дека се е во ред и сите тие напади се всушност тепачки и дека се случуваат одприлика подеднакво во двете насоки, тогаш нема гајле, продолжуваме и понатаму вака.

Фала ти што за мене ќе употребуваш специјални методи (кои можеби се надвор од форумските правила, но тоа не ми пречи, do your best).

Тоа е опција која секогаш може да влезе во игра , во краен случај.
Но не мислев на тоа. Во муабетов, сеуште далеку сме од таму.
Кога реков потребно е јавно да покажеме поголема воља за фер односи, но и поцврста решеност во дефанзивата., мислев на нашите ставови кон: Албанците и проблемот со нив.
Ти веројатно мислиш на болдираното и вулгарно го упростуваш, како да праам муабет со оној погоре што тргнал да ги лови у Угостителско.
Едно од нештата кои влегуваат во болдот е да им покажеме на нив дека не се сложуваме со состојбата. Да се знае јавно, дека состојбата е лоша за нас и дека нема да се помириме со тоа.
Сега не е така: на пример, групи Албанци напаѓаат Македонци, на школо, во автобус, после натпревар... Не ме смејте само со изјави од типот, и Македонците напаѓаат, затоа што ќе излезам со милион примери за првото, а вие ќе треба да излезете со милион фотокопии на еден или два примери, за да ми парирате. Кога ќе се земе во предвид и фактот за процентуална застапеност на едните и другите во државава, ќе мора да се сложиме дека процентот на Албанци кои организирано напаѓаат Македонци е далеку поголем, од обратниот. На пример (карикирам, за да го прикажам соодносот) ако 0,1% од Албанците напаѓаат Македонци, тогаш 0,005% е на другата страна. Истото важи и во број на вакви инциденти во даден временски период.
Влегуваат во автобус и ги кршат од ќутек. Влегуваат во школо и тепаат се живо. Ги чекаат после часови и масовно ги бркаат и тепаат по улици (Струга)...
Тоа се напади.
Иако на сите ни е јасно дека тоа се напади, сепак некои од нас излегуваат со изрази од типот тепачка (:pos2:) или пак на друг начин се обидуваат да го стават под тепих, минимизираат случајот. Знам многу примери и начини со кои е направено тоа, но не ги разбирам баш, побудите. Безрбетништво? Пари?
или можеби едноставно е покомфорно да си се лажеш себе си дека станува збор за единствен случај, изолиран инцидент, борба за девојка (:pos2:), нешто што нема да се деси пак и така натаму. Верувале или не, има и примери, каде што флагрантно се преувеличува и пумпа настанот каде што некој Албанец го извлекол подебелиот крај, а повторно се минимизара обратниот настан. Иако првово се случува еднаш на секои сто втори (не мислам буквално).
Дали е тоа така, затоа што некој сака да има рамнотежа, односно да направи да личи дека има рамнотежа - не знам.

Но знам дека ако сакаме да им покажеме дека не се сложуваме со состојбата, ваквиот вчудоневидувачки пристап кон нападите, од страна на самите нас, не е прифатлив. Самодеструктивната необјективност ми е мистерија.
Во тој правец ќе мораме да изградиме заеднички став. Ако ви личи дека ова се случува флагрантно и континуирано, организирано и со голема фреквенција, тогаш така однесувајте се кон настаните, ако мислиме дека се е во ред и сите тие напади се всушност тепачки и дека се случуваат одприлика подеднакво во двете насоки, тогаш нема гајле, продолжуваме и понатаму вака.

bla bla bla bla i nisto novo ne kaza...

Spored tvoja logika ako nekoj albanec ke tepa nekoj makedonec toa bilo samo zatoa sto bil makedonec, a koga makedonci ke pretepat nekoj albanec, toa bilo zaradi toa sto oni se branele ili bile napadnati, kako slucajot so navivacite na MZT.

A pazi, citaj naslovot "Навивач на Работнички повреден со нож во тепачка", ako procitas podole ke ti stigne odma demantot, deka vsusnost ne bilo taka.
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=82076&kategorija=4

Da ne kaze nekoj deka si branam nekoj, tebe da te prasam licno, zosto nikoj ne go komentirase slucajot pogore, kade najgolemiot kraj go izele albancite...

Ne deka me boli k** za vakvi slucaevi sto se slucuva no me iritiraat vakci licnosti kako ti i nekoi drugi koi, ednostrano gi gledaat rabotite i odmna ke im zalepat etnicka pozadina...

Zosto be ja 20-30 godini nikogas ne sum imal problem so moite komsii Makedonci?... Ali pak sum bil na lice mesto koga makedonec probodel makedonec samo zaradi zenite nesto se zakacale... Sakam da ti kazam deka ne se ni obiduvaj da kazes nesto sto nema smisla. Jas koga bev vo sredno se ima sluceno isto vakoc slucaj mozebi potezok Albanci vs Albanci, no togas nikoj bre majkata ne ni informirase vo TV, a kamoli da se iskomentira do tolku.... No sekako na kogo i bolel k***, neka se ispoubijat megusebe... Nekoj spomna slucajot Proces, si razmislil ti za toa?, pred da prokomentiras?..

Utre ja ako imam problem so nekoj makedonec, a verejatno mozam da imam, ke mi zgresi nesto pa go fakam i ke go pretepam ubavo, ne zaradi toa sto e makedonec tuku zaradi toa sto zasluzil, jas sum siguren deka mediumite isto kako vo ovoj slucaj ke bidat preplaveni so vesti, i pak licnosti kako ti vaka da komentirat.

Cao prijatno.

Криво ми е шо не цркнал некој.

- WOAH! КАКО МОЖЕШ ДА ГО КАЖЕШ ТОА?!

Марш бре пизда ви материна.
Го чекам денот коа Македонија ќе ја земе Србија за пример и на вакви џукели, дал наши дал Албанци ќе слупа по 30 години затворска казна. Па нека гнијат у затвор и ако имаат cojones таму нека фураат навивачки пиздарии.
Треба и кај нас да умре некој за да се свестите бе?

Муабетов со "навивачиве" ми е ептен wannabe Албанци филм. Ко сме 200 души, ќе тепаме све и свашта, ко сме два-тројца, ќе си седиме мирни.

bla bla bla bla i nisto novo ne kaza...

Spored tvoja logika ako nekoj albanec ke tepa nekoj makedonec toa bilo samo zatoa sto bil makedonec, a koga makedonci ke pretepat nekoj albanec, toa bilo zaradi toa sto oni se branele ili bile napadnati, kako slucajot so navivacite na MZT.

A pazi, citaj naslovot "Навивач на Работнички повреден со нож во тепачка", ako procitas podole ke ti stigne odma demantot, deka vsusnost ne bilo taka.
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=82076&kategorija=4

Da ne kaze nekoj deka si branam nekoj, tebe da te prasam licno, zosto nikoj ne go komentirase slucajot pogore, kade najgolemiot kraj go izele albancite...

Ne deka me boli k** za vakvi slucaevi sto se slucuva no me iritiraat vakci licnosti kako ti i nekoi drugi koi, ednostrano gi gledaat rabotite i odmna ke im zalepat etnicka pozadina...

Zosto be ja 20-30 godini nikogas ne sum imal problem so moite komsii Makedonci?... Ali pak sum bil na lice mesto koga makedonec probodel makedonec samo zaradi zenite nesto se zakacale... Sakam da ti kazam deka ne se ni obiduvaj da kazes nesto sto nema smisla. Jas koga bev vo sredno se ima sluceno isto vakoc slucaj mozebi potezok Albanci vs Albanci, no togas nikoj bre majkata ne ni informirase vo TV, a kamoli da se iskomentira do tolku.... No sekako na kogo i bolel k***, neka se ispoubijat megusebe... Nekoj spomna slucajot Proces, si razmislil ti za toa?, pred da prokomentiras?..

Utre ja ako imam problem so nekoj makedonec, a verejatno mozam da imam, ke mi zgresi nesto pa go fakam i ke go pretepam ubavo, ne zaradi toa sto e makedonec tuku zaradi toa sto zasluzil, jas sum siguren deka mediumite isto kako vo ovoj slucaj ke bidat preplaveni so vesti, i pak licnosti kako ti vaka da komentirat.

Cao prijatno.
Факт е дека Македонци се напаѓаат од Албанци прилично многу почесто од обратното. Флагрантноста на оваа појава добива на тежина, кога ќе се има во предвид процентуалната застапеност на едните и другите во државава.
Фрапантната бројка на таквите инциденти му дава комичен призвук на твојот пристап, на наведување на некаков обратен инцидент со навивачи. Тоа е еден таков на сто вакви инциденти.
Никако не ни очекував Албанец да има објективен пристап кон овa.
Да, не можеш да парираш со бројки, па нормално е да потенцираш наводна неетничка природа на инцидентите.
Тука дури и не ти противречам. Можеме до утре да дискутираме за нешто такво субјективно. Ти ќе тврдиш дека причините за сите овие напади врз Македонци се од поинаква природа. Зарем некој би очекувал од тебе да кажеш дека Албанците ги напаѓаат Македонците од етнички мотиви?
Но тоа не е ни битно. Битно е Македонците да ги погледнат фактите. Фактите за бројноста на овие напади во временски период. А тоа дали Македонците се напаѓани од Албанците заради девојка, пари или асамо затоа што се Македонци, сега за сега ќе го оставиме на страна.

Спомнувањето на Процес, Хард Рок и слични случаи, во контекст на овие напади кои континуирано се случуваат, со голема фреквенција од 2001, па наваму, е наивно, најблаго кажано.
Поентата не ми беше да извлечам веќе добро позната унифицирана реакција на рандом Албанец, што и се случи и претставува само мал придонес во издржаноста на предлогот дека ние Макеонците мораме да почнеме да генерализираме.
Идејата во постот е да посочам на самодеструктивните аномалии при реакциите на Македонците (особено новинарите), за кои зборев погоре: "се случила тепачка"... "за девојка било"(демек чим било за девојка тогаш ОК Албанците нека ги кршат Македонците секој ден)... "ништо страшно" и слични одвлекувања од суштината на проблемот. Тие аномалии е многу битно да ги воочиме и исправиме. Тоа е една од работите која мора да се заврши за да се почне да се решава проблемот.
Како и да е, вечна непознаница ќе ми останат мотивите на самите Македонци за ваквата необјективност.

Сте ме искењале добро... само, не ги согледувате работите како што се. Ова што се случило, секој ден се случуваше во Тетово (што веќе не е случај колку што сум запознаен, или пак не сум поради тоа што НИКОГАШ НЕ СЕ ЈАВУВА ПО МЕДИУМИ). Сега почнува да ви се случува и во Скопје и се почесто ќе се случува-и одма по телевизии, додека во Тетово огромни тепачки (помеѓу стотици луѓе) поминаа незабележано уште пред неколку години и ниту еден медиум не сакаше да јави за тоа, иако Тетово личеше на Египет. Немојте да кажувате дека ова не е со етничка позадина туку ради девојка и слични глупости. Најголемиот дел од луѓето што се иселија од Тетово го сторија тоа поради вакви случки и што не можеа да пратат дете во училиште и да си вршат друга работа, знаејќи дека има вакви имбецили кои едвај чекаат закачка со тоа дете, па да ги активираат другите деца од иста етничка припадност за да си го решат проблемот-на етничко ниво. И нормално, официјално проблемот не е поради етничка нетрпеливост туку банална тинејџерска расправија-што ме гледаш, што не ме гледаш и слично. Ама, друга е работата ако се начекаат 2-3јца албанци и квалитетно се претепаат-тогаш тоа сигурно е поради нивната етничка припадност, иако тепачката почнува обично исто. Тогаш Мендух ги праќа неговите телохранители да претепаат 5-6 македонци во сокачето карши општината (затоа и не се седи веќе таму), а целиот албански политички блок повикува на политичка одговорност и да се сторело се за да се спречат вакви случаи во иднина-односно тие што ќе бидат фатени однапред се осудени поради притисоците кои ги вршат овие политичари, додека децата албанци скоро никогаш не биле фатени (барем во Тетово). Искрено не ме заболе воопшто за ова, ме боли тоа што гледам дека сме кукавици на секое поле(од обична училишна тепачка до надворешната политика), а својот кукавичлук го криеме позади некакво високо интелектуално (или какво и да е) ниво. Што има ниско во тоа да се браниш сам себе, да пружиш отпор?
Ок дечково горе сите ги истепа ве молам дома да му се тргнат столчињата може да почне да ги фрла кон невинити минувачи во близина на неговото живеалиште... Иначе жал ми е за дечките од хемиско, ама не се знае целава приказна што и како била. За девојка да се испотепаш е стварно ниско ама па да отидеш да брцаш за нејзе:tapp: И секако се слагам со сите тука што напишаа дека треба да се реагира против албанците во Македонија
Од вакви како тебе глава ме боли. Прво, никаде не реков дека 1 сам ќе ги истепа па ниту јас-во тоа училиште има најмалце 300 здрави и прави машки, можеле да возвратат и се да се сведе на гаѓање со камења и слично додека дојде полиција. Второ, за девојка не е ниско да се тепаш, ако некој ја малтретира а она тоа не го сака-а он не се разбира од збор - ќе тепам бе, ама како што кажав, нашите (као ти) својот кукавичлук го кријат позади нешто „високо“.
Трето, против кои албанци во Македонија ќе реагираш и на кој начин? Па не се сите исти бе, од една мајка да се-различни се.Единствено можеш да го навлечеш гневот на оние неутралните. Разликата помеѓу нив и нас е тоа што кај нив бројот кои се спремни на поголеми срања за банални работи е поголем од оние кај нас. Единствено што може да се стори е да се зголемат казните на ваквите прекршители на законот, да не се прави разлика помеѓу малолетници и возрасни лица и ефикасноста на полицијата да биде поголема-односно на овие лица да им бидат загарантирани решетки, без разлика на кој етникум му припаѓаат. Од друга страна, би дал целосно ослободување на лицата кои убиле во самоодбрана, па луѓето 3 пати да размислат пред да нападнат.

Трето, против кои албанци во Македонија ќе реагираш и на кој начин? Па не се сите исти бе, од една мајка да се-различни се.Единствено можеш да го навлечеш гневот на оние неутралните.
Хм, за "неутралните":
Да, има нормални луѓе кои сакаат да живеат нормално, без да учествуваат во некакви си хајки против Каури. Тоа се интелегентни луѓе како форумските Албанци, на пример, на кои им е стран примитивизмот.
Но, постојат и поинакви Албанци кои дејствуваат сосема обратно. Нивниот процент дали е голем или не, не е битно за тоа што сакам да го кажам.
Кога еден таков ќе се дигне да мафта со рацете како холандска ветерница, обично брзо губи рамнотежа и почнува да се занишува. Е тука доаѓаат оние нормалните Албанци за кои зборуваме. Сите тие монолитно му даваат потпора во базата на овој што врти со рацете, за да не падне, за да биде стабилен и да може да врти со рацете уште повеќе, уште посилно. Никој нема да му каже: "еј друже не мафтај, не е убаво".
Значи не, не ги обвинувајте нормалните Албанци дека мафтаат со рацете, тие тоа не го прават.

Од вакви како тебе глава ме боли. Прво, никаде не реков дека 1 сам ќе ги истепа па ниту јас-во тоа училиште има најмалце 300 здрави и прави машки, можеле да возвратат и се да се сведе на гаѓање со камења и слично додека дојде полиција. Второ, за девојка не е ниско да се тепаш, ако некој ја малтретира а она тоа не го сака-а он не се разбира од збор - ќе тепам бе, ама како што кажав, нашите (као ти) својот кукавичлук го кријат позади нешто „високо“.
Трето, против кои албанци во Македонија ќе реагираш и на кој начин? Па не се сите исти бе, од една мајка да се-различни се.Единствено можеш да го навлечеш гневот на оние неутралните. Разликата помеѓу нив и нас е тоа што кај нив бројот кои се спремни на поголеми срања за банални работи е поголем од оние кај нас. Единствено што може да се стори е да се зголемат казните на ваквите прекршители на законот, да не се прави разлика помеѓу малолетници и возрасни лица и ефикасноста на полицијата да биде поголема-односно на овие лица да им бидат загарантирани решетки, без разлика на кој етникум му припаѓаат. Од друга страна, би дал целосно ослободување на лицата кои убиле во самоодбрана, па луѓето 3 пати да размислат пред да нападнат.
Си се изнаплаче бе малиша??? Имало 300 спремни момци??? Намали со тоа америчките филмови, искочи малце надвор. Ако мислиш дека некој ќе ти мрдне со прст за тебе затоа што ти дошле други да те тепаат си се заебал. Колку пати само имало тепачка па никој не реагирал туку само поминал покрај тепачите и си гледал од страна. Причината??? Нема врска со "кукавичлук" како што викаш ти туку со тоа што ти немаш допирна точка ни со тепачите ни со тепаниот така да не ти чини да си го буташ носот кај што не ти е местото.
За третото нема да ти кажам на кој начин и како затоа што се што ќе се напише на форумот одма се претвара во политичка дискусија и те етикетираат како црвен или плав, трето нема.

За третото нема да ти кажам на кој начин и како затоа што се што ќе се напише на форумот одма се претвара во политичка дискусија и те етикетираат како црвен или плав, трето нема.

Кажи си ти кажи си ...

СВР Скопје денеска го документираше неодамнешниот инцидент во средното хемиско училиште. Денеска со кривична пријава до надлежното Основно Јавно обвинителство - Скопје ги предаде лицата Б.Ј.(19), А.Н.(18), Ч.А.(20), А.К.(18), А.Ј.(18), И.Л. (19), Е.П.(17), М.А.(17), А.Р.(16), Х.И.(16), И.А.(17), А.К.(15), И.Д.(17) и Г.А.(15) сите од Скопје, осомничени за сторено кривично дело „насилство“ во ДСХТУ „Марија Кири Склодовска“ во Скопје.

Осомничените на 31.01.2011 година околу 12,30 часот во ДСХТУ „Марија Кири Склодовска“ лоцирано на улица „Трета Македонска Бригада“ б.б., сториле кривичнно дело „насилство“ врз Г.Г.(28) професор по физичко воспитание, Р.И.(16), А.Ѓ.(16), С.Д.(17) и Н.К(17) сите ученици од 3 и 4 година од споменатото училиште.

МВР денеска соопшти дека делото го сториле на тој начин што по претходно меѓусебно договарање, прво ја оштетиле влезната врата од училиштето удирајќи ја со клоци и шишиња од пиво, а потоа насилно влегле во ходникот и со употреба на гумена палка, боксирачи, метални шипки и ножеви, ги нападнале оштетените, нанесувајќи им телесни повреди, со што кај присутните лица кои биле затекнати во ходникот на училиштето, предизвикале чуство на страв, загрозување и несигурност.

Имено Ј.Б., Н.А., Ќ.А. и Е.П. околу 09.30 часот за време на големиот одмор маскирани со капи и шалови, влегле во училиштето, се сретнале со Т.К.(16)-ученичка од 3-та година која била девојка на Е.П., бидејќи таа пртедходно го известила дека има проблем со М.Д.(17) кој цело време ја навредувал зошто била во љубовна врска со него. Потоа четворицата си заминале од училиштето и телефонски се слушнале и договориле со А.Р. кој бил заедно со М.А. да се најдат кај „Рекорд“ во центарот на градот и истите да повикаат колку што можат други нивни другари. А.Р телефонски му се јавил на А.Ј. и Г.А., а додека М.А. му се јавил на Х.И. кој со него ги зел и Л.И., И.А., А.К., А.К. и И.Д.

Откако се сретнале на „Рекорд“, се појаснува, се качиле на автобус бр.7 и оттука се упатиле кон училиштето. Околу 12.30 часот пристигнале во дворот на училиштето и А.Н. од ранецот извадил и им поделил разни тврди предмети. Гумената палка ја зел Е.П., метална шипка Ќ.А., боксирачи зеле Ј.Б., А.Ј. и А.К., нож зел Л.И., а шишието од пиво го зел А.Н. Кога дошле до влезната врата од училиштето се обиделе насилно да влезат во него и почнале да удираат по вратата со клоци, додека А.Н. фрлил со шишето од пиво во вратата. Во тој момент да ги спречи се обидела психологот Џ.Н., но истата била турната, по што влегле во ходникот од училиштето и со употреба на предметите почнале да удираат по оштетените, кои случајно се затекнале во ходникот.

Од ударите со тврди предмети Г.Г. се здобил со телесни повреди по главата, а во пределот на грбот со убодна рана наверојатно од нож. Р.И. се здобил со телесни повреди во пределот на главата и телото во вид на расекотини и подливи, а останатите со повреди во вид на контрузии, подливи и црвенило. По кусо време истите го напуштиле лице местото оддалечувајќи се во непознат правец. По настанот повредените биле префрлени во Ургентен Центар при Клинички Центар каде по укажаната лекарска помош биле задржани за понатамошно лекување.

На местото на настанот полицијата пронајде и подигна нож и стаклени парчиња од пивско шише. Со наредба од Основен Суд Скопје -1 земен е видо запис од мониторинг системот во училиштето.

Полициските „АЛФИ“ кусо време по извршување на кривичното дело ги пронајдоа и приведоа А.К., А.К., Х.И. и И.А., а по кратко време и останатите учесници во настанот. Во просториите на Полициската станица во Аеродром каде е извршен службен разговор, приведените во целост го признаа и појаснија извршувањето на кривичното дело. За еден од сторителите (И.Л.), кој до овој момент не е пронајден, распишана е централна потерница за негово пронаоѓање и приведување.

Лицето И.Л. во крим евиденциите на СВР Скопје минува за повеќе кривични дела „тешки кражби“, „разбојништва“, „загрозување со опасно орудие при тепачка или караница“ и „прикривање“. Лицето Ј.А. минува за „разбојништво“, Н.А. минува за „разбојништво“, Ј.Б. минува за „тешка кражба“, П.Е. за „разбојништво“, „тешки кражби“ и „разбојничка кражба“, Х.И. минува за „разбојништва“ и „тешка кражба“, А.Ќ. минува за „разбојништво“, „тешки кражби“, „кражба“ и „изнуда“. Останатите лица досега не се пријавувани.

http://kurir.mk/makedonija/vesti/17552-Vkupno-14-privedeni-za-incidentot-vo-Hemisko

Си се изнаплаче бе малиша??? Имало 300 спремни момци??? Намали со тоа америчките филмови, искочи малце надвор. Ако мислиш дека некој ќе ти мрдне со прст за тебе затоа што ти дошле други да те тепаат си се заебал. Колку пати само имало тепачка па никој не реагирал туку само поминал покрај тепачите и си гледал од страна. Причината??? Нема врска со "кукавичлук" како што викаш ти туку со тоа што ти немаш допирна точка ни со тепачите ни со тепаниот така да не ти чини да си го буташ носот кај што не ти е местото.
Прво, тоа „малиша“ и „плачење“ дома, или во 4 очи. Друго, животот го пројдов „надвор“, можам да речам дека последниве 3 години се прибрав од „надвор“, така да многу филмови ги немам изгледано кои ти сигурно ги имаш.
Инаку, баш ова го потенцирав и јас а и Туризам - солидарност, дури и ако „нивниот“ е во грешка. Можеби за тебе не би мрднале, баш поради овој твој став. Можеби не би мрднале затоа што повеќето од вас го делат твојот став, не знам. Ама знам дека ако влезеш меѓу 300 албанци кои немаат допирни точки еден со друг, со цел да тепаш некого, нема да пројдеш убаво. Со сигурност ти тврдам. Исто така знам дека ако 3јца албанци те нападнат во присуство на 10 македонци во Тетово, нема да гледаат додека си тепан иако не те знаат - освен ако те знаат дека не си океј човек и со нешто си заслужил тепање. Јас не би гледал, а и 90% од луѓето не би седеле со скрстени раце.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom