Св. Трифун или Св. Валентајн? (Традиционална битка)

• Креатор на темата Креатор на темата UncleSam
  • Време на започнување Време на започнување

св. Трифун vs св. Валентајн?

• Вкупно гласачи
    131
Ама глупо прашање, и во што конкретно се состои празнувањето, во тоа што ќе се начукате или ќе купите поклон. Па и ок е да купите поклон без оглед на тоа по кој повод е не дека мора да биде за Валентајн, а форсирање на фазонот јас сум православец и ќе го славам Трифун ќе се начукам ми иде на нерви уште повеќе. Па може и вака да се каже - вие Трифун си го славите во било кој ден од годината затоа што си пиете кога ќе ви текне, а тоа нема врска ниту со христијанската вера ниту пак празников служи за да се начукате вие или да си најдете изговор за да пиете. Плус ме нервира тоа што пред настанов константно се дроби јас ќе славам ова, јас ќе славам она и така сите оние кои што се во врска си купуваат поклони еден на друг и вечерта продолжуваат со пиење, така да во случајов ги слават и двата "празника".

Св. Трифун зошто си ја почитувам ортодоксната ми моја вера. Плус како што е Св. Валентин на католиците, кај нас е Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија и се слави на 30ти септември. И да, како што кажаа погоре мноооогу е исфорсирано ова со Св. Валентин.

Колку е жалосно што новиве генерации воопшто не го ни знаат значењто на св. Трифун. Жално, жално... На некоја од претходните страни прочитав ден за пијанчење, оооо колку сме кутри и колку не знаеме ни празниците да си ги поштуваме. Јас ќе го славам св. Трифун, ама нема да се начукам, затоа што не е тоа суштината на празникот... Св. Трифун бил заштитник на лозјата, светец во кој верувале сите кои имале лозја, и на св. Триуфн се кројат лозјата и лозарите се надеваат на убава и плодна берба наредната година и се разбира се наздравува со по една - две чаши вино, за атер... А св. Триуфн не бил пијаница, ниту пак св. Трифун како празник не е ден на пијаниците, или ден за пијанчење. Почитувам избор да не се слави, секој има свое право, ама барем да ја знае суштината на празникот, а не да лупета од памет. Оооо младино Македонска, ОПРАЈ СЕ! :uvo:

Св. Валентајн се одложува за оваа година затоа што Чак Норис немал женска, така да Св. Трифун ни преостанува.

Ја би сакал свети ово и свети оно да славам. Али девојка немам, а овие од мое друштво па ич не се организираат за софра.

Оставам и почитувам секој да го слави и прославува она што го чуствува за поблиско ...

Најубаво би ми било кога секој ден со партнерот ми бил Св. Валентин, исто како и убава вечер со вино, исто како и 8-ми март и сите сл ... празнувања

Во понеделник, сепак, за мене ќе биде работен ден, потоа одам на медитација ... ќе излажам ако кажам дека тоа ќе биде обичен ден - како и сите претходни - зошто во дното на срцето ќе помислам дека ќе беше убаво на некаков/ било каков начин го поминам со некој кој го сакам ... или уште поизненадувачки - цвеќе или чоколатца на влезната врата од некој додоворувач ...:smir:

Здравје, догодина :smir:

Трагам, очајно, по моите милион долари ....се што можеш е да ме убиеш

Поздравче

Не славам на ниедно,св.Трифун порано се почитуваше како ден за лозарите што кројат лозови прачки за да дава добар плод,а денес само за виното и пијаничење
а св.Валентин и порано исто така беше еден свештеник што се вика отец Валентин кое во тоа време кралот сметаше дека нивните војници ги ослабее борбеност против непријателите поради тоа што војниците само
во нивните глави мислат на својата сакана жена што чекала мажот да се врати дома затоа кралот со декрет ги забрани венчавки за време на војни,а во меѓувреме отец Валентин тајно ги венчавал зашто знаеле дека се вљубени,
а денес како ден за вљубените кое си губи смисла бидејќи денес тројно се разведуваат а помалку склучени бракови или воопшто нема склучени бракови зашто се актуелни и вонбрачни деца кај одите светов.
Затоа на ниедно не гласам;)

А вљубен , а невљубен ја секоја година славам само Св.Трифун (официјално) , а инаку неофицијално го славам секој месец:salut:

Ќе си славев и св.Трифун и валентајн ама толку што се разочарав ќе си го терам св.Трифун :)

Св.Трифун си го обележав вечерва...и више не пијам!! барем 1 месец ќе паузирам..а св.валентајн ја не би славел ..ама џенцкава напиња...тоа е..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom