Софиja - импресии

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Софија ја немала таа "среќа" да биде бомбардирана во Втора Светска Војна, така да класичната архитектура во централното градско подрачје е сочувана, за неа немам зборови. Белград, Атина и другите Балкански престолнини можат да им се фатат. Загреб додуше е блиску, али сепак за нијанса полош. Букурешт го исклучувам, бидејќи не сум бил таму.
Но, затоа малку избегај од центарот кон периферијата, одма се судираш со "прекрасните" социјалистички архитектонски проекти кои имаат функција постојано поединецот да го потсетуваат дека е дел од сивата машина.
МОЛАМ???

Проблема не е во бомбардировките генерално,а во режима след това,коjто сабори голем дел от страта ахитектура. Да има многу зачувани стари архитектурни паметници.

А за тези,които зборуват,дека Софиja не личи на Будимпеита, ке им припамтам,дека това беше втората престолнина на Австро-унгарската империja.
Софиja следи долги години архитектурните тенденции точно на тази империja и на Италиja.
Два образци на тази архитектура.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
не сум и ја крив шо не знаеле да се снајдат на друг начин и плачипичкасто сакам бугарски пасош и викале аз сам блгарин а идет овде и ломотит: ја патриот ова она...
Немаш поим за реалната состоjба.
Реално Бугарите не са затруени со политика до таа степен за коjа се мисли во Македониjа.
Тоа дали ке наjдеш добра работа или не не е во зависност от тоа дали си патриот Бугарин - ако си добар и имаш вредности секоj газда ке те земе. Ако се декларираш голем Бугарин, но не те бива за работа - ако сакаш и "Аз с'м Бчлгарче" да цитираш и "Моjа страна, моjа Б'лгариjа" да пееш - се таjа.
Близо 2 години во офисот во соседство начело бе един дечко од Крива Паланка. Бе спечелил конкурс и вероватно го биваше во работата.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Уште два образци на австро-унгарската архитектура.

Тази кукja се уште може да се види во центара на Софиja. Това е след бомбардировките.

S

StormRage

Гостин
Немаш поим за реалната состоjба.
Реално Бугарите не са затруени со политика до таа степен за коjа се мисли во Македониjа.
Тоа дали ке наjдеш добра работа или не не е во зависност от тоа дали си патриот Бугарин - ако си добар и имаш вредности секоj газда ке те земе. Ако се декларираш голем Бугарин, но не те бива за работа - ако сакаш и "Аз с'м Бчлгарче" да цитираш и "Моjа страна, моjа Б'лгариjа" да пееш - се таjа.
Близо 2 години во офисот во соседство начело бе един дечко од Крива Паланка. Бе спечелил конкурс и вероватно го биваше во работата.
а шо ти си пишал тој потпис ко така?

Струмикс

Еден...не го знаеш!
Член од
9 декември 2005
Мислења
13.811
Поени од реакции
3.346
@fmi:
Јас ја спомнав Будимпешта, но сосем во друг контекст:
И Бугарија и Унгарија беа комунистички држави, под директно влијание на СССР. Оттука, и развојот на градовите е доста сличен. Се разбира, историски Будимпешта како втора престолнина на Австроунгарија има многу повеќе градби, историски споменици и сл...
Но, друго ми беше муабетот:
Незнам зошто, но и во Бугарија, а и Македонија, доста стари градби се урнати токму во времето на комунизмот, за разлика од Унгарија, или Полска на пр.
Ај за Скопје да го земеме земјотресот...се срушило и што треба и што не треба и се изградило ново...
Еве, јас сум од Струмица, па и тука многу стари градби се срушени...
Но, да го земеме социјалистичкиот неимар како главен виновник за тоа.
А за другото, напишав погоре на темата.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Тази кукja се уште може да се види во центара на Софиja. Това е след бомбардировките.

Тоа е истата сграда отпреди 3-4 години. Сега е обновена, а покривот е бакарен.
:wink:

--- надополнето ---

а шо ти си пишал тој потпис ко така?
Поради един член на форумот, коj има истиот подпис но фалшифициран. Тоа е оригиналот.
Но тоа е посебна приказна и е офтопик.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
@fmi:
Јас ја спомнав Будимпешта, но сосем во друг контекст:
И Бугарија и Унгарија беа комунистички држави, под директно влијание на СССР. Оттука, и развојот на градовите е доста сличен. Се разбира, историски Будимпешта како втора престолнина на Австроунгарија има многу повеќе градби, историски споменици и сл...
Но, друго ми беше муабетот:
Незнам зошто, но и во Бугарија, а и Македонија, доста стари градби се урнати токму во времето на комунизмот, за разлика од Унгарија, или Полска на пр.
Ај за Скопје да го земеме земјотресот...се срушило и што треба и што не треба и се изградило ново...
Еве, јас сум од Струмица, па и тука многу стари градби се срушени...
Но, да го земеме социјалистичкиот неимар како главен виновник за тоа.
А за другото, напишав погоре на темата.
Абсолутно сум согласен дека и двете држави беха во един и ист блок,но никоj нема да успори фактот дека Бугариja беше наjблизкиот сателит на СССР. Унгариja се бунтуваше, тук никоj не помисли за бунт,па даже и самите комунисти си направиха преврат на Тодор Живков во почетокот на '90-те за да излажат дека се оди ком "демократиа". Нашата демократиja доjде со влегуването во собранието 1997 година,кога инфлациjaта стигна 1300%. Бугарина трпи многу,но ако му посегнеш на леба и дома е див.
Урнати са градбите или пази тук са направени во складове за тутун... Това тук на Балканот е див социализам, коjто сакаше да заличи се от капитализма. Како цело ние на Балканот сме диви, па спамти си како падаха тука социалистическите лидери-Романиja со крв, Jгославиja со крв... Режимите во другите социалистически држави паднаха по совсем различен начин. Врв на се беше Романиja.

Социализма изгради огромни населби во големите градове за живеене от бетон и железо.Во Софиja такви са Лулин(само Лулин има около 10 поднаселби,а вкупно тамо живеjaт около 200 000 грагани на Софиja, около 12 школи има. Това е град во градот без да се мисли што ке се прави после и како ке се подржува), Младост - 1,2,3,4 исто...
Во секи голем областен град во БГ има вакви мега проекти за населби... Да брзо са решили проблемите секи да има дом,но сега се видовме во чудо за саниране, одржуване на трошоци,мрасотиja и така натаму...

Член од
15 декември 2010
Мислења
197
Поени од реакции
87
Toa e za bolnata leandra. I si zemaj apcinjata redovno ili pone vibratorot! 66523_1352521507619_1668859117_763970_2258232_n.jpg Zato se vrakjat so milioni u Bulgaria,shtoto imaat fun!

M

macgowan

Гостин
Samo bez navredi!
Sofija e ok grad,imam ubavi spomeni od tamu i licno mislam deka ne drzat voda nekoi postovi tuka no sekoj si ima pravo da go izrazi svoeto mislenje tuka!
Licno sum pominal dosta vreme vo Sofija i imam dosta prijateli i rodnini tamu(pa neli Sofija bese najgolemiot Makedonski grad,taka?!)
Vo poslednite decenija i pol dosta se smenija nekoi raboti vo Sofija,sto na poarno,sto na poloso no toa e voglavno situacijata i vo ostanatite Balkanski gradovi.Deka ne e `najubav`grad ne e ama ne e ni najgrd.Zavisi kade,kako,zosto i so koj si bil,vrvel setal-za sekade vazi toa!Deka opsto vo Bugarija imase i ima mnogu nedokvakani raboti koi kaj nas bea(navistina bea kolku tolku podsredeni na vremeto)e tocno!No se sreduvaat

Член од
25 јануари 2011
Мислења
505
Поени од реакции
216
Позитивно:
Надарени жени, ефтино јадење и алкохол, тролејбуси и добар ноќен живот.
Можеби сакаш да кажеш трамвај /оди по шини/.
Но, новата придобивка на Софија е метрото, изградба со средства од ЕУ фондовите / 80% /

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
846
Поени од реакции
218
Метростаницjа "Св. Климент Охридски":

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Но, новата придобивка на Софија е метрото, изградба со средства од ЕУ фондовите / 80% /
Да те изправам малце - доизградено со средства от ЕУ. Мал дел от метрото како систем е градено уште во социализма,но никога не тргнува во социализма-пример са ти западните станици,пример ти е станицата на НДК.

И ти се молам, не покажуваj ваков кич,друго си е да ставиш пагански симболи во црква или лица, кои никогаш не били христиjaни :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Никој не те е карал да идваш ма м'ршо ,аре лапај :wink:
Прво научи се да пишуваш на Македонски,па потоа обрати ми се.Хироглифи не разбирам,а ова е Македонски форум.
Колку грдо писмо имате божее,што нација ќе бевте се со грдо предзнак.

--- надополнето ---

ДА, @cool@ зборуваше за шопинг во Софија - наместо ГЕЈЛАДА која ТИ не ја вадиш од уста (ох, па да, ти си префинета дама) - само гледам си ја помешала темата- :pos2:http://forum.kajgana.com/showthread.php?47916-Шопинг-во-Солун/page11

а, бидејќи бев наново прозван од тебе- ќе те замолам учтиво да не ме читаш и цитираш -пошто гледам лепиш етикети без размислување
И - наново ќе кажам Софија , Пловдив и Стара Загора - се супер градови- со свои убавини , но и недостатоци- а споредбено со Скопје и останатите наши гратчиња ТИЕ се метрополи- признала ти ил не.
Ти ако толку си ватрен патриот како прво ќе се вратиш од Бугарија дома.А потоа ќе кажуваш приказни каде да идеме на шопинг.

karan

бивш поет, плукач, вљубеник во слободата
Член од
31 мај 2006
Мислења
3.595
Поени од реакции
2.720
Хм, би си зел за право да речам дека Софија како и секој балкански град си има позитивни и негативни одлики. Позитивно од страна архитектура е остатокот од времето на царството во центарот на градот, потоа пространите паркови наречени градини кои се големи зелени површини, и можеби отвореноста кон светот што и дава лик на метропола (иако типично балканска). Негативни страни се социјалистичката еднообразност по периферијата на градот, слаба комунална хигиена, и едно субјективно чувство но сепак важно за мене е бездушноста (имам право на ваква оценка бидејќи, сепак 5-6 години сум престојувал таму).
Моментален статус: изградба на нови објекти кои може до извесна мерка ќе ги поправат до негде негативните карактеристики но и ќе ги ослабнат позитивните страни.

Член од
18 март 2010
Мислења
25
Поени од реакции
6

This is an advertising movie about Sofia, the capital of Bulgaria. Terry Randall is an Englishman who has lived in Sofia for about a decade. He invites his friend Merete Baun from Denmark and takes her around the city as well as telling her the story of it. The movie is with english audio.
Enjoy!
Супер Мега Ултра Град коj се развива наjбрзо и многу скоро ќе биде Рим на Балканот вистинска Метропола Вечен Град со милениумска историја и светла иднина !!!

Kajgana Shop

На врв Bottom